Fostul înotător Andrei Ciurcă. „O poveste superbă. Viața bate filmul!“ A reușit în SUA. De la ranger la cariera din sistemul bancar


Un profesor îl luase la ochi, la Constanța, cu ani în urmă, și îi prevedea, pe nedrept, „o carieră strălucită de încărcător şi descărcător de vagoane în port“. Andrei Ciurcă, pe atunci campion de natație, i-a dovedit însă dascălului că s-a înșelat amarnic în privința sa.


Andrei a reușit pe deplin în viață, luându-și destinul în propriile mâini și modelându-l cu multă ambiție și cu râuri de sudoare. Campion de natație, coleg de generație cu Răzvan Florea și modelat de antrenorul Octavian Tileagă, Andrei este de mulți ani este în SUA, unde a absolvit două facultăți, are o carieră frumoasă și o familie pe măsură. Pe când era însă la Constanța, elev, dar și un înotător apreciat, s-a lovit de un episod care l-a durut și l-a motivat să arate contrariul. O bursă de natație cu care a ajuns în SUA a fost punctul de plecare pentru o carieră de succes și pentru o viață fericită în Lumea Nouă.
 

„A început să-l şicaneze din ce în ce mai mult“

La ceva timp de la plecarea sportivului peste Ocean, antrenorul Octavian Tileagă primește, pe 1 aprilie 2012, o fotografie care îi face inima să tresalte de bucurie: Andrei Ciurcă în uniformă de ranger american! Povestește, acum, antrenorul emerit de natație. „Fotografia, una de suflet, are o poveste superbă, despre noi, sportivi si dascăli de sport în egală măsură. Ceva din categoria viața bate filmul! Merita depănată. În imagine, este unul din foștii mei «delfinași“, Andrei Ciurcă, pe care cărările vieţii l-au dus tocmai pe meleagurile Lumii Noi. Povestea începe cu mai bine de 20 ani în urmă (la finele anilor 90), când Andrei m-a rugat să trec pe la școala lui, fiindcă unul dintre profesori, aflând că face înot de performanță, a început să-l şicaneze din ce în ce mai mult, culminând cu ameninţarea că, dacă nu renunţă la sport și nu se dedică în totalitate «cărţii» de studiu, îl cade corigent. Am fost la școală. Am vorbit cu respectivul cadru didactic. Un om rigid, cu idei preconcepute, greu de abordat, care probabil n-a alergat în viața lui nici măcar după tramvai. Nu l-a «înmuiat» nici argumentul că Andrei se pregăteste pentru Campionatele Europene de Juniori, deci va reprezenta România într-o competiţie de mare importanță. Am fost nevoit să apelez la directorul unităţii şcolare, care, din fericire, mi-a fost coleg şi care, fiind de aceeasi specialitate cu mine, a inţeles imediat situația. Datorita lui, Andrei s-a putut ocupa în continuare de antrenamente“, povestește Octavian Tileagă.
 

Două facultăți terminate în SUA

Când a beneficiat de o bursă pentru SUA, Andrei a știut că aceasta este șansa vieții sale și că nu trebuie să o rateze. A plecat peste Ocean, iar acum opt ani Octavian Tileagă a primit fotografia. „Au trecut anii! Muți! A venit această zi de 1 aprilie 2012, cand am primit fotografia. Atașat la ea, o dedicație impresionantă (relatez din memorie): «Dom’ profesor! Am o mare rugăminte! Treceți pe la mine pe la şcoală şi căutaţi-l din partea mea pe domnul profesor… Transmiteți-i că sportivul Andrei Ciurcă, cel căruia dânsul îi prevedea «o carieră stralucită de încărcător şi descărcător de vagoane» în port, a terminat două facultăți în Statele Unite, iar în prezent este ranger american“, arată Octavian Tileagă.
 

A ratat ocazia de a-i servi un perdaf pe cinste

Acesta s-a dus într-un suflet la unitatea de învățământ. „L-am căutat pe profesor cu satisfacţia nebună de-a mă descărca, de-ai servi un perdaf pe cinste. Din păcate, am ratat ocazia. Profesorul se pensionase! Învăţătura poveştii însă o regăsim în vorbele lui Nicolae Iorga: «Școala cea bună e aceea în care și școlarul învață pe profesor». Dacă, altădată, metoda predominantă de desfăşurare a educației elevului era expunerea, care oferea posibilitatea profesorului să-şi etaleze bagajul de cunoştinţe, în zilele noastre, metodele moderne pun accent pe transformarea dascălului în manager al învăţării. Elevului trebuie să i se creeze posibilitatea manifestării proprii, care să permită evidenţierea părţilor sale cele mai bune“, este de părere Octavian Tileagă.
 

Tip haios și plin de viață

Andrei Ciurcă locuiește în SUA la Fort Worth, al cincilea oraș ca mărime din statul Texas, iar în prezent nu mai este ranger, ci activează în sistemul bancar, ca director al unei sucursale de bancă. S-a căsătorit în State și are o căsnicie fericită, binecuvântată cu doi copii minunați. Ce-și poate dori mai mult un om! „Andrei e un băiat extraordinar. A rămas același tip haios și plin de viață A reușit în străinătate prin propriile forțe“, menționează Octavian Tileagă. „M-am văzut cu el astă-iarnă, când am fost în SUA. Am păstrat legătura și vorbim săptămânal“, a spus și bunul său prieten Răzvan Florea, cunoscutul medaliat olimpic de la natație al Constanței.
 

A trecut singur si cu brio testul vieții sale

„«Cei mai buni profesori sunt cei care te învaţă încotro să te uiţi, dar nu îţi spun şi ce să vezi, lăsând libertatea fiecărui copil de a descoperi şi cunoaşte în stilul său propriu», spunea cineva. Din păcate, încă mai exista foarte multe cazuri de «profesori» ca cel pe care l-a avut Andrei, profesori care nu sunt preocupaţi să descopere direcţia optimă de dezvoltare a elevilor şi sa stimuleze capacităţile necesare împlinirii lor, ci preferă să mearga pe dogme de mult depăşite. Bravo, Andrei! Ai trecut singur si cu brio testul vieții tale! Vă îmbrățișez cu mult drag, pe tine și pe adorabila ta familie!“, a mai menționat Octavian Tileagă.


Trebuie să descopere potențialul ascuns al elevilor

Povestea lui Andrei Ciurcă i-a impresionat și pe cunoscuții săi și ai profesorului Tileagă. „Bravo, Andrei! Și profu Tileagă! Sănătate maximă tuturor!“, „Frumoasă poveste!“, „Bravo, Andrei! Felicitări!“, „Acesta este un exemplu de dat tuturor părinților și profesorilor care îi împiedică pe copii să facă sport“, „Predau un curs de creativitate, pentru studenții de la master, și dezbatem subiecte legate de problematica prezentată de tine. Din păcate, este foarte «actuală» în România“ sau „Marele profesor universitar clujean, de științele educației, spunea că profesorii nu trebuie să transmită un neîntrerupt flux de informații, ci, în primul rând, să-i învețe pe elevi să însușească tehnici de lucru și să descopere potențialul ascuns al elevilor. Aceste aptitudini, ulterior, să fie dezvoltate și valorificate“, au fost câteva dintre mesaje.

Sursa foto: Facebook (Andrei Ciurcă, Octavian Tileagă)


Citește și:


Au aparut primele medalii

"Delfinii" constanteni intra in bazin

Podium dominat de constanteni
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.