Duel tare cu Tim Joosen Pilotul constănțean Alex Cascatău, victorie și loc secund, la revenirea la Assen

  • Mult-așteptata luptă pe circuit cu Sam Dejonghe, cel mai rapid pilot al echipei Deldiche, s-a amânat din nou.
  • Duelul cu Tim Joosen s-a dovedit a fi la înălțimea așteptărilor.
  • Pentru piloții BS Racing urmează prima vizită la Zandvoort, programată pentru weekend-ul 9-10 octombrie.
 
 
TT Circuit Assen a găzduit și etapa a doua a stagiunii 2020 din Supercar Challenge, ocazia perfectă pentru ca Alex Cascatău, pilot din Constanța, și echipa sa, BS Racing, să-și mărească avansul în ierarhia clasei CN. În ciuda problemelor avute, Cascatău a rulat mai rapid ca niciodată pe acest circuit și și-a trecut în cont o nouă victorie la general și un podium, se arată într-un comunicat remis de agenția West Competition Racing Promotion.

Potrivit sursei citate, echipele din Supercar Challenge s-au strâns din nou pentru o pereche de curse ce se anunțau a fi interesante pe fondul vremii instabile. Gazda a fost aceiași ca și în cazul etapei de deschidere a sezonului, iar grila la clasa CN a fost și de această dată de dimensiuni reduse. Dacă, la prima etapă, Deldiche Racing a adus doar o mașină pe grilă, argumentând că celelalte două echipaje se concentrează pe manșele din Belcar, ce aveau loc în același weekend, acum, probleme de natură personală au făcut ca formația belgiană să se prezinte tot cu un singur exemplar Norma M20 FC Turbo.

La înălțimea așteptărilor

”Cu toate acestea, piloții Alex Cascatău și Alain Berg din prototipul cu numărul 614 de concurs se pregăteau de o luptă mai strânsă pentru victorie, căci pilotul adus de Deldiche Racing urma să fie Tim Joosen, coechipierul lui Luc de Cock - cel prezent la prima etapă - și un pilot cu mai multe pole-uri la activ în Belcar în anii anteriori. Deși mult-așteptata luptă pe circuit cu Sam Dejonghe, cel mai rapid pilot al echipei Deldiche, s-a amânat din nou, duelul cu Joosen s-a dovedit a fi la înălțimea așteptărilor”, se menționează în comunicat.

Pneurile slick, alegerea nepotrivită

Ziua de vineri a fost cea mai plină pentru concurenți, deoarece atunci au avut loc ambele sesiuni de antrenamente libere, cu o durată de 30 de minute fiecare, și sesiunile de calificări. Prima sesiune de antrenamente libere de dimineață a fost marcată de venirea ploii, care a udat pista îndeajuns pentru ca pneurile slick să fie alegerea nepotrivită.

A doua sesiune, pe o pistă uscată

BS Racing a trecut, apoi, pe pneuri pentru asfalt ud pe finalul sesiunii, dar circuitul se uscase deja, astfel că Alex Cascatău n-a mai putut face diferența. Tim Joosen a încheiat la vârf cu un 1:44.567, la nouă zecimi distanță de cel mai bun tur înregistrat de Cascatău. A doua sesiune de antrenamente libere a decurs ceva mai bine, căci ploaia nu a mai intervenit și întreaga sesiune s-a derulat pe o pistă uscată.

Ecart minim

Deși tot Tim Joosen a fost primul după scurgerea celor 30 de minute, ecartul dintre el și Cascatău a fost minim, doar 28 de sutimi, ambele modele Norma rulând în 1:35, în timp ce singurul Lamborghini Huracan Super Trofeo prezent n-a putut coborî sub 1:39.827. Pe final de zi a avut loc și sesiunea de calificări deschisă prototipurilor, GT-urilor și, respectiv, mașinilor de clasă SS1.

Cel mai rapid

Cu un 1:34.026, Alex a fost cel mai rapid pilot de pe pistă și, totodată, timpul său a fost cu aproape opt zecimi sub turul de referință a lui Joosen, un 1:34.807. Mai mult decât atât, al doilea cel mai rapid tur al pilotului constănțean, un 1:34.082, a asigurat prezența echipei BS Racing în pole position și în cursa a doua a weekend-ului. Acest al doilea cel mai rapid tur a fost cu fix o secundă sub al doilea cel mai rapid tur reușit de Joosen.

Sistem aparte pentru determinarea ordinii de start

În ce privește calificările, Supercar Challenge folosește un sistem aparte pentru a determina ordinea de start în cele două manșe care compun fiecare etapă. Astfel, există două sesiuni de calificări: una pentru o parte din pluton și o a doua pentru o altă parte din pluton, cea formată din mașinile mai lente. Toate mașinile, însă, rulează laolaltă în curse.

”Asta a făcut Alex și acum, și în prima etapă”

Sistemul din calificări este identic, fie că vorbim de prima sau a doua grupă. Pentru a se decide ordinea pe grilă, se iau în calcul cele mai rapide două tururi ale fiecărei mașini (indiferent de pilotul care era la volan când ele au fost înregistrate). Cel mai rapid tur al fiecărei mașini este cel care „dă” ordinea de start din prima cursă, în timp ce al doilea cel mai rapid tur al fiecărei mașini este luat în calcul pentru ordinea de plecare în cursa a doua a etapei. ”Pe scurt, dacă ți-ai trecut în cont cele mai rapide două tururi din sesiune, vei pleca din pole position în ambele curse, iar asta a făcut Alex și acum, și în prima etapă”, se menționează în comunicat.

Niciodată la mai mult de 1.7 secunde distanță

Alain Berg a fost cel care a luat startul în ambele întreceri, iar în prima, cea de sâmbătă, el a căzut până pe trei înainte de a reveni în coada liderului Tim Joosen. Mai apoi, cei doi au mers într-un ritm simila,r care i-a permis lui Berg să nu fie niciodată la mai mult de 1.7 secunde distanță de Joosen pe parcursul primei jumătăți a cursei.

Mai rapid și mai constant

După efectuarea schimbului de piloți, Cascatău a fost capabilă să-l prindă din urmă pe Joosen și să-l depășească pe interior la trecerea prin virajul 10. Belgianul a încercat să dea replica, însă n-a putut să stea prea mult în siajul Normei BS Racing, deși a reușit să bifeze un tur în 1:33.796. Asta pentru că Alex a fost chiar mai rapid, cel mai bun tur al său fiind un 1:33.500 cu care l-ar fi pus la respect și pe Sam Dejonghe (care n-a coborât sub 1:35 în cursele din Belcar de la începutul lunii), și a fost și mai constant. La final, cele două prototipuri de clasă CN erau la 5.9 secunde distanță, Cascatău trecând linia de sosire pentru a bifa a treia victorie la rând în Supercar Challenge după ce a completat 37 de tururi pe celebra „Catedrală”.

Probleme tehnice sesizate

Deși cursa a părut simplă pentru BS Racing, ea nu a fost deloc așa. Mecanicii au sesizat că mașina suferă de niște probleme tehnice, în momentul în care ea a refuzat să mai pornească în drum spre grila de start. Motorul se cala ușor la apăsarea ambreiajului forțându-i pe mecanici să împingă mașina pe grilă. Mai apoi, aceștia au trebuit să împingă din nou mașina când Alex a încercat să se pună în mișcare pe linia boxelor.

Au decis să dezasambleze motorul

Din cauza acestei situații, echipa a decis să dezasambleze motorul pentru a încerca să remedieze problema înaintea cursei a doua de duminică. După mai multe ore de muncă, în care s-a recurs la schimbarea cuzineților, mașina a fost gata în jurul orei 2.00 și s-a mișcat fără probleme pe grilă înaintea începerii celei de-a doua curse doua.

Avansul de cinci secunde, redus la o secundă

La start, Alain a pierdut din nou câteva poziții, dar a trecut apoi cu ușurință de mașina MARC Cars V8 II a lui Cor Euser și de acel Huracan Super Trofeo care fusese „best of the rest” în antrenamente. Berg a reușit apoi să reducă avansul de cinci secunde al lui Joosen la doar o secundă înainte ca o neutralizare să readucă întreg plutonul laolaltă.

A început să taie rapid din avans

Astfel, la boxe s-a intrat cu ecarturi minime între mașini, dar Cascatău a trebuit să stea pe loc cu cinci secunde mai mult decât Joosen, ca urmare a victoriei înregistrate în prima cursă (BS Racing a primit o penalizare de 15 secunde, iar Deldiche Racing una de 10 secunde, căci s-au clasat pe primele două locuri în prima manșă). După ce a revenit pe pistă, Cascatău a început să taie rapid din avansul lui Joosen, care ajunsese la șapte secunde.

A pus pe tabelă turul-etalon al cursei

Mergând chiar și cu două secunde pe tur mai rapid decât Joosen, Cascatău a pus pe tabelă turul-etalon al cursei, un 1:33.364, care este și cel mai bun tur al său reușit pe TT Circuit Assen. După șase tururi în care ecartul fusese redus la 3.5 secunde, problemele tehnice au lovit din nou echipa BS Racing, Alex pierzând presiunea la ulei în virajul al cincilea.

Tururi parcurse la pas

Constănțeanul a reușit să evite calarea motorului, dar tot a pierdut mai bine de șase secunde în raport cu Joosen și următoarele tururi au fost parcurse la pas, Alex încercând să păstreze mașina în viață pentru a termina pe podium. Pe final, Norma a dat semne că s-ar fi însănătoșit, iar Alex a putut coborî din nou spre 1:34, dar a fost prea târziu, ecartul dintre Deldiche Racing și BS Racing fiind de 28 de secunde la final.

Și-au mărit avansul în clasament

În ciuda acestor probleme, Alex și Alain și-au mărit avansul în clasamentul categoriei CN, deoarece Tim Joosen nu a luat parte la prima etapă, în timp ce Luc de Cock, care a terminat pe doi în ambele manșe din prima etapă, nu a fost prezent weekend-ul trecut. Pentru piloții BS Racing urmează prima vizită la Zandvoort, programată pentru weekend-ul 9-10 octombrie.

Viraje la viteze de peste 240 de km/h

Alex Cascatău s-a declarat din ce înce mai încrezător cu fiecare tur parcurs. ”Am așteptat cu nerăbdare întoarcerea la Assen, după o primă etapă perfectă. Mă simt din ce în ce mai încrezător cu fiecare tur parcurs la comenzile mașinii de curse, iar pe un prototip ca Norma M20 FC ai nevoie de timp pentru a face față vitezelor foarte mari. La Assen, spre exemplu, parcurgem viraje cu accelerația la podea la viteze de peste 240 de km/h și atingem forțe laterale de aproape 3g. Weekend-ul a început destul de dificil pentru mine și am făcut ceva greșeli în primele două sesiuni de antrenamente libere, astfel că lupta din calificări a fost un prilej bun de a reveni în top. Am reușit să obțin pole position-ul în fața celor de la Deldiche, cu un agregat turbo spun eu superior la ieșirile din viraje”, a punctat pilotul din Constanța.

Caroseria frontală se desprinsese pe partea dreaptă

Alex a explicat și problemele cu care s-a confruntat pe traseu. ”Alain a luat startul în ambele manșe și mi-a predat mașina pe poziția a doua la boxe. În prima cursă am reușit să mă apropii destul de repede de lider și să trec în frunte, deși am avut ceva emoții datorită caroseriei frontale care se desprinsese pe partea dreaptă. Parcursul de duminică a fost ceva mai dificil, iar mecanicii au lucrat din greu să schimbe cuzineții sâmbătă seara, după ce au descoperit probleme la motor înaintea primei curse. După pit stop am reușit să mă apropii de lider și în a doua cursă, dar apoi au revenit problemele la motor și mașina aproape s-a oprit la un moment dat. Am decis să nu mai forțez după ce alarma de presiune a uleiului s-a aprins și am terminat astfel pe locul secund, dar ne-am asigurat că punctăm în campionat. Vreau să mulțumesc echipei pentru efortul monumental de sâmbătă și pentru setup-ul excelent. Mergem la Zandvoort cu obiectivul de a câștiga din nou", a arătat pilotul BS Racing.
Calendar Supercar Challenge
Etapa 1 - 4-6 Septembrie - TT Circuit Assen (Olanda)
Etapa 2 - 25-27 Septembrie - TT Circuit Assen (Olanda)
Etapa 3 - 9-11 Octombrie - Circuit Zandvoort (Olanda)
Etapa 4 - 31 Octombrie - 1 Noiembrie - TT Circuit Assen (Olanda).

Credit foto: Federico Vecchio / Daniel Mosessohn

Citește și:

Pilotul constănțean Alex Cascatău revine la Assen. O nouă luptă cu rivalii de la Deldiche în Supercar Challenge (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pilotul Alex Cascatău, din Constanța Prima participare în ADAC Prototype Cup Germany, primul podium (GALERIE FOTO)

01 Jul 2023 1168

Pilotul constănțean Alex Cascatău, debut la bordul unui prototip de clasă LMP3. „Se pare că lucrurile nu se aliniază pentru mine la «Paul Ricard»“

08 Apr 2023 1019

Premieră în cariera pilotului constănțean Alex Cascatău. Va concura cu o mașină de clasă LMP3. „Mă bucur să încep acest nou capitol“

22 Mar 2023 1418

Debut de succes în Ultimate Cup Series Pilotul Alex Cascatău, pole position, iar apoi podium, pe circuitul „Paul Ricard“ din Franța (GALERIE FOTO)

21 Nov 2022 1231

Final de sezon Pilotul constănțean Alex Cascatău, pe podium în Romanian Endurance Series, la A2. „Vom fi mai puternici în 2023“ (GALERIE FOTO)

09 Nov 2022 1110

La bordul noului prototip Nova Proto NP02 Pilotul constănțean Alex Cascatău, revenire de succes la Spa-Francorchamps. „Experiența a fost fantastică!“ (GALERIE FOTO)

21 Oct 2022 1253

Alex Cascatău, din nou la Spa-Francorchamps. Constănțeanul va pilota noul prototip Nova Proto NP02 (GALERIE FOTO)

15 Oct 2022 1604

Pilotul constănțean Alex Cascatău, din nou pe podium în Romanian Endurance Series. Lider la clasa A2, luptă pentru titlu (GALERIE FOTO)

30 Sep 2022 1306

Frustrant cum au ratat victoria Alex Cascatău și Radu Tămaș la Tg. Mureș! „Probabil cel mai complicat weekend de când pilotez“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2022 2634

Alex Cascatău și Radu Tămaș, pe locul doi la prima etapă a Romanian Endurance Series. „M-a impresionat cu ritmul său fantastic“ (GALERIE FOTO)

11 Mar 2022 2158

În sezonul 2022 al Romanian Endurance Series, pilotul constănțean Alex Cascatău va concura pentru Junior Motorsport (GALERIE FOTO)

05 Mar 2022 2430

Visul devine realitate Alex Cascatău Digital Motorsport, prima echipă de sim racing a unui pilot de curse român (GALERIE FOTO)

08 Jan 2022 1835

Serbează Ziua Națională a României în stil mare Pilotul constănțean Alex Cascatău, la bordul prototipului Duqueine (GALERIE FOTO)

30 Nov 2021 2214

Pilotul constănţean Alex Cascatău, mentor în proiectul Junior Motorsport, iniţiat de Georgios Ladopoulos (galerie foto)

19 Oct 2021 2427

„Ținta rămâne aceeași“ Pilotul constănțean Alex Cascatău, sesiune de teste, în Italia, la bordul unui prototip de clasă LMP3

06 Oct 2021 2478