Clubul Sportiv Medgidia a anunțat retragerea echipei de fotbal din Liga a III-a. Decizia luată ca protest la adresa Jandarmeriei. Ce au declarat reprezentanții IJJ Constanța

În semn de protest față de atitudinea Jandarmeriei Constanța, Clubul Sportiv Medgidia a anunțat astăzi retragerea echipei de fotbal din Liga a III-a.
 
 Potrivit unui comunicat al Primăriei Medgidia, Clubul Sportiv Medgidia anunță retragerea echipei de fotbal din Liga a III- a, în semn de protest față de acțiunea abuzivă a Inspectoratului de Jandarmi Județean „Mihail Kogălniceanu” Constanța care, prin adresele nr.2198040/22.08.2018 și 2198067/24.08.2018, interzice accesul spectatorilor pe stadionul aflat în incinta Complexului Sportiv „Iftimie Ilisei” Medgidia, la meciurile echipei de fotbal.
 

”Această decizie aberantă reprezintă o premieră în istoria sportului românesc și demonstrează, dacă mai era cazul, având în vedere și incidentele petrecute în data de 10 august 2018, că din păcate, instituțiile statului român au fost transformate în simple arme politice.  Stadionul Complexului Sportiv „Iftimie Ilisei” Medgidia se află pe locul trei în România în ceea ce priveşte numărul de locuri în tribune, 32.700 (după Arena Naţională, cu 55.634 locuri şi stadionul Dan Păltinişanu din Timişoara, cu 32.972) și nu a înregistrat până în acest moment niciun fel de incidente de securitate.
După doi ani de zile de eforturi susținute ale administrației publice locale care a finanțat atât actul sportiv cât și reabilitarea Complexului Sportiv „Iftimie Ilisei” dar și ale sportivilor legitimați, care au ajuns la performanțe naționale notabile, astăzi se încearcă prin metode obstructive distrugerea acestui domeniu sportiv” – au transmis reprezentanții Primăriei Medgidia.

 În replică, reprezentanții IJJ Constanța au transmis un punct de vedere referitor la situaţia stadionului „Iftimie Ilisei” din cadrul complexului sportiv Medgidia.
 

”În conformitate cu art. 11 din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările şi completările ulterioare, înainte de începerea fiecărui sezon competiţional, toate arenele în incinta cărora se desfăşoară competiţii sportive cu grad de risc sunt supuse unei verificări din punctul de vedere al respectării condiţiilor de siguranţă.
Verificarea se efectuează de către o comisie ce are în componenţă un reprezentant al direcţiei judeţene pentru sport, un reprezentant al organizatorului competiţiei, responsabilul de ordine şi siguranţă al organizatorului de joc, precum şi reprezentanţi ai unităţii de jandarmerie şi ai inspectoratului pentru situaţii de urgenţă competente teritorial.
Activitatea comisiei se materializează într-un proces-verbal, în care se consemnează îndeplinirea sau neîndeplinirea obligaţiilor organizatorului” - au transmis reprezentanții IJJ Constanța. 


Astfel, în data de 10.08.2018, ora 10.00, organizatorul evenimentului sportiv, în speţă Clubul Sportiv Medgidia a convocat comisia de verificare a condiţiilor de siguranţă, prin adresa nr. 196/07.08.2018.
În cadrul activităţilor de verificare, comisia a constatat prin procesul verbal încheiat şi semnat inclusiv de către reprezentantul Clubului Sportiv Medgidia, neîndeplinirea următoarelor condiţii prevăzute de lege:
- inexistanţa sistemelor de comunicare cu publicul, condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.d, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
- neamenajarea unui punct de comandă, condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.g, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
- inexistanţa unui sistem de supraveghere video în vederea înregistrării comportamentului participanţilor în arena sportivă, şi în zona punctelor de acces, pe timpul afluirii şi defluirii acestora, precum şi pe timpul desfăşurării jocului sportiv, condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.h, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
- inexistenţa la porţile de acces a afişelor cu regulile ce trebuie respectate la competiţiile şi jocurile sportive, materialele sau obiectele interzise a fi introduse în arena sportivă, precum şi sancţiunile care se aplică în astfel de cazuri, condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.o, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
- inexistenţa unor bariere şi împrejmuiri pentru separarea grupurilor de suporteri condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.t, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
- inexistenţa numerotării sectoarelor, rândurilor şi locurilor destinate spectatorilor, precum şi amplasarea de indicatoare pentru îndrumarea acestora spre locurile înscrise pe documentele de acces, condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.v, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;

- inexistenţa unui loc special amenajat pentru depozitarea obiectelor reţinute, în urma efectuării controlului corporal preventiv şi al bagajelor, în vederea restituirii acestora după terminarea jocului, condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.x, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
- neîndeplinirea măsurilor ce se impun pentru prevenirea incendiilor, asigurarea unei circulaţii fluente pe căile de acces, asigurarea unor căi de evacuare a spectatorilor în cazuri deosebite, în condiţii de siguranţă şi timp optim, şi pentru menţinerea în stare de funcţionare a tuturor instalaţiilor specifice, condiţie prevăzută de art. 5. alin.(3), din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

”Totodată, membrii comisiei au constatat că în tribune şi în peluze nu a fost făcută o igienizare corespunzătoare, existând inclusiv foarte multe pietre.
În acest sens, membrii comisiei au stabilit ca termen pentru remedierea neajunsurilor constatate, data de 22.08.2018, în conformitate cu art. 11, alin (4) şi (5) din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.


Până la data stabilită, Clubul Sportiv Medgidia nu a reconvocat comisia de verificare a respectării condiţiilor de siguranţă.
Având în vedere că în data de 25.08.2018 era programat meciul de fotbal dintre C.S. Medgidia şi A.C.S. Sportul Chişcani, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa cu atribuţii pe această linie, a propus Federaţiei Române de Fotbal prin adresa nr. 2198040/22.08.2018, ca până la îndeplinirea condiţiilor de siguranţă prevăzute de lege, partidele de fotbal să se desfăşoare fără spectatori, conform art. 11, alin (4) din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.
Prin adresa nr. 224/22.08.2018, Clubul Sportiv Medgidia a reconvocat comisia de verificare a respectării condiţiilor de siguranţă pentru data de 24.08.2018, ora 12.00” - au mai transmis reprezentanții IJJ Constanța. 


În cadrul activităţilor de reverificare, comisia a constatat prin procesul verbal încheiat şi semnat inclusiv de către reprezentantul Clubului Sportiv Medgidia, neîndeplinirea următoarelor condiţii prevăzute de lege:
- inexistanţa sistemelor de comunicare cu publicul, condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.d, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
- inexistanţa unui sistem de supraveghere video în vederea înregistrării comportamentului participanţilor în arena sportivă, şi în zona punctelor de acces, pe timpul afluirii şi defluirii acestora, precum şi pe timpul desfăşurării jocului sportiv, condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.h, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
- inexistenţa numerotării rândurilor şi locurilor destinate spectatorilor, precum şi amplasarea de indicatoare pentru îndrumarea acestora spre locurile înscrise pe documentele de acces, condiţie prevăzută de art. 10. alin.(1), lit.v, din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;

Reprezentanții IJJ Constanța au mai precizat că organizatorul nu a fost în măsură să prezinte certificatul de securitate al arenei sportive prevăzut în Regulamentul de organizare a activităţii fotbalistice, certificat care trebuie emis de către administraţia locală competentă, prin care se certifică atât capacitatea stadionului, cât şi faptul că dotările şi instalaţiile anexe(vestiare, tribune, căi de acces, instalaţii sanitare, instalaţii electrice) pot fi utilizate în condiţii de siguranţă de către jucători, oficiali şi spectatori, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru ca pe stadionul respectiv să fie programate jocuri oficiale.

”În urma activităţii de reverificare a respectării condiţiilor de siguranţă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a repropus Federaţiei Române de Fotbal prin adresa nr. 2198067/24.08.2018, ca până la îndeplinirea condiţiilor de siguranţă prevăzute de lege, partidele de fotbal să se desfăşoare fără spectatori, conform art. 11, alin (4) din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.
În acest context, prin adresa nr. 4636 din 24.08.2018, Federaţia Română de Fotbal a comunicat Clubului Sportiv Medgidia şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa că este de acord cu propunerea unităţii noastre „ca până la o nouă reverificare de către comisia abilitată, jocurile de fotbal organizate pe arena sportivă anterior menţionată să se desfăşoare fără spectatori. În concluzie, comunică clubului să ia act de propunerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi să respecte recomandarea comisiei de reverificare, conform procesului verbal încheiat în data de 24.08.2018, însuşit prin semnătură inclusiv de către reprezentantul Clubului Sportiv Medgidia.
Apreciem că afirmaţiile făcute în spaţiul public referitoare instituţia noastră sunt nereale şi tendenţioase, reprezentând simple speculaţii.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa este o institiuţie apolitică şi echidistantă, fiind dispusă să corecteze informaţii ce nu au valoare de adevăr, în scopul unei informări corecte.
Am precizat aceste aspecte în spiritul respectului pe care îl purtăm cetăţenilor dar şi reprezentanţilor mass-media, asigurându-vă de faptul că instituţia noastră îşi desfăşoară activitatea în interesul cetăţenilor, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii” - au mai transmis reprezentanții IJJ Constanța. 

Sursa foto: Facebook/Clubul Sportiv Medgidia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ordinul prin care colonelul Dima, fostul șef al Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanța, a fost trecut în rezervă nu se suspendă! Colonelul ceruse continuarea activității! (MINUTA)

17 Apr 2024 1017

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 10687

IPJ ArgeșAcțiuni de reducere a riscului rutier, desfășurate de Biroul Rutier Câmpulung

15 Apr 2024 212

Rezultate ale acțiunii BLOCADA, în ultimele 24 de ore

14 Apr 2024 652

Știri Constanța Amenzi pentru picnicurile Ilegale în zonele Cheile Dobrogei și Gura Dobrogei (FOTO)

13 Apr 2024 6257

Bărbat depistat de jandarmi in timp ce aborda eleve pentru videochat în parcarea unui liceu

09 Apr 2024 999

Infracțiuni și contravenții sancționate de jandarmii constănțeni în weekendul trecut

09 Apr 2024 377

UPDATE Problema gazului va fi reluată în cursul zilei de astăzi în zona străzii I.G. Duca, Constanța (FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 654

IPJ BuzăuSancţiuni de peste 26.000 de lei şi material lemnos estimat la 5200 de lei confiscat de poliţişti

08 Apr 2024 270

Intervenție de urgență a jandarmilor IJJ Constanța pe strada Eliberării. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1238

Acțiuni ale jandarmilor la școli din județul Tulcea (GALERIE FOTO)

05 Apr 2024 504

IJJ Tulcea Ai auzit de noua aplicație eDAC? Iată ce reprezintă și cum va fi folosită de jandarmi

05 Apr 2024 525

Jandarmii din Constanța înaintați în gradul următor, de Ziua Jandarmeriei Române! (FOTO)

03 Apr 2024 524

Avansări în grad la Jandarmeria Tulcea, de Ziua Jandarmeriei Române

03 Apr 2024 457

Cupa Jandarmeriei constănțene la fotbal! Ce echipe au urcat pe podium (GALERIE FOTO)

02 Apr 2024 662