Sport

Ce spun constănţenii şi directorul DJST Plată pentru accesul pe pista stadionului „Farul“. Cine trebuie să achite un abonament lunar (galerie foto)

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa a instituit unele reguli în ce priveşte accesul în baza sportivă „Farul“ şi pe pista de atletism a stadionului principal pentru persoanele fizice, cele care nu sunt angrenate în activităţi ale cluburilor sportive
 
Astfel, persoanele fizice vor avea acces pe pista arenei numai pe baza unei legitimaţii eliberate de DJST Constanţa, după ce plătesc un abonament lunar. Copiii până în 14 ani au însă acces gratuit. De asemenea, s-a instituit şi un orar săptămânal de folosire a pistei de atletism de către aceste persoane. Mariana Solomon, directorul DJST Constanţa, a explicat de ce s-au luat aceste măsuri.
 
Proprietate publică a statului şi aflată în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin DJST Constanţa, baza sportivă „Farul“ era transmisă, prin Hotărârea Guvernului nr. 666/12 iulie 2001, în folosinţa gratuită a CS FC Farul Constanţa, pe o perioadă de 49 de ani. Clubul constănţean a intrat însă în faliment în 2016, iar complexul sportiv s-a degradat constant în ultimii ani, având nevoie stringentă de reabilitare. Pe 12 mai a.c., a intrat în vigoare o altă hotărâre de Guvern, prin care dreptul CS FC Farul de folosinţă gratuită asupra bazei sportive a fost revocat. Ulterior, între 6 şi 9 iunie a.c., s-a derulat procesul de predare a bazei către minister. În continuare, e de văzut în administrarea cui va ajunge complexul sportiv, în condiţiile în care atât Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi Consiliul Local Constanţa şi-au exprimat intenţia de a-l prelua.

Programul orar 

Pe pista de atletism a stadionului „Farul“, se desfăşoară antrenamente ale sportivilor, dar, până luni, 3 iulie, aveau acces şi constănţeni simpli, persoane „civile“, care nu erau fie sportivi, fie antrenori, fie persoane care derulau activităţi în cluburi sportive. DJST Constanţa a instituit unele măsuri care privesc accesul acestor persoane fizice. Astfel, ele vor putea intra pe pistă numai pe baza unei legitimaţii eliberate de Direcţie, abonamentul lunar fiind în valoare de 150 de lei. Copiii până în 14 ani vor avea însă acces gratuit. Programul persoanelor fizice de acces pe pistă este următorul: de luni până vineri - în intervalele orare 6.00 - 8.00 şi 18.30 - 20.30; sâmbătă - 12.00 - 18.00. Duminica, nu au acces.

Pe unde se face accesul în bază 

Accesul pietonal în baza sportivă se face pe la porţile de pe străzile Primăverii (pe la stadionul de rugby) şi Ion Andreescu, iar accesul auto - pe la strada Ion Andreescu, însă persoanele fizice nu au acces cu maşina jos, în curtea clubului (la pavilionul administrativ), ci în parcarea de sus, de lângă terenul sintetic. În parcarea din faţa sediului administrativ jos au acces cu maşina numai profesorii şi antrenorii, dar şi cei de la rugby, pe baza tabelelor cu numărul de înmatriculare ale autovehiculelor.

 „Ştim cu toţii că acolo era o dezorganizare totală“ 

„DJST Constanţa nu are puterea financiară să administreze şi să investească în stadion. Încă din 2010, există un ordin de ministru, numărul 2.345, de închiriere a bazelor sportive. Deocamdată, noi trebuie să respectăm acest ordin. Până la preluarea de către autorităţi, încercăm să păstrăm baza sportivă măcar aşa cum este, să nu se deterioreze mai mult. Ştim cu toţii că acolo era o dezorganizare totală. Toţi se plângeau că e dezordine. Şi sportivii, şi cei care veneau separat. Începem să aşezăm puţin lucrurile şi să facem un pic de ordine. Deja ieri (n.r. luni) au venit cinci persoane, au achitat taxa şi au ridicat legitimaţiile. Nu se mai încurcă sportivii cu cei care vor să facă pregătire pentru ei. Antrenamentele sportivilor erau tot timpul perturbate. Am întocmit un program în care fiecare îşi desfăşoară activitatea separat. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii“, a declarat directorul DJST Constanţa, Mariana Solomon.

 „Această taxă este complet nejustificată“

 Unele persoane au criticat însă decizia direcţiei constănţene de a institui acest abonament de acces pe pistă pentru persoanele fizice. „Felicitări DSJT Constanţa (Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret), pentru decizia de a impune taxa de 150 de lei tuturor celor care aleg să aibă un stil de viaţă sănătos şi să se antreneze pe stadionul Farul! Această taxă este complet nejustificată, întrucât starea terenului de pe stadion este deplorabilă, sportivii nu au condiţiile necesare desfăşurării corespunzătoare a unui antrenament (nu există vestiare, tribunele sunt în stare foarte degradată etc.) şi valoarea unui asemenea «abonament» este total supraestimată. Stadioane respectabile, care oferă condiţii cetăţenilor, atât prin aspect, cât şi prin calitate, din Bucureşti, Cluj, Galaţi, Timişoara etc. sunt gratuite!“, a postat cineva pe Facebook.

 „Arată jalnic acel stadion“ 

„Ce înseamnă acei 150 de lei? Nici la o sală unde sunt dotări, curăţenie, aparate, saună nu e abonament de 150 de lei. Aici ce îţi oferă? Arată jalnic acel stadion“, a scris altcineva. „În ultima vreme, am văzut din ce în ce mai mulţi părinţi care veneau cu copiii la stadion ca să facă sport. Dacă facem un calcul foarte simplu, o familie cu doi copii ar trebui să achite 600 de lei lunar pentru a face nişte activităţi în aer liber într-un spaţiu organizat!“, a fost opinia altei persoane.

 „Suma e rezonabilă“ 

Suma de 150 de lei a fost stabilită prin decizie a directorului DJST Constanţa. „Din punctul meu de vedere, suma e rezonabilă, care poate asigura măcar curăţenia pistei. Sunt mai multe probleme acolo, pe care, cu răbdare, încercăm să le rezolvăm. Suma merge în întreţinere, trebuie făcută curăţenie, plus că trebuie rezolvate alte multe lucruri. Nu-i poţi mulţumi pe toţi oamenii, dar am vrut să punem o ordine. Am primit reclamaţii că se făceau grătare pe stadion, că se intra pe pistă cu maşina, cu bicicletele sau cu rolele“, a precizat Mariana Solomon, care a repetat că abonamentul nu îl achită şi copiii sub 14 ani.

 „Pe National Arena intri când şi cum vrei?“ 

Sunt însă şi voci care îmbrăţişează instituirea unor măsuri de disciplinare a accesului pe pista de atletism. „Erau destui cei care jucau fotbal pe suprafaţa de joc. Dăm exemple Cluj şi Timişoara, dar acolo oamenii au altă mentalitate. Încă ceva: pe National Arena intri când şi cum vrei? Eu iţi zic că nu. La Galaţi? E păzit şi stadionul de acolo, nu ai voie pe suprafaţa de joc“, a spus altcineva, în mediul virtual. „La Galaţi, ai pe lângă stadionul central încă cel puţin 3-4 stadioane şi locuri amenajate special pentru sport în aer liber! Cluj? Timişoara? Nu mai vorbesc...! În plus, nu putem compara calitatea acelor arene cu stadionul Farul (gazon, infrastructură)!“, a primit cel de sus replica de la o altă persoană. 

Da pentru taxă, dar cu o altă valoare 

„Eu cred sincer că trebuia introdusă o taxă! Nu înjuraţi! Numai că un 40, maximum 50 de lei era un preţ decent. Trebuie întreţinută baza, plătită firma de pază, angajaţi etc. Trebuie ţinut cont însă de cum arată baza...“, a mai scris cineva pe reţeaua de socializare. „Răspunderea şi responsabilitatea sunt foarte mari. Cred că este în interesul tuturor să încercăm să punem un pic lucrurile în ordine. Încercăm cât de cât să ţinem stadionul pe linia de plutire. Facem nişte paşi până la preluare. Cât mai este în administrarea noastră, încercăm să menţinem lucrurile aşa cum sunt“, a mai precizat Mariana Solomon.
 
Sursa foto: 1 - ZIUA de Constanţa, galerie - Facebook 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Alergator

08 Jul, 2017 17:54

Cei care intrau pe stadion sa alerge, si doar sa alerge, de ce sunt alungati? Pentru ca nu au taiat iarba? Si daca vor plati 150 lei/luna se va taia iarba de toti banii ? :/

Bogdan

05 Jul, 2017 01:55

Am fost unul din suporterii Farului care a muncit aproape in fiecare zi la curatirea tribunelor si am observat ca veneau foarte multe persoane pe pista sau pe gazon pt tot felul de activitati, dar nici unul timp de 2 saptamani nu a venit in tribuna sa dea cu o matura sau sa rupa buruienile. Ma bucur ca cineva ii pune la respect pe acesti "sportivi amatori" pt ca in timp ce noi faceam curatenie unii din ei ne luau si la misto

Articole asemanatoare

Copii pe stadionul „Farul“, alături de fotbaliştii de la SSC Farul Constanţa, în programul „Săptămâna altfel“ (galerie foto)

25 Apr 2018 779

Lupta pentru promovare continuă Sâmbătă, SSC Farul joacă la Constanţa cu Metalul Buzău, iar Progresul 1944 Spartac - la Cernavodă

25 Apr 2018 942

Biletele de intrare la meciul SSC Farul - Metalul Buzău sunt la vânzare de astăzi

24 Apr 2018 935

Sute de elevi participă la competiţiile şcolare sportive organizate de ISJ Constanţa

20 Apr 2018 534

Revista presei locale

18 Apr 2018 493

Editorial Dor de Farul! Un tablou al iubirii „alb-albastre“ desăvârşit, din care a lipsit doar victoria

16 Apr 2018 1952

Ce şanse de promovare mai are SSC Farul Deşi au dat gol în minutul 1, „marinarii“ nu au putut învinge Progresul 1944 Spartac (galerie foto+video)

16 Apr 2018 2823

Imagini de la eveniment SSC Farul, încă un pas greşit în cursa pentru promovare. Doar egal în derby-ul cu Progresul 1944 Spartac (galerie foto+video)

14 Apr 2018 4188

Sâmbătă e ziua cea mare. Din nou acasă! SSC Farul joacă pe stadionul „Farul“ derby-ul promovării cu Progresul 1944 Spartac

14 Apr 2018 1460

Spectacol pe stadionul Farul Fanii i-au încurajat pe fotbaliștii de la SSC Farul înainte de meciul cu Progresul 1944 Spartac (video)

13 Apr 2018 1778

11 dintre spectatorii de la meciul SSC Farul - Progresul 1944 Spartac, fotbalişti într-un amical surpriză!

13 Apr 2018 1158

SSC Farul - Progresul 1944 Spartac. Meciul meciurilor! Apelul lui Petre Grigoraş „Sunt convins că le e dor să vadă o partidă pe «Farul»“ (galerie foto)

12 Apr 2018 2203

Ghid pentru suporteri Biletele de intrare la partida SSC Farul - Progresul 1944 Spartac se pun în vânzare joi

11 Apr 2018 1159

Derby pe stadionul Farul SSC Farul Constanţa aşteaptă un număr mare de spectatori la meciul cu Progresul 1944 Spartac

11 Apr 2018 1437

„Ne întoarcem acasă!“ Entuziasm fără precedent în jurul meciului. SSC Farul - Progresul 1944 Spartac. Derby-ul promovării!

11 Apr 2018 2489

De la Legiunea Străină, la expediţia din Himalaya La Campionatul European, Bogdan Ofiţeru va alerga 24 de ore, încercând să doboare recordul mondial (galerie foto)

11 Apr 2018 1674

Stadionul „Farul“ din Constanţa a primit omologarea pentru partidele din Liga a 3-a

05 Apr 2018 990

Inspecţie la stadionul „Farul“ din Constanţa Georges Muzaca - „Şanse mari ca arena să fie omologată pentru meciurile Ligii a 3-a“

04 Apr 2018 2645

Sâmbătă, e Axiopolis - SSC Farul. Derby pe podium în lupta pentru promovare „Invadăm Cernavodă! Va fi un meci cât o finală!“

31 Mar 2018 1707

Folia specială de pe suprafaţa de joc a stadionului „Farul“ a fost ridicată. Cum arată gazonul

29 Mar 2018 1411

Suporterii participă, astăzi, la o nouă acţiune de ecologizare la stadionul „Farul“ din Constanţa (galerie foto)

26 Mar 2018 1029

Acțiune de ecologizare a stadionului Farul Constanța. Suporterii invitați să participe la acțiune

22 Mar 2018 822

Petre Grigoraş - „Cu galerii frumoase, simţi că joci fotbal“ SSC Farul a încheiat seria amicalelor cu o victorie contra Academiei Rapid (galerie foto + video)

26 Feb 2018 2860

Imagini de la eveniment Pancu și Maftei, învinși la Constanța. SSC Farul a câștigat meciul cu Academia Rapid (galerie foto + video)

24 Feb 2018 1510

Imagini de la eveniment Meci la Constanța cu Academia Rapid. SSC Farul şi-a prezentat lotul de jucători pentru returul Ligii a 3-a (galerie foto-video)

24 Feb 2018 1800

Forţe impresionante de jandarmi pe bulevardul 1 Mai din Constanţa. Ce se întâmplă în zonă şi de ce au fost luate măsuri speciale de securitate (galerie foto-video

24 Feb 2018 9159

Spectacolul galeriilor, sâmbătă, în SSC Farul - Academia Rapid „Vom face să răsune întregul cartier de cântecele noastre!“

24 Feb 2018 1970

Jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la meciul de fotbal SSC Farul Constanţa –Academia Rapid Bucureşti

23 Feb 2018 645

Amical la Constanţa Veniţi, sâmbătă, la meciul SSC Farul - Academia Rapid? Iată ce trebuie să ştiţi!

22 Feb 2018 1778

SSC Farul - Academia Rapid, meci la Constanţa „Sâmbătă vom avea din nou ocazia să simţim fiorul unui derby“

22 Feb 2018 1075

Sâmbătă, la Constanţa se înfruntă SSC Farul şi Academia Rapid. Iată echipele din ultimul meci FC Farul - Rapid!

21 Feb 2018 1898

UPDATE. Imagini de la eveniment SSC Farul, scor-fluviu în meciul amical cu ACS Performer Constanţa (galerie foto)

18 Feb 2018 1354

SSC Farul Constanța a stabilit pe ce stadion va disputa amicalul cu Academia Rapid Bucureşti

17 Feb 2018 1503

UPDATE 2. Ce s-a întâmplat SSC Farul Constanţa s-a întors din cantonamentul de la Curtea de Argeş după numai trei zile!

17 Feb 2018 2456

Imagini de la eveniment Candidații pentru un post în Poliția Locală Constanța au susținut proba sportivă pe stadionul Farul. Când este programată următoarea probă (galerie foto)

12 Feb 2018 1101

Victorie şi în amicalul cu Delta Dobrogea Tulcea SSC Farul pleacă marţi în cantonamentul de la Curtea de Argeş (galerie foto)

12 Feb 2018 1147

Editorial Maidanul copilăriei mele. Aşa cum n-aş fi vrut să văd suprafaţa de joc a stadionului „Farul“

10 Feb 2018 1324

UPDATE. S-a înscris de trei ori SSC Farul dispută sâmbătă, la Constanţa, al şaselea meci amical al perioadei de iarnă

10 Feb 2018 1403

Imagini de la eveniment S-au marcat şase goluri în amicalul SSC Farul Constanța - CS Năvodari (galerie foto+video)

07 Feb 2018 1522

Joi încep lucrările de refacere a suprafeţei de joc a stadionului „Farul“ SSC Farul Constanţa susţine astăzi un nou meci amical

07 Feb 2018 2761

Adrian Tănase a marcat golul meciului Ce l-a nemulţumit pe Grigoraş la partida SSC Farul - Farul Tuzla (galerie foto + video)

05 Feb 2018 1593

Imagini de la eveniment SSC Farul Constanța, victorie şi în amicalul cu Farul Tuzla (galerie foto+video)

03 Feb 2018 1527

SSC Farul Constanţa susţine sâmbătă un nou meci amical. Îşi întâlneşte „sora“ mai mică din judeţ

03 Feb 2018 844

Imagini de la eveniment SSC Farul Constanța, joc-test cu ACS Performer. Câte goluri s-au marcat (galerie foto+video)

31 Jan 2018 1316

Unde va juca SSC Farul în retur? Marcel Lică - „Toţi ar vrea un stadion nou la Constanţa, care să intre în circuitul internaţional“

30 Jan 2018 3355

A fost testat și un jucător turc SSC Farul Constanța, victorie la scor în amicalul cu Victoria Cumpăna

27 Jan 2018 1641

SSC Farul Constanța susține un nou meci de verificare

27 Jan 2018 847

E fratele lui Kofi Twumasi, de la FC Viitorul SSC Farul îl va testa pe fundaşul Kwadwo Twumasi şi la amicalul cu Victoria Cumpăna (galerie foto)

26 Jan 2018 1217

SSC Farul Constanța va disputa un amical cu Victoria Cumpăna

24 Jan 2018 1235

Formaţia ialomiţeană a ratat şi un penalty SSC Farul, învinsă de Abatorul Slobozia. Ce a declarat antrenorul Petre Grigoraş (galerie foto+video)

22 Jan 2018 1997