Eliza Samara - „Vom avea meciuri de foc“ România, pregătire la Constanţa pentru Campionatul Mondial (galerie foto)



Sala de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa a găzduit, zilele acestea, pregătirea pentru Campionatul Mondial a trei dintre componentele lotului de tenis de masă (senioare) al României. Eliza Samara, Cristina Hârâci (ambele din Constanţa) şi Bernadette Szocs sunt pe litoral de la începutul acestei săptămâni, iar astăzi, la prânz, pleacă la Buzău, pentru alte trei zile de pregătire.
 
Eliza Samara (campioană europeană la simplu şi dublă vicecampioană continentală, la dublu fete şi pe echipe, în 2015), Bernadette Szocs şi Cristina Hârâci (componente şi ele ale echipei României care a cucerit argintul european anul trecut) se pregătesc la Constanţa sub bagheta lui Viorel Filimon. Fetele sunt ajutate însă la antrenamente şi de doi jucători constănţeni, Cristian Grigore şi Bogdan Simion. România va participa la Campionatului Mondial pe echipe, care se va desfăşura în Malaezia, la Kuala Lumpur, între 28 februarie şi 6 martie.
 
Tricolorele, care joacă în prima serie valorică a întrecerii (fiind în grupă cu China, Taipei, Ungaria, Spania şi Malaezia), au ca obiectiv clasarea în primele opt echipe. La precedentul Mondial pe echipe, cel din Japonia, din 2014, România s-a situat pe locul cinci.

Toate partidele trebuie luate în serios



„Sperăm să jucăm cât mai bine şi să repetăm performanţa de acum doi ani. Avem meciuri foarte grele, grupa e omogenă. Toate partidele trebuie luată în serios. Vom avea meciuri de foc, cu Ungaria, cu Spania, cu Taipei, cu Malaezia (o echipă care nu trebuie subestimată). Orice este posibil în aceste confruntări. Cu China, să fim realişti, e foarte greu, dar cu celelalte ne batem. Dacă vom ajunge şi la o medalie depinde de cum va fi tabloul, cu cine vom pica. Avem o şansă şi ne-o jucăm“, a declarat Eliza Samara, numărul unu al echipei României.
 
În 2016, jucătoarea de 26 de ani vrea în primul rând să fie sănătoasă. „Mi-am propus să joc bine şi să am meciuri bune, iar aşa va ieşi şi locul întâi. Trebuie să mă antrenez bine şi să fiu în formă. Trebuie să-mi fac o strategie, astfel încât până la Rio să fiu în formă maximă. 99% sunt calificată la Jocurile Olimpice. Trebuie să fiu prezentă la Istanbul, la calificările europene şi, în funcţie de acestea, calificaţii se vor stabili după ranking“, a arătat Eliza Samara, care joacă în Turcia, la Fenerbahce Istanbul.

„Suntem în stare să ne batem cu oricine“



Bernadette Szocs priveşte cu încredere Campionatul Mondial. „Alcătuim o echipă omogenă, s-a întors şi Dana Dodean, suntem în stare să ne batem cu oricine. Cu jucătoarele din China e mai greu, dar, dacă suntem în formă bună, le putem bate şi pe ele. Vrem să ne calificăm, ca şi acum doi ani, în primele opt, dar sperăm să avem rezultate şi mai bune, adică să intrăm şi în semifinale. Trebuie să jucăm foarte bine în grupă şi să câştigăm meciurile. În acest an, primele mele obiective personale sunt calificarea la Jocurile Olimpice şi cucerirea unei medalii la Campionatul Mondial. Apoi, sper la rezultate cât mai bune la Campionatul European din Ungaria“, a spus Bernadette Szocs (20 de ani, componentă a echipei franceze CP Lyssois Lille Metropole).

Aşteptări mari           

 

„Avem aşteptări mari la Campionatul Mondial“, a spus şi Cristina Hârâci (jucătoare în Turcia, la Ankara). Sportiva de 23 de ani a continuat: „Sperăm să reuşim cel puţin rezultatul pe care l-am realizat în Japonia, locul cinci. Va fi un concurs greu, întrucât am fost repartizate într-o grupă dificilă. Sperăm să trecem însă cu bine de ea şi la fel să fie şi în continuare. Trebuie să fim în formă şi să dăm ce avem mai bun în noi. Sunt mulţumită că fac în continuare parte din lotul României. E greu să mă gândesc la Jocurile Olimpice, nu cred că am şanse. Nu cred că e cazul la mine“.

Cantonament în Coreea



Astăzi, la prânz, tricolorele părăsesc Constanţa, cu destinaţia Buzău, unde se vor pregăti până sâmbătă seară. Din lotul pentru Mondiale mai fac parte Daniela Dodean şi Adina Diaconu. Sâmbătă seară, Viorel Filimon, Eliza Samara şi Bernadette Szocs pleacă în Coreea, pentru un cantonament de cinci zile. Celor trei li se va adăuga la faţa locului Dodean (care, până atunci, se pregăteşte în Austria), în vreme ce Hârâci şi Diaconu rămân la Buzău, unde se antrenează alături de lotul masculin al României, venind apoi direct la Mondiale.

La Rio, speră să joace şi în proba feminină pe echipe



„În Malaezia, în primul rând vrem să jucăm bine, să ne putem îndeplini obiectivul, clasarea în primele opt, dacă se poate şi o medalie. Fetele trebuie să evolueze bine, ca să acumuleze puncte suficiente, astfel încât să nu avem surprize la calificările olimpice, după turneul de calificare de la Istanbul, care se va desfăşura în aprilie. Dacă vom îndeplini mare parte dintre aceste obiective, cu siguranţă totul va fi bine. E greu de spus câţi calificaţi vom avea la Rio. Noi sperăm să mergem cu trei fete, ca să putem juca şi proba pe echipe. La băieţi, lucrurile sunt puţin mai dificile. Se pare că şansă mai mare ar avea Adrian Crişan, care, graţie experienţei, s-ar putea mobiliza să facă o figură frumoasă la turneul de calificare. Şi, dacă joacă foarte bine, şi ceilalţi doi băieţi pot avea rezultate bune. Depinde ce vor face la Mondiale, unde, chiar dacă e probă pe echipe, meciurile de simplu vor conta în clasamentul mondial, iar apoi, în funcţie de calificările de la Istanbul şi de clasamentul mondial, pot ajunge şi ei la JO. La echipe e foarte greu să se califice, dar unul sau doi băieţi ar putea să fie la Rio. În acest moment, conform calculelor, Eliza e calificată, dar trebuie să se anunţe şi oficial. În poziţia ei de ranking, chiar dacă nu intră între cele zece la Istanbul, conform clasamentului mondial, ea se va situa undeva acolo, în faţă“, a spus constănţeanul Viorel Filimon, care, în 2015, a fost nominalizat la titlul de cel mai bun antrenor al lumii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Sportiva Eliza Samara, în doliu. A murit tatăl ei. „De azi, ești îngerul meu păzitor, tati!“

12 Feb 2024 2636

Tenis de masă Eliza Samara, din Constanța, sfert de finală la Europa Top 16 (GALERIE FOTO)

21 Jan 2024 969

Tenis de masă Sportive din Constanța, în turnee externe. Eliza Samara, victorii în Qatar

11 Jan 2024 841

România, vicecampioană europeană la tenis de masă. „Ne-au oferit noi momente de mândrie“

17 Sep 2023 1273

Tenis de masă Finalistă! România va lupta din nou pentru aur la Campionatul European

16 Sep 2023 1181

Tenis de masă Echipa feminină a României, aur la Jocurile Europene. „Fetele au scris istorie!“

01 Jul 2023 1570

Tenis de masă Sportivi de pe litoral, pe podium la Campionatul Național de seniori (GALERIE FOTO)

26 Mar 2023 1555

Eliza Samara a rămas cu o victorie uriașă la Singapore, contra campioanei olimpice, și cu un alt meci memorabil, cu Margaryta Pesotska

16 Mar 2023 1667

Tenis de masă Constănțencele Elena Zaharia și Bianca Mei-Roșu, medaliate la concursul de la Doha (GALERIE FOTO)

01 Feb 2023 1507

Tenis de masa Elena Zaharia - „Cred că pot să fiu noua Eliza Samara. Ea este un model pentru mine“

21 Jan 2023 1874

Tenis de masă Gala premiilor FRTM. Constanța, reprezentată în Top 10 intern pe 2022 (GALERIE FOTO)

27 Dec 2022 1787

Postură onorantă pentru Eliza Samara în tenisul de masă mondial „Este un pas foarte important pentru cariera mea“

22 Nov 2022 1380

UPDATE. Tenis de masă Constănțeni în loturile României care susțin meciuri în calificările pentru Euro

12 Oct 2022 1262

UPDATE. Tenis de masă Selecționerul Viorel Filimon, sărbătorit în China, la împlinirea a 70 de ani

05 Oct 2022 2215

Tenis de masă Constănțeanca Eliza Samara, vicecampioană europeană (GALERIE FOTO)

19 Aug 2022 2073