Farul Constanța Meleul bucuriei, după ce Marius Axinciuc a marcat în minutul 90, iar „marinarii“ au învins Craiova! (GALERIE FOTO)


 
  • Marius Axinciuc a făcut primii pași în fotbal, la Farul Constanța, sub bagheta lui Iosif Bukkosi.
  • Fostul fotbalist a debutat în Divizia A la un meci acasă, câștigat de Farul cu FCM Bacău.
  • De la Farul, mijlocașul a mers la Rapid, în 1998, cu echipa din Giulești cucerind Cupa României și fiind vicecampion în Divizia A.
 
Produs 100% al Farului Constanța, pentru care a susținut 111 meciuri în prima divizie, Marius Axinciuc este acum, la 49 de ani, antrenor în academia „marinarilor“, ocupându-se cu pregătirea și șlefuirea tinerelor talente.
 
Așa cum a fost și el odată! La emisiunea „Un-doi cu legendele“, de la Farul TV, actualul antrenor al grupei 2008 a Farului și secund la echipa Under-16 a „marinarilor“, care evoluează în Liga Elitelor, a povestit despre primii săi pași în fotbal, sub bagheta lui Iosif Bukkosi, și despre echipa foarte bună din care făcea parte la juniori, alături de jucători precum Gică Mina, Radu Roman, Sebastian Stoianof, Marian Clae, Adi Gheorghiu, Cătălin Stroe sau Cosmin Chirea.    
 
„Jucătorul nostru de excepție era Cosmin Chirea“
 
„A fost o generație deosebită. La primul turneu, Cupa Speranțelor, am reușit să ieșim campioni naționali, iar jucătorul nostru de excepție era Cosmin Chirea. După ce am încheiat junioratul, am jucat în campionatul de tineret speranțe, care făcea legătura între juniorat și echipa mare. Era foarte benefic pentru jucătorii tineri. Stăteau mai mult pe lângă echipa mare, veneau jucători de la echipa mare să-i vadă la meciuri oficiale, se juca pe terenul mare, în deschiderea primelor formații, cu stadionul aproape plin. Era o emulație de nedescris“, a menționat Marius Axinciuc.
 
Juca mijlocaș la închidere, dar era golgeterul Portului
 
Apoi, pentru două sezoane și jumătate, tânărul fotbalist a fost împrumutat la Callatis Mangalia (foto mai sus) și Portul Constanța, pentru a prinde experiențâ. „Mi-am făcut rodajul, pentru a reveni mai cu forță, mai cu experiență, ca să pot face față nivelului Diviziei A. Era foarte greu atunci să ajungi la echipa mare la FC Farul. Erau jucători de valoare și cu experiență. Am avut norocul să-i placă domnului Florin Marin de mine și să mă promoveze la seniorii Farului, în returul campionatului 1994/1995. Venisem de la Portul, unde jucam ca mijlocaș central, într-o echipă foarte bună, cu Gabriel Dinică, Gabriel Șimu, Doru Lupu, Costel Arăpașu, jucători importanți, care m-au ajutat. Deși jucam mijlocaș la închidere, cu ajutorul lui Doru Lupu, care mă împingea de la spate să urc mai mult, eram golgeterul echipei“, spune Marius Axinciuc.
 
Cel mai frumos gol
 

Acesta a debutat în Divizia A la un meci acasă, câștigat de Farul cu FCM Bacău. „Am jucat două minute, să mă obișnuiesc puțin cu atmosfera. Atât a considerat domnul Florin Marin, am fost foarte bucuros și mândru că am îmbrăcat tricoul oficial al Farului. Primul meci ca titular a fost pe 4 martie 1995, într-un meci cu Rapid, câștigat de Farul cu 2-1. Prin munca și seriozitatea mea de la antrenamente, i-am dat încredere lui Florin Marin și a avut curajul să mă folosească titular“, menționează Axinciuc. Fostul fotbalist are 111 meciuri la Farul și cinci goluri. „Cel mai frumos gol al meu în tricoul Farului a fost într-un meci cu Gloria Bistrița, dar cel mai important e într-un meci cu U Craiova, am marcat în minutul 90 golul victoriei cu 2-1. A fost o bucurie de nedescris. S-a creat un meleu al bucuriei, la care a participat și Florin Marin. A fost un meci foarte important, cu o echipă valoroasă“, povestește Marius Axinciuc.    
 
A atras privirile granzilor

 
De la Farul, mijlocașul a mers la Rapid, în 1998, cu echipa din Giulești cucerind Cupa României și fiind vicecampion în Divizia A. „După o perioadă bună a mea la Farul, am atras privirile granzilor din București, Rapid, Steaua și Dinamo. Conducerea Farului, împreună cu mine, am decis să mă transfer la Rapid, unde am avut onoarea și plăcerea să fiu antrenat de poate cel mai mare antrenor al României, Mircea Lucescu. Regret însă că, deși mi-am dat foarte mult silința să devin titular la Rapid, din păcate n-am reușit, din pricina concurenței foarte mari de pe posturi. Ca libero juca Mircea Rednic, în fața fundașilor - Dănuț Lupu, iar la marcaj, unde mai puteam evolu eua, erau Cristi Dulca și Adrian Iencsi. A fost foarte greu. Nu am reușit, desi am făcut tot posibilul. Cum nu mi-a plăcut să stau rezervă la nicio echipă, am preferat să vin acasă, la Farul, să ajut echipa și să-mi relansez cariera“, arată Marius Axinciuc.
 
Fotbaliști unul și unul
 
O imagine din sezonul 1995/1996 surprinde echipa Farului din acea perioadă, din care nu lipsesc fotbaliști precum Cătălin Mirea, Gabriel Toma, Gheorghe Ceaușilă, Mugurel Cornățeanu, Cristi Petcu, Cristi Munteanu, Petre Grigoraș, Marian Dinu, Alexandru Popovici, Marius Axinciuc, Marius Zadea, Dennis Șerban, Stelian Carabaș, Ștefan Nanu, Gheorghe Ciurea, Daniel Ghișan, Vasile Mănăilă, Gheorghe Butoiu sau Bănică Oprea. „Alcătuiam o echipă foarte bună, un grup unit. Colectivul tehnic a făcut foarte bine legătura între tineri și cei cu experiență. Am avut și rezultate foarte bune pentru acea vreme. Antrenamentele erau foarte dure, Florin Marin făcând niște ședințe de pregătire draconice. Metaforic vorbind, avea nu unul, ci două biciuri! Era disciplină, dar știa să îmbine utilul cu plăcutul. Când era de alergat, se alerga, când era de glumă, se glumea. Așa a reușit să formeze acel grup minunat. Suporterii veneau în număr foarte mare la meciuri, iar atmosfera era una deosebită“, menționează Marius Axinciuc, care a jucat cu Farul în acei ani și în Cupa UEFA-Intertoto.
 
Și-a uitat telefonul la jambiere!
 
Din perioada Rapid, fostul mijlocaș își aduce aminte și de un episod amuzant, care l-a avut în prim plan pe Dănuț Lupu. „Eram în cantonament la Pro Rapid, Mircea Lucescu nu prea venea la pregătirea fizică, se ocupau Mircea Rednic și staff-ul. La început de pregătire de iarnă, cu alergare lungă, a venit nea Mircea întâmplător, să ne țină o ședință. În timpul acesteiua, sună un telefon. Singurul care putea avea atunci telefonul la el, Lucescu, s-a controlat, dar nu îi suna niciunul. Atunci se ridică Dănuț Lupu, care tot timpul era mai altfel, și își cere scuze, spunând că și-a uitat telefonul la jambiere!“, râde Marius Axinciuc.
 
Colonia constănțeană de la FC Național
 
După plecarea de la Farul, în 1999, pentru fostul fotbalist au urmat alte aventuri în prima divizie, la FC Național, Gaz Metan Mediaș și Ceahlăul Piatra Neamț. „Am plecat de la Farul pentru a încerca o nouă performanță. Mi s-a ivit ocazia FC Național, unde am stat aproape un an și jumătate, antrenori fiind Mihai Stoichiță și Marius Lăcătuș. Se formase o colonie constănțeană acolo, eu avându-i colegi pe Carabaș, Tibi Curt, Lavi Hrib. Era echipă bună și beneficiam de condiții bune. Am mers apoi la Mediaș, la solicitarea celor de acolo, și ei oameni deosebiți. Erau și la Mediaș condiții foarte bune, doar că în acel an echipa a retrogradat, ceea ce constituie o bilă neagră a carierei mele. De la Mediaș, la cererea lui Florin Marin, am plecat la Ceahlăul, unde am stat în jur de șase luni. La Piatra Neamț, am disputat ultimul meu meci în prima divizie“, mai spune Marius Axinciuc.
 
Hacic Garabet l-a chemat la CSO Ovidiu
 
Cariera sa nu se încheiase însă, pentru că, în continuare, a mai jucat la mai multe formații de eșalon inferior, precum Aro Câmpulung, Portul Constanța, Midia Năvodari, Altay sau CSO Ovidiu. „Am plecat de la Ceahlăul la solicitarea noului antrenor de la Aro, Sendi Popovici, un farist adevărat, cu multe meciuri. Am petrecut clipe minunate și acolo. Cariera de fotbalist mi-am încheiat-o la CSO Ovidiu, unde am fost antrenor - jucător. Eu voiam să o închei mult mai devreme, după ce am terminat aventura la Portul Constanța. Spre surprinderea mea însă, am primit un telefon de la Hacic Garabet, care m-a rugat să-l ajut la CSO Ovidiu cu experiența mea, un an. Echipa promovase în Divizia C. Vrând-nevrând, am mai jucat doi ani“, punctează Marius Axinciuc.
 
„Nu mă dau așa repede bătut“
 
Acesta mai joacă și acum, dar la old-boys, spunând: „nu vreau să mă las, nu mă dau așa repede bătut“. Primii pași în antrenorat i-a făcut la CSO Ovidiu, apoi a trecut la copii și juniori, acum fiind dedicat muncii din Academia Farul. „E greu să lucrezi cu copiii, cu cât sunt mai mici, dificultatea crește. Cu cât cresc, sunt mai disciplinați și mai înțelegători. Toată lumea trebuie să muncească la antrenamente. Fără sacrificii, nu poți reuși în fotbal la un nivel foarte înalt. Copii talentați sunt în continuare, vin, trebuie să fim foarte atenți cu ei, cum îi șlefuim și îi creștem. De-a lungul timpului, fotbalul constănțean a dat multe talente. Zona Dobrogei e cu copii minunați. Farul a fost și va rămâne prima și ultima mea iubire din fotbal. Oriunde m-aș afla, voi fi alături de echipă“, încheie Marius Axinciuc.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: capturi Farul TV și ZIUA de Constanța

 
Citește și:
 
Farul Constanța
Fotbalistul Virgil Ghiță se căsătorește cu fiica unui fost fotbalist important al „marinarilor“. Tinerii vor deveni și părinți


La echipa de fotbal din Ovidiu joacă profesori de sport, dar şi un salvamar
„Îi facem statuie lui Nicolae Bagia“ (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța, vicecampioană națională la juniori U-16. În finală, „marinarii“ au deschis scorul, iar în minutul 5 era 1-1! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 May 2022 2583

Meci pentru titlul național! Echipa Under-16 a Farului Constanța va disputa finala mare a Ligii Elitelor (GALERIE FOTO)

17 May 2022 1239

Liga Elitelor Echipa Under-15 a Farului Constanța începe meciurile din etapa sferturilor

07 Apr 2022 1802

Farul Constanţa Fotbalistul Virgil Ghiţă îl are ca naş de cununie pe un coleg de echipă (GALERIE FOTO)

13 Dec 2021 8027

Farul Constanța Fotbalistul Virgil Ghiță se căsătorește cu fiica unui fost fotbalist important al „marinarilor“. Tinerii vor deveni și părinți

27 Nov 2021 5218

Vine şi un fost căpitan al FC Farul Cine sunt antrenorii care vor lucra la Centrul de Copii şi Juniori al SSC Farul Constanţa (galerie foto + video)

05 Jun 2018 7554

Imagini de la eveniment Centrul de Copii şi Juniori al SSC Farul Constanţa porneşte la drum (galerie foto+video)

04 Jun 2018 4462

Fotbalist la FC Viitorul Virgil Ghiţă a fost sărbătorit în cantonamentul echipei naţionale

09 Jun 2017 4824

Sandra Sonia e voleibalistă la SLEN 90 Medgidia Fiica fostului fotbalist Marius Axinciuc, şefă de promoţie (galerie foto)

06 Nov 2015 9010

Veteranii Farului şi echipa Penitenciarului Poarta Albă au participat la un triunghiular

11 Jun 2015 1852

„Marinarii“ au nevoie de victorie Farul joacă astăzi cu Dinamo pentru calificarea la faza finală

05 May 2015 2102

Lucian Cîrjă vrea să aducă schimbări în fotbalul din Constanţa „Arbitrii au urmat şcoala să arbitreze, nu să facă grevă“

08 Jul 2014 2309

La echipa de fotbal din Ovidiu joacă profesori de sport, dar şi un salvamar „Îi facem statuie lui Nicolae Bagia“ (galerie foto)

02 Apr 2014 5639

Vărul fostului jucător al Farului Marius Axinciuc Echipa de fotbal din Ciobanu este antrenată de poştaşul comunei

24 Apr 2013 3590