Eroic! Vicențiu Culea și Coculeana Oltean Au concurat la Naționale cu un braț imobilizat și au cucerit aurul!

⦁ Deși a suferit răni în urma unui accident rutier, Vicențiu Culea a ținut neapărat să participe la concurs.
⦁ Coculeana Oltean fusese operată la mână, dar aceasta nu a constituit o piedică să evolueze.
⦁ Imagini de la Naționalele din capitală găsiți în galerie foto a acestui articol.   
 
Voința doboară orice barieră, mai ales în sport. Iar când vine vorba și de sportivi veterani, care participă la concurs în ciuda unor accidentări serioase, efortul lor e cu atât mai remarcabil. Să concurezi la Campionatul Național de atletism rezervat categoriei masters cu un braț imobilizat și să mai și ieși campion național, asta da performanță! 
S-a întâmplat la întrecerea veteranilor din București și i-a avut ca eroi pe doi reprezentanți ai județului Constanța, Vicențiu Culea, de la CSA Axiopolis Sport Cernavodă, și Coculeana Oltean, profesor-antrenor la CSS1 Constanța, dar legitimată ca sportiv veteran la Politehnica Iași. Povestea lui Vicențiu Culea este una de tipul ”de la extax la agonie”, așa cum îi place să o spună. Aflat în pregătire pentru aceste Naționale, dar și pentru Cupa Mondială din Austria, unde primise o invitație, ”Gile” a avut ghinionul de a fi implicat într-un accident rutier în Cernavodă, cu două săptămâni înainte de Campionatul Național!

”Au fost două săptămâni foarte grele”

”Mergeam cu bicicleta și am fost lovit de o mașină, nu din vina mea. S-a întâmplat într-o duminică, într-o zi de 13, iar a doua zi, luni, mi-a venit decizia de pensionare. Glumind amar, accidentul a fost cadoul meu de pensie. Am ajuns la Constanța, la Urgență, accidentat, printre altele,  la umărul stâng, la o coastă și la genunchi. Revenit acasă, am făcut recuperare, încercând să văd dacă pot participa la Naționale. Aveam probleme serioase și cu spatele. Au fost două săptămâni foarte grele, dar m-am mobilizat, dorind cu tot dinadinsul să concurez, fiind și înscris. Voiam să merg, măcar să miros stadionul. La fața locului, am primit acceptul de a concura, așa, cu brațul stâng imobilizat, și am vrut să văd ce iese”, povestește Vicențiu Culea. 

”Când am intrat pe stadion, n-am mai simțit durerea” 

Iar ce a ieșit a întrecut așteptările: cernavodeanul a concurat, la categoria 55 ani, la patru probe și la toate a luat medalie, trei de aur (la aruncarea greutății, a ciocanului și a ciocanului greu) și una de bronz (la aruncarea discului). ”Când am intrat pe stadion, n-am mai simțit durerea. Totul s-a schimbat. Durerea a revenit după concurs, însă mi-am îndeplinit visul și misiunea. Sunt mulțumit, ba chiar a fost nesperat de bine. Era păcat să nu fi concurat, la ce pregătire făcusem. Oricum, la Cupa Mondială nu mai pot merge și îmi pare rău. Ce să zic, această situație a mea a fost ca de la agonie la extaz”, a mai spus Vicențiu Culea.    
”Ești periculos, nu e de glumă cu tine!”,
”De la agonie la extaz, din spital pe stadion și pe podium”, a punctat pe Facebook Vicențiu Culea, care a primit multe mesaje de apreciere de la prieteni:  ”Ai o voință și o forță de a lupta incredibile! Felicitări!”, ”Ești periculos, nu e de glumă cu tine!”, ”Felicitari, Gile!”, ”Bravo! Însănătoșire grabnică!”, ”Bravo la maxim , eroic!” sau ”Sportul ne dă aripi. Felicitări!”.  

Soții Oltean, pe podium  

Cu brațul stâng imobilizat a concurat în capitală și Coculeana Oltean. Aceasta suferise o fractură urâtă la încheietură, fusese operată, dar chemarea stadionului era prea mare ca să nu evolueze, chiar și în aceste condiții, la Naționale. Ca într-o poveste cu final fericit, Coculeana Oltean a ieșit și ea campioană a României, la aruncarea greutății, categoria 60 de ani. La Naționale a evoluat și soțul ei, Ioan Oltean, de asemenea profesor-antrenor la CSS1 Constanța și legitimat, ca atlet veteran, la Poli Iași. Ioan Oltean a fost medaliat cu argint la aruncarea greutății, categoria de vârstă 60 de ani.              
Veronica Negreanu, campioană și la 89 de ani
Cei trei nu au fost însă singurii reprezentanți ai Constanței care au obținut medalii la aceste Naționale, atât la feminin, cât și la masculin. În întrecerea feminină au mai urcat pe podium:  veșnic tânăra Veronica Negreanu (legitimată la Locomotiva București), care a concurat la categoria 85 de ani (ea având 89 de ani) și a devenit dublă campioană națională (la 200 m și la 400 m), Dorina Korozsi (Ultra Run Constanța) - aur la 800 m și 1.500 m (35 ani), Andreea Dobre (Ultra Run Constanța) - argint la 100 m și la 400 m bronz la 200 m (35 ani), și Maria Vrișcu (Ultra Run Constanța) - aur la 400 m și bronz la 100 m și la 200 m (40 ani). 

Revederea cu prieteni dragi

În competiția masculină, Dumiru Iftime (Ultra Run Constanța) a devenit campion național la 1.500 m și 5.000 m, iar la 400 m a cucerit bronzul (categoria 60 ani). De asemenea, Gheorghe Romașcanu (CS Farul Constanța), de profesie pompier, a obținut o medalie de aur, la 500 m și două medalii de argint, la 200 m și 400 m (la categoria 50 de ani). ”A fost o lungă perioadă de așteptare! Mă bucur mult că a fost posibil revederea cu prieteni dragi, cu oameni de sport și mulțumesc organizatorilor. Felicitări tuturor și respect celor ce vin la acest concurs de la mulți kilometri distanță și o fac cu plăcere pentru sport”, a declarat Gheorghe Romașcanu.
Daniel Antonaru (la categoria 40 ani)  și Ciprian Butaru (la 35 de ani), ambii de la Ultra Run Constanța, au cucerit bronzul la 5.000 m, în timp ce Victor Șuvleacov (legitimat la Locomotiva București) a devenit campion la aceeași probă, dar la categoria 75 de ani.          

Iulică Alexe, opt probe, șapte medalii (cinci de aur) 

La București a lăsat o impresie deosebită și Iulică Alexe, un atlet veteran din Teleorman, în prezent locuind în Câmpina, dar o perioadă fiind şi la Constanţa, unde a ajuns prin prisma căsătoriei (soţia sa fiind constănţeancă). Cât a fost la Constanţa, Iulică Alexe a făcut atletism la CS Farul, în anii 80, la grupa regretatului antrenor Dumitru Mihăilescu, unde i-a avut colegi, printre alţii, pe Gheorghe Romaşcanu, Marian Piron sau Alexandru Pop. Pe lângă atletism, disciplină la care a ieşit şi în tinereţe campion naţional, Iulică Alexe a practicat la Constanţa şi fotbalul! La Naționalele din capitală, Iulică Alexe (legitimat în prezent la Mișcarea CFR București) a concurat, la categoria 55 ani, la opt probe și a cucerit șapte medalii: cinci de aur (la 400 m, 1.500 m, 3.000 m obstacole, triplusalt și înălțime) și două de argint (la săritura în lungime și la aruncarea suliței).   

Sursa foto: Facebook (Vicențiu Culea, Coculeana Oltean, Iulică Alexe, Gheorghe Romașcanu) 

Citește și:

 Cernavodă. O familie campioană! „Hercule“ Vicențiu Culea și soția sa, Mădălina Mihaela, au cucerit aurul la Campionatul Balcanic (galerie foto) 
 
 Medalii în familie Atleta Coculeana Oltean, de la Constanţa, triplă campioană a României la masters, cu două recorduri naţionale (galerie foto) 
 
La primul ei Campionat Naţional de masters, constănţeanca Andreea Dobre a devenit de trei ori campioană a României (galerie foto) 
 
 Atleta fără vârstă La 88 de ani, Veronica Negreanu, din Constanţa, e din nou campioană naţională. Două titluri şi un record! (galerie foto) 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Axiopolis Cernavodă Gemenii Alexandru și Bogdan Marica, atleți, medaliați din nou la Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2024 679

Axiopolis Cernavodă. Atleții Alexandru și Bogdan Marica Frați gemeni, pe primele două locuri la etapa întâi a Campionatului Național (DOCUMENT)

09 Feb 2024 1165

Atletism Sportivii de la Axiopolis Cernavodă, pe podium la „Cupa Aradului֧“. Dintre medaliați nu au lipsit gemenii Marica și Țiripan (GALERIE FOTO)

11 Oct 2023 973

Familia campioană din Cernavodă Mădălina și Vicențiu Culea, opt medalii la Naționale (șase de aur). Soția a stabilit un record al României (GALERIE FOTO)

23 Aug 2023 5470

Două perechi de gemeni, atleți, de la Axiopolis Cernavodă, dar și un alt coleg, medaliați la Naționalele de aruncări lungi (GALERIE FOTO)

01 Apr 2023 2325

„La Mulți Ani, campionii mei!“ Tort în formă de cupă pentru gemenii Alexandru și Bogdan Marica, atleți la Axiopolis Cernavodă (GALERIE FOTO)

24 Mar 2023 3646

Atleți de la Axiopolis Cernavodă, pe podium la proba de aruncarea a greutății de la Cupa de Iarnă (GALERIE FOTO)

29 Dec 2022 2196

„Campionii, campionii, ole, ole, ole!“ Atletul veteran Petru - Andrei Condurache, cinci noi medalii la Campionatul Balcanic (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

27 Sep 2022 1837

Constanța. Veterani de aur! Coculeana Oltean, Gheorghe Romașcanu și Vicențiu Culea, campioni ai României, cu recorduri naționale (GALERIE FOTO)

23 Aug 2022 2780

Colecționarii de diplome! Copii și spiriduși de pe litoral, pe podium la atletism (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

14 May 2022 3029

Alexandru Marica, de la Axiopolis Cernavodă, și echipa CSS Medgidia, aur la Naționale. Județul Constanța a cucerit și alte medalii (GALERIE FOTO + DOCUMENTE)

22 Apr 2022 2743

Frații Marica și Țiripan, din nou pe podium Probele de aruncări, afacere în familie pentru două perechi din atleți gemeni din Cernavodă (GALERIE FOTO)

06 Apr 2022 4223

Atleți veterani Vicențiu Culea și Marius Saioc, din nou campioni balcanici. „Locomotiva pe abur“ a cucerit trei medalii (GALERIE FOTO)

17 Mar 2022 3336

Tort cu campioni pentru gemenii Alexandru și Bogdan Marica „Să ajungă pe cele mai înalte podiumuri mondiale!“

09 Mar 2022 3417

Atletism Două perechi de gemeni din Cernavodă, dar și alți copii, rezultate bune la „Cupa de Iarnă“, de la Bacău (GALERIE FOTO)

22 Dec 2021 4442