Clasat pe locul 4 în Divizia A cu FC Farul Fostul fotbalist Cicerone Manolache a împlinit 84 de ani. „Constanța e a doua mea casă!“ (galerie foto)

  •  În sezonul 1966/1967, Farul Constanța, cu Cicerone Manolache în echipă, ocupa locul patru în Divizia A
  • Cicerone Manolache a venit la Constanţa a venit ca centru înaintaş al echipei naţionale a României
  • În trei sezoane la Farul, Cicerone Manolache a disputat 66 de partide și a înscris zece goluri


Unul dintre marii fotbaliști care au jucat la Farul Constanța, Cicerone Manolache, component al formației, care, în sezonul 1966/1967, ocupa locul patru în Divizia A, și-a serbat ziua de naștere, el împlinind 84 de ani.

„Cici“ Manolache își duce bătrânețea în județul Timiș și a primit cu bucurie urările celor apropiați. „La mulți ani cu sănătate multă, bucurii și zile fericite! Te iubesc mult, mult de tot, tata!“, a fost mesajul fiicei fostului jucător. „Să ne trăiești! Mult! Mult!“, „Sănătate multă de la bunul Dumnezeu! La mulți ani!“, „La mulți ani binecuvântați, cu sănătate, împliniri și multă fericire!“ sau „La mulți ani și Domnul să îl binecuvânteze cu multă sănătate și tot ce îi mai frumos în lumea asta!“, au fost alte câteva urări. Cicerone Manolache a evoluat la Farul timp de trei sezoane, toate în prima ligă (1965/1966, 1966/1967 și 1967/1968), disputând 66 de partide și înscriind zece goluri în tricoul „alb-albastru“. În prima stagiune, încheiată de echipă pe locul nouă, a jucat în 25 de partide și a punctat de trei ori. În anul următor, când Farul a obținut una dintre cele trei clasări pe locul patru din istoria clubului, are 22 de partide și șase goluri, iar în ultimul (când formația a fost a noua în Divizia A) - 19 apariții și un gol. În campionatul 1966/1967, primele patru clasate în Divizia A au fost: 1. Rapid - 34p, 2. Dinamo - 32p, 3. U Craiova - 30p, 4. Farul - 29p. În 26 de partide, „marinarii“ au totalizat 11 victorii, șapte egaluri și opt înfrângeri, golaveraj 38-26.
 

Schimb de locuri cu Constantin Iancu

„Constanţa e a doua mea casă. Am trăit pe litoral o perioadă extraordinară. Am multe amintiri frumoase. Mi-e atât de dor de foştii mei colegi! M-am simţit foarte bine la Constanţa”, declarat Cicerone Manolache, penru ZIUA de Constanța, acum șase ani. Născut la Păunești, în județul Vrancea, fostul mare fotbalist, ex-internațional al României, a mai jucat în carieră la Metalul Reșița, CSM Reșița, Știința Timișoara (șase ani), Poli Timișoara, CFR Timișoara și UM Timișoara. La Constanţa a venit ca centru înaintaş al echipei naţionale a României, dar pe litoral şi-a schimbat postul, trecând mijlocaş, rol pe care avea să-l interpreteze, apoi, și în restul carierei sale. Echipa de atunci a Farului era Uţu - Georgescu, Tâlvescu, Mareş, Dumbravă - Koszka, Iancu - Sasu, Manolache, Tufan, Kallo. La un meci la Pitești, Manolache a făcut schimb de posturi cu Iancu, la cererea acestuia și de atunci așa le-au rămas rolurile în teren: Manolache - mijlocaș, Iancu - vârf. Mutarea a dat roade în timpul acelei confruntări, Farul câștigând cu 2-1, tocmai prin golurile lui Cicerone Manolache! „Ce fotbalist! Aproape la toate cornerele sărea la cap înconjurat de doi - trei adversari. Toți cădeau, dar el se ridica întodeauna primul!“, spune unul dintre admiratorii lui Manolache.
 

Creșterea porumbeilor, una dintre marile sale pasiuni

„Cici“ ne-a povestit și cum a ajuns la Constanța, pe când avea 28 de ani, de la Știința Timișoara, conducătorii clubului constănţean ţinând neapărat să-l transfere. „Înagara gazonului, eu eram inginer proiectant şi lucram într-un birou din Timişoara. Eram acolo şase ingineri, dirijaţi de un şef. Mă pomenesc într-o zi cu Miki Mihăilescu, antrenor la Farul şi fost fundaş dreapta la Rapid. «M-a trimis Foti (n.r. Foti D. Foti, preşedintele Farului) să te iau», mi-a spus Mihăilescu. Eu nu prea voiam să plec, pentru că-mi era bine profesional la Timişoara şi aveam toate rudele lângă mine. Am ieşit la restaurantul «Bulevard». Lulu a pus două whiskey-uri pe masă. «Nu beau», am zis eu. A continuat cu cafea. Am refuzat din nou, motivând: «Nu beau şi nu fumez, duc viaţă sportivă, sunt centru înaintaş la Naţionala României». Am trecut la discuţii. «Ce pretenţii ai, ca să transmit la club?», m-a întrebat Mihăilescu. Eu, ca să nu plec, am plusat: «Vreau un Renault». Salariul meu lunar era de 1.800 de lei, iar maşina costa între 60.000 şi 70.000 de lei. Eu aveam o motocicletă, pe care o cumpărasem după meciul în care România bătuse Spania, iar eu dădusem gol. În sfârşit, discuţia cu Miki a fost în luna noiembrie, iar prin februarie anul viitor, într-o seară, mă pomenesc cu un telefon. Cei de la Farul. «Suntem în Timişoara, la o benzinărie, alimentăm. Am venit cu două camioane să te mutăm la Constanţa. Avem şi chitanţa de la achitarea Renault-ului». Am plecat acasă, am vorbit cu familia şi am decis să merg. Am ajuns pe litoral cu trenul, dar într-unul dintre camioane am pus o ladă cu porumbei, creşterea lor fiind una dintre marile mele pasiuni”, a istorisit Cicerone Manolache.

Sursa foto: Facebook (Anetta Niculescu; Fan Manolache Cicerone)


Citește și:

Poveştile savuroase ale fostului mare mijlocaş al Farului Cicerone Manolache, turnat la Miliţie pentru „spionaj cu porumbei”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în fotbal A murit fostul mare jucător Cicerone Manolache. A evoluat cu succes și la Farul Constanța

29 Jan 2024 1588

Poveştile savuroase ale fostului mare mijlocaş al Farului Cicerone Manolache, turnat la Miliţie pentru „spionaj cu porumbei”

06 Dec 2014 9411