Constănţeanul Nicolae Forminte, din nou antrenor-coordonator al României „Deviza mea este «Disciplină, muncă, exigenţ㻓

Antrenorul constănţean Nicolae Forminte a revenit în fruntea lotului olimpic feminin de gimnastică al României, după ce mai fusese coordonator al selecţionatei tricolore între 2005 şi 2010, conducând echipa la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008
 
Rezultatele slabe ale gimnasticii feminine româneşti din ultimii ani, care au culminat cu necalificarea echipei la Jocurile Olimpice de la Rio, unde nu s-a obţinut nicio medalie, au dus la schimbări organizatorice. „Revenirea şi menţinerea gimnasticii feminine româneşti la cotele valorice cunoscute, deziderate principale ale forului nostru de specialitate, au impus adoptarea unor măsuri organizatorice menite a conduce la atingerea obiectivelor perioadei următoare, cu ţintă finală Tokyo 2020“, anunţă Federaţia Română de Gimnastică.
 
Oficialii FRG au precizat că centrul de greutate va fi la Deva, sub coordonarea lui Nicolae Forminte, „cel căruia îi revine responsabilitatea lotului de senioare, precum şi coordonarea pregătirii olimpice Tokyo 2020“. La Deva, urmează a-şi desfăşura activitatea lotul naţional al senioarelor şi junioarelor, precum şi Centrul Naţional Olimpic de Pregătire junioare, „cu menţiunea foarte importantă că schimbări în componenţa loturilor se pot produce constant, în funcţie de evaluarea şi evoluţia valorică a sportivelor“.
 
Din primul lot fac parte şi patru constănţence, senioara Maria Holbură şi junioarele Carmen Glăvan, Ariadna Stanciu şi Ioana Stănciulescu, iar la Centrul Naţional Olimpic al junioarelor se află alte două sportive de pe litoral, Silvia Sfiringu şi Luiza Popa. Toate cele şase gimnaste sunt de la CS Farul. Din stafful tehnic al lui Nicolae Forminte la lotul senioarelor şi junioarelor fac parte şi soţii Dana şi Remus Nicolai, de la Constanţa, iar la Centrul Naţional al junioarelor activează şi antrenorul constănţean Florin Uzum.

„Restul nu are nicio valoare”

Cu ce gânduri a revenit Nicolae Forminte în funcţia de antrenor coordonator? „Planuri multe nu prea putem să facem. Putem doar să muncim foarte mult, să fim foarte disciplinaţi şi să credem că ce s-a întâmplat în ultimul ciclu olimpic a fost un accident. Deviza sub care vreau să-mi desfăşor acest mandat este: «Disciplină, muncă, exigenţă». Restul nu are nicio valoare. Au fost destui ani în care s-a discutat mult“, arată tehnicianul de 59 de ani.

Ce face diferenţa pentru primele opt naţiuni ale lumii

În privinţa perspectivei, a viitorului gimnasticii româneşti, Nicolae Forminte crede că sportive de valoare există în continuare, totul depinzând de capacitatea lor de adaptare şi progres. „Ca de fiecare dată, România nu se poate plânge de absenţa copiilor talentaţi. Să vedem însă în ce măsură vor avea capacitatea să surmonteze acele probleme cu care au venit de la secţiile din cluburi. Pe acest cod de punctaj, gimnastica este una de super-tehnică şi de exactitate maximă. Contează foarte mult în ce măsură vor putea să surmonteze şi la ce viteză vor putea să facă acest lucru. În ziua de astăzi, contează viteza cu care înveţi şi cu care te refaci după efort şi după accidentări. Asta face diferenţa pentru primele opt naţiuni ale lumii. Restul sunt vorbe goale“, arată antrenorul constănţean.

Explică situaţia Cătălinei Ponor şi a Larisei Iordache

În ce le priveşte pe Cătălina Ponor (tripla campioană olimpică din Constanţa) şi Larisa Iordache, cele două gimnaste românce care au făcut deplasarea la Jocurile Olimpice de la Rio, prima evoluând, iar cealaltă fiind rezervă, Federaţia a precizat că „ele şi-au exprimat dorinţa de a rămâne în pregătire la Bucureşti şi urmează a li se acorda tot sprijinul pentru a dispune de cele mai bune condiţii de pregătire“.
 
„Sunt două gimnaste valoroase, cu rezultate remarcabile, dar care au o anumită vârstă, un anumit stil de viaţă şi o altă abordare a pregătirii. Pentru ele nu se mai pune problema să stea în cantonament permanent pe tot parcursul anului. Şi atunci, Federaţia a considerat că este normal să li se acorde susţinerea necesară şi posibilitatea de a avea un antrenor personal cu care să meargă mai departe, dacă doresc să continue activitatea.
Ele sunt gimnaste care se pregătesc privat, iar, dacă sunt capabile să abordeze competiţiile, le vor aborda. Sunt tot gimnaste ale României, iar această situaţie nu-mi lezează cu nimic autoritatea sau orgoliul“, a detaliat Nicolae Forminte.

Aproape de potenţialul maxim, în 2018

Prima competiţie la care vor participa fetele de la loturi, după noua organizare, este Campionatul Naţional al junioarelor (individual şi finale pe aparate), de la Deva, care se va desfăşura la finele lunii octombrie. „Nu avem un obiectiv anume la această competiţie, care e doar o etapă, un reper de evaluare a gimnastelor. Obiectivul precis pentru care ne pregătim aici, iar celelalte competiţii sunt etape în pregătire, sunt Europenele de senioare de anul viitor, din aprilie, de la Cluj, şi mini-Olimpiada de junioare (FOTE), care se desfăşoară în Ungaria, la Gyor, în august 2017. Practic, acest grup de aici va trebui să performeze cât mai aproape de potenţialul maxim undeva în 2018, la Campionatul European (care va fi competiţie completă - pe echipe, la individual şi cu finale pe aparate) şi la Campionatul Mondial (prima ediţie completă, unde se va încerca şi calificarea directă la Jocurile Olimpice). Dar mai e mult până atunci, astfel că o luăm uşor-uşor“, punctează antrenorul coordonator.

„Nu pot să-mi pun un astfel de obiectiv”

Nicolae Forminte a arătat că unicul său obiectiv în gimnastică e clasarea pe podium, iar obţinerea performanţei depinde de sportive. „Toţi mă întreabă de obiective. Dacă vreţi să fiu hilar, pot spune că vizăm prinderea primelor 12 echipe, după ce am terminat ultimul ciclu pe 13, iar dacă eşti pe 12, eşti în progres. Dar eu nu pot să-mi pun un astfel de obiectiv. Vedem, muncim, să fim sănătoşi. Fac parte dintre acei antrenori care n-au alt obiectiv decât podiumul. Dar nu vreau să fiu nici încrezut, nici mândru, nici fudul. Muncim şi vom vedea pe parcurs. Nu eu urc pe podium sau pe aparate, totul ţine de gimnaste. Dacă sunt sănătoase şi vor putea să acumuleze bagajul necesar pentru o astfel de performanţă, atunci o vom avea“, conchide Nicolae Forminte.

I s-a conferit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu două barete

Născut pe 17 octombrie 1956, Nicolae Forminte a antrenat numeroase gimnaste române de valoare mondială, cu care a cucerit peste 100 de medalii olimpice, mondiale şi europene. La Jocurile Olimpice de la Beijing, sub coordonarea lui Forminte, România a obţinut două medalii, aur la sol, prin Sandra Izbaşa, şi bronz pe echipe. Pe 27 august 2008, antrenorului constănţean i s-a conferit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu două barete. Şi fiul lui Nicolae Forminte, Dragoş, a urmat o carieră sportivă, fotbalul, urmând junioratul la FC Farul.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gimnastică Reputatul antrenor constănțean Nicolae Forminte, angajament în Italia. „Bun venit, Nicu!“

03 Feb 2023 2870

Celebrul înotător în ape deschise Avram Iancu, la Constanța. Participant la un workshop al FEFS de la Universitatea „Ovidius“ (GALERIE FOTO)

16 Jun 2022 1572

Gimnasta Ioana Stănciulescu, de la CS Farul Constanța, medaliată la Cupa Mondială Challenge (GALERIE FOTO)

01 Jun 2022 1851

CS Farul Constanţa. Reputatul antrenor Nicolae Forminte a ieşit la pensie „Sunt mândru și mulțumit de tot ce am realizat“

22 Oct 2021 4811

Gimnastică Lotul de la Deva, din care fac parte şi trei constănţence, se mută cu pregătirea la Bucureşti

30 Jan 2021 6694

Gimnaste la CS Farul Constanţa Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu, argint cu România la Euro

19 Dec 2020 4397

Patru gimnaste de la Constanța participante la Campionatul European din Turcia

15 Dec 2020 4016

Interviu cu gimnasta Maria Holbură, care va participa la Jocurile Olimpice „La Campionatul Mondial, am trăit și fericirea, și amărăciunea“

13 Jun 2020 6746

„Pe drumul către visul lor“ Gimnastele constănțene din lotul olimpic al României sunt în cantonamentul de la Izvorani (galerie foto)

23 May 2020 4090

„Ușor-ușor, înapoi la treabă!“ Trei gimnaste din Constanța și un antrenor de pe litoral la lotul olimpic al României

16 May 2020 7018

Gimnastele Ioana Stănciulescu și Silvia Sfiringu, din Constanța, medalii și în ultima zi de concurs la FOTE

27 Jul 2019 2722

UPDATE Alte medalii pentru gimnastele Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu, din Constanţa, la FOTE (galerie foto)

26 Jul 2019 3008

Gimnastică România, cu Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu (din Constanţa) în echipă, argint la FOTE, la gimnastică

25 Jul 2019 2509

Gimnasta Silviana Sfiringu, din Constanţa, pe podium în Belgia, la turneul internaţional Top Gym (galerie foto)

26 Nov 2018 2985

Competiţia începe astăzi Cătălina Ponor, în luptă pentru medalii la Campionatul European de la Cluj

19 Apr 2017 5301