Gol Mihai Turcu, iar „Tamango“ s-a aruncat în atac Într-un meci cu FC Constanța, Rică Răducanu a devenit primul portar surprins în ofsaid (galerie foto)

Zilele trecute, fostul celebru portar Rică Răducanu a împlinit 74 de ani, prilej de aduceri aminte despre cariera sa și, mai ales, despre episoadele hazlii ale acesteia sau care au rămas în memorie. Între meciurile care îl păstrează în istorie pe „Tamango“ se află și unul din 1974 cu Farul, echipă care pe atunci se numea FC Constanța.

Era sezonul 1973/1974, încheiat de echipa de pe litoral pe locul patru, iar, după ce „marinarii“ s-au impus în tur categoric, cu 4-0 (pe 2 decembrie 1973), cele două formații s-au întâlnit în București, pe 16 iunie 1974, în penultima etapă (a 33-a) a campionatului, giuleștenii fiind cu sabia lui Damocles deasupra capului. Aveau nevoie neapărat de victorie, pentru a reuși salvarea de la retrogradare, în condițiile în care, în ultima rundă, aveau meci deosebit de greu la Iași. Partida Rapid - FC Constanța  s-a încheiat la egalitate, 1-1, iar remiza a fost ca o piatră de moară pentru Rică Răducanu și ai săi, care, în etapa următoare, aveau să piardă în Copou cu 0-1 și să retrogradeze în Divizia B. 

Rapid a deschis scorul


În meciul contra constănțenilor, Rapidul a deschis scorul, însă fundașul stânga Mihai Turcu a reușit egalarea, cu un sfert de oră înainte de final. Odată cu scurgerea timpului, în jocul giuleștenilor și-a făcut apariția disperarea, care l-a împins pe Rică Răducanu din poartă la atac! Minut cu minut, acesta se apropia tot mai mult de careul constănțean, totul culminând cu faza în care a fost surprins în ofsaid, în premieră pentru un portar (cel puțin din România)!

Antrenorul striga, dar Rică avansa


„Rapid a deschis scorul puțin după începerea reprizei secunde, iar eu am egalat prin minutul 75, după o pasă a lui Ion Constantinescu. A fost o fază la care am reușit să scap de Florin Marin și l-am învins pe Rică Răducanu, cel care ieșise din poartă pe la 16 m. Apoi noi ne-am retras, iar Rapidul a atacat, în căutarea golului victoriei, pentru că, dacă ne băteau pe noi, giuleștenii se salvau! Ignorând strigătele de pe margine ale antrenorului Nicolae Belizan, care îi cerea să rămână în poartă, Rică a pornit la atac, iar la o fază, după un corner, a fost surprins în ofsaid“, povestește Mihai Turcu, cel care a evoluat 14 ani la Farul, între anii 1970 şi 1984, atât în Divizia A, cât şi în Divizia B. În prima ligă a susţinut 252 de meciuri sub culorile „alb-albastre” şi a marcat de 14 ori.

„Mă tată, ai mai văzut așa ceva?“


Ofsaidul din meciul cu FC Constanța nu a fost însă singura „ghidușie“ ofensivă a lui „Tamango“ din acea confruntare de pomină. „Înacel meci când m-a prins în ofsaid, am dat și gol, pe 23 August, cu Farul, dar a fost anulat“, a povestit Rică Răducanu la emisiunea „Replay“ de la TVR1. „Nu aveam ce să mai fac, că era 1-1, dar și 1-2 tot aia era, așa că m-am dus în atac. La golul meu, l-am împins pe portarul advers, iar arbitrul nu a acordat reușita. Eu m-am dus însă la «cavaler» și i-am spus: «Mă tată, ai mai văzut așa ceva (n.r. o situație ca a sa), lasă-l dracu de gol (n.r. adică să-l valideze), iar așa scăpăm și noi»“, a povestit fostul portar, în stilul său inconfundabil, și la show-ul „La Măruță“, de la Pro TV.

Au ieșit repede din apărare


„Îmi aduc aminte faza cu ofsaidul. După un corner, noi am ieșit repede din apărare, iar Rică, aflat în careul nostru, nu a mai avut timp să vină înapoi și a fost surprins în ofsaid, ulterior, pe mingea Rapidului. Din ce mai țin minte, din echipa noastră, în acel meci, în afară de mine și de Turcu, au mai jucat fotbaliști precum Ștefănescu, Antonescu, Mustafa, Nistor, Bălosu sau Tănase“, a spus și Ion Constantinescu, o altă legendă a Farului, care a jucat pe litoral între 1969 şi 1976 şi între 1980 şi 1983, iar apoi a activat și ca antrenor (la toate nivelurile), și în calitate de conducător al clubului.     

 

Campioana a pierdut la Constanța cu 0-4


La finele acelui sezon, FC Constanța a acumulat 38 de puncte, după 16 victorii, șase egaluri și 12 înfrângeri, golaveraj 47-33, și a fost prima lângă podium, ocupat, în ordine, de campioana Universitatea Craiova (cu 45 de puncte, oltenii pierzând însă la Constanța cu 0-4), Dinamo (44 de puncte) și Steagul Roșu Brașov (cu 39 de puncte). Clasată pe locul 16, antepenultimul, cu 30 de puncte, Rapid a luat drumul ligii secunde, alături de SC Bacău și Petrolul Ploiești.    

Galerie foto: 1 (cu rol ilustrativ) - Facebook (Retro Tikitaka); galerie - ZIUA de Constanța și captură Youtube „Replay“          

Citește și:

S-au războit pe când „Fiarei” abia îi mijise mustaţa Fotbalistul de la Farul care l-a băgat în sperieţi pe Marius Lăcătuş (galerie foto)

Sâmbătă, la Constanţa, un nou episod din duelul Farul - Rapid. Poveşti savuroase „Murim pe teren, facem orice ca să salvăm echipa!“


Legendă a FC Farul. 50 de ani de când a venit la Constanţa! Poveştile lui Ion Constantinescu. Vedetă pe gazon, era laborant chimist la „Chimpex“ (galerie foto)

Cel mai frumos început de mai pentru FC Farul! Ziua în care Ion Constantinescu i-a dat gol Craiovei de la centrul terenului (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 159

Superliga 2023/2024 Începe etapa a doua din play-off / play-out. Ce meciuri sunt programate vineri, 29 martie 2024

28 Mar 2024 277

CS Farul Constanța Înotătorii, pe podium la etapa regională a Campionatului Național (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 786

Constanța Adrian Mazilu, gol marcă înregistrată, iar România bate Germania! „Va fi un nume important în fotbalul românesc“

24 Mar 2024 886

Fotbalistele de la Farul Constanța, victorie clară cu liderul Superligii. Parcurs perfect în play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Mar 2024 815

Fotbal județul Constanța Liga a 4-a. Incident violent la Hârșova! Rezultatele din etapa a 22-a (seniori și juniori + clasamentele)

24 Mar 2024 1422

Gimnastică aerobică Leonard Manta, de la CS Farul Constanța, concurează la etapa de Cupă Mondială din Portugalia

22 Mar 2024 612

Fotbalistele de la Farul Constanța, meci acasă contra liderului clasamentului. „Așteptăm fanii să ne susțină în număr cât mai mare“

22 Mar 2024 898

Farul Constanța, victorie în amicalul cu Unirea Slobozia (GALERIE FOTO + VIDEO)

22 Mar 2024 1129

Farul Constanța. Fundașul Kevin Boli, în echipa etapei „Am demonstrat că suntem o echipă bună și sperăm să învingem și FCSB“ (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 668

Fotbalistele de la Farul Constanța, înfrângere la debutul în grupele Cupei României

21 Mar 2024 801

Fost căpitan la Farul Constanța, un tătic mândru! Fiica lui Florin Pătrașcu, premiantă la Concursul Național de Talente (GALERIE FOTO + VIDEO)

20 Mar 2024 2076

Farul Constanța. Gheorghe Hagi, după meciul cu Dunărea Călărași „Un antrenament foarte bun. Învățăm din toate“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

20 Mar 2024 1288

Trei fotbaliști de la Farul Constanța în echipa etapei. Gheorghe Hagi, antrenorul rundei

19 Mar 2024 829

Farul Constanța Ionuț Cojocaru, borne de neuitat în Giulești. Acolo a debutat la seniori și tot acolo a fost, apoi, în premieră titular. Cu victorii! (GALERIE FOTO)

19 Mar 2024 719