Decizia din 1959 a UCFS Clubul Sportiv Farul Constanţa împlineşte 60 de ani de viaţă. Cine a fost primul preşedinte


Grupare etalon a sportului românesc, aflată în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, Clubul Sportiv Farul Constanţa (structură sportivă de drept public) împlineşte în această toamnă 60 de ani de viaţă.
 
Pe 1 august 1959, Consiliul Central al UCFS (Uniunea de Cultură Fizică şi Sport din Republica Populară Română) a aprobat înfiinţarea CS Teritorial Farul Constanţa. Ulterior, pe 15 septembrie 1959, în sala de şedinţe a Sfatului Popular Orăşenesc, în prezenţa primarului Constanţei de la acea dată, Tudose Vasiliu, a avut loc Adunarea de Constituire, adevărat act de naştere a Clubului Sportiv Farul Constanţa. Astfel că pe 15 septembrie 2019 se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea structurii sportive.
 

Preşedinţi şi vicepreşedinţi

 
Primul preşedinte / membru fondator al CS Farul a fost, în 1959, Vasile Zamfirescu. La conducerea instituţiei s-au mai aflat, ca preşedinţi sau directori, Foti D. Foti, Vasile Sârbu, Jean Mocanu, Zaharia Drăghici, Gheorghe Cavalioti, Gheorghe Borcea, Constantin Niţă, Aurel Istudor, Ion Olaru, Mircea Neagu, Ion Draica, Ilie Floroiu sau Dumitru Mihăilescu. De-a lungul anilor, ca vicepreşedinţi sau directori adjuncţi, au activat persoane precum Foti D. Foti, Traian Petcu, Sorin Popescu, Ion Olaru, Constantin Cândea, Constantin Niţă, Ion Tokaci, Dumitru Bănică, Vasile Păcuraru, Octavian Dimofte, Anton Cojocaru, Ion Draica, Ilie Floroiu, Constantin Noviţchi, Mircea Neagu, Ion Dima ori Sorin Başturea. Printre preşedinţii de onoare ai CS Farul s-au numărat Tudose Vasiliu, Petre Ţacu, Ion Tavală sau Nicolae Tudoran. În prezent, în fruntea clubului, ca director interimar, se află Sorin Başturea, care a preluat prerogativele şi atribuţiile de conducere după ce Ilie Floroiu şi-a încheiat activitatea la CS Farul, la finele anului 2017. De atunci, interimatul lui Sorin Başturea în funcţia de director al CS Farul a fost prelungit de mai multe ori, ultima dată până pe 4 martie 2019.
 

„O viaţă de om“

 
Legendarul Ilie Floroiu a fost în staff-ul de conducere al CS Farul din 1989 şi până pe 29 noiembrie 2017 (când a ieşit la pensie, la vârsta de 65 de ani), ocupând, de-a lungul anilor, mai multe funcţii, până la cea mai înaltă. „Vine vremea când trebuie să punem punct. În urmă sunt 45 de ani de activitate sportivă şi profesională, dintre care numai trei ani nu am fost la CS Farul (n.r. un an la Steaua, ca sportiv, şi doi, între 2005 şi 2007, când a fost preşedintele Federaţiei Române de Atletism). Este o viaţă de om, în care m-am dedicat sportului. Pe data de 29 noiembrie, practic îmi încetează contractul de muncă, urmând a ieşi la pensie, conform legislaţiei în vigoare“, declara Ilie Floroiu în noiembrie 2017, la câteva zile după ce primise şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, în semn de apreciere a comunităţii locale faţă de remarcabila sa activitatea sportivă şi managerială.
 

„Oameni devotaţi întru totul sportului constănţean“

 
„Un oraş de vechimea, frumuseţea şi importanţa Constanţei merita o grupare sportivă pe măsură“, se arată în broşura editată în anul 1999 cu ocazia împlinirii de către club a 40 de ani, textul fiind redactat de Claudiu Val. CS Farul a pornit la drum cu secţiile atletism, gimnastică, box, scrimă şi fotbal (prin preluarea echipei PCA). „Printre membrii fondatori se numărau Vasile Zamfirescu, cel care devenea primul preşedinte al clubului, Ion Olaru, Gheorghe Nicolae, Alexandru Tunschi şi alţii, inaugurând o listă de oameni devotaţi întru totul sportului constănţean“, precizează sursa citată. Recunoscut ca fanion al Constanţei în domeniul sportului, CS Farul numără în prezent 14 secţii: atletism, box, canotaj, culturism şi fitness, gimnastică artistică şi aerobică, haltere, înot, kaiac-canoe, karate, lupte, navomodelism, sambo, scrimă şi tenis de masă. De-a lungul vremii, au fost şi secţii care s-au desprins din CS Farul, cum ar fi fotbalul (devenit club autonom), bowling sau şah. În momentul de faţă, la sediul clubului se află sălile de gimnastică aerobică, culturism şi fitness, haltere şi scrimă, iar gruparea dispune şi de baza nautică „Farul“.
 

Recorduri naţionale de neatins de peste 40 de ani!

 
Ilie Floroiu a cucerit nenumărate titluri de campion şi medalii în atletism, participând la mari competiţii, inclusiv Jocuri Olimpice. Două dintre recordurile sale naţionale, la 5.000 de metri şi 10.000 de metri, rezistă şi astăzi, deşi au trecut mai bine de 40 de ani de la stabilirea lor! În prezent, În prezent, Floroiu este consilierul pe probleme de sport al primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
 

Sorin Başturea a fost şi el campion

 
Actualul director interimar, Sorin Başturea, este fost atlet, iar la CS Farul, ca angajat, se află de pe 10 octombrie 1990. Întâi a fost gestionar, administrator şi casier, iar din 1997 activează în structura de conducere, întâi ca vicepreşedinte, iar când a fost desemnat director interimar, prin ordin al MTS, era directorul adjunct al clubului. Născut la Constanţa, Sorin Başturea a fost legitimat la CS Farul, ca sportiv, din anul 1976. Başturea este multiplu campion naţional de juniori la probe combinate. Pe perioada stagiului militar, a activat la Steaua Bucureşti (1984-1985), după care a revenit la CS Farul, pe care l-a mai reprezentat până în 1989. Ultima parte a carierei de sportiv şi-a petrecut-o la CFR Constanţa, din 1989 şi până când a fost angajat la CS Farul.
 

„CS Farul a dat lumii câteva nume de supercampioni“

 
„CS Farul nu s-a complăcut niciodată în mediocritate. Sportivii, tehnicienii şi conducătorii clubului au ţintit, cu hărnicie, inteligenţă şi perseverenţă, vârfurile ierarhiilor. În timp, aceasta a însemnat câteva mii de medalii la campionatele României şi peste 1.500 de sportivi selecţionaţi în loturile României. Pentru ţară, constănţenii au câştigat în jur de o mie de medalii în competiţiile internaţionale oficiale: Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Campionatele Mondiale Universitare, Jocurile Balcanice, la toate categoriile de vârstă (seniori, tineret, juniori). În ierarhia internă, clubul de la malul mării a ocupat mereu poziţii fruntaşe, în ultimii ani fiind al treilea în clasamentul general (după intangibilele Dinamo şi Steaua) şi primul în cel al cluburilor aparţinând de Ministerul Tineretului şi Sportului. Dar, mai presus de orice, CS Farul a dat lumii câteva nume de supercampioni, rostite oriunde cu admiraţie şi respect“, se mai arată, printre altele, în „bilanţul de excepţie“ al broşurii din 1999.

 

Sportivi pe care scria „Farul - România“ în echipa olimpică

 
„Clubul Sportiv Farul reprezintă pentru România un far care întotdeauna luminează drumul spre medaliile olimpice, mondiale şi europene. Cu o echipă de excepţie, Draica - Floroiu - Dima, Olimpiadele de la Montreal, Moscova, Los Angeles, Seoul, Barcelona, Atlanta au avut în echipa olimpică sportivi pe care scria Farul - România“, preciza în broşură, la sărbătoarea de 40 de ani a CS Farul, Elena Frîncu, la acea dată director al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Constanţa.
 

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Personalitati ale sportului romanesc prezente la Casa de Cultura din Constanta (galerie foto + video)

Ilie Floroiu isi incheie activitatea in fruntea CS Farul. Aplauze pentru un mare campion! (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Farul Constanța Halterofilii au urcat pe podium la Naționalele de juniori 2 (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 97

Superliga 2023/2024 Farul Constanța – Rapid 3 – 1. „Marinarii” urcă pe locul 2. Două goluri în două minute au decis soarta partidei (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Apr 2024 907

Constanța. Asociaţia Fotbal Club Unirea a intrat în faliment! Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali, s-a opus (MINUTĂ)

24 Apr 2024 560

Au trecut 23 de ani de la meciul de retragere al lui Gheorghe Hagi (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 384

Noul stadion de la Constanța Gheorghe Hagi - „Nu cred că îmi va purta numele“. Ce variantă ar fi cea potrivită (VIDEO)

23 Apr 2024 2758

Superliga 2023/2024. Farul Constanța - Rapid Hagi - „Sperăm să prindem iar o zi bună și, cu ajutorul publicului, să câștigăm“ (VIDEO)

23 Apr 2024 1618

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 629

Farul Constanța luptă pentru locul doi Dina Grameni - „Am demonstrat că suntem o echipă foarte bună, care merită să fie pe podium“ (VIDEO)

22 Apr 2024 1320

Farul Constanța Fotbalistele, pe drumul către titlul de campioană. Victorie în deplasare cu Poli Timișoara

21 Apr 2024 776

Farul Constanța Louis Munteanu și Ionuț Cojocaru, gemenii golului. „Se înțeleg foarte bine, sunt fericiți că joacă împreună“ (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 902

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 26-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele) - FOTO - VIDEO

21 Apr 2024 772

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1475

LIVE TEXT. Superliga 2023/2024 CFR Cluj a deraiat la Ovidiu! Farul Constanța a învins cu 5-1 și urcă pe locul doi în play-off! (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1137

Farul Constanța Revelația Ionuț Cojocaru - „Peste cinci ani, mi-aș dori să fiu la AC Milan și să joc cu România la un turneu final“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 962

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 681