Avram Iancu, omul-record. Cursa Sulina - Istanbul. Dezvăluiri la Constanța Și-a găsit inspirația la bibliotecă și a pornit să cucerească apele

După 60 zile de efort continuu, românul Avram Iancu, bibliotecar în Petroșani, a reușit să doboare un nou record: a traversat înot Marea Neagră de la Sulina la Istanbul fără costum de protecție. Avram a pornit în temerarul său proiect, marșul acvatic spre Istanbul, pe 2 septembrie, de la Sulina, fix locul în care, în 2017, a terminat de înotat Dunărea (de la izvoarele din Germania până la vărsarea în Marea Neagră), pentru a sărbători aniversarea României într-unul dintre cele mai deosebite moduri.
 
Pentru Avram Iancu, această cursă inedită este o continuare a performanțelor dobândite în anii trecuți din punct de vedere sportiv. Înainte de parcurgerea Dunării, fără costum de protecție, el a traversat Canalului Mânecii! Sâmbătă, la Constanța, Avram Iancu a povestit aventurile sale din cursa Sulina - Istanbul, dar a și mărturisit că a parcurs Dunărea inspirat de celebrul roman al lui Jules Verne „Pilotul de pe Dunăre“. 

O poveste s-a terminat, o alta a început

„După ce am traversat înot Canalul Mânecii, am dorit să înot întregul curs al fluviului Dunărea, fiind inspirat de minunatul roman al lui Jules Verne «Pilotul de pe Dunăre», care ne încântă și cântă atât de frumos, inclusiv teritoriul țării noastre. Am vrut să dau viață acelui roman și, cu ocazia împlinirii a zece ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, am dorit să sărbătorim într-un mod deosebit și am înotat prin zece țări europene, atingând patru capitale. Mă bucur tare mult că am reușit acest lucru. «Pilotul de pe Dunăre», în varianta românească, a reușit să ajungă la punctul zero al fluviului, la Sulina, unde practic romanul lui Jules Verne și povestea mea, a înotului pe întregul curs al Dunării, s-au încheiat. O poveste frumoasă s-a terminat și m-am gândit că ar fi foarte bine să continuăm, cu ceva asemănător. Astfel a luat naștere aventura mea acvatică spre Istanbul, exact din locul de unde, anul trecut, s-a terminat o poveste“, a arătat Avram Iancu.

„Sunt ca o femeie care tocmai a născut“

După traversarea Canalului Mânecii, a Dunării de la izvoare și până la vărsare și după marșul acvatic Sulina - Istanbul, la ce aventură de acest gen se mai gândește bibliotecarul din Petroșani? Deocamdată, la niciuna. Săprunde Avram Iancu. „Acum (n.r. după cursa Sulina - Istranbul) sunt ca o femeie care tocmai a născut. Haideți să treacă puțin perioada aceasta de «lăuzie», să mă bucur de «copil» și să ne rugăm lui Dumnezeu să ne mai dea inspirație. Mă voi întoarce la muncă, după cum știți, am fost și sunt încă în concediu fără plată, ca bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroșani. Cine știe ce carte îmi va mai cădea în mână, iarna va fi un sfetnic bun, și, dacă va fi inspirație, sănătate de la Dumnezeu și mobilizare a cât mai multor oameni pentru a mă ajuta în a duce la capăt alte proiecte, cu siguranță îmi doresc să duc numele României mai departe, te miri pe unde, în lume“, a arătat înotătorul.

„Înotul pe înțelesul tuturor“, cartea care a declanșat revoluția

Întrebat ce carte recomandă celor tineri, acesta a spus: „«Pilotul de pe Dunăre», a lui Jules Verne, anul trecut chiar asta făceam, era și o acțiune de popularizare a cărții și un îndemn la lectură. Este o carte fascinantă, care descrie și teritoriul României. Bineînțeles însă că orice carte citită e foarte bine venită. E foarte interesant și divers felul în care o anumită carte poate lăsa amprente asupra sufletului unui om. În dreptul meu, a fost o carte banală, «Înotul pe înțelesul tuturor», care mi-a schimbat viața și m-a condus la pornirea, dacă-mi puteți permite, a unei revoluții la înotul în ape deschise, traversarea înot a Canalului Mânecii“, a declarat Avram Iancu.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Imagini de la eveniment "Hai, tănculețule!". Avram Iancu a povestit la Constanța aventurile trăite în marșul acvatic Sulina - Istanbul (galerie foto)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 457

Un imobil de pe strada Avram Iancu va fi reabilitat Firma lui Răzvan-Ionuț Florea, act de urbanism de la Primăria Constanța

19 Apr 2024 722

Firmă nouă pe strada Avram Iancu din Constanța! Iată cu ce se ocupă

18 Apr 2024 465

Muzeul Național de Istorie a României Proiectul expozițional „Avram Iancu. Omul, eroul, legenda, 200 de ani de la naștere”, realizat de BNR

17 Apr 2024 510

IPJ ClujAutoturism răsturnat pe strada Avram Iancu din localitatea Florești

12 Apr 2024 251

Știri Constanța Banca Națională a României lansează monede cu tema 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 497

Evaluarea unui teren ținută la „secret” Un om de afaceri a dat în judecată CL Constanța. Vrea să vadă cum a fost stabilit prețul unui teren de care municipalitatea vrea să se descotorosească!

13 Mar 2024 1133

Afaceri Constanța Firmă nouă din domeniul construcțiilor, înființată la Mangalia

03 Mar 2024 711

Șofer fără permis, reținut la Constanța! Bărbatul este cunoscut cu antecedente penale. Minuta instanței

23 Feb 2024 739

Primăria Poarta Albă, județul Constanța, contract cu două firme pentru alimentarea cu apă și canalizarea din zona E

13 Jan 2024 1619

Licitatie Publică Constanța Se vinde un teren cu destinație de curți-construcții în Eforie Sud

29 Dec 2023 979

Atenție, șoferi! Trafic restricționat în Constanța. Iată în ce zone (FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 2641

Primăria Constanța Continuă lucrările de reabilitare a carosabilului pe strada Ștefan cel Mare

15 Nov 2023 1002

Constanța Atenție șoferi! Se decopertează carosabilul pe strada Ștefan cel Mare! Traficul, restricționat în zonă

13 Nov 2023 914

Accident în județul Alba Doi copii răniți după ce mașina în care se aflau a intrat într-un cap de pod

07 Nov 2023 720