Coleg de clasă şi de echipă cu un portar al Naţionalei Fraţii gemeni Romulus şi Remus şi-au botezat copiii Decebal şi Burebista. Unul a ajuns fotbalist la Farul (galerie foto)

Povestea prenumelui fostului fundaş al FC Farul Decebal Gheară este una interesantă. Născut la Hunedoara, într-o zonă încărcată de istorie, acum fix 35 de ani, fotbalistul de mai târziu avea să fie numit după celebrul rege dac, în urma unei înţelegeri dintre tatăl şi unchiul său.

Familiile Gheară sunt renumite în Hunedoara pentru prenumele taţilor şi ale primilor lor copii, ambii băieţi. Fraţi gemeni, capii familiilor au primit prenumele Romulus şi Remus. Pentru a păstra tradiţia, cei doi s-au vorbit ca, atunci când vor avea şi ei copii, să îi boteze tot cu rezonanţă istorică. Primul copil i s-a născut lui Romulus, iar tatăl i-a zis Decebal. La doi ani distanţă, a venit pe lume şi odrasla lui Remus, care a fost numit tot după un viteaz strămoş, regele Burebista. Peste ani, Decebal Gheară avea să devină fotbalist, iar timp de trei ani a jucat şi la FC Farul, actualmente fiind stabilit la Constanţa, alături de soţie şi de fiica lor. Astăzi, Decebal împlineşte 35 de ani. Burebista Gheară în schimb nu a urmat cariera sportivă. În momentul de faţă, lucrează într-o firmă din Timişoara, acolo unde şi locuieşte.

Pe fratele lui Gheară trebuia să-l cheme Cotiso

„Tatălui meu, care nu mai trăieşte, stingându-se din viaţă când eu aveam 18 ani, îi plăcea mult istoria. Având în vedere şi că Hunedoara este o zonă plină de istorie, a căzut de acord cu fratele său geamăn să-şi numească primii născuţi, dacă vor fi băieţi, Decebal şi Burebista. După noi, în cele două familii au mai venit doi copii. Eu am un frate, iar Burebista o soră, însă ambii au prenume obişnuite. Pe fratele meu îl cheamă Bogdan, dar era cât pe ce să i se zică Cotiso (n.r. conform legendei, se presupune că cel numit astfel a fost fiul lui Decebal). Am insistat însă pentru a nu i se zice aşa, întrucât erau destule prenume celebre. Şi într-adevăr, istoria s-a oprit la mine şi la Burebista, sora acestuia primind prenumele Elena. În Hunedoara, multă lume ne ştie povestea, iar de multe ori, când eram mici, am fost subiect de glume, nu răutăcioase însă”, povesteşte Decebal. Fratele său Bogdan este şi el fotbalist, jucând la Ceahlăul Piatra Neamţ, iar vărul Burebista, deşi nu a făcut sport, este microbist, ţinând cu Rapid Bucureşti. Pe Facebook, verii Gheară au o poză împreună, la care un bun prieten al lui Decebal, fotbalistul Bogdan Apostu (fost şi el la Farul, actualmente la UTA), a comentat cu umor: „Din poza asta lipsesc Gheară Iancu de Hunedoara şi Gheară Traian”.

Golul de la Sofia

Decebal Gheară a început fotbalul la Corvinul Hunedoara, unde l-a avut coleg (de la juniori, de la 7 ani, până la echipa mare) şi pe Bogdan Lobonţ, actualul portar al lui AS Roma şi fost internaţional. Cei doi au fost colegi şi la liceu, unde au învăţat în aceeaşi clasă. După Corvinul Hunedoara, Decebal (fundaş central sau mijlocaş la închidere) a mai jucat la Oţelul Galaţi, Panachaiki Patras (Grecia), FC Farul (timp de trei ani, între anii 2005 şi 2008), Delta Tulcea şi Săgeata Stejaru (devenită ulterior Năvodari). În Liga 1, a susţinut 53 de meciuri pentru Farul, înscriind un gol. A participat şi la campania din Cupa UEFA-Intertoto a „marinarilor”. În dubla cu echipa bulgară Lokomotiv Plovdiv,  a ratat un penalty în turul de la Constanţa (meci câştigat cu 2-1 de Farul), iar la Sofia a marcat (din lovitură liberă de la 25 m) golul care le-a adus constănţenilor calificarea. Meciul din Bulgaria s-a încheiat la egalitate, 1-1, Gheară punctând în minutul 56, la 1-0 pentru Lokomotiv. Echipa Farului din Bulgaria a fost: Curcă - Farmache, I. Barbu, Gheară, L. Florea - Băcilă, Larie, Voiculet, I. Apostol (84 Fl. Neaga) - Todoran (90 Boghiţoi), A. Disney (81 D. Florea). Antrenor, Momcilo Vukotic.  

Confundat cu nepotul lui Nicu Gheară

Decebal este căsătorit cu Oana, iar cei doi au o fetiţă, Ines Nicolle, în vârstă de trei ani. Familia Gheară este stabilită de opt ani la Constanţa, iar când juca la Farul mulţi suporteri credeau că, după nume, fotbalistul este aromân. „Unii îmi vorbeau pe stradă armâneşte. Alţii ziceau că sunt rudă cu Nicu Gheară, nepot de-al său. Avem apartament la Constanţa, stăm aici de mulţi ani, însă nu se ştie unde ne va duce viaţa, cu atât mai mult cu cât eu sunt antrenor şi aş putea merge la o echipă care e departe de Constanţa”, spune Decebal. Posesor al licenţei B, care îi dă dreptul să profeseze ca antrenor principal la Liga a 3-a şi secund la Liga a 2-a şi la Liga 1, Gheară (care a fost secund şi la FC Farul) aşteaptă actualmente concretizarea unui angajament. Până când va fi implicat iar direct în fenomenul fotbalistic, se ocupă non-stop de fetiţa sa, care este argint viu. „Ines e cea mai sportivă fată dintre toţi copiii pe care îi cunosc. Cu siguranţă nu va sta departe de sport când va mai creşte. Vecinii de la bloc îi spun «Rambo», la câtă energie are în ea”, arată Decebal.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1675

Irinela Nicolae va candida din partea organizației PSD Constanța pe lista de europarlamentare

27 Mar 2024 1057

UPDATE Decebal Făgădău revine în PSD. Pentru ce funcție ar putea candida (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1090

Polițiștii, prezenți la Liceul Teoretic „Decebal” din Constanța

16 Mar 2024 642

Știri Constanța Două firme care au efectuat lucrări pe străzile Decebal și Soveja, amendate de Poliție

16 Mar 2024 662

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la ceas aniversar! Ce mesaj a transmis

14 Mar 2024 1049

Locuri de muncă Constanța Colegiul Comercial „Carol I” angajează paznic. Detalii

13 Mar 2024 546

Locuri de muncă Constanța Colegiul Comercial „Carol I” scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

28 Feb 2024 936

Termoficare Constanța, anunț despre lucrările desfășurate pentru eliminarea unor avarii

21 Feb 2024 495

Termoficare Constanța. Iată punctele termice care nu furnizează căldură și apă caldă

20 Feb 2024 742

Termoficare Constanța Atenție, consumatori! Se oprește apa caldă și căldura începând de mâine

19 Feb 2024 764

Joi, 15 februarie 2024 Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

15 Feb 2024 815

Firme Constanța Modificări în structura capitalului social al Tomis TCS Logistics SRL

12 Feb 2024 734

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1499

Horia Constantinescu, posibil candidat al PSD la Primăria Constanța „Nu ne mai permitem să gafăm, pentru că acum decontăm modul în care ne uităm în ochii copiilor noștri”

12 Feb 2024 930