Bogdan Ofiţeru şi Mihai Nenciu, aventuri în munţii Croaţiei Doi temerari din Constanţa îşi forţează limitele la „100 miles of Istria“ (galerie foto)

Prestigiosul ultramaraton montan „100 miles of Istria“, care se va desfăşura în Croaţia, în perioada 7 - 9 aprilie a.c., va avea la start, pentru prima dată, doi participanţi din Constanţa, Bogdan Ofiţeru şi Mihai Nenciu.
 
Practicanţi de patru ani ai acestei solicitante probe, cei doi constănţeni s-au înscris în cea mai dură cursă a lor de până acum, „100 miles of Istria“, în care şi-au propus să parcurgă cei 171 de kilometri, cu o diferenţă de nivel de 7.400 de metri, în maximum 30 de ore (alergând fără oprire)! Bogdan Ofiţeru şi Mihai Nenciu nu sunt la primul concurs de acest gen, anul trecut reuşind o clasare foarte bună la alergarea de 120 de kilometri din cadrul ultramaratonului montan desfăşurat în Turcia, Cappadocia Ultra Trail, care face parte, de asemenea, din calendarul competiţional Ultra World Trail Tour.
 
Pasionaţi de atletismul pe distanţe lungi, dar şi de munte, Bogdan Ofiţeru (30 de ani) şi Mihai Nenciu (37 de ani) au îmbinat cele două pasiuni, astfel luând naştere participările lor la ultramaratonurile montane, atât în ţară, cât şi în străinătate. În condiţiile în care cei mai mulţi dintre competitori vin din zonele montane, având posibilitatea să se antreneze mai bine, cei doi au un dezavantaj (mare parte din pregătirea lor desfăşurându-se pe teren plat), însă nu dau înapoi. Acum au în faţă o nouă provocare, „100 miles of Istria“.

A urcat în Munţii Himalaya

„Suntem printre puţinii care practică acest gen de activitate sportivă. E o probă mai puţin cunoscută, care este aşezată pe nedrept mai mereu în umbra sporturilor la modă. Bogdan vine din atletism, iar eu din sporturile colaterale. Practic paraşutismul şi scufundările, sunt din latura extremă. Ca bază de pregătire avem atletismul pe distanţe lungi, semimaraton şi maraton. Trecerea s-a făcut apoi treptat, către ultramaraton şi ultramaraton montan. Mergem destul de mult pe munte. Acum câţiva ani, eu am fost în Munţii Himalaya, aproape de Everest. N-am reuşit să urc însă până sus“, arată Mihai Nenciu.

„Nu este atât de grea distanţa, cât diferenţa de nivel“

În general, distanţa maximă pe care se aleargă în România la ultramaraton montan e de 100 de kilometri, nu există competiţii mai lungi. Cei doi constănţeni au parcurs şi 120 de kilometri (în Turcia), iar acum, în Croaţia, vor să dărâme bariera celor 171 de kilometri. Termenul maxim pentru finiş e de 48 de ore, însă cu timpi intermediari, iar dacă participanţii nu se încadrează în ei, nu sunt lăsaţi să plece mai departe. „Noi sperăm să încheiem în 30 de ore această alergare, un rezultat remarcabil având în vedere că mare parte din volumul antrenamentelor noastre se desfăşoară pe teren plat. Nu este atât de grea distanţa, cât diferenţa de nivel. La o alergare în Constanţa de zece kilometri, avem o diferenţă de nivel de zece metri. Gândiţi-vă cât trebuie să urci şi să cobori ca să faci 7.500 de metri!“, spune Mihai Nenciu. „100 miles of Istria“ reuneşte la start peste 1.000 de alergători din 41 de ţări şi face parte din calendarul competiţional Ultra World Trail Tour, ce înglobează cele mai grele 22 de curse de alergare montană din lume.

A făcut baie în mare în luna decembrie!

„Duritatea ultramaratonului montan nu rezultă doar din faptul că numărul caloriilor consumate depăşeşte 20.000 sau din faptul că fiecare alergător va trebui să aibă asupra sa echipament de alergare pentru condiţii meteo nefavorabile (bluză cu mânecă lungă, pantaloni de alergare lungi, jachetă impermeabilă, mănuşi), ci şi prin aceea că adevărata provocare va fi una de ordin mental, în condiţiile în care, pe lângă oboseala acumulată, se adaugă privarea de somn şi odihnă“, a declarat şi Bogdan Ofiţeru. Acesta s-a remarcat în multe competiţii atletice, iar în vara lui 2014 a obţinut locul întâi în Crosul Ziua Olimpică, de la Constanţa. Bogdan a dovedit că este un temerar şi când, la finele lunii decembrie a anului trecut, a făcut baie în apa Mării Negre!

S-au rătăcit în Munţii Bucegi

Mihai Nenciu este de părere că ultramaratonul montan e cel mai greu sport din lume. „E foarte solicitant. La înălţimi mari, se aleargă în condiţii meteo vitrege, pentru că treci prin zone montane înalte, unde întâlneşti lapoviţă, zăpadă, ploaie, frig şi temperaturi sub zero grade Celsius. Alergi noaptea, şi nu pe şosea, ci pe poteci nemarcate, la lumina lămpii frontale pe care o porţi. Nu există timp de odihnă, de refacere, echipă de suport ori spectatori. Trebuie să stai bine şi fizic, şi psihic. Ai la tine o hartă şi oarecum sunt nişte marcaje reflectorizante de-a lungul traseului. Dar asta nu te împiedică să te rătăceşti, cu atât mai mult dacă e ceaţă sau ploaie. Ni s-a întâmplat să ne rătăcim, dar pe distanţe scurte, la noi în ţară, la traseul de la Maratonul 7500, din Munţii Bucegi. Ne-am dat seama destul de repede că nu suntem pe drumul cel bun. După mai mulţi ani de alergat, capeţi un fel de al şaselea simţ, un fel de microcip, care te avertizează că nu eşti pe drumul cel bun“, povesteşte Mihai Nenciu.

Premieră la Istria

Competiţia din Croaţia se va desfăşura pe trasee montane nemarcate, străbătând de la est către vest munţii Ćićarija şi Učka. Cei doi constănţeni i-au alocat pregătirii acestui eveniment sportiv mai multe luni de pregătire, cu mai mult de 18 ore de antrenament pe săptămână şi peste 200 de kilometri săptămânal. CV-ul celor doi cuprinde zeci de curse internaţionale de semimaraton, maraton şi ultramaraton. „Eu şi Bogdan suntem nu doar alergători, ci şi prieteni. Alergarea e solitară. Luăm startul cu toţii, apoi fiecare ţine ritmul în funcţie de posibilităţile sale fizice, cât îi ajunge energia. Ultramaratonul montan din Istria va reprezenta totodată şi o premieră, având în vedere că niciun constănţean nu a mai alergat vreodată această distanţă“, a punctat Mihai Nenciu.
 
Sursa foto: Facebook (Bogdan Ofiţeru şi Mihai Nenciu)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expediţie în Africa! Temerarii constănţeni Mihai Nenciu şi Nicu Rotaru au pus tricolorul şi pe acoperişul munţilor Atlas (galerie foto)

06 Mar 2020 4383

„Şi iarna se merge la plajă!“ Atletul constănţean Bogdan Ofiţeru a început anul 2020 cu tradiţionala baie în Marea Neagră (video)

04 Jan 2020 4625

De unde vine pasiunea sa pentru alergare Daniel Antonaru, din Constanţa, pe locul doi la ultramaratonul de 24 de ore din Grecia

23 Jan 2019 2204

Temerarul constănţean La început de an, Bogdan Ofiţeru a făcut tradiţionala baie în Marea Neagră. Înot în apă rece ca gheaţa! (video)

04 Jan 2019 3580

Campionatul European de 24 de Ore de Alergare Prin ce a trecut Bogdan Ofiţeru, încercând să doboare recordul mondial (galerie foto)

31 May 2018 3364

Vrea să doboare recordul mondial Atletul Bogdan Ofițeru, din Constanța, a luat startul în Campionatul European de 24 de ore alergare

26 May 2018 2908

Interviu online cu atletul Bogdan Ofiţeru. Despre istovitoarele ultramaratoane „Cursa în sine e o aventură. E ca un drog, un rău necesar“

05 May 2018 4176

De la Legiunea Străină, la expediţia din Himalaya La Campionatul European, Bogdan Ofiţeru va alerga 24 de ore, încercând să doboare recordul mondial (galerie foto)

11 Apr 2018 3387

Ofiţeru, Nenciu şi Rotaru, aventură incredibilă, într-un loc fabulos „Acolo poţi să atingi norii cu mâna. Există mai mult cer decât pământ!“ (galerie foto)

17 Jun 2017 6027

Expediţie constănţeană în Munţii Himalaya La 4.000 de metri, au jucat fotbal şi au făcut skandenberg cu călugării budişti (galerie foto+video)

14 Jun 2017 5426

Temerara expediţie constănţeană din Himalaya a ajuns în tabăra de bază de pe Everest

09 Jun 2017 3906

Temerara expediţie constănţeană Bogdan Ofiţeru, Mihai Nenciu şi Nicu Rotaru încep aventura în Munţii Himalaya (galerie foto)

29 May 2017 6224

La Semimaratonul Bucureşti, şi-a doborât recordul Veteranul Vasile Apetroaie, vicecampion naţional, cu un timp excelent (galerie foto)

17 May 2017 5324

Vasile Apetroaie, campionul din Eforie La 51 de ani, a mai cucerit două titluri naţionale, doborându-şi recordurile (galerie foto)

20 Apr 2017 7280

Superman există! „Recordul lui Bogdan Ofiţeru va sta în picioare cel puţin 100 de ani“ (galerie foto)

13 Apr 2017 10112