Constanța. Militar rănit în Afganistan, în Ștafeta Veteranilor Ionel-Eugen Bida - „Avem datoria să cinstim sacrificiul eroilor neamului“ (galerie foto)

 

 
  • La festivitatea de la Monumentul Victoriei au participat și contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul Flotei, și Ionuț Rusu, viceprimar al municipiului Constanța.
  • Grupul de alergători de pe litoral a parcurs distanța Constanța - Borcea din traseul albastru al Ștafetei Veteranilor.
  • Din ștafeta constănțeană a făcut parte și plt. adj. pr. (rtr.) Ionel-Eugen Bida, rănit în teatrul de operații din Afganistan, membru al Lotului Invictus România, cetățean de onoare al municipiului și al județului Constanța.
 
Constanța a contribuit și ea, vineri, la parcursul Ștafetei Veteranilor, ediția a opta, eveniment care face parte din seria de manifestări premergătoare aniversării Zilei Armatei Române (25 octombrie).
 
Un eveniment sportiv marca Invictus România, Ștafeta Veteranilor presupune purtarea a trei ștafete (a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național - albastru, galben, roșu), pe trei trasee diferite din România, având ca punct final de întâlnire municipiul Carei. Constanța a fost unul dintre punctele de pe traseul albastru, ștafeta fiind adusă pe litoral, de la Babadag, de un grup compus din militari ai regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea“. Aceștia au predat ștafeta grupului constănțean într-o festivitate care a avut loc la Monumentul Victoriei și la care au participat și contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul Flotei, și Ionuț Rusu, viceprimar al municipiului. De la Constanța, reprezentanții orașului de la malul mării din Ștafeta Veteranilor, bărbați și femei, atât militari în activitate și în rezervă, cât și civili, au mers mai departe, punctul lor terminus fiind Borcea (județul Călărași), la Baza 86 Aeriană.
  
„Era normal să răspund pozitiv“
 
Din ștafeta constănțeană a făcut parte și plt. adj. pr. (rtr.) Ionel-Eugen Bida, rănit în teatrul de operații din Afganistan, membru al Lotului Invictus România, cetățean de onoare al municipiului și al județului Constanța. Acesta a parcurs în alergare, de la Constanța, o distanță de câțiva kilometri dintre cei 96 de kilometri până la Borcea.  
 
„Era normal să răspund pozitiv acestui eveniment. Familia Invictus are ca obiectiv, în primul rând, recunoașterea eroilor neamului. Sacrificiul pe care l-au făcut trebuie cinstit și dus mai departe, să fie cunoscut și de copiii din ziua de azi. Avem această datorie. În esența sa, Invictus e acel proces, acea acțiune, prin care noi, militarii răniți, ne recuperăm prin sport și doar printr-o strânsă legătură cu societatea civilă putem avea un rezultat pozitiv. Ștafeta este compusă atât din militari în activitate, cât și din militari în rezervă, din unități aparținând Ministerului Apărării Naționale, fie forțe terestre, aeriene sau navale. Toate aceste categorii s-au unit și facem această cinstire a eroilor. De asemenea, sunt și reprezentanți ai societății civile care ni s-au alăturat, din terțe domenii de actrivitate“, a declarat Ionel-Eugen Bida.
 
Dacă nu plouă, parcă nu e palpitant
 
Ștafeta care a efectuat traseul Babadag - Constanța a fost formată din nouă militari (opt alergători și un ciclist), parcurgând distanța în opt ore. „Pentru noi, de fapt pentru toată România, Ștafeta Veteranilor reprezintă un mic efort, fiecare cum poate, în direcția cinstirii celor care și-au dat viața pentru țară. Vrem să aducem în conștiința oamenilor că memoria înaintașilor noștri trebuie onorată. Suntem cu sufletul și inima pentru sport și mișcare. Fiind și militari, avem și datoria de a face acest drum. Traseul a avut și bune și rele, nu e ușor, au fost aproape 97 de kilometri, i-am acoperit pe rând în ștafetă. Dacă nu plouă, parcă nu e palpitant. Dar am trecut cu bine, am ajuns și suntem bucuroși că am putut termina ștafeta“, a declarat maistrul militar Andrian Bucioc, responsabil cu educația fizică militară pe unitate.


„Efortul lor va duce ștafeta albastră mai aproape de Carei“

 
Invictus România a însoţit cu o scurtă relatare parcursul ştafetei constănţene spre Borcea.
 
„Voluntarii Invictus constănțeni aleargă către Borcea.
 
Printre ei se află și Invictușii Ionel Eugen Bida, Florin Bolovan și Iulian Căpățână.
 
Gherghe Gheorghe, Cataoanu Constantin, Gurau Cristian, Hotnog Ciprian, Omer Șener, Dranceanu Bogdan Valentin, Butnariu-Bompa Cătălin, Lupu Ștefan Gabriel, Feer Alexandru, Constantin Roxana, Ocheană Aurelian, Grigore Mădălina, Spafiu Oana-Aura, Sandu Ionut Alexandru, Mărtineanu Cosmin, Moisoiu Marian, Saioc Ana Maria, Dan George, Mangiurea Silvia, Moisoiu Marian, Pintilei Narcisa, Lazăr Doinița, Voinea Gheorghe, Ionescu Cătălin, Constantinescu Cătălina, Tuță Maria, Isac Diana, Bolfă Marius, Oprea Dragoș, Gavriliu Andrei, Mîndruță Laurențiu, Sabadâș Gabriel.
 
Efortul lor va duce ștafeta albastră mai aproape de Carei.
 
Atunci când oboseala își va spune cuvântul, își vor repeta ceea ce reprezintă spiritul Invictus: să te ridici și să lupți în continuare. Pentru eroii noștri, pentru România!”, a fost mesajul de pe pagina de Facebook „Invictus România“.

„Ne sunt alături cu gândul și cu sufletul“
 
Ionel-Eugen Bida a menţionat că mulţi militari români răniţi în teatrele de operaţii din străinătate sunt alături de acest demers. „Ceilalți camarazi, din păcate, nu au putut fi alături de noi fizic acum. Dar sunt alături cu gândul, cu sufletul, cinstesc și ei eroii. Se află la activități de antrenament, pregătind evoluția de unele competiții interne și internaționale la tir cu arcul“, a explicat Ionel-Eugen Bida, care, la plecarea spre Borcea a ștafetei constănțene, s-a aflat în fruntea grupului, alături de col. (rtr.) Gheorghe Gherghe, ambii purtând tricolorul. 
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.       

Sursa foto: ZIUA de Constanța şi Facebook (Invictus România)

 
Citește și:
 
UPDATE. Invictus România
Ştafeta Veteranilor, la Constanţa. Ceremonial la Monumentul Victoriei (galerie foto+video)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Invictus România Constanța, pe traseul albastru al Ștafetei Veteranilor către Carei. De la malul mării, se pleacă la Borcea

08 Oct 2021 3993

Membri de onoare ai LMP Poveștile impresionante ale militarilor care au primit titlul Cetăţean de Onoare al Județului Constanța

26 Sep 2020 3648

Echipa României începe pregătirea pentru Jocurile Invictus de la Haga. În lot se află şi mai mulţi constănţeni

04 May 2019 1968

Cetăţean de onoare al Constanţei Astăzi e ziua de naştere a militarului Ionel Eugen Bida, finalist la Jocurile Invictus

22 Jan 2019 2299

Echipa Invictus Team România s-a întors. Militarul constănţean, Ionel Bida a luat locul 4. Ce mesaj a transmis Mihai Fifor

30 Oct 2018 1876

Cetăţean de onoare al Constanţei Militarul Ionel Eugen Bida, două locuri patru la nataţie, la Jocurile Invictus de la Sydney

25 Oct 2018 1859

La Jocurile Invictus de la Sydney, Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei, s-a calificat în două finale la nataţie

23 Oct 2018 2363

Militar rănit în Afganistan Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei, participă la Jocurile Invictus de la Sydney

18 Oct 2018 3670

Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei Un militar rănit în Afganistan, de un lunetist, a urcat pe podium la Campionatul Naţional de nataţie (galerie foto)

19 Jun 2018 3758

Militarii Ionel Eugen Bida şi Florin Bolovan, răniţi în Afganistan, devin cetăţeni de onoare ai Constanţei

31 Oct 2016 6665

Doi militari răniţi în Afganistan, propuşi să devină cetăţeni de onoare ai Constanţei

25 Oct 2016 4465