Fost președinte al FC Farul Constanța. Cum și-a încheiat Hacic Garabet cariera de rugyst „Aoleu, îl omoară pe tăticuțu!“


 
  • Fostul rugbyst Hacic Garabet s-a dedicat după încheierea activității competiționale muncii din administrația sportivă.
  • La clubul de fotbal a activat timp de 16 ani, șase dintre aceștia fiind în funcția de președinte.
  • Hacic Garabet apreciază unirea dintre FC Farul și Viitorul din vara acestui an și a subliniat rolul jucat de Gică Hagi în readucerea brandului Farul în prim-planul fotbalului românesc.
 
Fost președinte al clubului de fotbal Farul Constanța (timp de șase ani, între 1994 și 2000), Hacic Garabet a fost invitat la emisiunea „Un - doi cu legendele“ de la Farul TV, prilej cu care a povestit și cum și-a încheiat activitatea de sportiv (a fost rugbyst), trecând în administrația sportivă, la CS Farul Constanța, de unde, în 1984, a ajuns la gruparea de fotbal, FC Farul Constanța. 
 
„Eu am fost un sportiv de pluton, undeva pe la rezerve, iar, la un moment dat, la un meci, eram puțin mai plinuț, băiețelul meu Robert, la o gămadă, văzând că împingeam, a zis: «Aoleu, îl omoară pe tăticuțu!». Iar atunci m-am lăsat și m-am ocupat de partea administrativă, organizatorică, contribuind și eu, alături de colegi, la reușita CS Farul, care avea 12 secții și era pe locul trei pe țară, după Steaua și Dinamo. Aveam niște rezultate extraordinare. La volei fete, sala era arhiplină, iar, la un moment dat, un fost prim secretar a zis să se mărească incinta, că nu mai era loc. Baschetul, la fel, erau niște magicieni, vorbim de Pașca, Spânu, jucători adevărați, boxul, cu antrenorul Teodorescu, ceva de excepție, luptele cu Ofițerescu, gimnastica, cu Stănei Matei, Olga Didilescu, Clemența Garabet, scrima… Era un club extraordinar de puternic“, a menționat Hacic Garabet.
 
„Era mereu efervescent“
 
După ce și-a făcut la CS Farul ucenicia pe partea administrativă, Hacic Garabet a trecut la FC Farul, în 1984, ca organizator de competiții. „La un moment dat, fostul președinte al Consiliului Județean de Educație Fizică și Sport (CJEFS), Dumitru Ivan, Dumnezeu să-l odihnească, care a condus 27 de ani sportul dobrogean cu mână de fier, a considerat că ar fi bine să fiu transferat la FC Farul Constanța. Acolo am avut șansa să găsesc un personal extraordinar, reușind foarte repede să facem o familie. Cu contabilul șef, Nicolae Bâdea, am găsit împreună soluții. Președinte era fostul fotbalist Ion Constantinescu, un băiat deosebit din punct de vedere colegial și nu numai. Era mereu efervescent. Era ca o vitamina C, cu foarte multă dăruire pentru fotbalul constănțean. În trei ani, am reușit să aducem o nouă față acelei echipe, iar la finele sezonului 1987/1988, am reușit să promovăm în Divizia A, după 32 de victorii, fără eșec. Toți jucătorii erau constănțeni. Președinte era acum Teodor Pilcă, Ion Constantinescu trecând antrenor secund. Între cei doi a mai fost președinte și Viorel Stoica, un împătimit al fotbalului românesc, «Pilă», cum era cunoscut“, a mai spus Hacic Garabet.
 
N-au fost hăis și cea
 
Acesta a subliniat că și la clubul de fotbal s-a creat o echipă unită, în staff-ul de conducere și în celelalte compartimente. „Am venit cu experiența de la CS Farul și în special de la rugby, unde am cunoscut ce înseamnă o echipă, mulți jucători, cu pretenții, cu nevoi, trebuind să găsesc acele pârghii sufletești, de unire și de feeling. La FC Farul s-a creat un mediu propice, și datorită președinților, contabilului șef, magazinerului, Aurică, extraordinarei secretare, Ica Stoian, și tuturor celorlalți, oameni care niciodată n-au fost hăis și cea. Am reușit să schimbăm mentalitatea, stadionul era plin. După promovare, am jucat primul meci la Brașov, o partidă extraordinar pentru o nou promovată, iar al doilea meci am întâlnit Steaua. Încet-încet, am reușit să facem o echipă competitivă, iubită de constănțeni. N-am fost huliți aproape niciodată. Sigur, se mai întâmplă, dar nici în căsnicie nu te pupi mereu, te mai și cerți“, a menționat Hacic Garabet.
 
Se înțelegeau din priviri
 

Mai departe, acesta a activat și ca vicepreședinte, timp de doi ani (1992 - 1994), președinte fiind Petre Buduru, iar apoi, din 1994, a fost timp de șase ani președinte, încheindu-și activitatea la FC Farul în anul 2000, după 16 ani în care a lucrat în gruparea „alb-albastră“. „Cu Petre Buduru, o minte extraordinar de strălucită, m-am înțeles din priviri. El s-a ocupat exclusiv de partea sportivă, dându-mi mână liberă pe partea administrativă. După plecarea Icăi Stoian, a venit Angela Vizireanu, un alt om de nădejde pentru noi. Am reușit să facem niște compartimente deosebite, care au dus încet-încet la creșterea nivelului, și la club, și la echipă. Am ajuns un punct de atracție pentru toate formațiile și pentru toate organismele Federației Române de Fotbal“, a punctat Hacic Garabet. 
 
„Eu am vrut mereu să merg pe elementul local“

 
Fostul președinte al Farului subliniază că, pe perioada sa în club, a colaborat cu mulți antrenori de valoare. „Nea Lache Hașoti. Greu de egalat, apoi profesorul Constantin, Florin Marin, Constantin Gache (e foarte pregătit, dar nu a avut puțin noroc), Ioan Andone (foarte serios), Ion Marin (un profesionist desăvârșit, foarte bine pregătit, atât ca antrenor, cât și ca organizator), Gabi Zahiu și alții. Eu am vrut mereu să merg pe elementul local. Toți antrenorii de la centrul de copii și juniori erau constănțeni. Și erau și performanțe mari. Constănțeanul iubește clubul și i se dăruiește. Am avut și bunele, și rele la Farul. Însă n-aș fi reușit dacă nu eram într-un colectiv deosebit la club și într-un parteneriat extraordinar cu Elena Frîncu. Și acum îi spun «doamna directoare». Era 24 de ore disponibilă pentru sport. Ne-a ajutat enorm de mult“, a mai arătat Hacic Garabet, care, în fotbal, printre altele, a făcut parte din primul comitet al Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost de trei ori membru în Comitetul Executiv al FRF, iar patru ani a activat ca director general la Centrul de Fotbal Mogoșoaia.
 
Trei foști președinți, născuți în aceeași zi
 
„Am cunoscut personalități mari, și din fotbal, și din rugby. În copilăria mea, nu am crezut vreodată că mi se va oferi această șansă. A doua mea familie a fost familia rugby-ului. Acolo m-am format caracterial și am simțit ce însemnă să te dăruiești colectivității pentru un țel fixat“, a menționat Hacic Garabet. Trei foști președinți ai FC Farul Constanța, Pavel Peniu, Petre Buduru și Hacic Garabet, își serbează ziua de naștere pe 29 iunie, iar pentru primii doi bucuria este dublă, ei fiind sărbătoriți atunci și pentru ziua numelui, de Sfinții Petru și Pavel! „Era zi de mare sărbătoare, mereu ne-am bucurat de acea zi împreună. Pe toți trei ne-a legat ceva“, arată Hacic Garabet.
 
„Era singura perspectivă“
 
Acesta apreciază unirea dintre FC Farul și Viitorul din vara acestui an și a subliniat rolul jucat de Gică Hagi în readucerea brandului Farul în prim-planul fotbalului românesc. „Gică Hagi are minte mare de tot. Are o percepție deosebită a viitorului și știe ce vrea. Era singura perspectivă. E de admirat și că, din câte știu, nu a cerut un leu de la Consiliul Județean și de la Primărie, singurul dorință fiind să se facă la Constanța o bază sportivă reprezentativă. Probabil la anul chiar vom ataca titlul în Liga 1. Deja Gică Hagi pregătește viitorul prin Farul Constanța“, a mai menționat Hacic Garabet la Farul TV.  
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 

Sursa foto: captură Farul TV

 
Citește și:
 
Trei foști președinți ai FC Farul Constanța își serbează astăzi ziua de naștere. Doi dintre ei, sărbătoriți și pentru ziua numelui! 
 
Imagini din urmă cu peste 30 de ani
Hacic și Clemența Garabet. Sevastian și Simona Iovănescu. Nunți în sport la Constanța (galerie foto)
 

Zi de naştere şi Valentine's Day
Cadouri speciale primite de Clemenţa Garabet pe 14 februarie
 

Fostul preşedinte al FC Farul îşi serbează şi ziua de naştere
Clemenţa şi Hacic Garabet au împlinit 30 de ani de căsnicie

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Gurău Arșaluis

24 Nov, 2021 19:10

Felicitări! Domnul Hacik Garabet totdeauna este la înălțime în oricare domeniu ar activa. Harnic, întreprinzător și talentat, îi reușește tot ce inițiază. Succes în continuare și. . . LA MULȚI ANI !

Articole asemanatoare

Foști președinți ai Farului Petre Buduru, Paul Peniu și Hacic Garabet își serbează miercuri zilele de naștere. Pentru primii doi, bucurie dublă!

29 Jun 2022 4051

Farul Constanța Meleul bucuriei, după ce Marius Axinciuc a marcat în minutul 90, iar „marinarii“ au învins Craiova! (GALERIE FOTO)

08 Dec 2021 6305

Trei foști președinți ai FC Farul Constanța își serbează astăzi ziua de naștere. Doi dintre ei, sărbătoriți și pentru ziua numelui!

29 Jun 2020 3542

Imagini din urmă cu peste 30 de ani Hacic și Clemența Garabet. Sevastian și Simona Iovănescu. Nunți în sport la Constanța (galerie foto)

14 Apr 2020 11176

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Gloria rugby-ului tomitan, datorată devoțiunii constănțeanului Hacic Garabet

19 Mar 2020 4424

Aniversări în sportul constănţean Astăzi, e ziua de naştere a lui Pavel Peniu, Petre Buduru şi Hacic Garabet

29 Jun 2018 5181

Zi de naştere şi Valentine's Day Cadouri speciale primite de Clemenţa Garabet pe 14 februarie

14 Feb 2017 3435

Fostul președinte al FC Farul candidează la parlamentare (document)

15 Oct 2016 2877

Fiica lor cea mică, Adelina Bianca, a născut în SUA Soţii Clemenţa şi Hacic Garabet, bunici pentru a patra oară (galerie foto)

15 Oct 2016 6419

Celebrul medic Nicolae Gheracopol, înmormântat la Constanţa „Sufletul meu plânge. A fost un om deosebit şi un mare caracter” (galerie foto)

01 Oct 2016 5077

Reputatul doctor constănţean Nicolae Gheracopol a murit „A fost o personalitate marcantă, a făcut lucruri extraordinare”

29 Sep 2016 7347

Fostul preşedinte al FC Farul îşi serbează şi ziua de naştere Clemenţa şi Hacic Garabet au împlinit 30 de ani de căsnicie

29 Jun 2016 8612

Robert Mitchell - „Femeia visurilor mele“ Adelina Bianca, fiica cea mică a soţilor Garabet, s-a căsătorit în SUA (galerie foto)

20 May 2015 4556

Aniversare şi Valentine's Day în Emirate Clemenţa şi Hacic Garabet, despărţiţi de Simona Halep de o furtună de nisip (galerie foto+video)

25 Feb 2015 5242

La Mulţi Ani şi pentru Bogdan Baciu! De Valentine’s Day, antrenoarea Clemenţa Garabet îşi serbează ziua de naştere

14 Feb 2015 3340