Explicațiile selecționerului Edward Iordănescu pentru neconvocarea lui Ianis Hagi. „S-a amplificat foarte tare subiectul“

  • Echipa națională de fotbal a României debutează în campania de calificare la Campionatul European din 2024, primele două meciuri fiind cu Andorra și Belarus.  


Ianis Hagi nu s-a regăsit pe lista fotbaliștilor români convocați pentru meciurile cu Andorra și Belarus, din startul campaniei de calificare la Campionatul European din 2024, iar această situație, larg comentată în România, l-a nemulțumit pe Gheorghe Hagi, managerul tehnic al Farului Constanța, tatăl jucătorului de la Glasgow Rangers.

„Adevărul e că joacă la un club foarte mare și e sănătos. Și-a revenit și joacă. Cât o face, e normal 15-20 de minute, apoi, 30 de minute, 45. Dacă Ianis nu a fost nici în acea listă, pentru mine e grav. Să nu fii nici în lista preliminară, înseamnă că avem jucători foarte, foarte buni în lume, de cel mai înalt nivel. Și atunci e foarte greu ca Ianis să prindă lista. Să nu fii pe o listă înseamnă că nu ești jucător important. 100% e așa, pentru mine, și rămân la ce am zis, că Ianis nu cred că e jucător important pentru Edi Iordănescu. Din ce am văzut eu“, a spus, printre altele, Gheorghe Hagi.
 

„Avem nevoie de liniște“

Prefațând, la FRF.tv, cele două meciuri din preliminarii, selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a abordat și acest subiect, al neconvocării lui Ianis Hagi, care a revenit după o lungă perioadă de absență, cauzată de o accidentare gravă, ce a necesitat intervenție chirurgicală.  
 
„Pentru mine, acesta nu este un subiect și nu ar fi trebuit să nu fie nici pentru opinia publică. Mai mult decât atât, nu cred că e un început bun pentru o campanie nouă. Echipa națională vine după o secetă de performanță și avem nevoie de liniște, atât cât se poate s-o avem. Mă simt nevoit totuși să comentez doar pentru că s-a amplificat foarte tare subiectul, a fost comentat pe larg. E nevoie să am o anumită poziție și în același timp să clarific lucrurile, cu mențiunea că, după acest moment, pentru mine nu va mai exista acest subiect“, a început Iordănescu jr.
 

„Avem mare încredere în revenirea lui“

„O iau cronologic, ca să fie clar pentru toată lumea. La momentul în care noi, staff-ul tehnic, am anunțat oficial lotul lărgit, Ianis avea 64 de minute jucate, în toate competițiile, după 13 luni de pauză. Primul jucător cu care am discutat, în aceeași zi în care an anunțat lotul, a fost Ianis Hagi. Nu cum s-a speculat că am vorbit cu el după ce s-a iscat această discuție. Fac o paranteză. În toată această perioadă, am ținut constant legătura cu el, cum am făcut cu toți jucătorii care au traversat sau traversează perioade mai dificile. Am comunicat cu el și i-am transmis că, din punctul nostru de vedere, încă nu e la capacitate maximă, în toată puterea, pentru a veni și a ajuta echipa națională. Văzându-i toate minutele jucate de la revenire, am considerat că încă mai are nevoie de timp, de sprijin, iar noi suntem alături de el. Avem mare încredere în revenirea lui, o așteptăm cu nerăbdare, dar are nevoie să se consolideze minim măcar la nivel de club, să aibă puțină continuitate, ca să avem zero riscuri, atunci când îl aducem, atât pentru el, cât și pentru echipa națională. La Glasgow este staff-ul medical care s-a ocupat de recuperarea lui. Noi avem un staff medical deosebit de competitiv, dar în patru zile e foarte greu să gestioneze situația și să diminueze cât se poate riscurile“, a menționat selecționerul României.
 

„Am considerat că așa e cel mai înțelept“

Acesta consideră că nu poate fi o formă mai mare de respect și de susținere pentru un jucător decât să îl sune antrenorul lui, selecționerul, și să-i dea aceste explicații. „Un lucru pe care le-am făcut cu toți jucătorii. Nu are nimeni parte de tratament special. Ianis e un jucător cu potențial deosebit, dar considerăm că mai are nevoie de timp“, a mai spus Iordănescu.
 
„Merg mai departe și clarific următoarele lucruri: era foarte ușor pentru noi să-l punem în lotul lărgit, nu ne costa absolut nimic, dar chiar asta i-am explicat, că nu facem decât să răscolim lucrurile, să aprindem spirite, să dezvoltăm eventuale comentarii, de ce a fost în lotul lărgit și nu și în cel ulterior și atunci, explicându-i acest lucru, am considerat că e cel mai înțelept să-l lăsăm să-și continue parcursul de recuperare la echipa de club. Ca să-l aducem din Scoția în România, apoi să meargă în Andorra și să-l aducem în România, ca să plece iar în Scoția, neavând garanția că-i putem oferi suficiente minute, atît pentru cel, cât și, în același timp în spiritul rezultatului, era din punctul nostru de vedere un lucru pe care nu-l consideram pozitiv“, a menționat selecționerul României.
 

„A avut tot timpul suportul nostru“

Iordănescu crede că ar fi fost o nedreptate din partea lui să cheme la lot oricare alt fotbalist, cu o situație ca al lui Ianis, în locul altui jucător, care era la capacitate fizică maximă.
 
„Concluzionez: facem abstracție că este vorba de Ianis. În cazul oricărui alt jucător, dacă vorbeam despre convocarea lui la echipa națională, după o pauză ca a lui Ianis, în detrimentul unui alt jucător, care are capacitate maximă, care joacă meci de meci, care nu a avut din păcate acest necaz al lui Ianis și îl lăsam acasă, ar fi fost o mare nedreptate din partea mea. Eu știu că un jucător după o pauză ca a lui Ianis are nevoie de suport. El l-a avut tot timpul din partea noastră, atât cât am putut să i-l oferim de la distanță. Am avut această discuție clarificatoare cu el și nu cred că puteam face mai mult decât atât. În final, responsabilitatea este total a mea, deciziile îmi aparțin și este ceea ce eu mi-am asumat. Îl așteptăm pe Ianis înapoi cu putere și sunt cel mai fericit când el va fi bine și înapoi la echipa națională. Din punctul meu de vedere, relația mea cu Ianis rămâne total neschimbată. Iar acest subiect pentru mine nu mai există“, a spus Edward Iordănescu.
 

Paralelă cu cazul „Florinel Coman“

Întebat de ce, în septembrie 2022, l-a convocat pe Florinel Coman, care nu traversa atunci o perioadă fericită, iar acum pe Ianis nu, Iordănescu a precizat: „Nu suportă comparație cele două situații. Florinel venea după o accidentare total diferită față de a lui Ianis, perioada de recuperare a fost mult mai scurtă, nu se compară cele două accidentări. În plus, Florinel era în putere maximă, juca meci de meci. Era la capacitate maximă, fie că juca 90 de minute, fie că intra pe parcurs ori era scos pe parcurs. Nu vorbim de 13 luni de pauză. În plus, atunci era vorba de Liga Națiunilor, acum sunt preliminariile Campionatului European, e vorba de a fi sau nu la Euro. Ce se întâmpla în Liga Națiunilor putea fi atentuat sau corectat, acum nu mai există. Punctul pierdut nu ni-l mai întoarce nimeni“.       
 

PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Echipa națională de fotbal a României)
 

Citește și:

Hagi - „Dacă Ianis nu a fost nici în acea listă, pentru mine e grav. Am vorbit doar de o listă, în rest s-a încercat să se facă diversiune și manipulare“ (VIDEO)
 
Echipa națională
George Pușcaș, accidentat, înlocuit cu un jucător de la Farul Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța Echipa Under-16, în finala Cupei Elitelor. Calificare dramatică în ultimul act! (GALERIE FOTO + VIDEO)

03 Apr 2024 765

Ianis Hagi i-a dedicat golul contra Columbiei surorii sale, Kira, de ziua ei de naștere

27 Mar 2024 775

Ianis Hagi și Florin Tănase, marcatorii României în amicalul contra Columbiei. Tricolorii, de la 0-3 la 2-3! (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 1161

26 martie 2024, amical România - Columbia. La ce oră începe și ce televiziune îl transmite

26 Mar 2024 1088

Fotbal România a remizat cu Irlanda de Nord în amicalul de la București

23 Mar 2024 908

Ce televiziune transmite meciul România - Irlanda de Nord, de vineri, 22 martie 2024

22 Mar 2024 1333

Echipa Under-16 de la Farul Constanța, calificată în semifinalele Cupei Elitelor. Victorie clară în sferturi (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 957

Gheorghe Hagi a vorbit despre fiul său, Ianis „Ce au scris unii în ziare au fost doar răutăți, prostii și minciuni“ (VIDEO)

06 Mar 2024 1046

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 decembrie 2023

03 Jan 2024 996

Ce afaceri dețin în Constanța socrii lui Ianis Hagi

27 Dec 2023 12613

Ianis Hagi și Maria Popescu au pus bazele unei firme de comerț online. Unde este sediul

27 Dec 2023 1857

Gigi Becali a făcut spectacol la cununia civilă a lui Ianis Hagi și Elena Tănase (VIDEO)

26 Dec 2023 3466

Eveniment fastuos de Crăciun Ianis Hagi și Elena Tănase s-au cununat! Ce vestimentație a ales socrul mare, Gică Hagi (VIDEO)

25 Dec 2023 3245

Nouă fotbaliști formați în Academia Hagi au evoluat în campania de calificare la Euro 2024. „Suntem cea mai bună Academie din țară“

24 Nov 2023 1591

La cinci ani de la debutul sub tricolor, Ianis Hagi și-a îndeplinit visul cel mare. „Mergem la Euro, România!“

20 Nov 2023 1023