Constănţean, medaliat mondial. Joc de clasă! Cristian Pletea încheie junioratul în stil de mare campion. Pe podium în proba regină

Singura medalie obţinută de România la Campionatul Mondial de tenis de masa rezervat juniorilor, care s-a desfăşurat în Australia, bronz în proba masculină de simplu, a fost adusă de jucătorul constănţean Cristian Pletea. Acesta încheie, astfel, la cel mai înalt nivel junioratul, pe podium la o competiţie de primă mărime şi etalând un tenis încântător, gratulat cu „scene ireale“ pe pagina de Facebook a Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă!

În vârstă de 18 ani, Cristian este unul dintre multele şi preţioasele produse ale fabricii de campioni de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa, iar directorul unităţii de învăţământ, Andrei Szemerjai, a remarcat şi el performanţa deosebită din Australia a lui Pletea. „În competiţiile de tenis de masă, atât la băieţi, cât şi la fete, este foarte dificil să reuşeşti să treci prin filiera asiatică a jucătorilor. E o adevărată sită, cu chinezi, taiwanezi, japonezi, coreeni, sportivi din Hong-Kong etc. Numai raportându-ne la faptul că statul chinez are 20 de milioane de jucători legitimaţi, putem să ne dăm seama de dimensiunea rezultatului realizat de Cristian. El a reuşit acum să-şi arate adevărata valoare, nivelul real al acesteia. La Europenele de la Cluj, din pricina presiunii imense, care l-a apăsat foarte mult (în condiţiile în care el era cel vizat în mod direct de obţinerea titlului continental), nu a reuşit să-şi manifeste valoarea reală. În Australia însă, mergând oarecum mai relaxat, întrucât nu avea nimic de pierdut, ci numai de câştigat, a jucat şi a arătat ce ştie să facă. Şi iată că ştie să faci multe lucruri frumoase şi bune“, a arătat Andrei Szemerjai.

Medalia de la simplu e cea mai râvnită

 
Directorul LPS „Nicolae Rotaru“ a punctat că o medalie la simplu este foarte valoroasă. Cristian a urcat pe podium la Mondialele de juniori şi anul trecut (de două ori pe locul trei), iar acum a avut succes şi în proba „regină“. „În Australia, până în semifinală a mers numai cu 4-0 în meciurile cu sportivi foarte competitivi. În 2017, el a mai obţinut două medalii de bronz, pe echipe băieţi şi dublu mixt, la Riva del Garda, deci mai avea în palmares două asemenea distincţii. Dar medalia de la simplu e întotdeauna cea mai râvnită, cea mai valoroasă. Toată lumea priveşte proba de simplu, ca şi în tenisul de câmp, ca proba regină“, a arătat Andrei Szemerjai. Primul antrenor al lui Cristian a fost Stelian Haşoti, iar în prezent jucătorul legitimat la LPS este antrenat de Andrei Filimon.
 

Concurează şi în Germania

 
Andrei Szemerjai este de părere că jucătorul constănţean are toate şansele să devină un star mondial şi la nivel de seniori. „A realizat această mare performanţă la încheierea junioratului. La finele lunii în curs, va încheia această categorie de vârstă. După aceea, va concura la categoria Under-21, este încă tineret doi ani. La nivel internaţional are deja performanţe şi sunt convins că va ajunge unul dintre jucătorii de top ai continentului şi poate şi la nivel mondial şi la seniori. Tenisul de masă este un sport în care jucătorii au longevitate în activitate. Sunt multe exemple. Şi bielorusul, şi Timo Boll, care joacă la 36 - 37 de ani la cel mai înalt nivel. Deci ne aşteptăm ca băiatul nostru să ne bucure mulţi ani de acum încolo cu performanţe sportive. El va pleca într-un campionat puternic, în Germania, unde sunt convins că va face saltul calitativ aşteptat la nivelul seniorilor. Într-un campionat puternic, cu participări în cupe europene, altfel se va manifesta. El deja joacă în Germania, are legitimare, însă doar în meciurile de cupe europene, nu şi în campionat până acum. Din 2019, va avea drept de joc şi în competiţiile interne germane. Regulamentul Federaţiei Internaţionale şi cel al Federaţiei Române permit ca un jucător să evolueze în două campionate naţionale“, a menţionat directorul LPS „Nicolae Rotaru“.
 

„My God, is like Kosovo!“

 
Andrei Szemerjai a subliniat valoarea rezultatelor obţinute de jucătorii şi jucătoare de tenis de masă, deşi condiţiile şi sprijinul care li se oferă nu se ridică la nivelul performanţei. „Întotdeauna, interesul nostru a fost să deschidem uşile sportivilor noştri să meargă către cluburi care le pot asigura din punct de vedere material şi logistic participarea în competiţii naţionale şi internaţionale la cel mai înalt nivel. Niciodată nu ne-am agăţat de sportivi să îi ţinem legaţi de glie, pentru că glia din păcate la noi este săracă. În vara acestui an, un oficial important din tenisul de masă internaţional a venit la Constanţa să vadă locul unde Viorel Filimon şi echipa sa pregătesc sportivi şi sportive care se bat de la egal la egal cu toată Europa. Mai mult, bat Europa în multe competiţii şi se luptă cu Asia. Oaspetele nostru a fost din nou plăcut surprins că de la Constanţa, care era deja o stea pe firnamentul tenisului de masă european, a mai apărut o performanţă, în condiţii pe care el le-a catalogat în ghilimele «My God, is like Kosovo!». Toate echipele actuale au în componenţă foarte mulţi chinezi naturalizaţi. Noi şi ruşii suntem probabil singurii care nu facem treaba aceasta. Cu toate că nu avem mulţi sportivi legitimaţi, ci doar undeva la 900 în total, iar seniorii şi juniorii 1 îi numeri pe degetele de la două mâini, singurul european care a reuşit să acceadă în primii opt la Mondiale, la simplu, iar apoi în semifinale, a fost Cristian Pletea!“, a subliniat Andrei Szemerjai. Pe lângă locul trei ocupat la simplu în Australia, jucătorul constănţean s-a mai clasat de două ori pe locul cinci, la echipe şi la dublu masculin, alături de Rareş Şipoş, de la Cluj.
 

Viorel Filimon şi echipa lui

 
Fabrica de campioni de la Constanţa nu are un secret al succesului, acesta este cunoscut de toată lumea. „Aici este o echipă întreagă, la tenisul de masă este un malaxor în care se intră şi se lucrează. Viorel Filimon îi coordonează pe toţi, el este cel care organizează activitatea. I-am spus şi oaspetelui nostru din această vară: «Viorel şi echipa lui». Probabil că oficialul european se aştepta să vadă o uzină, o maşinărie, minuni, secrete… Nu. Secretul este unul singur: muncă, muncă, muncă. Plus seriozitate. Două antrenamente pe zi, inclusiv sâmbăta, iar duminică unul. Asta se întâmplă săptămână de săptămână, lună de lună, an de an. Aşa au crescut. Aşa a crescut şi Cristi Pletea, în umbra altora. El vine în urma unui şir foarte lung de medaliaţi şi medaliate pe plan european, campioane europene. Termenul de comparaţie care se potriveşte extraordinar de bine este exact ce se întâmpla la nea Costică Ofiţerescu în sală, îi creşteau unii pe alţii. Asta se întâmplă şi aici. Este un malaxor în care, atunci când dovedeşti că ai valoare şi ai intrat, te duci până în pânzele albe şi ajungi jucător de tenis de masă. Dar este «nebunia» lui Viorel, ambiţie, multă determinare şi uite că rezultatele vin. Din păcate, condiţiile sau susţinerea nu sunt pe măsura rezultatelor. Centrul acesta de la Constanţa ar putea deveni emblematic. Către Constanţa şi către LPS se întorc multe priviri din Europa sau din ţările arabe, care vor să vină să se antreneze la noi, să facă, să dreagă… În fiecare an, avem două - trei grupuri din Franţa care vin în pregătiri comune în România, deşi Franţa are şcoală puternică de tenis de masă. Şi descoperă că nu e niciun secret de descoperit. I-am mai învăţat noi şi pe alţii şi în alte sporturi, iar aceia au aplicat «secretul», dar au venit şi cu condiţii materiale, iar acum ne dau lecţii. E uşor de văzut în ce ramuri sportive. Dar asta e“, a încheiat Andrei Szemerjai.
 
Sursa foto: Facebook (Federaţia Română de Tenis de Masă)
 
Citeşte şi:

„Scene ireale!“ Cristian Pletea, din Constanţa, bronz la Campionatul Mondial. A fost singurul sportiv din Europa ajuns în sferturi! (galerie foto)​

 

Tenis de masă Cristian Pletea, din Constanța, i-a adus României prima medalie la Campionatul Mondial

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 mai 2023

24 May 2023 1305

Tenis de masă Sportivi de pe litoral, pe podium la Campionatul Național de seniori (GALERIE FOTO)

26 Mar 2023 1589

Tenis de masă Loturile naționale pe 2023, cu sportivi și antrenori de la CSM Constanța (GALERIE FOTO)

17 Jan 2023 1674

Tenis de masă Gala premiilor FRTM. Constanța, reprezentată în Top 10 intern pe 2022 (GALERIE FOTO)

27 Dec 2022 1827

UPDATE. Tenis de masă Constănțeni în loturile României care susțin meciuri în calificările pentru Euro

12 Oct 2022 1293

Tenis de masă Cristian Pletea și Cristian Chiriță, noii componenți ai CSM Constanța

10 Aug 2022 2228

Din Constanța, în Germania Cristian Pletea - „Tenisul de masă e tot timpul în mintea mea“. Ce spune de superstiții

21 Dec 2021 3289

Constanța Elena Zaharia, sfertfinalistă la Campionatul European Under-21 la tenis de masă

16 Nov 2021 2418

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 21 septembrie 2021

22 Sep 2021 2796

Medalii pentru sportivii constănţeni la Campionatul Naţional de tenis de masă

31 Jan 2021 4005

O poveste din tinerețe După liceu, Stelian Hașoti, viitor antrenor emerit de tenis de masă, a lucrat la Biblioteca Județeană Constanța (galerie foto)

29 Apr 2020 6019

Constanța. Criza coronavirusului Campionul european Cristian Pletea, tenis la masa din sufragerie. „Totul va fi bine!“ (galerie foto)

24 Mar 2020 2702

UPDATE 3. Tenis de masă Constănțeanul Cristian Pletea, dublu campion european la categoria Under-21! (galerie foto)

08 Mar 2020 3456

Tenis de masă Prezenţe pe podium pentru sportivii constănţeni şi la Campionatul Naţional de seniori (galerie foto)

03 Mar 2020 2746

UPDATE. Tenis de masă România joacă vineri pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo

23 Jan 2020 3289