Discuţie între Aurel Oniţa şi echipe „Nu ţi-e ruşine, mi-ai luat băiatul la arbitraj ca să fie bătut?”

Adunarea Generală Extraordinară a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa i-a adus faţă în faţă pe reprezentanţii echipelor din Ligile a IV-a şi a V-a şi de la copii şi juniori şi pe şeful Comisiei Judeţene de Arbitri

Ambele părţi au transmis ce le doare, fotbalul local trecând prin tensiuni la finele anului trecut, din pricina indisponibilităţii pe care şi-au declarat-o la meciuri mai mulţi arbitri, care spuneau, atunci, că protestează, printre altele, pentru lipsa climatului de securitate la meciuri şi pentru că AJF nu dă dovadă de transparenţă decizională.

„Sunt aici în sprijinul dumneavoastră. Suntem de aceeaşi parte a baricadei şi ar trebui să participăm cu toţii la spectacolul sportiv, să ne respectăm. Să putem sta, după meciuri, arbitri şi echipe, la o bere, amical. Nu am putut comunica însă până acum. În trei ani, am fost sunat de dumneavoastră doar de trei ori”, a spus asistentul FIFA Aurel Oniţa, preşedintele Comisiei Judeţene de Arbitri, care a arătat că violenţele la care sunt supuşi arbitrii pe terenul de joc îi alungă pe tineri, care nu mai vor să se facă arbitri. „Nimănui nu-i place să meargă bătut luni dimineaţa la serviciu. Din 25 de arbitri recrutaţi anul trecut, acum mai sunt doar şapte. Am vrut să merg şi în şcoli să caut tineri care să îmbrăţişeze arbitrajul, însă nu am putut să o fac, nedorind să se întâmple, apoi, ca părinţii lor să vină la mine şi să-mi spună: «Nu ţi-e ruşine, mi-ai luat băiatul la arbitraj şi a luat bătaie la primul meci la care a fost delegat?». Astfel că am fost nevoiţi să apelăm la metoda minimă de recrutare: anunţ la ziar şi vorbă din om în om. Ne confruntăm cu o criză de efectiv în arbitraj. Avem zece oameni de lot, iar primele teste teoretice le-au luat doar 18 din 57 de participanţi”, a spus Aurel Oniţa, care, ulterior, a completat că, la retestare, au mai fost arbitri declaraţi admişi, iar în acest moment, pe lângă cei de lot, sunt 23 de „cavaleri” judeţeni cu testele teoretice şi fizice promovate. 

„Te dau afară!”

Reprezentanţii echipelor s-au plâns de atitudinea unor arbitri de la meciuri. „Sunt infatuaţi, se cred miezul meciurilor. Strică partidele. De ce încep arbitrajul la 14 ani? Înainte, debutul se făcea la 23 de ani şi erau arbitri maturi, care au jucat fotbal. 14 ani e o vârstă prea fragedă. Ar trebui ca măcar la 16 - 18 ani să se apuce de arbitraj. Tineri de 18 - 20 de ani sfidează pur şi simplu jucători care sunt de ani de zile în fotbal şi au meciuri la Ligile a 2-a şi a 3-a”, au spus cei care se ocupă de echipe. „Ştiţi cum se spune, prima piesă pe care o faci la strung se aruncă. Unde să înveţe şi tinerii arbitri, unde să facă practică? Nu ar trebui să aveţi pretenţii peste posibilităţile lor de moment. Şi oricum, dintre cei tineri este delegat câte unul, la tuşă, din când în când, la Liga a 5-a. În privinţa celor care spuneţi că vă sfidează, şi noi, la vârsta lor, eram la fel, ni se părea că toată lumea e a noastră. Fiecare are educaţia de acasă. Nu pot eu să le-o fac, într-o oră-două pe săptămână, cât durează şedinţele noastre. Ştiu ce eforturi faceţi şi am transmis mereu arbitrilor să vă respecte. Însă, la orice cerinţă a mea pentru îmbunătăţirea activităţii, de la AJF mi s-a transmis, invariabil, «Te dau afară!». La protestul arbitrilor, nimeni nu a venit să discute cu noi”, a răspuns Oniţa. Unii delegaţi au avut şi cuvinte de laudă însă. „Felicitări pentru fetele-arbitru. E o idee super OK”, au spus ei. Reprezentantul sectorului juvenil de la Săgeata Năvodari, Constantin Funda, nu a fost mulţumit că la unele meciuri de copii şi juniori nu au fost delegaţi arbitri, în urma protestului de anul trecut. „Trebuiau să vină de bunăvoie, cine îi bătea la jocurile de copii?”, a spus fostul fotbalist al Farului. „Între 22 octombrie 2013 şi 10 ianuarie 2014, eu nu am mai fost preşedinte al Comisiei de Arbitri, aşa că vorbiţi la AJF despre această problemă. Oricum, la un moment dat s-a pus problema ca cei care erau indisponibili să arbitreze fără bani, dar ideea nu a fost pusă în practică”, a răspuns Aurel Oniţa.

„Arbitrul a fluierat finalul în minutul 70. S-o fi dus la plajă...”

Reprezentantul lui CS Cogealac, Adrian Foamete, a declarat că, la un meci jucat de echipa sa în deplasare, arbitrul a pus punct meciului în minutul 70, cu 20 de minute înainte de sfârşitul timpului regulamentar de joc, şi a plecat. „Am bătut 80 de kilometri până la meci ca să jucăm 70 de minute. Arbitrul s-o fi dus la plajă, că era cald afară...”, a făcut haz de necaz Foamete, care a spus că observatorul nu a consemnat acest incident în raportul său. „Ia să inversăm rolurile, vă dau echipa pe mână o săptămână, cu toate cheltuielile ei, şi să vin eu cu doi prieteni să vă arbitrez, să vedem, vă convine?”, s-a mai întrebat Adrian Foamete. Lucian Cârjă, cel care a fost observator la acea partidă, infirmă însă cele spuse de Foamete. „Nu este adevărat, acel meci a avut o durată regulamentară. Era însă o partidă din ultima sau penultima etapă, iar ambele echipe au convenit să se scurteze pauza, care a durat cinci minute în loc de 15. De aceea s-a terminat mai repede meciul, nu că i-a pus capăt arbitrul după 70 de minute. Iar, din câte îmi amintesc, Adrian Foamete a şi jucat în acea partidă, deci cunoştea situaţia. De aceea mă mir că a declarat aşa ceva”, a explicat Cârjă. „Dacă ne dădeam indisponibili şi noi, echipele, ce făceaţi, ce mai arbitraţi?”, s-a arătat nemulţumit un alt oficial.  Aurel Oniţa a propus o zi din săptămână, de exemplu marţea, între orele 10.00 şi 12.00, în care cei care sunt nemulţumiţi de arbitraj să vină cu probele video ale fazelor incriminate şi să se discute pe marginea lor. De asemenea, Oniţa i-a invitat pe reprezentanţii echipelor să participe la şedinţele săptămânale ale arbitrilor. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Marcel Lică, în mijlocul familiei și al prietenilor cu ocazia zilei sale de naștere

30 Jun 2020 5040

Ioan Gheorghică, şeful arbitrilor din Constanţa, a devenit bunic „Aşa arată un tataie şmecher la 55 de ani“

25 Oct 2017 3957

Constănţeanul Aurel Oniţă, asistent la semifinala Dinamo-Steaua din această seară

03 Mar 2016 2305

Fostul şef al arbitrilor constănţeni Asistentul Aurel Oniţa, în doliu

05 Sep 2015 3846

Asistentul FIFA Aurel Oniţa, din Constanţa, delegat la meciul Everton - FC Krasnodar

10 Dec 2014 2275

Cătălin Florescu a preluat şefia Comisiei Judeţene de Arbitri „Bilă neagră pentru «grevişti»“

10 Jul 2014 4393

Vasile Mihu, votat preşedinte de onoare Lucian Cîrjă l-a învins pe Dennis Şerban la alegerile pentru şefia AJF Constanţa (galerie foto)

07 Jul 2014 4483

Toate meciurile din Liga a IV-a s-au jucat, deşi la patru dintre ele Comisia de Arbitri nu a făcut delegări

02 Jun 2014 2957