„Au luptat chiar şi cu arme inegale” Grămada LPS-ului din Constanţa a împins munţii şi a scos aurul

Echipa de rugby de până în 19 ani de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa a cucerit, sâmbătă, titlul naţional la rugby în 7
 
Jucătorii pregătiţi de Adrian Pllotschi şi Marian Nache s-au dovedit cei mai buni pe parcursul celor patru etape ale întrecerii. Ultima rundă s-a desfăşurat la Bârlad, constănţenii menţinându-şi locul întâi pe care se aflau înaintea etapei. Tinerii rugbyşti, antrenorii lor şi cei din conducerea liceului au trecut peste multe, cucerind medaliile de aur deşi, la un moment dat, au fost dezavantajaţi în competiţie.
 
La Bârlad, sâmbătă, LPS Constanţa a câştigat toate meciurile disputate: 15-0 cu CSS Bârlad, 5-0 (neprezentare) cu CSO Pantelimon (în grupă) şi 29-7 cu LPS Focşani (în finală). În locul meciului cu echipa din Pantelimon, care nu s-a prezentat, LPS Constanţa a disputat un amical cu o a doua echipă a clubului din Bârlad, câştigând detaşat şi această confruntare. Formaţia dobrogeană a dovedit că e cea mai tare, trecând clar în ultima rundă de cele mai valoroase adversare ale sale: formaţia din Bârlad (unde este centru naţional) şi cea din Focşani (echipa de pe locul secund înaintea ultimei etape, care a beneficiat de un avantaj în lupta pentru titlu, fiind mutată, contrar celor stabilite, într-o serie mai uşoară). Clasamentul final a fost: 1. LPS Constanţa, 2. LPS Focşani, 3. CSS Bârlad, 4. Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” Bucureşti, 5. CTMRTF, 6. CSO Pantelimon. Antrenorul Adrian Pllotschi a subliniat importanţa titlului cucerit de jucătorii LPS-ului. „Cine a fost mai bun a câştigat. De altfel, în confruntările directe cu Focşani din campionat, avem trei victorii şi un egal, remiza înregistrându-se în prima rundă. Este un rezultat deosebit pentru Constanţa, pentru LPS, pentru copii. E munca lor”, a spus Pllotschi. Lotul constănţean care a participat, sâmbătă, la ultima etapă, a fost format din: Marian Niţă, Bogdan Cornei, Gheorghe Grigoraş, Dumitru Papaiane, Sabin Strătilă, Ionuţ Chiriac, Victor Blaj, Adrian Rusu, Silviu Braşoveanu, Ciprian Grigoraş, Florin Barbu şi Ionuţ Florea. Pe parcursul campaniei au mai evoluat pentru LPS: Andrei Tarcan, Claudiu Popoaia, Valentin Niţă, Florin Porumb şi Cristian Strătilă.
 
„Federaţia nu şi-a respectat propriile regulamente”
 
„Rezultatul de la rugby în 7 a venit ca urmare a unei munci în echipă, la care au contribuit colegii mei de la LPS (Adrian Pllotschi şi cei care au mai lucrat cu băieţii, Dumitru «Ghiocel» Bucur şi Emil Dumitrescu), dar şi cei de la Cleopatra Mamaia, antrenorul fiind Marian Nache. De asemenea, subliniez şi sprijinul necondiţionat primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, fără de care LPS-ul nu ar fi putut supravieţui în ultimii doi ani. Cum s-a născut însă această medalie de aur. La solicitarea Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa, în speţă Florian Constantin şi Dan Georgescu (fostul şi actualul preşedinte), am alcătuit o formaţie de rugby în 15, din care s-a format apoi cea de rugby în 7. Am finanţat proiectul în perspectiva unor rezultate bune şi nu ne-am înşelat. Am transferat şase jucători de la Cleopatra, restul fiind de la noi. În corpul tehnic a fost inclus şi Marian Nache, antrenorul copiilor de la Cleopatra. Am plecat la drum cu 15-20 de jucători, cărora le-am asigurat condiţiile de performanţă, inclusiv un cantonament în iarnă, pentru 44 de persoane”, a declarat prof. Andrei Szemerjai, directorul LPS „Nicolae Rotaru”. Atât la rugby în 15, cât şi la rugby în 7, LPS a făcut legea în campionat, cucerind titlul în a doua întrecere, iar în prima secţiune având şanse să joace finala mare. „La rugby în 7, am câştigat trei turnee din patru şi am jucat o finală. Au fost ceva discuţii cu Federaţia, care nu şi-a respectat propriile regulamente, mutând-o în ultima etapă pe LPS Focşani în cealaltă grupă (în defavoarea noastră). Am făcut memoriu pe această temă, dar, până la urmă, lucrurile s-au încheiat cu bine. Ce era de demonstrat am demonstrat. Am bătut la el acasă CSS Bârlad, care beneficiază de condiţii deosebite, în cadrul unui centru de excelenţă. De asemenea, am dispus de LPS Focşani, contracandidata noastră la titlu. Rezultatele vorbesc de la sine. E munca băieţilor şi a antrenorilor. Au considerat că au datoria să se lupte, chiar şi cu arme inegale, cu ce e mai bun în ţară şi au şi câştigat. Şi la rugby în 15 am avut un parcurs bun. Ocupăm locul doi la finele turului, cu şanse la play-off, unde se califică primele patru clasate. Eu sper să jucăm finala mare”, a mai spus Szemerjai.
 
Rugbystul Răducu Popescu
 
Directorul LPS „Nicolae Rotaru” a subliniat că performanţa echipei de rugby este cu atât mai însemnată cu cât aceasta nu se poate mândri cu cele mai bune condiţii, pe măsura rezultatelor. „Din păcate, nu întotdeauna avem sprijin în totalitate din partea autorităţilor locale. Pentru aceşti copii minunaţi se putea face mai mult din punctul de vedere al bazei materiale. Se putea şi mai bine. Cei care au văzut condiţiile din internat au rămas surprinşi cum de au ieşit şi ies în continuare de la LPS atâţia sportivi care fac cinste Constanţei, fiind selecţionaţi la echipele naţionale, jucând la RCJ Farul şi la alte formaţii din ţară. Liceul atât poate oferi în acest moment, dar iată că, şi în aceste condiţii, izvorul rezultatelor nu seacă”, a arătat Andrei Szemerjai, care a remarcat că ISJ Constanţa a înţeles perfect situaţia de la LPS şi a acţionat în consecinţă, făcând eforturi. „ISJ şi inspectorul şcolar general Răducu Popescu ne-au sprijinit şi nu s-au înşelat, dovadă şi aceste rezultate. Răducu Popescu vine din sportul cu balonul oval. Este un fost rugbyst de la Şcoala Sportivă nr. 2 (cum se numea înainte liceul nostru), la grupa lui Petre Ianusevici şi a regretatului Dan Ivanciu. Sângele apă nu se face. Sunt lucruri pe care un sportiv nu le uită. A trăit momente frumoase, care lasă urme în suflet”, a mai spus Szemerjai.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

I

30 Mar, 2014 23:45

Cei mai tari!

Articole asemanatoare

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 430

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța va juca finala mică a campionatului (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 862

LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța Bianca Mei-Roșu a câștigat faza națională a ONSS 2024 la tenis de masă (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 585

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, victorie categorică la Iași

01 Apr 2024 524

Tenis de masă LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, vicecampioană națională la categoria Under-15 (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

29 Mar 2024 784

Rugby CSM Constanța Under-20 a urcat pe locul doi, după victoria cu LPS Suceava (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 628

Rezultate CSM Constanța Rareș Ștefan, 14 goluri în victoria handbaliștilor juniori 1 cu LPS Vaslui (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 702

Liga a 3-a Gloria Băneasa și Axiopolis Cernavodă, înfrângeri în ultima etapă din sezonul regular. Urmează turneul play-out

24 Mar 2024 1576

Tenis de masă Cristian Chirița, de la CSM Constanța, medaliat cu aur la Campionatul Național de seniori (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 646

Tenis de masă Faza județeană Constanța a ONSS și-a desemnat câștigătorii, dintre liceeni (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 664

CSM Constanța Două victorii în trei meciuri. Baschetbaliștii Under-13, pe locul doi după turneul de la Galați

14 Mar 2024 607

Tenis de masă Constanța Bianca Mei-Roșu, trei medalii în Bulgaria, la WTT Youth Contender Panagyurishte 2024 (GALERIE FOTO)

12 Mar 2024 756

CSM Constanța Handbaliștii juniori 3, start cu dreptul în Grupa Speranță 1. Bogdan Nancu, principalul marcator la Piatra Neamț (GALERIE FOTO)

07 Mar 2024 892

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, învinsă de LPS Suceava (GALERIE FOTO)

02 Mar 2024 1032

Handbal Juniorii 3 de la CSM Constanța s-au calificat în Grupa Principală „Speranță“ 1. Victorie în meciul decisiv cu LPS Brăila (GALERIE FOTO)

27 Feb 2024 768