Doliu în sportul românesc. A murit un mare baschetbalist recompensat de patru preşedinţi

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristete si profund regret trecerea in nefiinta a celui care a fost MIHAI NEDEFF. In aceasta dimineata, dupa o lunga si nedreapta suferinta, inima unuia dintre cei mai valorosi baschetbalisti romani ai tuturor timpurilor a incetat sa mai bata si a facut astfel ca sportul romanesc sa mai piarda o stea din constelatia performerilor.
 
Nascut la data de 8 noiembrie 1931, Mihai Nedeff si-a castigat locul printre legendele sportului romanesc, fiind una dintre figurile proeminente ale baschetului autohton. La numai 14 ani descopera magia jocului de baschet la Sport Club 44 din Capitala si, datorita calitatilor sale deosebite, incepe sa urce treapta cu treapta pe scara performantei sportive, atingand culmi nebanuite in copilaria sa tumultoasa. Astfel, patru ani mai tarziu ajunge la Scoala Medie Tehnica de Cultura Fizica iar din 1952 trece la ICEF, absolvind si cursurile acestei facultati in promotia 1955.
In 1957, dupa ce obtine bronzul Diviziei A cu echipa ICEF este transferat la marea sa iubire, CCA (ulterior Steaua). De altfel, apreciat inca de pe vremea junioratului, Mihai Nedeff intra definitiv in istoria baschetului romanesc ca fiind unul dintre cei care au transformat sportul de sub panouri intr-o arta fascinanta, facand adevarate spectacole de magie pe terenurile de joc prin anii 60’-70’ alaturi de colegii sai din generatia de aur a CCA. O generatie slefuita, atat din teren, cat si de pe banca, de celebrul antrenor Constantin “Unchiul” Herold, si care a intrat in legenda si prin formula sa magica: 3N + 2F. Adica,  Folbert, Fodor, Nedeff, Niculescu si Nedelea (ulterior Novacek). Un cinci redutabil, care a facut legea atat in Romania, in perioada 1956-1967 (zece titluri nationale!), dar si in Europa, unde ros-albastrii au atins cea mai valoroasa performanta obtinuta de vreo echipa de baschet din Romania: semifinalele Cupei Campionilor Europeni in 1961! Erau vremuri cand jocurile din Sala Floreasca se jucau cu casele de bilete inchise, in timp ce in fata arenei bucurestene ramaneau pe dinafara sute de fani care "nu prindeau" un bilet in plus. Iar copiii iti spuneau pe nerasuflate intreaga componenta a echipei ros-albastre care fusese in semifinalele CCE.
Gratie valorii sale incontestabile, a fost selectionat destul de repede in nationala de seniori a Romaniei, in tricoul careia a evoluat de 258 de ori. Conform datelor oficiale, in perioada 1951–1966, Mihai Nedeff a participat cu echipa Romaniei la sapte editii ale Campionatelor Europene, ocupand si un notabil loc 5 la editia de la Sofia, in 1957. A fost selectionat de trei ori in echipa Europei iar in 1964 a fost remarcat, la un meci demonstrativ impotriva unei selectionate americane, de celebrul Red Auerbach, antrenorul campioanei NBA, Boston Celtics. Dupa mai bine de doua decenii petrecute pe terenul de joc, in 1967 promoveaza cu echipa ICEF in Divizia A si alege sa devina antrenor. Isi trece in palmares si cativa ani petrecuti la timona echipei franceze Stade Francaise Paris, dupa care revine in tara si preia bagheta de antrenor a echipei sale de suflet, Steaua, conducand destinele acestora pana in 1988 si adunand cu ei alte sase titluri nationale. Perioada in care a fost cooptat si in staff-ul tehnic al nationalei.
Ca antrenor, atat la Steaua, cat si la reprezentativa Romaniei, a lucrat cu multi sportivi legendari, printre care i-am enumera pe Tarau, Opsitaru, Oczelack, Cernat, Ermurache, Branisteanu, Netolitschi, Capusan, Ion Viorel, Ardelean etc.
Intrebat de multe ori despre coincidenta de a fi nascut in acelasi an cu Federatia Romana de Baschet, 1931, nea Misu raspundea razand: “Am crescut si-am inflorit impreuna… Un motiv in plus pentru care mi-am dedicat intreaga viata baschetului!”
 
Colonel in rezerva al Armatei Romane, a fost timp de 19 ani si profesor universitar la ICEF (ANEFS), perioada in care a fost si co-autor al primului curs de zi si specializare de baschet pentru studenti – “Monografia jocului de baschet”. A mai activat in cadrul Comisiei Tehnice a COR pana la Jocurile Olimpice, Atena 2004. De-a lungul timpului a primit diverse ordine si decoratii, spunand in gluma ca este printre putinii care au fost recompensati de patru presedinti ai Romaniei: Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu. A fost antrenor emerit, maestru emerit al sportului si a avut numeroase distinctii, printre care si Ordinul Meritul Sportiv.
 
Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet adreseaza sincere condoleante familiei indurerate.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A murit, la 98 de ani, Tănase Tănase, cel mai mare antrenor pe care l-a avut voleiul din România. „Drum lin, nea Tică!“

03 Apr 2024 823

Doliu la Medgidia S-a stins o personalitate! „Dispariția dânsului lasă un gol imens în învățământul și sportul medgidian și dobrogean“

05 Jan 2024 6494

Agigea. Doliu în sport A murit Emin Acmola. „Un antrenor pasionat și un mentor pentru mulți copii și tineri“

10 Dec 2023 1847

UPDATE. Constanța A murit, la numai 46 de ani, Cătălin Agafiței, director de școală. Doliu în fotbal și învățământ!

21 Sep 2023 12298

Sportul constănțean, din nou în doliu! „A fost un profesionist desăvârșit, un om apreciat și respectat de întreaga comunitate“

18 Apr 2023 7176

Județul Constanța Moment de reculegere ținut la un meci de fotbal în memoria tatălui lui Ionuț Galani

20 Feb 2023 3804

Constanța S-a stins din viață Valeriu Rogozenco, fost ziarist și oficial în fotbal

07 Feb 2023 2190

Doliu în lumea presei!! Fosta noastră colegă, Rodica Mitu, s-a stins din viață la doar 32 de ani

01 Feb 2023 7547

Doliu în muzica românească. „Aș avea multe să îți spun la despărțire, dar tare greu îmi vine să aștern niște cuvinte“

20 Nov 2022 10707

Zi de doliu în sportul românesc. Un sportiv de la Dinamo a murit chiar în timpul unui meci

26 Mar 2022 2018

Constanţa Doliu în familia lui Dumitru Ivan, fost preşedinte al CJEFS. S-a stins din viaţă Costel Puianu

31 May 2021 4456

Doliu în handbal S-a stins din viaţă un mare antrenor, prieten foarte bun al Constanţei

04 Jan 2021 4572

Doliu în lumea sportului. A murit unul din cei mai mari fotbaliști

10 Dec 2020 2462

Doliu în lumea sportului constănțean! Un fost jucător de tenis a trecut la cele veșnice

25 Jul 2020 2551

Tragedie în fotbalul românesc A murit, la numai 49 de ani, fostul arbitru Dan Lăzărescu

11 May 2020 3187