Haos şi spaimă la meciul HC Dobrogea Sud - Dinamo Ionuţ Stănescu - „Aşa ceva nu trebuie să se întâmple într-o sală de sport“ (video)

La numai patru zile de la incidentele de la partida de tenis din Fed Cup, de la Mamaia, România - Marea Britanie, la Constanţa s-au petrecut alte fapte regretabile în sport.
 
De data aceasta, evenimentele au avut loc la Sala Sporturilor, la partida de handbal masculin HC Dobrogea Sud - Dinamo Bucureşti. Din pricina unor tulburări produse în sectorul galeriei oaspeţilor, cu un minut şi jumătate înainte de final, la scorul de 26-24 în favoarea gazdelor, forţele de ordine au intervenit pentru a evacua suporterii lui Dinamo, apelându-se şi la spray-uri lacrimogene.
 
Încercând să scape, fanii dinamovişti au ajuns în sectorul învecinat de tribună, unde erau şi copii, şi femei (inclusiv Elena Frîncu, fostul director al DJST Constanţa), creându-se o busculadă periculoasă. Mai mulţi copii au fost scoşi imediat de acolo, la coborârea lor din tribună ajutând şi unii handbalişti de la HC Dobrogea Sud. 

„O situaţie total neplăcută“ 

Galeria lui Dinamo a fost scoasă în afara sălii, iar partida a fost întreruptă mai multe minute, reluându-se după ce situaţia s-a calmat, iar efectul spray-urilor lacrimogene nu s-a mai simţit. În final, s-a impus HC Dobrogea Sud, cu 27-25. „A fost o situaţie total neplăcută pentru noi şi pentru spectatorii prezenţi la meci. E clar că aşa ceva nu trebuie să se întâmple într-o sală de sport. Nu mă pot pronunța dacă forțele de ordine au procedat cum trebuie, întrucât nu cunosc protocoalele, cum este, ce se face, dar bănuiesc că au şi ei un regulament şi nu cred că l-ar fi încălcat“, a declarat preşedintele HC Dobrogea Sud, Ionuţ Stănescu.

 „Suntem în junglă?“ 

Oaspeţii au acuzat vicii de organizare în ce priveşte perimetrul în care au fost amplasaţi suporterii lor, în sensul că nu ar fi existat spaţiu suficient lăsat între ei şi spectatorii constănţeni. „Mie nu mi se pare normal să izolezi un suporter de la echipa Dinamo de unul de la echipa din Constanţa, să laşi cinci scaune libere. Omul trebuie să fie civilizat, să-şi încurajeze echipa şi să se manifeste în perimetrul lui. Ce fac acum, las jumătate de sală goală? Am văzut declaraţia lor, dar într-un oraş civilizat şi într-o ţară civilizată aşa ceva nu se face. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Nu ştiu la ce spaţiu se referă cei de la Dinamo, că oricum şi sala e destul de mică şi a fost plină. Nu ne putem permite să lăsăm cinci locuri libere în stânga, cinci în dreapta, de sus până jos, practic, pierdeam multe locuri. Au avut perimetrul lor, iar acolo erau cei de la firma de pază şi jandarmii. Nu ştiu dacă a fost distanţă de şapte - opt - zece metri până la primul suporter al nostru, dar asta nici nu mi se pare normal. Cum adică, vine galeria lor şi fac cordon de jandarmi în jurul lor? Suntem în junglă sau unde? Spre exemplu, şi când era HCM, şi acum, cu Dobrogea Sud, Dunărea Călăraşi venea şi vine cu galerie, dar şi-au încurajat de fiecare dată echipa frumos, civilizat“, a arătat Ionuţ Stănescu.

 „Ne deranjează faptul că a fost invocat din nou numele Farului“

De asemenea, în legătură cu aceleaşi incidente, s-a lansat varianta că suporterii oaspeţilor ar fi fost provocaţi de fani farişti. Suporter Spirit Club Farul a emis ieri un comunicat de presă în care îşi face publică poziţia vizavi de această situaţie. „Cu privire la incidentele produse ieri, 26.04.2017, la partida de handbal dintre H.C. Dobrogea Sud şi Dinamo Bucureşti, precizăm următoarele:

1. Ne deranjează faptul că a fost invocat din nou numele Farului ca factor generator al unei situaţii conflictuale. Deşi nu putem exclude total posibilitatea ca susţinători ai Farului să-i fi provocat pe fanii dinamovişti, suporterii fostei echipe FC Farul şi ai SSC Farul nu participă la meciurile de handbal ale HCDS, cel puţin nu într-un cadru organizat. De altfel, nu noi, ci fanii unei alte echipe din judeţul Constanţa şi-au arătat public susţinerea faţă de această echipă;
 
2. Considerăm că cea mai credibilă sursă de informare cu privire la acest eveniment este comunicatul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanţa, unde sunt precizate clar părţile implicate în conflict, precum şi faptul că a fost unul spontan;
 
3. În cele 26 de etape scurse până acum în Campionatul Ligii a IV-a, suporterii Farului au avut mereu o conduită ireproşabilă, atât la meciurile pe teren propriu, cât şi în deplasare, fapt certificat prin lipsa sancţiunilor de la instituţiile abilitate. Cu siguranţă nu am fi periclitat imaginea bună pe care am reuşit să o creăm, cu atât mai mult nu în timpul unui eveniment sportiv care pentru noi nu are nicio miză! Împreună ducem mai departe spiritul farist!“, este textul comunicatului.

Doi suporteri au avut nevoie de îngrijiri medicale

Miercuri seară, Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa a publicat pe pagina de Facebook un mesaj referitor la incidentele de la Sala Sporturilor: „Vă aducem la cunoştinţă că în minutul 58 al meciului de handbal masculin dintre echipele HC Dobrogea şi Dinamo Bucureşti a avut loc un conflict spontan între suporterii echipei din Bucureşti şi firma de pază. Pentru aplanarea conflictului, agenţii firmei de pază au folosit spray lacrimogen. Din această cauză, meciul a fost întrerupt aproximativ cinci minute. Jandarmii au evacuat spectatorii, au izolat şi condus grupul suporterilor dinamovişti pe terasa Sălii Sporturilor şi ulterior la autocar. Din primele informaţii, doi suporteri au avut nevoie de îngrijiri medicale. Jandarmii vor însoţi autocarul echipei oaspete până la ieşirea din oraş“. Ieri, a emis un comunicat vizavi de aceste evenimente și CS Dinamo, iar întregul text îl puteți citi mai jos. 

Ce spune firma de pază

Şi firma de pază care a acţionat la Sala Sporturilor a emis un comunicat de presă. „Referitor la evenimentele petrecute la meciul de handbal dintre HC Dobrogea Sud și Dinamo București desfășurat pe 26 aprilie, în Sala Sporturilor Constanța, dorim să facem următoarele precizări:

- Înainte cu câteva minute de sfârșitul partidei, în peluza ocupată de suporterii echipei Dinamo, a izbucnit un conflict spontan între un suporter al echipei locale și un grup mic de suporteri ai echipei oaspete.

- În conformitate cu prevederile planului de acțiune avizat de către Unitatea de Jandarmi competentă teritorial, agenții de securitate au acționat folosind gradual, în primă fază, avertizări verbale în repetate rânduri și atenționări privind consecințele depășirii limitelor normale a comportamentului spectatorilor în tribune în timpul unei manifestări sportive și apoi, conform procedurilor, au folosit mijloacele de intervenție specifice din dotare pentru aplanarea conflictului.

- În urma intervenției profesioniste, nu au rezultat vătămări corporale asupra participanților.

Menționăm că folosirea mijloacelor de intervenție specifice în scopul aplanării conflictului a încetat imediat dupa ce acesta a fost încheiat“, se arată în comunicat.

„Nu am informaţii că ar fi fost mai grav“

În sectorul de tribună unde au ajuns suporterii lui Dinamo, erau constănţeni de toate vârstele, copii, bărbaţi şi femei. Printre ei, şi familii ale jucătorilor de la HC Dobrogea Sud. „Ne bucurăm de un public extrem de diversificat. Bărbaţi, familii, copii. Sunt şi oameni în vârstă care vin la meciuri, E adevărat, erau acolo şi familii ale jucătorilor, cam în acea zonă stau, dar în toată sala erau copii, nu numai acolo. Am încurajat ca la meciuri să vină orice tip de spectator, am pus mare preţ pe această chestie. De la cinci - şase ani până la 60-70, oricine este bine-venit să vină şi să se simtă bine, asta e ideea. Practic, este un spectacol şi poate veni orice constănţean. În ce priveşte să fi avut de suferit vreun constănţean în urma acestor incidente, în afară de faptul că au inhalat gazul, că i-a usturat ochii, au tuşit şi au strănutat, nu am informaţii că ar fi fost mai grav, mai mult de atât“, a dezvăluit preşedintele HC Dobrogea Sud.

Suporterii HC Dobrogea Sud merg din nou în Bucureşti

Ionuţ Stănescu nu se teme că, în urma judecării cazului de la Constanţa la comisiile federale, HC Dobrogea Sud va avea de suferit în vreun fel. „În niciun caz noi nu avem de ce să primim vreo pedeapsă“, a arătat preşedintele clubului de pe litoral. De asemenea, Stănescu este sigur că la următorul meci dintre Dinamo şi HC Dobrogea Sud, care se va juca în capitală, pe 13 mai, nu vor apărea probleme. „La meciul trecut din Bucureşti, s-a organizat un grup de suporteri din Constanţa şi au venit la partidă. Fiind sala mare, 2.500 de locuri, nouă ne-a fost alocată zonă destul de mare în tribună. Galeria lui Dinamo era în partea opusă, astfel că n-au fost incidente. Acum am înţeles că vor să vină de la Constanţa şi mai mulţi. Nu cred că vor apărea probleme, gazdele îşi vor lua măsuri cu jandarmerie, firmă de pază, să nu apară. Noi oricum suntem paşnici şi nu am instigat la nimic. Sigur, în tensiunea jocului, se pot întâmpla multe, dar nu cred că poate apărea ceva. Oricum, din partea noastră, categoric nu“, a punctat Ionuţ Stănescu.

 
Sursa foto: captura Facebook Dinamomania 
 
Citeşte şi:
 
UPDATE 5: Incidente la meciul HC Dobrogea Sud - Dinamo. Galeria oaspeţilor, evacuată. S-a dat cu spray lacrimogen! Partida, întreruptă (video)

CS Dinamo Bucureşti condamnă incidentele din meciul cu HC Dobrogea Sud
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecători amenințați la Constanța! „Este ca și cum Irod l-ar acuza pe pruncul Iisus cu privire la propriile lui crime!“ (RECHIZITORIU)

11 Mar 2024 983

Magistrații analizează măsura preventivă în dosarul celor patru judecători din Constanța ce ar fi fost ameninţați cu acte de violenţă!

20 Feb 2024 763

Legături cu scandalul stufului din Deltă Bizantine Art Proiect SRL, controlată de Marinela Iscru, din Dăeni, fost partener al fiului senatorului PSD Paul Stănescu, în dizolvare! (DOCUMENTE)

30 Jan 2024 1504

Parchetul European a intrat pe fir! Familia preotului Iscru, din Dăeni, fiul senatorului PSD Paul Stănescu și stuful transformat în pășune, în mandatul pesedistului Florin Barbu. Firmele implicate (DOCUMENTE)

23 Jan 2024 13285

Constanța, trei jucători sub tricolor Ionuț Stănescu, în echipa turneului de la Varna. România a ratat dramatic Mondialele

25 Jul 2022 1549

UPDATE România, în finala M20 EHF Championship. Constănțeanul Ionuț Stănescu, MVP în meciul cu Ucraina

22 Jul 2022 1469

Trei tineri handbaliști de la HC Dobrogea Sud se pregătesc pentru turneul oficial de la Varna. Ținta - elita continentală (GALERIE FOTO)

02 Jul 2022 1826

HC Dobrogea Sud Constanța, amicale tari în pre-sezon. Ionuț Stănescu și Gabriel Preda au vacanță mai scurtă

13 Jun 2022 1611

HC Dobrogea Sud. Ionuț Stănescu, principalul marcator cu CSM Focșani 2007. Irezistibil de la 7 m! „Am așteptat foarte mult acest moment“ (GALERIE FOTO)

07 May 2022 2877

HC Dobrogea Sud Constanța a învins în deplasare CSM Focșani 2007

05 May 2022 1854

Rudi Stănescu, președintele HC Dobrogea Sud Constanța, în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal

29 Apr 2022 2819

După juniorii 3, și juniorii 2 de la HC Dobrogea Sud Constanța s-au calificat la turneul final

28 Apr 2022 2806

Cel mai frumos cadou! În ziua în care a împlinit 19 ani, Ionuț Stănescu jr., de la HC Dobrogea Sud, a primit o nouă convocare la lotul național

02 Apr 2022 2865

Duminică, partidă a HC Dobrogea Sud la Constanța, din nou fără restricții Ionuț Stănescu - „Așteptam momentul acesta de foarte mult timp“

26 Mar 2022 2431

Intrare liberă la primul meci acasă al HC Dobrogea Sud Constanța fără restricții după doi ani (GALERIE FOTO)

23 Mar 2022 2305