Au trecut 17 ani de la meciul cu ToulouseConstanţa şi Farul au rămas în istoria rugby-ului european (Video)

rugby_mare.jpgConstanţa şi clubul de rugby Farul au rămas în istorie prin faptul că, în urmă cu 17 ani, în oraşul de pe litoral s-a jucat meciul de debut al competiţiei continentale Heineken Cup (devenită cea mai puternică din Europa), la care astăzi participă echipe din Anglia, Franţa, Irlanda, Italia, Scoţia şi Ţara Galilor. Meciul a fost Farul - Toulouse (Franţa) şi s-a jucat în faţa a 2.000 de spectatori. Partida le-a revenit oaspeţilor, cu scorul de 54-10.

Turneul a fost lansat în vara anului 1995, la iniţiativa Comitetului celor Cinci Naţiuni (astăzi, şase). În ediţia inaugurală, au participat 12 echipe, din Irlanda, Franţa, Ţara Galilor, Italia şi România. Echipele au fost împărţite în patru grupe de câte trei, iar mai departe, în semifinale, au mers doar formaţiile clasate pe locul întâi.

Farul, antrenată de legendarul Mihai Naca, era campioana României şi le-a avut adversare pe Toulouse şi Benetton Treviso (din Italia). Echipa din meciul cu Toulouse a fost: Vasile Brici, Cătălin Sasu, Emil Florea, Nicolae Fulina, Adrian Tinca, Vasile Bezărău, Emil Foca, Adrian Gârbu, Nicuşor Marin, Nicolae Brănescu, Laurenţiu Rotaru, Nicolae Lupu, Marian Dragomir, Ionuţ Ruxanda şi Daniel Chiriac. Printre rezerve figurau jucători ca Valeriu Chiriţă, Dorin Talabă, Nicolae Oroian, Constantin Florea, Cristian Constantin sau Sorin Trancă. Constănţenii au pierdut şi al doilea meci, jucat la Treviso, şi s-au clasat pe locul trei în serie. Toulouse avea să fie prima câştigătoare a trofeului, încoronându-se campioană a Europei după ce a învins în finală, cu 21-18, după prelungiri, echipa Cardiff. Meciul s-a jucat pe 6 ianuarie 1996, pe arena „Cardiff Arms Park". Din sezonul următor, competiţiei i s-au alăturat şi echipele din Anglia şi Scoţia, făcând din această întrecere una de primă mărime a Europei.

„Ne-au dat cu terenul în cap"

„Am avut privilegiul de a juca atunci la Heineken Cup cu echipa de club. Ţin minte că în partida cu Toulouse am făcut faţă în primele 30 de minute, după care am cedat. Era diferenţă mare între cele două echipe. Formaţia franceză avea mulţi internaţionali. Ne-am confruntat cu jucători de mare valoare. În anul următor, m-am întâlnit cu mulţi dintre ei în Argentina, la Cupa Ţărilor Latine", a declarat Vasile Bezărău. La Toulouse au jucat în acel meci cu Farul rugbyşti precum Emile Ntamack, Thomas Castaignede, fraţii Carboneau (Philippe şi Olivier), Christian Califano - un pilier extraordinar sau Jerome Cazalbou - actualmente analist de rugby la France Télévisions. Primul eseu al meciului şi al competiţiei l-a marcat Jean-Luc Cester, de la Toulouse, echipă care, de atunci, a câştigat de patru ori trofeul.

Thomas Castaignede, care a jucat la formaţia franceză între 1993 şi 1997, îşi aminteşte de meciul cu Farul, de acum 17 ani, ca de unul „bizar". „La stadion erau mai mulţi poliţişti decât spectatori. România îşi câştigase de puţini ani libertatea. E greu să joci în astfel de locuri. Primul eseu al nostru a fost unul ciudat, la fel şi meciul şi startul competiţiei", spune Castaignede.

Farul a pierdut la scor şi meciul cu Benetton Treviso. „După Cupa Mondială, în care campioană a lumii ieşise Australia, echipa italiană transferase mulţi jucători din această naţională. La Benetton juca David Campese (cu noi nu a fost însă pe teren) şi Michael Lynagh, cel mai bun transformeur, ca să dau numai două exemple. Ne-au dat cu terenul în cap. Nu ne comparam cu ei", mai spune Vasile Bezărău.

Astăzi, Heineken Cup a ajuns la ediţia a 18-a, iar meciul cu numărul 1.250 din competiţie se va juca pe 9 decembrie, pe stadionul „Marcel Michelin", între ASM Clermont Auvergne şi Leinster Rugby.

Urmăriţi imagini de la meciul Farul - Toulouse aici .

Sursa foto: ercrugby.com


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rugby CSM Constanța Under-20 a urcat pe locul doi, după victoria cu LPS Suceava (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 413

Calendar săptămânal CSM Constanța Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale

27 Mar 2024 421

UPDATE. Rugby Mare meci mare la Constanța, Tomitanii - ACS Șoimii Dinamo. Duelul primelor două clasate!

23 Mar 2024 1144

Rugby CSM Constanța Under-20, succes cu punct bonus în deplasare (GALERIE FOTO)

18 Mar 2024 527

Festival de mini-rugby la Constanța, la care a fost comemorat Adrian Tinca, „pe o vreme frumoasă ca inima lui!“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

09 Mar 2024 899

Constanța Invitație la mini-rugby! Peste 250 de copii participă la Memorialul „Adrian Tinca“

08 Mar 2024 536

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, învinsă de LPS Suceava (GALERIE FOTO)

02 Mar 2024 925

Calendar săptămânal CSM Constanța Handbaliștii, meci acasă cu Minaur Baia Mare. O veritabilă finală pentru argintul în Liga Națională!

29 Feb 2024 862

Memorialul „Adrian Tinca“, festival de mini-rugby la Constanța

28 Feb 2024 963

Rugby CSM Constanța Under-20, campioana României, succes categoric cu Politehnica Iași (GALERIE FOTO)

26 Feb 2024 779

CSM Constanța Meciuri importante pentru echipele de volei, baschet, handbal și rugby

23 Feb 2024 694

Robert Diaconescu, din Constanța, desemnat cel mai bun arbitru român de rugby și pe 2023

19 Jan 2024 899

​CSM Constanța are trei nominalizați în tradiționala anchetă a Federației Române de Rugby (GALERIE FOTO)

15 Jan 2024 734

Asociaţia Rugby XV Constanţa, radiată de Tribunalul Constanța! Explicațiile judecătorilor

14 Jan 2024 846

Doi rugbyști de la CSM Constanța, convocați la Naționala României

11 Jan 2024 798