Constanța. Calvarul prin care a trecut atleta Ioana Manoliu „Nopți plânse, în care mă trezeam și credeam că a fost un coșmar“ (GALERIE FOTO)

 

 
  • Ioana a trecut prin suferință, iar cea mai mare dezamăgire a reprezentat-o ratarea Campionatului European de tineret.
  • Încet-încet însă, sportiva și-a pregătit revenirea în arenă. A strâns din dinți și a urcat din nou pe podium.
  • Neavând un obiectiv important în ultima perioadă în atletism, Ioana s-a axat pe cursuri, fiind studentă în anul 3 la Medicină.
 
Atleta constănțeană de la CS Farul Ioana Manoliu (antrenoare, Carmen Botea) a fost lovită de un ghinion crunt anul trecut, când, la etapa finală a Campionatului Naţional la categoriile seniori şi Under-23, de la Cluj-Napoca, la care a cucerit trei medalii, a suferit o accidentare gravă, dublă fractură de peroneu cu deplasare.
 
Coșmarul oricărui sportiv, accidentările, de care toți se roagă să fie feriți, pentru tânăra sportivă nu a fost doar un vis urât, ci aievea. I-a adus suferință, a dat-o înapoi în pregătire, iar cea mai mare dezamăgire a reprezentat-o ratarea Campionatului European de tineret. La Cluj-Napoca, Ioana a ieșit campioană naţională de tineret la lungime, cu 6,16 m, performanţă cu care a stabilit un nou record personal, dar care i-a adus şi medalia de argint la senioare. A treia medalie obținută atunci a fost bronz la tineret în proba de triplusalt (cu 12,82 m), săritură care a fost a patra la senioare. Realizări deosebite, dar de care atleta de la CS Farul Constanța nu s-a putut bucura pe de-a-ntregul, prețul plătit pentru ele fiind accidentarea serioasă pe care a suferit-o.
 
„Prima săptămână a fost cruntă“
 
Pentru Ioana a urmat o perioadă grea. „Cum a fost să mă recuperez după o dublă fractură de peroneu cu deplasare? Greu… Inițial, am crezut că va fi cu totul altfel, îmi imaginam că voi sări chiar și în sezonul de iarnă din anul 2022, iar în vară cu siguranță credeam că îmi voi face recorduri personale. Nu a fost chiar așa. Prima săptămână după operație a fost cruntă, aveam dureri la piciorul operat, nu puteam dormi noaptea, mai aveam și examene la facultate (noroc că au fost online), nopți plânse, în care mă trezeam și credeam că a fost un coșmar și că nu mi s-a întâmplat tocmai mie să-mi rup piciorul, mă ridicam și mă uitam la el și, când vedeam acele bandaje, realizam că e real… un Campionat European de tineret ratat (asta cred că fusese cea mai mare dezamăgire)“, arată atleta constănțeană.
 
Minusul a fost că a avut dureri constante
 
Încet-încet însă, sportiva și-a pregătit revenirea în arenă. A strâns din dinți, cu gândul la primul concurs, iar, la fix un an de la accidentare, a urcat pe podium, cucerind medalia de argint la lungime, cu 5,85 m, la Campionatele Internaționale de atletism ale României „Iolanda Balaș Soter”, de la Craiova!   
 
„Timpul a trecut ușor-ușor, am început să merg și cred că la o lună de la operație am început recuperarea, apoi antrenamentele… Am protejat foarte mult piciorul la antrenamente și s-a cunoscut asta în concursurile de vară, mai ales la triplusalt. Abia din primăvară am început să lucrez mai bine pe el, dar totuși am fost plăcut surprinsă ca, la primul concurs de lungime, fix la un an de când mi-am rupt piciorul, să văd că sar chiar binișor și cred că de atunci am prins încredere aproape maximă. Minusul a fost că am avut dureri constante la acest picior. Când trăgeam mai tare la antrenament, următoarele zile se simțea, era mai rigid și mă durea mai tare. Chiar și acum, la ultimul concurs, am avut puțin timp de refacere între triplusalt, care a fost la ora 18.45, și lungimea de a doua zi, la 10.30, și, din păcate, la lungime nu am putut să sar cum mi-aș fi dorit“, a mai spus Ioana Manoliu.

 
S-a axat mai mult pe învățat
 

În perioada în care accidentarea a ținut-o departe de concursuri și de pregătire, atleta a încercat să vadă și o parte plină a paharului. „Urmează să scot tija curând și sunt tare curioasă cum va fi când voi începe antrenamentele. Am încercat să văd și părțile bune in aceasta perioadă și una dintre ele este că am putut să mă focusez mai bine și pe facultate, fiind anul 3 (un an foarte greu din cadrul Facultății de Medicină). S-a simțit o mică oboseala psihică, mai ales că începusem să facem cursurile fizic, iar faptul că nu aveam niciun obiectiv important la atletism m-a ajutat să mă axez mai mult pe învățat. O altă parte foarte bună este faptul că m-am antrenat așa cum am putut și asta contează enorm, am avut și progres în antrenamente și simt că sunt capabilă de mult mai mult. De acum îmi doresc rezultate! Va urma…“, a punctat Ioana.
 
„Sper că nu am omis pe nimeni“
 
Aceasta nu a uitat să sublinieze și ajutorul primit în perioada deosebit de grea din viața și cariera ei sportivă. „Vreau să mulțumesc sincer tuturor celor care m-au sprijinit în această încercare și, în primul rând, lui Dumnezeu, care a avut grijă ca toate lucrurile să meargă așa cum trebuie“, a început campioana. Ioana a amintit sprijinul echipei medicale, al celei cu care a ales că continue recuperarea și cu care lucrează și în prezent, al doctorilor Robert Badea și Covaleov și al Danei. „Nu în ultimul rând, le multumesc antrenoarei mele, Carmen Botea, doamnei Andreea Giurgea, domnului Floroiu și clubului CS Farul pentru sustinere, familiei și prietenilor și, mai ales, doamnei Mioara Șincan, care m-a ajutat să nu dau inapoi când s-au apropiat concursurile. Sper că nu am omis pe nimeni“, a completat sportiva.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Ioana Manoliu)
 
Citește și:
 
A revenit!
La fix un an de la accidentarea gravă, Ioana Manoliu a cucerit argintul la Internaționalele României. „Mă bucur enorm“ (GALERIE FOTO)

 
Atletism
Robert Bîrsă, Cristian Radu și ștafetele CS Farul Constanța, pe locul întâi la Cupa României (GALERIE FOTO + DOCUMENT)


Interviu online cu atleta Ioana Manoliu, multiplă campioană naţională
„Am vrut mereu să mă autodepăşesc şi să stabilesc recorduri“

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atletism Alexia Dospin, campioană națională. Lenuța Simiuc - Burr a urcat de trei ori pe podium (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

22 Feb 2023 910

Atletism Robert Bîrsă, Cristian Radu și ștafetele CS Farul Constanța, pe locul întâi la Cupa României (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

26 Jul 2022 1198

A revenit! La fix un an de la accidentarea gravă, Ioana Manoliu a cucerit argintul la Internaționalele României. „Mă bucur enorm“ (GALERIE FOTO)

08 Jun 2022 1411

Cristina Bujin, Ioana Manoliu, Florin Vişan şi Marius Bîra, aur la Naţionale. Ioana, campioană cu preţul unei accidentări

07 Jun 2021 5051

Atletism Constanţa a urcat pe podium şi la Campionatul Naţional de probe combinate

22 Mar 2021 4367

Atleta Ioana Manoliu, de la CS Farul Constanţa, aproape de finala de opt la Campionatul Balcanic

23 Feb 2021 3665

Constanţa Din dragoste pentru stetoscop şi medalii! Ioana Manoliu, campioană la atletism şi studentă la Medicină

18 Feb 2021 5342

Medalii pentru Constanţa, la Campionatul Naţional de atletism. Nu a lipsit aurul!

08 Feb 2021 4325

Atleta Ioana Manoliu, barem îndeplinit pentru Campionatul European. Constanţa, pe podium, cu multe recorduri personale

26 Jan 2021 3544

Atletul Florin Vișan, din Constanța, vicecampion balcanic la seniori (galerie foto + documente)

23 Sep 2020 3532

Atletism Constanța a urcat pe podium și la Campionatul Național pentru seniori și tineret (galerie foto)

08 Sep 2020 4346

Medalii pentru Constanţa la Campionatul Naţional de atletism rezervat seniorilor

28 Jul 2018 3224

Atleta Ioana Manoliu, trei medalii la Campionatul Național de probe combinate, dintre care două de aur! (galerie foto + document)

10 Mar 2018 2877

Baze sportive în suferinţă la Constanţa Unde „fuge“ atletismul din faţa ploii şi a zăpezii? Într-o mică sală care, uneori, se inundă!

05 Mar 2018 4540

Interviu online cu atleta Ioana Manoliu, multiplă campioană naţională „Am vrut mereu să mă autodepăşesc şi să stabilesc recorduri“

02 Mar 2018 4177