Fotbalistul Alexandru Cicâldău, special de mic. Povestește Izmir Abdulgani „Când joacă băieții de la Medgidia, să-l vedem pe «blondul»?“ (galerie foto)


Unul dintre cei mai buni fotbaliști din Liga 1, Alexandru Cicâldău, de la Universitatea Craiova, a plecat pe drumul către marea performanță de la Medgidia, unde a lucrat (până la transferul la Academia Hagi) cu antrenorul Izmir Abdulgani, cel care l-a descoperit și l-a șlefuit timp de cinci ani. 

Golgeterul Universității și al doilea tunar al campionatului (deși e mijlocaș), cu zece reușite (la egalitate cu Valentin Gheorghe, de la Astra Giurgiu), Alex Cicâldău (în vârstă de 22 de ani) a fost lansat în Liga 1 de FC Viitorul (cu care e campion național) și joacă deja la echipa națională de seniori a României, după ce, în vara anului trecut, a participat cu selecționata tricoloră de tineret la marea performanță de la Campionatul European. Frumoasa aventură a lui Alex în fotbal a început în urmă cu 16 ani, la echipa de fotbal de la clubul Marcon Star Medgidia, înființat de Marian Butnaru. 

La început, era singurul care făcea naveta


În 2004, antrenorul Izmir Abdulgani demarase la Medgidia selecțiile pentru grupa 1997 - 1998 a clubului, iar vestea că se caută copii talentați pentru fotbal a ajuns și la Satu Nou, o localitate aflată la doi kilometri de Medgidia, de unde este Alex Cicâldău. Acesta a venit ta Marcon Star adus de tatăl său, iar antrenorul Izmir Abdulgani și-a dat seama imediat că băiețelul de la Satu Nou este unul special, cu calități excelente pentru fotbal. „În acel moment, el era singurul din grupă care făcea naveta. L-am remarcat de prima dată. Deși firav față de ceilalți copii, dovedea îndemânare, avea ușurință în mișcare și o inteligență nativă. Comunicam foarte ușor cu el, era extrem de receptiv. Ușor-ușor, a devenit jucătorul-cheie, care făcea jocul echipei. Eu jucând tot mijlocaș, simt foarte bine acest post și i-am dat lui Alex libertate în evoluție, văzând în el coordonatorul de joc, creierul echipei“, povestește Abdulgani.

Avea de atunci puterea de a limpezi jocul


Lejeritatea în joc a micuțului Cicâldău, simțul pasei și viziunea pe care o avea pe teren l-au adus pe acesta în atenție. Era decarul echipei. „Lovea mingea bine cu ambele picioare și avea calitățile omului care să conducă jocul, să dirijeze, să dea viteză, să încetinească, dar și să aibă răbdare. Nu-l degrevam de sarcinile defensive, dar avea libertate pe faza de atac. Avea de atunci puterea de a limpezi jocul. Deși era mai slăbuț, compensa prin faptul că se mișca mai ușor. Își găsea foarte bine poziția în teren. Eu îl sfătuiam mereu să evite contactele, ținând cont că adversarii săi erau mai împliniți fizic. Ușor-ușor, Alex a început să crească precum o floare“, arată Izmir Abdulgani.

În Turcia, să vadă ce înseamnă un turneu internațional


Tehnicianul lucra pe atnci (cu rezultate deosebite) și la Elpis Constanța, la grupa 1992 (din care făceau parte, printre alții, Alin Cârstocea și Alin Mazilu), iar într-un turneu al acestei echipe (care era proaspăt vicampioană națională) în Turcia a luat, pe lângă formație, și patru copii de la Marcon Star, ca să vadă și ei ce înseamnă un turneu internațional.  Cei patru au fost Alex Cicâldău, Robert Simion, Eden Osman și Dalin Abzait.                   

Real și Marcon Star, un nou duel în finală


Lui Alex Cicâldău, puștiul de la Marcon Star Medgidia, i se dusese vestea. În 2008, la Memorialul „Gheorhe Ola“, la care echipa lui Cicâldău a disputat finala locală, contra lui Real Năvodari, spectatorii ajunseseră să se întrebe: «Când joacă băieții de la Medgidia, să-l vedem pe blondul?». Blondul era Cicâldău! Cu un an înainte, la Cupa Real, de la Năvodari, turneu pe iarbă la care au participat echipe din mai multe județe, Real și Marcon Star jucaseră finala, câștigată de gazde cu 1-0. Peste un an, la sală, cele două formații s-au întâlnit din nou în ultimul act!

Testul de la Memorialul „Gheorghe Ola“ 


Și la „Gheorghe Ola“, victoria le-a aparținut tot celor de la Real Năvodari, care, după 0-0 în tinpul regulamentar, s-au impus la loviturile de departajare. În finala de la sală, Cicâldău a fost blocat în joc, în urma unui marcaj strict. Ulterior, antrenorul Izmir Abdulgani a fost întrebat de ce, în timpul partidei, nu l-a mutat pe alt post pe Alex. Se juca 5+1, iar Cicâldău era mijlocașul în 2-1-2. „Am vrut să văd dacă găsește soluții și în condițiile unui marcaj strâns. A fost un test pentru el, să văd cum se descurcă într-o asemenea situație, fără a primi indicații de pe margine. Chiar dacă, la final, am pierdut, Alex a încercat. S-a văzut că e preocupat să găsescă ieșirea dintr-un moment dificil. Eu nu țin la rezultat la această vârstă. Cu diplomele rămâi în vitrină, dar cu bagajul căpătat pleci, mergi mai departe“, explică Izmir Abdulgani. Dintre colegii de la grupa lui Cicâldău s-au menținut actualmente în circuit portarul Cristi Nanu (Axiopolis Cernavodă, CS Medgidia) sau mijlocașul Mădălin Anton (care a jucat și el la aceste echipe). Ca și Cicâldău, Nanu este născut în 1997, iar Anton în 1999!

Din 2009 la Academia Hagi


În septembrie 2009, Alex avea să ajungă la Academia Hagi, de unde, apoi, a fost promovat la FC Viitorul, impunându-se în fotbalul românesc la cel mai înalt nivel. Înainte de a fi transferat la Academia Hagi, Cicâldău se remarcase și la Cupa Hagi Danone. Echipa sa, Marcon Star, s-a clasat pe locul doi la faza pe județ a competiției, în spatele FC Farul Constanța (antrenor, Ionel Melenco). Micii „marinari“ au mers mai departe, la etapa semifinală, unde l-au folosit și pe Cicâldău, regulamentul permițând utilizarea a doi jucători împrumutați de la alte formații.

În vizită la copiii de la CSS Medgidia


În prezent, Izmir Abdulgani pregătește grupa 2008-2009 de la CSS Medgidia, iar anul trecut, profitând de prezența acasă a lui Cicâldău, l-a invitat pe acesta să vină puțin și să le vorbească elevilor actuali ai fostului său antrenor, ceea ce s-a și întâmplat, la stadionul mare de la Medgidia. „Timp de 20 de minute, Alex a stat cu copiii, a vorbit și s-a fotografiat cu ei și le-a oferit autografe. Copiii au fost încântați. Ne bucurăm cu toții de succesul său. A ajuns într-un punct în care totul depinde numai  de el. Arată că vrea să facă și că gloria nu i s-a urcat la cap. Important e să aibă continuitate“, mai spune Izmir Abdulgani. 

Citește și:

#ConstantaEsteBine Fotbalistul Alexandru Cicâldău, de la Universitatea Craiova, s-a alăturat campaniei caritabile derulate de Parohia Topraisar (galerie foto)

Transferat de la FC Viitorul. „A fost dorit insistent“ Alexandru Cicâldău va purta la CSU Craiova numărul 10 pe tricou

Alexandru Cicâldău, de la FC Viitorul „Debutul la Naţionala mare e un pas important pentru mine“


Evoluţii de top. Tânărul mijlocaş de la FC Viitorul, la echipa naţională Alexandru Cicâldău - „Am avut un sezon senzaţional”

La opt dintre cele zece goluri înscrise de România la Campionatul European au contribuit actuali sau foşti jucători ai FC Viitorul (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Tricoul purtat de Alexandru Cicâldău în meciul Moldova - România 0-5, scos la licitație pentru ajutorarea lui Iulian Voinea (GALERIE FOTO)

09 Feb 2023 1645

Fotbal România, egal în deplasare cu Israel, după ce tricolorii au condus cu 2-0

29 Mar 2022 1650

Povestea lui Alexandru Cicâldău Fotbalistul originar din Satu Nou, ajuns la Galatasaray, sub comanda lui Fatih Terim (galerie foto)

26 Jul 2021 13360

UPDATE România, coşmar cu Armenia! Tricolorii, învinşi cu 3-2, după ce, în minutul 87, conduceau cu 2-1!

31 Mar 2021 3421

Universitatea Craiova a urcat pe locul întâi în Liga 1

03 Jul 2020 3410

#ConstantaEsteBine Fotbalistul Alexandru Cicâldău, de la Universitatea Craiova, s-a alăturat campaniei caritabile derulate de Parohia Topraisar (galerie foto)

28 Apr 2020 4463

Transferat de la FC Viitorul. „A fost dorit insistent“ Alexandru Cicâldău va purta la CSU Craiova numărul 10 pe tricou

07 Jul 2018 3252

Alexandru Cicâldău, transfer de la FC Viitorul la o echipă din Liga 1

06 Jul 2018 2566

FC Viitorul, o nouă victorie în stagiul din Polonia. Golaveraj 14-0 în cele trei amicale de la reluarea pregătirii (galerie foto)

27 Jun 2018 2042

Alexandru Cicâldău, de la FC Viitorul, în lotul României pentru meciul de astăzi, cu Finlanda

05 Jun 2018 2479

UPDATE. Alexandru Cicâldău, de la FC Viitorul, titular în amicalul România - Chile

31 May 2018 2245

Evoluţii de top. Tânărul mijlocaş de la FC Viitorul, la echipa naţională Alexandru Cicâldău - „Am avut un sezon senzaţional”

24 May 2018 4194

FC Viitorul, întrecută în clasament de Astra Giurgiu, cu care joacă vineri, la Ovidiu Alexandru Cicâldău - „Încă sperăm la locul trei“

02 May 2018 2219

Alexandru Cicâldău, de la FC Viitorul „Debutul la Naţionala mare e un pas important pentru mine“

30 Mar 2018 2526

Alexandru Cicâldău, de la FC Viitorul, în lotul tricolor Ce televiziune transmite meciul de fotbal de marţi România - Suedia

27 Mar 2018 2344