Gigi Neamțiu, amintiri de neprețuit Acum 51 de ani, a fost copil de mingi la meciul în care FC Farul a învins FC Sao Paulo


 
  • În august 1969, FC Farul și FC Sao Paulo s-au întâlnit la Constanța într-o partidă de verificare.
  • În tribunele stadionului au fost 30.000 de spectatori, înregistrându-se recordul de asistență.
  • Golurile Farului din acea confruntare au fost marcate de Marin Tufan și Tiberiu Kallo. 
 
În urmă cu 51 de ani, FC Farul Constanța realiza o frumoasă victorie într-un meci amical, trecând pe litoral de celebra formație braziliană FC Sao Paulo. Pe un stadion în care 30.000 de spectatori s-au îngrămădit ca sardelele, „marinarii“ au învins cu 2-1 (0-0).
Unul dintre cei mai înfocați suporteri fariști, chiar dacă locuiește în Spania, la Madrid, Gigi Neamțiu, acum în vârstă de 61 de ani, a fost copil de mingi la acea confruntare! Gigi avea atunci zece ani, juca la piticii Farului și a rămas cu amintiri extraordinare de la confruntarea de gală dintre constănțeni și brazilieni. „Îmi amintesc perfect. Atmosferă frumoasă, lume multă, în față la oficială se vindeau mici, pere, mere… A fost ceva fantastic pentru mine, la zece ani, să vă acei fotbaliști brazilieni, care jucau altceva. Din echipa noastră cel mai mult mi-a plăcut de Mircea Sasu, era fenomenal. În deschiderea acelei confruntări am jucat noi, piticii Farului. Cum au trecut anii…“, povestește Gigi Neamțiu.

„Farul a jucat cu o super dăruire“


Disputată pe 10 august 1969, partida i-a avut ca marcatori pe Marin Tufan (46), Tiberiu Kallo (76), respectiv Edson (62). Farul a jucat cu: Dan Ștefănescu, Antonescu, Stoica, Mareș, Cojocaru (Botea), Dumitru Popescu, Tănase (Etem), Mircea Sasu, Tufan, Sorin Avram, Kallo. A arbitrat Nicolae Petriceanu. Cel care a amintit pe Facebook de cei 51 de ani care s-au scurs de la confruntarea cu FC Sao Paulo este un alt fan al FC Farul, Nicolae Iacob, realizatorul programelor de meci de la partidele actualei echipe, iar câțiva suporteri, unii dintre ei prezenți pe stadion atunci, au adus vorba și ei de partida din 1969. „Am fost la meci. Extraordinară atmosferă! Farul a jucat cu o super dăruire“, a punctat Ion Condrici. „Am fost acolo! Magnific! Aveam 20 de ani și eram farist vechi. Tot litoralul era pe stadion. Și ce echipă! Cu Sasu, Kallo, Tufan…“, a menționat Florin Tătaru.  „Mi-a povestit un domn la un meci de acel amical, la care a fost prezent“, a spus altcineva. „Ce plăcere îmi face amintirea acelui meci, cu atmosfera care era în tribune la acele amicale, programate vara, în nocturnă, la care veneau mulți dintre turiștii sosiți la mare!“, a completat un alt farist.

Record de asistență 


Despre atmosfera senzațională din tribunele stadionului constănțean din acei ani de aur ai Farului povestea, în urmă cu câțiva ani, pe când trăia, și regretatul Dumitru Antonescu, legendarul căpitan al formației de pe litoral. „Era un spectacol extraordinar. Când intram pe teren şi vedeam stadionul plin, ni se ridica părul măciucă. Eram obligaţi să dăm totul din noi pentru o asemenea atmosferă. Şi la antrenamente veneau 1.000 - 2.000 de oameni, mai ales după-amiaza, când ieşeau de la serviciu, sau când apărea câte un jucător nou. Când se termina meciul, noi plecam acasă pe jos, nu ca acum, în limuzine luxoase. 400 - 500 de oameni de ţineau cârd după noi. Şi în deplasare ni se întâmpla la fel. Ţin minte că am jucat odată la Cluj, cu CFR. Am câştigat cu 1-0, iar la final, 1.000 de spectatori veneau după mine. Eu tocmai mă întorsesem de la echipa naţională, cu care jucasem în Brazilia, şi eram singurul internaţional din cele două formaţii. Am trăit timpuri frumoase. Fanii veneau cu multe ore înainte de meci şi aveau ce vedea. Erau uneori şi trei meciuri unul după altul: juniorii noştri, partida de rugby (când nu aveau stadionul) şi abia apoi meciul-vedetă de fotbal. Capacitatea stadionului era de 18.000 de locuri (pe gradene), iar la partida cu Sao Paulo s-a înregistrat recordul de asistenţă: 30.000 de spectatori! Au fost 25.000 de bilete vândute, iar restul de 5.000 de oameni au stat cum au putut. La meciuri, se stătea şi în picioare, jos, lângă gard, pe scări, în copaci, pe nocturnă”, povestea fostul mare fotbalist Dumitru Antonescu, cel care a jucat cele mai multe meciuri în Divizia A pentru Farul (400) şi a fost selecţionat de 13 ori la echipa naţională.

Sursa foto: Facebook (Gigi Neamțiu)

Citește și:

Refrene celebre - „La Mustafa, ia la Mustafa, Faru’ Constanţa azi va câştiga!” Erau ani când stadionul gemea de lume. Poveştile savuroase ale acelor vremuri (galerie foto)

„Ziua când am învins zeii“ S-au împlinit 56 de ani de la celebra victorie a FC Farul contra echipei braziliene Flamengo

Nu a lipsit nici Marcel Abăluţă Au venit de la Veneţia şi de la Madrid ca să vadă meciul Sparta Techirghiol - SSC Farul (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.