De la sportivul campion la reputatul cadru universitar Victor Albu, la 90 de ani. Personalitate a sportului constănțean! (galerie foto)

  • Victor Albu a fost campion național universitar la atletism, în proba de aruncare a ciocanului.
  • Cariera profesorului Albu, care a avut în centrul ei sportul, s-a derulat timp de 45 de ani.
  • Victor Albu a făcut parte, în două mandate, și din echipa managerială de la Educație Fizică și Sport.
 

Una dintre legendele sportului constănțean, pe care l-a slujit, cu deplin profesionalism, fie pe teren, fie de la catedră (ca profesor la școală ori la liceu, iar apoi în calitate de cadru universitar, în învățământul superior), Victor Albu, a împlinit, duminică, 9 august, venerabila vârstă de 90 de ani!

Născut în județul Tulcea, profesorul Victor Albu a cunoscut performanța ca sportiv (atlet) în anii 1954-1955, în timpul studenției. El a urmat Facultatea de Educație Fizică de la București (1951 - 1955) și a fost campion național universitar în proba de aruncare a ciocanului, dar și component al lotului național. După încheierea facultății, a venit la Constanța și a fost profesor de educație fizică și sport în mai multe școli, dar și la Liceul „Eminescu“. A urmat apoi activitatea de la actualul Club Sportiv Școlar nr. 1 Constanța, care pe atunci se numea Școala Sportivă de Elevi nr. 1 Constanța, iar apoi Școala Sportivă nr. 1 Constanța. În perioada 1 septembrie 1967 - 31 august 1972, prof. Victor Albu a fost directorul instituției, cu prof. Traian Bucovală director adjunct.

 

Șef de catedră la Educație Fizică și Sport

Începând cu anul 1971, Victor Albu a activat și în învățământul universitar de sport din Constanța, făcând parte, în două mandate, și din echipa managerială a instituției. După cum se arată pe site-ul oficial al Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității „Ovidius“ din Constanța, „în cadrul Institutului Pedagogic Constanţa, începând cu anul 1970, s-a înfiinţat Specializarea Educaţie Fizică şi Sport, care a funcţionat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii până în anul 1983, când a fost desfiinţată o dată cu toate secţiile de educaţie fizică şi sport din ţară“. Între 1971 și 1983, conf. Victor Albu a fost șef de catedră (secţie Educaţie Fizică şi Sport). În perioada 1970-1983, cursurile specializării cu o durată de trei ani au fost absolvite de zece promoţii. „Din anul 1990, odată cu înfiinţarea Universităţii «Ovidius» Constanţa, în baza Hotărârii Guvernului României privind transformarea unor Instituţii de Învăţământ Superior în Universităţi, se reînfiinţează şi secţia de Educaţie Fizică şi Sport cu durata de 4 ani în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi obţine acreditarea definitivă, în baza Hotărârii de Guvern nr. 524/1999“, se mai arată în istoricul FEFS de la „Ovidius“. Între 1990 și 2000 (când a ieșit la pensie), prof. univ. dr. Victor Albu va fi șef de catedră în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole - specializarea: Educaţie Fizică şi Sport). După desființarea din 1983 a secţiei de Educaţie Fizică şi Sport, Victor Albu a activat la Liceul „Traian“ din Constanța, la care, o perioadă, a fost și director.


Merge la schi în fiecare an

Profesorul Victor Albu este așadar pensionar de 20 de ani, iar amintirile din timpul prodigioasei sale cariere de 45 de ani (1955 - 2000), care a avut în centrul ei sportul, căruia i s-a dedicat sub diferite forme, sunt vii în memoria sa, de parcă s-ar fi petrecut ieri. Însuși profesorul este în continuare un spirit tânăr și activ la vârsta sa. La pasiunea de a schia, dobândită în facultate, nu a renunțat nici acum! „Cu timpul. m-am perfecționat. Merg la schi în fiecare an, în luna februarie. Am fost și astă iarnă. Predealul este pârtia mea preferată“, spune profesorul Albu.
 

A avut studenți mari campioni ai sportului

Victor Albu a desfășurat o activitate bogată ca profesor. „Am avut mii de elevi, la școală și la liceu, și peste 1.200 de studenți, unii dintre ei mari campioni ai sportului românesc“, punctează Victor Albu. Unul dintre studenții acestuia a fost și fostul mare atlet Ilie Floroiu, fost director al CS Farul Contanța, în prezent consilier pe probleme de sport al primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău. Ilie Floroiu, Elena Frîncu, vicecampioană mondială la handbal, fost director al DJST Constanța, Alin Larion, antrenor de atletism la CS Farul și cadru universitar la FEFS a „Ovidius“, dar și alți campioni subliniază rolul deosebit al lui Victor Albu în dezvoltarea sportului constănțean și îi transmit, la ceas aniversar, multă sănătate și bucurii alături de familie și cei apropiați.


Fiul său a ocupat locuri funtașe la patinaj viteză

Victor Albu are un băiat, Gabriel, inginer, care va împlini 50 de ani în această toamnă. Gabriel a făcut și el sport, patinaj viteză în special, dar și baschet și înot. La patinaj viteză a ocupat locuri fruntașe în întrecerile naționale, însă a decis să urmeze alt drum în viață, nu cel al sportului. Victor Albu se bucură și de doi nepoți, o fetiță și un băiețel. Acum cinci ani, promoţia 1995 a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea „Ovidius” s-a reunit, la Constanța, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la absolvire. Foştii studenţi s-au strâns şi la zece ani de când au terminat facultatea, iar cele două întâlniri au fost la fel de emoţionante. Dintre foştii profesori, au fost prezenţi în 2015 Victor Albu, Elena Frîncu, George Stănculescu, Nae Idu şi Cătălin Ganera.


Citește și:

Prof. Ortansa Andronic, primul director CSS1 Constanţa, în peisajul sportiv din 1958. Conducătorii şi denumirile instituţiei, de-a lungul anilor (galerie foto)

Emilia Ciosu e antrenoare în SUA Promoţia 1995 a facultăţii de sport s-a reunit şi după 20 de ani (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 decembrie 2021

20 Dec 2021 1959

Prof. Ortansa Andronic, primul director CSS1 Constanţa, în peisajul sportiv din 1958. Conducătorii şi denumirile instituţiei, de-a lungul anilor (galerie foto)

07 Mar 2019 3652

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 octombrie 2018

11 Oct 2018 3065

Se joacă sâmbătă, la Ovidiu Astăzi se pun în vânzare biletele la meciul FC Viitorul - CFR Cluj

10 Jul 2015 4988

Doliu în învățământul constănțean

11 Jun 2015 2695

Anunţuri 11 iunie 2015

11 Jun 2015 1876

Opinii EVZ Dreptate până la capăt și pentru Radu Mazăre

13 Sep 2014 2246