Fondatorul Absoluto Bucureşti, care are filială şi la Constanţa, este fiul actorului George Mihăiţă O fetiţă şi tatăl ei sunt Zmei în Jiu Jitsu Brazilian (galerie foto + video)

Absoluto Constanţa se mândreşte cu campioni la toate categoriile de vârstă, la Sambo, Jiu Jitsu Brazilian şi MMA profesionist
 
O grupare sportivă tânără, înfiinţată de doar doi ani, ca filială a clubului-mamă din Bucureşti, Absoluto Constanţa s-a făcut rapid remarcată în concursuri. De curând, a cucerit cinci medalii la competiţia naţională de Sambo a copiilor şi tot atâtea la Cupa României de Jiu Jitsu Brazilian. Seniorii nu s-au lăsat nici ei mai prejos, iar Cătălin Căşaru a realizat, într-o manieră entuziasmantă, a doua victorie profesionistă în artele marţiale mixte (lupte în cuşcă).
 
Absoluto Constanţa (antrenor, Bogdan Mocanu) are trei secţii: Sambo, Jiu Jitsu Brazilian şi lupte. Sambo este un sport inventat de ruşi, care combină tehnici din judo, lupte libere şi Jiu Jitsu, iar din anul 2020 va deveni disciplină olimpică. Jiu Jitsu Brazilian este o artă marţială ce presupune submiterea adversarului (fără a-l lovi). „Cunoscut şi ca BJJ, după prescurtarea din limba engleză (Brazilian Jiu Jitsu), este un sport de contact care se bazează pe lupta la sol şi care, prin folosirea tehnicilor articulare şi a strangulărilor, îl forţează pe oponent să renunţe la luptă.
Pe principiul folosirii cât mai eficiente a tehnicii şi în special a pârghiilor, în dauna calităţilor fizice (greutate, forţă explozivă, alonjă etc.), un practicant fără atribute fizice de excepţie are şanse de reuşită ridicate în luptă, în faţa unui adversar superior din punct de vedere fizic”, se arată pe Wikipedia. Creat la începutul secolului XX de familia Gracie, în Brazilia, BJJ a fost introdus în România în urmă cu zece ani, de Tudor Mihăiţă (comentator sportiv), fiul celebrului actor George Mihăiţă. Tudor este pionierul acestui sport în România, fondatorul Absoluto Bucureşti şi primul român care a obţinut centura neagră în JJB. Sambo şi JJB au aceleaşi tehnici, diferă doar regulamentul. „Jiu Jitsu Brazilian e un sport mai uman. Îl poţi practica la orice vârstă, chiar şi la 60 de ani. Mulţi se apucă de el şi la 40 de ani şi apoi concurează. E o disciplină în care nu ai cum să fii violent. Nu te uzează şi nu îţi aduce accidentări”, arată Bogdan Mocanu.
 
„Antrenorul de acasă”
 

La Cupa României la BJJ, întrecere desfăşurată în capitală, Absoluto Constanţa a cucerit trei medalii de aur, prin Sonia Bonţescu, Rebeca Zmeu şi Alexandru Cocoţan, una de argint, prin Mircea Munteanu, şi una de bronz, prin Cosmin Munteanu. Şi la competiţia naţională a copiilor (categoria de vârstă 7-13 ani), gruparea constănţeană a avut succes: trei titluri (Sonia Bonţescu, Andra Bordea, Cristi Bordea) şi două locuri doi (Robert Baba şi Rareş Raicea). „Copiii au evoluat foarte bine în cele două competiţii. Au fost extraordinari. Au progresat semnificativ faţă de acum jumătate de an. Sunt foarte talentaţi şi promit performanţă la cel mai înalt nivel. Nu în ultimul rând, au rezultate deosebite şi la învăţătură”, spune antrenorul puştilor. Pe lângă grija cu care-i înconjoară Bogdan Mocanu, performerii de la Absoluto Constanţa beneficiază şi de sprijinul solid al familiilor. Unii dintre părinţi practică şi ei Jiu Jitsu Brazilian. Este cazul tatălui fraţilor Bordea, dar şi al părintelui Rebecăi Zmeu, Sergiu. Acesta a studiat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti (actualmente, e un arhitect de succes), face sport de doi ani la Absoluto Constanţa şi este multiplu medaliat. Sporturile extreme sunt o altă pasiune a sa. „Sergiu Zmeu este şi el competitiv la JJB. O îndrumă mult pe fetiţa sa. Este ca al doilea antrenor al ei, antrenorul de acasă”, arată Bogdan Mocanu.
 
Emoţionantul tablou de familie
 
În vârstă de zece ani, Sonia Bonţescu a fost adusă la Absoluto Constanţa tot de tatăl ei, acum un an. Cristi Bordea are câte două medalii de aur la Sambo şi Jiu Jitsu Brazilian şi e foarte talentat. Sora sa îi calcă pe urme, promiţând să atingă cel puţin performanţele lui Cristi. Şi Robert Baba este o figură. Deşi mai solid, puştiul luptă ca un argint viu şi s-a făcut remarcat ca un specialist al grappling-ului (tot ce presupune prindere şi nu lovire). „Robert e un sportiv fantastic, incredibil. A avut meciuri foarte grele, de care a trecut însă cu brio”, îl admiră antrenorul său, care a fost impresionat de emoţionantul tablou de familie pe care luptătorul şi tatăl său l-au pictat după argintul de la Cupa României. Om în toată firea, tatăl lui Robert nu şi-a putut înfrâna emoţiile şi a plâns de fericire pentru succesul urmaşului său. Un alt medaliat cu aur, Alexandru Cocoţan (17 ani), este din Chirnogeni şi îi place să i se spună „Ţăranul”. Îi face cinste comunei sale. Bogdan Mocanu a subliniat cum a evoluat elevul său. „Deşi avea doar 25 de ore de pregătire la activ, a câştigat toate meciurile prin submisie, nu la puncte. A învins şi un redutabil campion de judo. Acesta era atât de puternic, încât i-a sfâşiat kimonoul lui Alex”, spune tehnicianul. Rareş Raicea s-a logodit mai mereu cu ghinionul la întreceri, având parte de cele mai grele şi mai multe lupte la competiţii, dar s-a descurcat de fiecare dată. La Cupa României, şi Cosmin Munteanu a evoluat în partide dificile, cu adversari puternici, dar a reuşit câştigarea unei medalii de bronz.
 
„A luptat ca un leu, ca un gladiator”

 
Multiplu medaliat la luptele greco-romane, Cătălin Căşaru (23 de ani) este de loc din Însurăţei (judeţul Brăila). A fost antrenat la lupte de Ioan Giuglea şi de Valentin Dobrin, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanţa, după care a trecut la Jiu Jitsu Brazilian şi la MMA profesionist (arte marţiale mixte - lupte în cuşcă), la Absoluto Constanţa. A fost motivat şi este ajutat de vărul său, Daniel Asaftei (campion mondial de Kempo şi cu mare experienţă în MMA), care i-a stat la colţ, alături de Bogdan Mocanu (antrenorul de la club), la ambele gale în care Cătălin s-a impus până acum la MMA, la Piteşti (RXF 07) şi Bucureşti (RXF 08). Atât Cătălin, cât şi Daniel par făcuţi din acelaşi aluat, au o forţă fantastică. „Cătălin Căşaru i-a adus grupării Absoluto Constanţa a doua victorie la lupte în cuşcă. În ambele meciuri s-a impus înainte de limită, în repriza întâi. A luptat ca un leu, ca un gladiator”, s-a arătat entuziasmat Bogdan Mocanu. La Piteşti, Căşaru a câştigat prin KO în meciul cu Adrian Grec, din Salonta, iar în capitală a dispus de un adversar redutabil, Ştefan Duminică, din Bucureşti, printr-o tehnică articulară specifică Jiu Jitsu-lui Brazilian (armbar) din gardă. Victoria de la Bucureşti e de subliniat. Oponentul lui Cătălin ocupase cu doar două săptămâni înainte locul cinci la Campionatul Mondial de Sambo de la Sankt Petersburg (Rusia). În plus, Duminică a fost şi mai greu la meci decât Căşaru (75 kg faţă de 70 kg). „Cătălin reprezintă de un an Absoluto Constanţa. Este un talent în MMA. Îi prevăd un viitor frumos”, arată Bogdan Mocanu, care aşteaptă pe viitor rezultate şi de la secţia de lupte libere, unde Absoluto Constanţa este ajutat de antrenorul Vasile Duşu.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

karatista

11 Dec, 2013 09:46

JJ brazilian e o poveste, o vrajeala! Au copiat JJ din Japonia si se dau mari ca e mai greu, ca e coolll... Tot se umfla in pene, ca sunt tari, dar intr-o lupta reala o sa-i bata cei din Kick-box, Kungfu, Kyoukushin. Mai multa modestie nu strica.

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 septembrie 2021

16 Sep 2021 2678

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 25 august 2021

30 Aug 2021 2457

DIICOT dă lovitura la Tulcea! Acuzații oficiale și lista arestaților! (video)

22 Apr 2021 4295

Sărbătoare în teatrul românesc Actorul George Mihăiță împlinește 70 de ani

23 Sep 2018 1548

Ziua Adolescentului, sărbătorită de dimineață până seara la Centrul „Jean Constantin“. Cei mai frumoși ani din viață!

11 May 2018 2991

Simona Halep, iritată de o întrebare legată de ea şi doi actori „Se inventează foarte mult”

17 Apr 2018 3519

Ovidiu Vîntu, în concurs Fiul lui George Mihăiţă a susţinut la Constanţa un seminar de Jiu-Jitsu Brazilian (galerie foto)

21 Jul 2015 4406

Ştiaţi că...? Actorul român de teatru şi film George Mihăiţă...

23 Sep 2014 5171