Face sport şi e multiplă campioană naţională O constănţeancă imobilizată în scaunul cu rotile a fost model la o paradă de modă specială (galerie foto)

Organizat în Bucureşti de Fundaţia „Open your heart”, evenimentul „Atipic Beauty” 2013 a reuşit să aducă în România un nou concept în ceea ce priveşte expunerea persoanelor cu dizabilităţi

Constănţeanca Adriana Olteanu a fost una dintre cele 14 tinere aflate în scaunul rulant care au participat la această paradă de modă deosebită. Adriana este membră a Asociaţiei Judeţene Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap şi a urcat pe podium la numeroase concursuri.

Prima ediţie a show-ului „Atipic Beauty” supported by Alin Gălăţescu s-a bucurat de un succes deosebit. Magda Coman, preşedintele Fundaţiei „Open your heart”, a făcut eforturi enorme pentru organizarea prezentării de modă rezervate persoanelor cu dizabilităţi. „Scopul principal al fundaţiei este schimbarea imaginii acestor oameni. Vrem să-i determinăm pe cei pe care viaţa i-a condamnat la un scaun cu rotile să se realizeze pe plan profesional, să dobândească încredere de sine şi să vadă viaţa altfel. De asemenea, vrem ca această categorie de persoane să fie privită altfel în societate. M-am încăpăţânat să cred că voi reuşi să schimb această percepţie, să sper cu tărie că tot ce am văzut în Europa într-o zi voi vedea şi în ţara mea. Am zis că nu voi renunţa până când nu se va împlini ce mi-am propus şi mă bucur că impactul a fost pozitiv”, a declarat Magda Coman. Organizată în capitală, la hotelul „Rin”, prezentarea de modă a fost una de amploare, cu designeri, voluntari, make-up artişti, hairstilişti şi fotografi.

Pe podium au urcat şi numeroase vedete (Rodica Miron, Diana Bart, Roxana Iliescu, Daniela Gyorfi, Catrinel Sandu, Oana Ioniţă, Adina Postelnicu, Aliana Roşca, Roxana Postelnicu, Vica Blochina, Viorica Macovei, Rocsana Marcu şi Andreea Popescu), iar evenimentul a fost prezentat de Cosmina Păsărin. Proiectul „Atipic Beauty” a fost susţinut pe partea de styling de Alin Gălăţescu, cei trei designeri fiind Natalia Vasiliev, Simona Semen şi Rozalia Bot. Machiajul profesional a fost realizat de Max Factor şi Oksana Salon. Nu a lipsit nici Nicole Cherry, care a susţinut un program artistic, iar Magda Coman a fost sprijinită şi de Daniela Tontsch şi de Mihaela Bădăluţă. „Le sunt recunoscătoare celor 14 tinere aflate în scaun rulant care m-au susţinut. Ele au călătorit multe ore înainte de show, ceea ce a însemnat un efort. Împreună am demonstrat că avem putere, că frumuseţea interioară luptă împotriva oricărei boli, că eleganţa vestimentară nu are graniţe şi poate fi adoptată fără inhibiţii. Proiectul Atipic Beauty este conceput să se desfăşoare an de an. Sunt convinsă că următorul eveniment va fi şi mai spectaculos şi va fi sprijinit de toţi oamenii care înţeleg că a avea o dizabilitate îi determină să lupte pentru atingerea scopurilor”, a mai spus Magda Coman. 

Şi-a găsit sufletul pereche

Preşedintele Fundaţiei „Open your heart” se cunoaşte cu Adriana Olteanu de vreo şapte ani, de la o emisiune a OTV, „Oameni care ajută oamenii”. S-au împrietenit şi au ţinut legătura telefonic, pe Facebook ori pe Messenger. „Adriana este o persoană foarte deschisă, activă şi sociabilă. Face mult sport. Nu refuză nicio propunere. Mi-a făcut mare plăcere să o integrez în grupul tinerelor care au defilat pe podiumul de modă. S-a descurcat foarte bine şi a plecat de la eveniment mulţumită şi împăcată sufleteşte”, a arătat Magda Coman. În vârstă de aproape 30 de ani, Adriana Olteanu este născută în Medgidia, iar în prezent locuieşte în Amzacea. „Mi-a plăcut de la început ideea prezentării de modă. Nu s-a gândit nimeni până acum la aşa ceva. În spatele evenimentului a stat o muncă enormă”, a spus Adriana, care a fost însoţită pe podiumul de modă de Diana Bart, prezentatoarea „Focus Monden”. Sportiva constănţeană suferă de 12 ani de paraplezie. Este paralizată de la brâu în jos şi se deplasează cu ajutorul fotoliului rulant. Lovitura primită nu a descurajat-o însă, nu i-a răpit optimismul şi pofta de viaţă. A fost mereu o adeptă a sportului şi a exerciţiului fizic şi nu le-a abandonat nici în scaunul cu rotile. A făcut atletism atât în şcoala generală, cât şi la liceu. În copilărie, se pregătea cu o antrenoare la stadionul din Medgidia, iar când s-a înfiinţat Asociaţia Judeţeană Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap a aderat rapid la ea. De atunci, de vreo trei ani, practică în cadrul acesteia aruncarea greutăţii şi a suliţei, proba de viteză la atletism, baschetul şi tenisul de masă. A cucerit numeroase titluri naţionale şi medalii, ultima dată când a urcat pe podium fiind la Jocurile Naţionale de la Constanţa (la greutate, suliţă, tenis de masă şi atletism - 100 m). Prin intermediul unei prietene comune, l-a cunoscut pe Sergiu Grigore, care a devenit sufletul ei pereche. Au aceeaşi vârstă, acelaşi handicap (tânărul a paralizat în urma unui accident de maşină, în urmă cu nouă ani) şi se înţeleg de minune. Sergiu este din Amzacea, iar Adriana s-a mutat la el. Ambii fac sport. „La băieţi, concurenţa e mult mai mare. Noi, fetele, suntem mai puţine şi e mai uşor să câştigi sau să iei medalie. Spre exemplu, la proba de aruncare a greutăţii au concurat opt fete, iar băieţi au fost 30. În probele de viteză, sunt sportivi care au cărucioare speciale, ceea ce contează foarte mult”, arată Adriana Olteanu.  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 207

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 548

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1067

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 507

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 642

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 465

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1646

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 470

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 359

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 306

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 459

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 650

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 500