E tatăl fotbalistului Darius Romaşcanu Cel mai rapid pompier! Record naţional pentru Gheorghe Romaşcanu, triplu campion mondial (galerie foto)

Performanţă deosebită pentru atletul veteran constănţean Gheorghe Romaşcanu, care a cucerit două titluri naţionale de sală, una dintre victorii fiind aureolată şi de doborârea recordului naţional
 
Desfăşurată la Bucureşti, ediţia 2018 a Campionatului Naţional de sală rezervat atleţilor veterani i-a adus lui Gheorghe Romaşcanu, de la CS Farul Constanţa, medalia de aur în probele de 400 m şi 800 m. În plus, la 400 m, Romaşcanu a corectat recordul României. Multiplu campion naţional şi mondial, sportivul de 51 de ani activează ca pompier la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa.
 
La competiţia din Bucureşti, Gheorghe Romaşcanu a concurat la două probe şi la ambele a fost imbatabil. Cel mai rapid. La 400 de metri s-a impus cu 1:00,77 (nou record naţional), iar la 800 de metri a luat aurul cu 2:21,63. „Este primul meu record naţional la veterani. Sunt foarte mulţumit, iar bucuria era deplină dacă reuşeam să dobor recordul şi la 800 m. Speram să fac un record la aceste Naţionale, însă mai degrabă la 800 m. În tinereţe, nu am făcut viteză, dar a ieşit acum record la 400 m, probă la care am alergat în prima zi. La 800 m am luat startul în a doua zi şi s-a simţit puţin oboseala acumulată în cealaltă probă. Pe ultima ei parte, 400 m e foarte grea. La 800 m poate data viitoare să vină recordul“, a declarat Gheorghe Romaşcanu.

„Eu zic că va rezista ceva timp“ 

Acesta e bucuros şi că performanţa sa naţională de la 400 m e una preţioasă, cu o secundă mai bună decât vechiul record! „E foarte bine. Eu zic că va rezista ceva timp. Din câte ştiu până acum, e un singur băiat care ar putea să vină din urmă şi să mi-l bată“, a punctat campionul, care, la 800 m, a avut un adversar redutabil, Ştefan Oprina. „A fost o cursă tactică. Trebuia să alerg cu o secundă mai tare pe fiecare tur şi mi-ar fi reuşit recordul. Am avut însă un rival cu care mă bat de ani întregi, Ştefan Oprina, un sportiv foarte bun, care e şi antrenor. A trebuit să duc cursa şi pe primul plan am trecut victoria. Oricum, a fost un succes strâns. L-am învins pe Ştefan Oprina pe final, cu jumătate de metru avans. El a concurat şi la 1.500 m, unde a câştigat“, a punctat Gheorghe Romaşcanu.

A venit la Constanţa de la Dorohoi 

Născut la Dorohoi, atletul a ajuns la Constanţa în 1986. Avea 19 ani, începuse atletismul în oraşul natal şi l-a urmat pe litoral, la CS Farul, pe un bun prieten de-al său, Laurenţiu Simian, care era deja component al clubului sportiv constănţean. „Am venit pe urmele lui Laurenţiu, fost recordmen naţional, participant şi la Balcaniade. Eram deja atlet, dar la un nivel destul de scăzut. Doar ce începusem. La Constanţa, am început şi o şcoală la CFR, astfel că vreun an şi jumătate am avut dublă legitimare, CS Farul - CFR, apoi reprezentând numai CS Farul, club la care m-am pregătit cu Dumitru Mihăilescu (n.r. actualul expert sportiv la CS Farul). La CFR am lucrat cu antrenorul Ion Diamandescu (o perioadă foarte scurtă, la început de drum). La CS Farul, la seniori, cea mai bună performanţă a mea e titlul de vicecampion naţional la 20 km marş“, povesteşte Gheorghe Romaşcanu.

Aur şi la Campionatul Mondial al Poliţiştilor şi Pompierilor 

În viaţa de zi cu zi, atletul veteran este pompier. Lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa, fiind conducător autospeciale. A participat şi la mai multe ediţii ale Campionatului Mondial al Poliţiştilor şi Pompierilor, la care a cucerit trei medalii de aur, la 5 km marş, în 2013 (la Belfast), în 2015 (la Washington) şi în 2017 (la Los Angeles), plus alte medalii, el concurând la aceste întreceri şi la probe de semifond (800 m, 1.500 m). La ediţia 2011 a Mondialelor, de la New York, a ieşit pe locul secund la 800 m, fiind învins de un alergător din Singapore.

Câţi kilometri aleargă pe zi 

Un fan declarat al atletismului şi al exerciţiului fizic, Gheorghe Romaşcanu a participat, cu rezultate deosebite, şi la o multitudine de alte competiţii, atât în ţară, cât şi în străinătate. Campionul se pregăteşte (alergând în medie opt - zece kilometri pe zi) la stadionul „Farul“, pe plajă sau în jurul lacului Tăbăcărie. Unicul său copil, Darius (22 de ani), i-a moştenit pasiunea pentru sport, astfel că face fotbal, în prezent jucând fundaş central la echipa CS Năvodari. Darius a făcut junioratul la FC Farul, iar apoi a jucat și în câteva meciuri pentru echipa mare. În afară de CS Năvodari, a mai evoluat la Callatis Mangalia.  

Vicenţiu Culea, de trei ori pe podium 

La Campionatul Naţional de sală al veteranilor au participat şi alţi reprezentanţi ai judeţului Constanţa. Vicenţiu Culea, de la Axiopolis Cernavodă, a cucerit trei medalii la categoria 55 ani: aur la lungime (3,61 m) şi argint la înălţime (1,25 m) şi la greutate (11,24 m). Ştefan Nan (CS Farul Constanţa, categoria 55 ani) a fost al treilea la 200 m (35,81 s), al patrulea la 800 m (3:10,93), al şaselea la 1.500 m (5:57,09) şi al şaptelea la 60 m (10,55 s). Un alt farist, Constantin Apostu, a încheiat pe locul patru (cu 32,16 s) proba de 60 m, categoria 60 ani.
 
Sursa foto: Facebook 
 
Citeşte şi:
 
Pompierul constănţean Gheorghe Romaşcanu, performanţă la Campionatele Mondiale ale Pompierilor

Atleţii veterani Vasile Apetroaie, Vicenţiu Culea şi Gheorghe Romaşcanu au urcat pe podium la Campionatul Balcanic (galerie foto)

Atleţi veterani din judeţul Constanţa Vasile Apetroaie, Gheorghe Romaşcanu şi Alexandru Pop, campioni naţionali (galerie foto)


Pompierii ISU Dobrogea, medaliaţi la Campionatul de atletism al MAI

Două coreence, mamă şi fiică, prezente la Mamaia Pompierul Gheorghe Romaşcanu a alergat la Maratonul Nisipului

Două coreence, mamă şi fiică, prezente la Mamaia Pompierul Gheorghe Romaşcanu a alergat la Maratonul Nisipului


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

​Participare numeroasă la Crosul Toamnei, organizat de CSS1 Constanța. Au concurat sportivi de la toate secțiile clubului

23 Oct 2022 1547

Constanța. Veterani de aur! Coculeana Oltean, Gheorghe Romașcanu și Vicențiu Culea, campioni ai României, cu recorduri naționale (GALERIE FOTO)

23 Aug 2022 2780

ISU „Dobrogea“. Diplomă de onoare pentru Gheorghe Romaşcanu A ieşit la pensie din lupta cu flăcările, dar nu şi din bătălia cu kilometrii (galerie foto)

30 Oct 2021 5348

Fiul lui Cristi Bornaz are nevoie de ajutor Alergătorul Vasile Apetroaie a scos la licitație medalia de campion balcanic

10 Oct 2020 5102

Cernavodă. O familie campioană! „Hercule“ Vicențiu Culea și soția sa, Mădălina Mihaela, au cucerit aurul la Campionatul Balcanic (galerie foto)

14 Mar 2020 7752

Reprezentanţi ai Constanţei, pe podium la Cupa de Iarnă. De la juniori 3, până la veterani! (galerie foto + document)

10 Dec 2019 3474

Atleţi constănţeni, pe podium la Campionatul Balcanic al veteranilor (galerie foto)

24 Sep 2019 3560

Pompierul Gheorghe Romaşcanu, de la ISU „Dobrogea“ Constanţa, triplu campion mondial, la competiţia din China!

22 Aug 2019 3249

Recorduri naţionale pentru atleţii veterani Vicenţiu Culea şi Gheorghe Romaşcanu. Primul a ieşit de patru ori campion al României!

29 Aug 2018 6000

Atleţii veterani Vasile Apetroaie, Vicenţiu Culea şi Gheorghe Romaşcanu au urcat pe podium la Campionatul Balcanic (galerie foto)

27 Sep 2017 3913

Atleţi veterani din judeţul Constanţa Vasile Apetroaie, Gheorghe Romaşcanu şi Alexandru Pop, campioni naţionali (galerie foto)

04 Jul 2017 4285

Horia Tecău, Cristian Şchiopu şi Gheorghe Romaşcanu îşi serbează astăzi zilele de naştere (galerie foto)

19 Jan 2017 2704

Horia Tecău îşi serbează astăzi ziua de naştere. La mulţi ani şi pentru Cristian Şchiopu şi Gheorghe Romaşcanu! (galerie foto)

19 Jan 2016 2977

Pompierul constănţean Gheorghe Romaşcanu, performanţă la Campionatele Mondiale ale Pompierilor

09 Jul 2015 1809

Pompierii ISU Dobrogea, medaliaţi la Campionatul de atletism al MAI

27 May 2015 2582