Sport

Haos şi spaimă la meciul HC Dobrogea Sud - Dinamo Ionuţ Stănescu - „Aşa ceva nu trebuie să se întâmple într-o sală de sport“ (video)

La numai patru zile de la incidentele de la partida de tenis din Fed Cup, de la Mamaia, România - Marea Britanie, la Constanţa s-au petrecut alte fapte regretabile în sport.
 
De data aceasta, evenimentele au avut loc la Sala Sporturilor, la partida de handbal masculin HC Dobrogea Sud - Dinamo Bucureşti. Din pricina unor tulburări produse în sectorul galeriei oaspeţilor, cu un minut şi jumătate înainte de final, la scorul de 26-24 în favoarea gazdelor, forţele de ordine au intervenit pentru a evacua suporterii lui Dinamo, apelându-se şi la spray-uri lacrimogene.
 
Încercând să scape, fanii dinamovişti au ajuns în sectorul învecinat de tribună, unde erau şi copii, şi femei (inclusiv Elena Frîncu, fostul director al DJST Constanţa), creându-se o busculadă periculoasă. Mai mulţi copii au fost scoşi imediat de acolo, la coborârea lor din tribună ajutând şi unii handbalişti de la HC Dobrogea Sud. 

„O situaţie total neplăcută“ 

Galeria lui Dinamo a fost scoasă în afara sălii, iar partida a fost întreruptă mai multe minute, reluându-se după ce situaţia s-a calmat, iar efectul spray-urilor lacrimogene nu s-a mai simţit. În final, s-a impus HC Dobrogea Sud, cu 27-25. „A fost o situaţie total neplăcută pentru noi şi pentru spectatorii prezenţi la meci. E clar că aşa ceva nu trebuie să se întâmple într-o sală de sport. Nu mă pot pronunța dacă forțele de ordine au procedat cum trebuie, întrucât nu cunosc protocoalele, cum este, ce se face, dar bănuiesc că au şi ei un regulament şi nu cred că l-ar fi încălcat“, a declarat preşedintele HC Dobrogea Sud, Ionuţ Stănescu.

 „Suntem în junglă?“ 

Oaspeţii au acuzat vicii de organizare în ce priveşte perimetrul în care au fost amplasaţi suporterii lor, în sensul că nu ar fi existat spaţiu suficient lăsat între ei şi spectatorii constănţeni. „Mie nu mi se pare normal să izolezi un suporter de la echipa Dinamo de unul de la echipa din Constanţa, să laşi cinci scaune libere. Omul trebuie să fie civilizat, să-şi încurajeze echipa şi să se manifeste în perimetrul lui. Ce fac acum, las jumătate de sală goală? Am văzut declaraţia lor, dar într-un oraş civilizat şi într-o ţară civilizată aşa ceva nu se face. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Nu ştiu la ce spaţiu se referă cei de la Dinamo, că oricum şi sala e destul de mică şi a fost plină. Nu ne putem permite să lăsăm cinci locuri libere în stânga, cinci în dreapta, de sus până jos, practic, pierdeam multe locuri. Au avut perimetrul lor, iar acolo erau cei de la firma de pază şi jandarmii. Nu ştiu dacă a fost distanţă de şapte - opt - zece metri până la primul suporter al nostru, dar asta nici nu mi se pare normal. Cum adică, vine galeria lor şi fac cordon de jandarmi în jurul lor? Suntem în junglă sau unde? Spre exemplu, şi când era HCM, şi acum, cu Dobrogea Sud, Dunărea Călăraşi venea şi vine cu galerie, dar şi-au încurajat de fiecare dată echipa frumos, civilizat“, a arătat Ionuţ Stănescu.

 „Ne deranjează faptul că a fost invocat din nou numele Farului“

De asemenea, în legătură cu aceleaşi incidente, s-a lansat varianta că suporterii oaspeţilor ar fi fost provocaţi de fani farişti. Suporter Spirit Club Farul a emis ieri un comunicat de presă în care îşi face publică poziţia vizavi de această situaţie. „Cu privire la incidentele produse ieri, 26.04.2017, la partida de handbal dintre H.C. Dobrogea Sud şi Dinamo Bucureşti, precizăm următoarele:

1. Ne deranjează faptul că a fost invocat din nou numele Farului ca factor generator al unei situaţii conflictuale. Deşi nu putem exclude total posibilitatea ca susţinători ai Farului să-i fi provocat pe fanii dinamovişti, suporterii fostei echipe FC Farul şi ai SSC Farul nu participă la meciurile de handbal ale HCDS, cel puţin nu într-un cadru organizat. De altfel, nu noi, ci fanii unei alte echipe din judeţul Constanţa şi-au arătat public susţinerea faţă de această echipă;
 
2. Considerăm că cea mai credibilă sursă de informare cu privire la acest eveniment este comunicatul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanţa, unde sunt precizate clar părţile implicate în conflict, precum şi faptul că a fost unul spontan;
 
3. În cele 26 de etape scurse până acum în Campionatul Ligii a IV-a, suporterii Farului au avut mereu o conduită ireproşabilă, atât la meciurile pe teren propriu, cât şi în deplasare, fapt certificat prin lipsa sancţiunilor de la instituţiile abilitate. Cu siguranţă nu am fi periclitat imaginea bună pe care am reuşit să o creăm, cu atât mai mult nu în timpul unui eveniment sportiv care pentru noi nu are nicio miză! Împreună ducem mai departe spiritul farist!“, este textul comunicatului.

Doi suporteri au avut nevoie de îngrijiri medicale

Miercuri seară, Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa a publicat pe pagina de Facebook un mesaj referitor la incidentele de la Sala Sporturilor: „Vă aducem la cunoştinţă că în minutul 58 al meciului de handbal masculin dintre echipele HC Dobrogea şi Dinamo Bucureşti a avut loc un conflict spontan între suporterii echipei din Bucureşti şi firma de pază. Pentru aplanarea conflictului, agenţii firmei de pază au folosit spray lacrimogen. Din această cauză, meciul a fost întrerupt aproximativ cinci minute. Jandarmii au evacuat spectatorii, au izolat şi condus grupul suporterilor dinamovişti pe terasa Sălii Sporturilor şi ulterior la autocar. Din primele informaţii, doi suporteri au avut nevoie de îngrijiri medicale. Jandarmii vor însoţi autocarul echipei oaspete până la ieşirea din oraş“. Ieri, a emis un comunicat vizavi de aceste evenimente și CS Dinamo, iar întregul text îl puteți citi mai jos. 

Ce spune firma de pază

Şi firma de pază care a acţionat la Sala Sporturilor a emis un comunicat de presă. „Referitor la evenimentele petrecute la meciul de handbal dintre HC Dobrogea Sud și Dinamo București desfășurat pe 26 aprilie, în Sala Sporturilor Constanța, dorim să facem următoarele precizări:

- Înainte cu câteva minute de sfârșitul partidei, în peluza ocupată de suporterii echipei Dinamo, a izbucnit un conflict spontan între un suporter al echipei locale și un grup mic de suporteri ai echipei oaspete.

- În conformitate cu prevederile planului de acțiune avizat de către Unitatea de Jandarmi competentă teritorial, agenții de securitate au acționat folosind gradual, în primă fază, avertizări verbale în repetate rânduri și atenționări privind consecințele depășirii limitelor normale a comportamentului spectatorilor în tribune în timpul unei manifestări sportive și apoi, conform procedurilor, au folosit mijloacele de intervenție specifice din dotare pentru aplanarea conflictului.

- În urma intervenției profesioniste, nu au rezultat vătămări corporale asupra participanților.

Menționăm că folosirea mijloacelor de intervenție specifice în scopul aplanării conflictului a încetat imediat dupa ce acesta a fost încheiat“, se arată în comunicat.

„Nu am informaţii că ar fi fost mai grav“

În sectorul de tribună unde au ajuns suporterii lui Dinamo, erau constănţeni de toate vârstele, copii, bărbaţi şi femei. Printre ei, şi familii ale jucătorilor de la HC Dobrogea Sud. „Ne bucurăm de un public extrem de diversificat. Bărbaţi, familii, copii. Sunt şi oameni în vârstă care vin la meciuri, E adevărat, erau acolo şi familii ale jucătorilor, cam în acea zonă stau, dar în toată sala erau copii, nu numai acolo. Am încurajat ca la meciuri să vină orice tip de spectator, am pus mare preţ pe această chestie. De la cinci - şase ani până la 60-70, oricine este bine-venit să vină şi să se simtă bine, asta e ideea. Practic, este un spectacol şi poate veni orice constănţean. În ce priveşte să fi avut de suferit vreun constănţean în urma acestor incidente, în afară de faptul că au inhalat gazul, că i-a usturat ochii, au tuşit şi au strănutat, nu am informaţii că ar fi fost mai grav, mai mult de atât“, a dezvăluit preşedintele HC Dobrogea Sud.

Suporterii HC Dobrogea Sud merg din nou în Bucureşti

Ionuţ Stănescu nu se teme că, în urma judecării cazului de la Constanţa la comisiile federale, HC Dobrogea Sud va avea de suferit în vreun fel. „În niciun caz noi nu avem de ce să primim vreo pedeapsă“, a arătat preşedintele clubului de pe litoral. De asemenea, Stănescu este sigur că la următorul meci dintre Dinamo şi HC Dobrogea Sud, care se va juca în capitală, pe 13 mai, nu vor apărea probleme. „La meciul trecut din Bucureşti, s-a organizat un grup de suporteri din Constanţa şi au venit la partidă. Fiind sala mare, 2.500 de locuri, nouă ne-a fost alocată zonă destul de mare în tribună. Galeria lui Dinamo era în partea opusă, astfel că n-au fost incidente. Acum am înţeles că vor să vină de la Constanţa şi mai mulţi. Nu cred că vor apărea probleme, gazdele îşi vor lua măsuri cu jandarmerie, firmă de pază, să nu apară. Noi oricum suntem paşnici şi nu am instigat la nimic. Sigur, în tensiunea jocului, se pot întâmpla multe, dar nu cred că poate apărea ceva. Oricum, din partea noastră, categoric nu“, a punctat Ionuţ Stănescu.
 
Sursa foto: captura Facebook Dinamomania 
 
Citeşte şi:
 
UPDATE 5: Incidente la meciul HC Dobrogea Sud - Dinamo. Galeria oaspeţilor, evacuată. S-a dat cu spray lacrimogen! Partida, întreruptă (video)

CS Dinamo Bucureşti condamnă incidentele din meciul cu HC Dobrogea Sud
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

HC Dobrogea Sud joacă astăzi la Constanţa în Liga Naţională

16 Feb 2018 310

HC Dobrogea Sud, înfrângeri în amicalele cu Dunărea Călăraşi şi CSM Bucureşti

29 Jan 2018 1262

Preşedintele HC Dobrogea Sud, Ionuţ Stănescu, şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al FRH

28 Jan 2018 511

Vedete ale sportului, în mijlocul elevilor, la Constanţa, în Programul Naţional „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“

13 Jan 2018 1631

Sandu Iacob - „Un vis pe care mi-l doresc atins“ HC Dobrogea Sud, pregătită să facă istorie. Meci la Constanţa cu SC Magdeburg!

25 Nov 2017 1747

HC Dobrogea Sud, primul meci fără Christian Gaudin Ionuţ Stănescu - „Sper să se fi produs şocul de care era nevoie la echipă“

10 Oct 2017 1047

Echipa va evolua şi în Cupa EHF Cinci jucători noi, patru străini şi unul român, la HC Dobrogea Sud Constanţa

22 Jun 2017 2253

Amenzi pentru HC Dobrogea Sud şi Ionuţ Stănescu, cel care a fost şi suspendat

15 Jun 2017 854

Handbaliștii Ionuț Stănescu și Branislav Angelovski s-au retras din activitatea competițională

04 Jun 2017 1377

HC Dobrogea Sud a făcut anunțul Eveniment important pentru handbaliștii Ionuț Stănescu și Branko Angelovski

01 Jun 2017 1297

HC Dobrogea Sud, eşec la Constanţa în Liga Naţională Ionuţ Stănescu - „Nu ne-a ieşit mai nimic“

01 Sep 2016 1076

Debutează la faza semifinală Băieţii lui Gică Popescu şi Ionuţ Rudi Stănescu sunt coechipieri la FC Viitorul

09 Jun 2016 2023

Ionuţ Stănescu - „Duceam dorul unui asemenea meci“ HC Dobrogea Sud a jucat un amical cu Dunărea Călăraşi

20 Nov 2015 1047

Ionuţ Stănescu - „Anticipam acest rezultat“ HC Dobrogea Sud s-a impus la diferenţă de 16 goluri în meciul cu HC Farul

07 Sep 2015 1056

Handbalul constănţean continuă în competiţie HC Dobrogea Sud Constanţa a apărut pe Facebook (galerie foto)

28 Jul 2015 1438

Subofițer BCCO, împușcat în cap, la Constanța (galerie foto)

15 Jun 2015 1353

Ionuţ Stănescu - „Fiecare meci va fi ca o finală“ HCM i-a dedicat victoria cu HC Vaslui sărbătoritului Alex Adzic

20 Sep 2014 923

Succes la Supercupa României la handbal masculin HCM Constanţa a învins Știința Bacău

26 Aug 2014 1270

Şedinţă ordinară Reducerea tarifelor RATC, pe masa Consiliului Local Constanţa

17 Jun 2013 1573

Cine cu cine devine vecin în zona Spitalului Militar Terenuri pentru sportivi şi artişti, cetăţeni de onoare ai Constanţei

14 Jun 2013 1978

Cele cinci persoane arestate în Iaşi după percheziţiile din Constanţa, la recurs pentru libertate

24 Oct 2012 1562

Afacerist de Cuza Vodă, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

14 Aug 2012 1437

Motive Preşedintele Judecătoriei a anulat cererea mamei Larei Şaban

16 Jun 2012 2053

Ordonanţă preşedinţială înapoiere minor Primul dosar pentru fetiţa Larei Şaban, deschis în şedinţă cu uşile închise

14 Jun 2012 3007

Jucatorii HCM-ului isi conduc antrenorul pe ultimul drum

11 May 2010 1026

HCM, umilita in Slovacia

17 Feb 2009 826

Pregatiri pentru turneul final din Croatia

17 Dec 2008 660

Meci decisiv pentru HCM

17 Oct 2008 783

HCM si-a prezentat lotul pentru noul sezon

14 Jul 2008 591

Reincepe lupta pentru titlu

27 Mar 2008 916

HCM a castigat Cupa Litoralul Marii Negre

27 Aug 2007 740

HCM a castigat cel de-al treilea titlu

30 Apr 2007 611

Nationalele de handbal, in pregatiri

28 Mar 2007 622

Trei zile cu Georgia

11 Jan 2007 634

Romania-Bulgaria, ultimele detalii

04 Jan 2007 354

Ionut Stanescu, cel mai bun din Romania

30 Dec 2006 484

Handbalistii romani incep turneul italian

27 Dec 2006 399

Rasnita pregateste nationala pentru Trofeul Carpati

21 Nov 2006 498

Au ratat "mondialele"

19 Jun 2006 430

Sase jucatori de la HCM au fost chemati la nationala

27 May 2006 386

Handbal Club Municipal a castigat la Iasi

06 Apr 2006 525

Handbalistii au fost premiati

11 Mar 2006 429

HCM si-a redescoperit pofta de joc

17 Feb 2006 443

Ionut Stanescu a calificat Romania in play-off

21 Jan 2006 480

Nationala de handbal masculin mai are nevoie de o victorie

17 Jan 2006 427

HCM, cea mai buna echipa constanteana a anului 2005

21 Dec 2005 395

Tineretul intalneste astazi echipa Israelului

17 Aug 2005 431

Stanescu si compania se pregatesc pentru "dubla" cu Serbia

07 Jun 2005 305

Pregatiri pentru meciurile cu Israel

25 May 2005 447

Toamna "de foc" pentru internationali

07 Jan 2005 438