Ce a fost trecut pe actul de deces Constanţa şi-a condus pe ultimul drum celebrul şlefuitor de diamante (galerie foto)

Fostul mare antrenor de kaiac-canoe Ştefan Aftenie a fost înmormântat ieri, la Constanţa

Decedat sâmbătă, la vârsta de 65 de ani, în urma unei grele suferinţe, reputatul tehnician a lăsat în urma sa campioni, medalii strălucitoare şi performanţe de vârf, dar şi suflete cernite de durere, greu încercate de această dispariţie. Soţia, Maria, fiul, Gabriel, şi toţi cei apropiaţi, care l-au cunoscut, l-au respectat şi l-au iubit, fermecaţi de priceperea sa de antrenor şi felul său de a fi, îi vor păstra amintire veşnică. Dumnezeu să te odihnească în pace, Ştefan Aftenie!

Legendarul antrenor de la secţia de kaiac-canoe a CS Farul a fost înmormântat ieri, la Cimitirul Municipal din Constanţa. La orele prânzului, cortegiul s-a îndreptat de la casa mortuară a cimitirului către biserică, iar de acolo a făcut o oprire şi la baza nautică a CS Farul, unde Ştefan Aftenie a locuit zeci de ani alături de soţia sa şi unde cei doi au plămădit o sumedenie de campioni. Ultimul drum pentru antrenor la draga sa bază, unde muncea pe rupte alături de campionii săi şi unde îşi găsea mereu liniştea. Marelui antrenor i-au fost alături pe ultimul drum, pe lângă membrii familiei şi rudele apropiate, numeroşi prieteni de la CS Farul şi din sportul constănţean: directorul CS Farul - Ilie Floroiu, fostul director al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Constanţa - Elena Frîncu (membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român), vicepreşedintele CS Farul - Sorin Başturea, expertul sportiv al clubului - Dumitru Mihăilescu, antrenori ai CS Farul (Ilie Dascălu, Mihai Constantin, Marcelică Tudoriu) ori tehnicieni de la canotaj, de la alte cluburi (soţii Octavian şi Smaranda Rusu, Valentin Sarchizian), personal al clubului, foşti angajaţi (Mircea Neagu - fost preşedinte şi vicepreşedinte, Radu Gheorghe), Mircea Popa - fost conducător al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, foşti mari sportivi (Iosif Chirilă şi soţia sa, Alina Platon Chirilă; Romică Haralambie - vicecampion mondial la kaiac) sau tineri ai noii generaţii, cărora Ştefan Aftenie le-a călăuzit paşii în kaiac-canoe.

Un foarte bun povestitor şi un neîntrecut bucătar

„Din păcate, rând pe rând, se sting luminile falnicei Veneţii a sportului constănţean. Ştefan a fost o mare personalitate a acestui sport, atât pe plan local, cât şi în România. A petrecut peste 30 de ani la CS Farul. A antrenat şi lotul naţional. În 1984, i-a adus kaiacului constănţean prima medalie olimpică de aur, prin Tecla Borcănea Marinescu. A depistat, a format şi a consacrat numeroşi campioni la Constanţa, pe care apoi i i-a livrat lui Ivan Patzaichin, la echipa naţională. A fost formatorul de diamant în kaiacul şi canoea din România. A lucrat mereu alături de soţie, iar acum ştafeta o duce mai departe fiul lor, Gabriel, care a stat mereu în barcă ori lângă barcă alături de iluştrii săi părinţi. Ştefan Aftenie a dus o luptă crâncenă cu boala, căreia i-a rezistat vreme de cinci ani. La 60 de ani aceasta îi bătea deja la uşă. 21 de afecţiuni i-au pus medicii pe actul de deces. Ştefan a suferit mult, dar în tăcere, nu s-a plâns. A luptat cu neajunsurile bolii aşa cum a făcut-o o viaţă întreagă, precum un luptător. A avut o legătură deosebită cu apa. Casa lui Ştefan Aftenie era centrul de nataţie de pe malul lacului Siutghiol. Avea un turnuleţ în care urca şi se relaxa, punând la cale strategii geniale în kaiac şi canoe. Era un foarte bun povestitor şi un neîntrecut bucătar. Cea mai bună ciorbă de peşte el o făcea”, a rememorat, cu lacrimi în ochi, Elena Frîncu. „Regret foarte mult trecerea în nefiinţă a lui Ştefan Aftenie, un om de care m-a legat o strânsă amiciţie. De când a venit în Constanţa, în 1975, la Şcoala Sportivă nr. 2 (n.n. - actualul LPS „Nicolae Rotaru”), şi până a plecat la Farul, am colaborat îndeaproape. Iar apoi am rămas foarte buni prieteni. Şi el, şi soţia au fost sportivi la Steaua, membri ai lotului naţional”, a spus şi Mircea Popa, fost director adjunct al LPS.

Memorialul „Ştefan Aftenie”

La slujba de la biserică a ţinut un scurt discurs, cu vocea gâtuită de emoţie, şi Ilie Floroiu. „Astăzi, când un antrenor foarte bun şi un prieten adevărat pleacă dintre noi, vreau să-i mulţumesc lui Fane Aftenie pentru tot ce a făcut pentru sportul românesc şi pentru Farul Constanţa. A fost unul dintre fidelii clubului nostru. Generaţii întregi de sportivi au trecut prin mâna sa pricepută. Cu el antrenor, secţia de kaiac-canoe a CS Farul a obţinut medalii la Jocurile Olimpice, la Campionatele Mondiale, Europene, Balcanice şi Naţionale. Chiar ieri (n.r. - duminică), sportiva Daniela Varona a cucerit medalia de bronz la Mondialele de juniori. Vreau să-i asigur pe toţi că ceea ce am făcut până acum pentru secţia de kaiac-canoe voi face şi de acum încolo. Dumnezeu să te aibă în grijă, prieten drag!”, a spus Floroiu. Şeful clubului Farul a propus ca, din 2014, anual, să se organizeze un Memorial „Ştefan Aftenie”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 554

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 459

Cumpărări directe Constanța Construirea terenului de sport cu balon de la Băltăgești costă aproape 710.000 lei (DOCUMENT)

12 Mar 2024 537

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele

11 Mar 2024 1332

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1307

Cumpărări directe Constanța CS Axiopolis Cernavodă, achiziție de echipament sportiv în valoare de peste 125.000 lei (DOCUMENT)

09 Mar 2024 575

Deputata Cristina Rizea a participat dezbaterea despre femei și abuzurile sexuale din lumea sporturilor, la Bruxelles

08 Mar 2024 471

Cea de-a treia ediție a evenimentului Ovidio Running, prezentată la Universitatea Ovidius din Constanța (FOTO)

07 Mar 2024 414

Natație Constanța Cristian Zburlea, cea mai bună performanță a băieților născuți în 2012 la Cupa Rotary Contratimp 2024 (GALERIE FOTO)

06 Mar 2024 787

Achiziții Constanța Primăria Crucea solicită ofertă de preț pentru construirea unui teren de sport cu balon la Băltăgești (DOCUMENT)

04 Mar 2024 435

Universitatea „Ovidius” Constanța Facultatea de Educație Fizică și Sport organizează o conferință de presă prilejuită de lansarea unui nou eveniment din cadrul proiectului SCORE

04 Mar 2024 341

Condamnări după furtul mai multor scule dintr-o anexă a hotelului Iaki, aparținând „Regelui“ Gheorghe Hagi

01 Mar 2024 817

Academia Hagi 2015, câștigătoare la „Brașov Indoor Cup 2024“. Grupa 2012, argint la „Enjoy Sport's Winter Cup 2024“ (GALERIE FOTO)

29 Feb 2024 1063

Ședință CLM Constanța Se revocă dreptul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța de a folosi gratuit un imobil din municipiu (DOCUMENT)

29 Feb 2024 635

Sala de Sport a Şcolii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul” din Constanța ar putea fi închiriată. Deciza aparține consilierilor locali (DOCUMENT)

29 Feb 2024 632