Sport

Fiică de luptător Povestea Mariei Holbură, gimnasta din Constanţa calificată la Jocurile Olimpice din 2020. Singura din România!

Gimnasta din Constanţa Maria Holbură a realizat marea performanţă de a se califica la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo, urmând a reprezenta România la individual compus, după ce echipa tricoloră (de trei ori medaliată cu aur la JO) a ratat accederea la marea întrecere olimpică, pentru a doua ediţie consecutivă.
 
Formaţia României a încercat calificarea cu ocazia Campionatului Mondial de la Stuttgart (Germania), însă nu a avut succes, clasându-se pe locul 22 din 24 de echipe! Cele 12 reprezentative care vor evolua la Tokyo sunt SUA, Rusia, China (calificate de anul trecut), Franţa, Canada, Olanda, Marea Britanie, Italia, Germania, Belgia, Japonia şi Spania. Echipa tricoloră a abordat Campionatul Mondial cu un lot din care au făcut parte Denisa Golgotă, Ioana Crişan, Carmen Ghiciuc, Maria Holbură, Ana Maria Puiu şi Maria Pană (antrenori, Nicolae Forminte, Liliana Cosma, Florin Cotuţiu şi Florin Uzum).
 

Evoluţii curate la toate aparatele

 
Întrucât a ratat concursul pe echipe, România mai avea dreptul la un loc la Tokyo la individual, care i-a revenit gimnastei din Constanţa. În vârstă de 19 ani, Maria Holbură a avut cea mai bună evoluţie şi cel mai bun punctaj la individual compus din echipa României, iar, după ce s-au exclus gimnastele calificate cu echipa, s-a clasat pe locul 13, totalizând 50.632 de puncte (sărituri - 13.300, paralele - 12.233, bârnă - 12.733 şi sol - 12.366). „Maria Holbură este calificată individual la Olimpiada de la Tokio, graţiei evoluţiei curate pe toate cele 4 aparate. A îndeplinit criteriile olimpice şi astfel va face parte la anul din frumoasa delegaţie a României. Felicitări, Maria!“, se arată pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Gimnastică.     
 

Al 49-lea membru al Team Romania pentru Tokyo

 
Performanţa constănţencei, singura reprezentantă a României la gimnastică artistică la Tokyo, a fost subliniată şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român: „Gimnasta Maria Holbură a devenit al 49-lea membru al Team Romania pentru competiţia olimpică de la Tokyo, din 2020. Maria Holbură a terminat pe locul 54 concursul de calificare al Mondialelor de la Stuttgart la individual compus. După eliminarea naţiunilor calificate cu echipa, Maria Holbură a devenit a 13-a calificată la Jocuri dintre cele 20 de sportive care şi-au câştigat biletul pentru Tokyo. Felicitări, Maria!“.
 

A început gimnastica la CSS1 Constanţa   

 
Maria Holbură a început gimnastica la vârsta de cinci ani, fiind adusă la sala de gimnastică, la CSS1 Constanţa, de Sorin Bechir şi inclusă în grupa pregătită de Mirela Szemerjai şi de el. Formată la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa, Maria a fost transferată, de la începutul lui 2016, an în care a făcut trecerea la seniorat, la CS Farul Constanţa. Din 2013, a devenit componentă a lotului de junioare, după care a fost promovată la lotul de senioare al României.
 

Colegi de sală la lupte

 
Mirela Szemerjai şi Sorin Bechir, antrenorii de la Constanţa ai Mariei, spun despre aceasta că e o gimnastă cu potenţial, muncitoare, ambiţioasă şi bine-crescută. Iar în competiţii are un mare avantaj, e competitivă pe toate cele patru aparate. Maria este fiica fostului luptător constănţean Ion Holbură, „Eu şi tatăl Mariei am fost colegi de sală la lupte. El făcea lupte libere, eu, greco-romane. Ne-am întâlnit apoi odată la Grădiniţa numărul 6 din Constanţa, unde eu mergeam pentru selecţie. El ieşea cu cele două fetiţe ale sale, Maria (cea mare) şi Alexandra, şi ne-am intersectat. «Ce faci, Nelu, ce faci Sorin?», eu i-am spus că sunt venit la selecţie şi l-am întrebat: «Nu vrei să aduci măcar una dintre fetiţe la gimnastică?». Mă refeream la Maria, pentru că Alexandra (care acum face tenis de masă) era micuţă. A doua zi, Maria a şi venit la gimnastică“, povesteşte Sorin Bechir.
 

„Are un caracter foarte frumos şi e plină de calităţi“

 
„Maria e o gimnastă care se adaptează foarte uşor. Se poate colabora cu ea din toate punctele de vedere. Are un caracter foarte frumos şi e plină de calităţi. Foarte ambiţioasă, foarte muncitoare, foarte puternică. E un copil cu mult bun-simţ, care a crescut frumos“, a arătat Mirela Szemerjai. „Maria are un viitor frumos. Face cu uşurinţă elementele“, a precizat şi Sorin Bechir.
 
Sursa foto: Facebook (Comitetul Olimpic şi Sportiv Român)
 
Citeşte şi:
 
Gimnasta Maria Holbură îşi urmează visul Mezina lotului României de la turneul preolimpic din Brazilia e din Constanţa (galerie foto)

Evoluţii apreciate în Belgia Gimnastele constănţene Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu şi Maria Holbură, pe podium la Flanders Challenge (galerie foto)

Gimnastele Cătălina Ponor şi Maria Holbură, în finală la Campionatul European (galerie foto)

Cătălina Ponor şi Maria Holbură, din Constanţa, participă la Campionatul European de gimnastică

Constănţence care se pregătesc la lotul României de la Deva Gimnastele CSS1 şi ale CS Farul, medaliate la Naţionalele de junioare
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu gimnasta Maria Holbură, care va participa la Jocurile Olimpice „La Campionatul Mondial, am trăit și fericirea, și amărăciunea“

13 Jun 2020 2447

„Pe drumul către visul lor“ Gimnastele constănțene din lotul olimpic al României sunt în cantonamentul de la Izvorani (galerie foto)

23 May 2020 2248

„Ușor-ușor, înapoi la treabă!“ Trei gimnaste din Constanța și un antrenor de pe litoral la lotul olimpic al României

16 May 2020 4152

Sportul constănţean. Retrospectivă 2019 Simona Halep, regină şi la Wimbledon. FC Viitorul, cel mai prolific an. Maria Holbură, calificată la JO! (galerie foto)

31 Dec 2019 1342

Evoluţii apreciate în Belgia Gimnastele constănţene Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu şi Maria Holbură, pe podium la Flanders Challenge (galerie foto)

12 Jun 2019 1433

Gimnastele Cătălina Ponor şi Maria Holbură, de la CS Farul Constanţa, concurează în Franţa

05 Jul 2016 1315

După 14 ani, din nou campioană naţională CS Farul Constanţa a întrerupt supremaţia CNS Cetate Deva la gimnastică

04 Jul 2016 4376

Gimnastele Cătălina Ponor şi Maria Holbură, în finală la Campionatul European (galerie foto)

04 Jun 2016 1673

Cătălina Ponor şi Maria Holbură, din Constanţa, participă la Campionatul European de gimnastică

05 May 2016 2186

Gimnasta Maria Holbură îşi urmează visul Mezina lotului României de la turneul preolimpic din Brazilia e din Constanţa (galerie foto)

13 Apr 2016 5750

Constănţence care se pregătesc la lotul României de la Deva Gimnastele CSS1 şi ale CS Farul, medaliate la Naţionalele de junioare

18 Jun 2013 2170

CSS1 şi CS Farul, pe podium la Naţionalele de gimnastică

17 Jun 2013 1167

Evoluţii remarcate pentru gimnastele constănţene la Naţionale

19 Nov 2012 1821

Gimnastele constănţene au cucerit 17 medalii la Naţionale (galerie foto)

29 Oct 2012 2907

Șapte medalii pentru CSS1 la Naționalele de gimnastică

28 Oct 2012 1749