Cine i-a furat inima unei domnişoare de 17 ani „Droguri” pe terenuri de fotbal din judeţul Constanţa (galerie foto)

Arbitrajul de fotbal acţionează ca un drog asupra unei tinere din Poarta Albă. A pus stăpânire pe ea şi nu-i mai dă drumul. Domnişoarei i-a căzut cu tronc activitatea cu fluier, fanion şi cartonaşe şi atmosfera plină de savoare de pe stadioane, astfel că nu-şi vede viitorul decât strâns legat de arbitraj.

Mădălina Gherghi, o tânără din localitatea constănţeană Poarta Albă, se numără printre puţinele arbitre de fotbal din judeţ. Sunt doar nouă prezenţe feminine în arbitrajul constănţean, în care Mădălina se pregăteşte cu râvnă să ajungă la vârf. Frumoasa tânără face 17 ani peste mai puţin de două luni, iar de doi ani arbitrează meciuri de fotbal. Mădălina nu era străină de sport când a intrat în branşă. Juca handbal (pe postul de coordonator), cu rezultate frumoase chiar, în echipa şcolii din Poarta Albă, iar profesorul de sport, Claudiu Şoptelea, un fost „cavaler”, a văzut în ea un viitor arbitru de valoare. Astfel că a îndemnat-o să facă şcoala de specialitate. Tânără a început să se gândească din ce în ce mai mult la propunerea lui Şoptelea după ce a intrat la liceu în Constanţa, la „Decebal”, iar programul nu îi mai permitea să participe şi la antrenamentele de handbal. Astfel că s-a decis să se facă arbitră de fotbal. „Am mers la şcoală alături de două fete. Ele s-au lăsat pe parcurs, dar eu m-am ţinut de treabă, iar arbitrajul a început să-mi placă din ce în ce mai mult. Pentru mine e ca un drog. Am început, normal, de jos, de la meciurile piticilor. Apoi am urcat, la Liga a V-a şi la Liga a IV-a de juniori. Arbitrez şi la centru, şi la linie, dar în cele mai multe de până acum am fost asistent. Vreau să urc în arbitraj. Mie îmi place ca, odată ce m-am apucat de un lucru, să-l duc la bun sfârşit şi să-l fac la perfecţie, oricât de mic şi de neînsemnat ar fi”, arată Mădălina, care, la liceu, a trecut în clasa a XI-a.

Cum a fost debutul ca central

„Drogul” pe care domnişoara de 1,70 m înălţime l-a găsit pe terenurile de fotbal din judeţul Constanţa se numeşte arbitraj. Asupra ei are numai efecte pozitive. Îi dă o stare de mulţumire deplină atunci când duce la bun sfârşit un meci, aşa cum a fost şi cel în care a debutat ca central, Speranţa Nisipari - Sacidava Aliman, scor 12-3 în favoarea gazdelor, jucat în urmă cu o lună, pe 26 mai, în etapa a 24-a a Ligii a V-a, Seria Sud. „A fost în regulă, m-am descurcat. Nu a fost o partidă grea din punctul de vedere al deciziilor. Am avut emoţii, ca la orice debut, dar le-am depăşit, treptat, pe măsură ce minutele se scurgeau, ajutată şi de colegii mei de la linie, experimentaţii Erchian Ionus (din lotul Ligii a III-a) şi Dumitru Mihal. În timpul partidei, am şi eliminat un jucător”, spune Mădălina, care a acordat ceva cartonaşe roşii până acum. „Nu ştiu câte au fost, că n-am ţinut cont de numărul lor, însă am dat destul de multe. Eu nu tolerez pe teren faptele neregulamentare. De fel, sunt o fire foarte serioasă şi am pretenţia ca jucătorii să se comporte civilizat pe gazon”, punctează arbitra din Poarta Albă. 

Vaca microbistă nu voia să iasă de pe gazon

Tânără nu a fost ocolită nici de incidente pe teren la partidele în care a fost delegată. Acestea nu au privit-o direct, nu a fost ea cea vizată, fiind vorba de o bătaie generală între echipe şi de lovirea centralului unei brigăzi din care a făcut parte şi ea. „Primul incident s-a petrecut la un meci de juniori, pe care l-am oprit în minutul 78, după ce a ieşit o bătaie generală. Doi fotbalişti au început să se bată pe teren, iar delegatul echipei oaspete l-a lovit pe jucătorul advers. În sprijinul acestuia a sărit tatăl său, iar de aici până la implicarea tuturor nu a fost decât un pas. Au intrat şi spectatori pe teren. Am încercat să discut cu căpitanii, cu antrenorii, însă nu am reuşit. Sunt convinsă că am luat decizia cea mai bună, aceea de a opri partida. Celălalt incident s-a petrecut într-un meci de Liga a 5-a, în care arbitrul Sorin Vasilăţeanu, din Valu lui Traian, a fost lovit pe teren, meciul oprindu-se în minutul 80”, mai spune Mădălina. Tânăra a avut parte însă şi de episoade hazlii în judeţ. „Nu toate terenurile au garduri împrejmuitoare, astfel că se întâmplă de multe ori ca pe gazon să pătrundă fel de fel de păsări şi animale. La o confruntare în care eram asistent, ne-am pomenit la pauză cu o vacă pe teren. Startul reprizei a doua a întârziat puţin, până au reuşit jucătorii şi ceilalţi de la echipe să convingă animalul să iasă în afara suprafeţei de joc. Altfel, momentele cu câini şi pisici traversând tacticoase terenul, fără a acorda vreo importanţă celor ce se petrec în jurul lor, sunt la ordinea zilei”, zâmbeşte arbitra.

Brigada de sex feminin

Oficialii Comisiei Judeţene de Arbitri Constanţa deleagă de multe ori la partide brigăzi exclusiv feminine. „Noi, fetele, ne înţelegem mai bine între noi. Suntem puţine şi am devenit prietene bune. Era o perioadă în care etapă de etapă oficiau şi brigăzi formate numai din fete. Unora, precum cea alcătuită din Bianca Giuran, Ana-Maria Niţu şi eu, li se păstrează aceeaşi componenţă rundă de rundă. Noi trei suntem cele mai bune prietene. Ne înţelegem din priviri, din semne, lucru care este foarte important într-o brigadă”, punctează Mădălina Gherghi. În acest moment, în fotbalul constănţean activează, pe lângă domnişoara din Poarta Albă, alte opt arbitre. Lista este deschisă de Adriana Turnea (componentă a lotului Ligii a III-a), după care urmează Florentina Popescu, Bianca Giuran, Alexandra Rof, Andreea Tăsică, Maria Gospodin, Ana-Maria Niţu şi Carla Filip.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie CNSC Software Imagination & Vision SRL a contestat o licitație organizată de Portul Constanța!

27 Mar 2024 346

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1707

Loteria Română a lansat o platformă prin care pot fi achiziționate bilete la cele mai cunoscute jocuri

25 Mar 2024 589

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților, de acord cu înființarea unui pasaj rutier, la intersecția bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu. Constănțean - „Ar fi bun un nou șantier rutier!“

24 Mar 2024 601

Ședință a Consiliului Politic Naţional al PNL. Ce subiecte se află pe ordinea de zi

24 Mar 2024 591

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, declarații după perchezițiile DNA Constanța - „Am încredere în justiție. Am avut mereu!“

22 Mar 2024 512

Tulcea Cursuri gratuite de educație digitală pentru copii și adulți, în cadrul proiectului Siguranța Online

21 Mar 2024 350

Sondaj de opinie Sunteți mulțumiți de cum arată pistele pentru biciclete din Constanța? „Doamne ferește, care piste??“, spun constănțenii în online

17 Mar 2024 570

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 606

Biletele de valoare şi voucherele de vacanţă vor putea fi emise electronic, dar şi utilizate pentru plăţi online

13 Mar 2024 523

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 841

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1438

Afaceri Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a cumpărat servicii de digitalizare de la o firmă din județul Iași (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 826

Înmatricularea vehiculelor se va putea realiza online, din acest an

03 Mar 2024 509

Achiziția pentru echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale pentru Spitalul de Boli Infecțioase a fost contestată. Ce verdict a primit General Electric Medical Systems România SRL?

02 Mar 2024 671