HC Dobrogea Sud. George Buricea mai are un vis „Succesul post-retragere se construiește cu mult înainte de încheierea carierei“

  •  Narcisa Lecușanu i-a lansat o provocare și lui George Buricea, de la HC Dobrogea Sud Constanța.
  • George Buricea s-a preocupat încă din timpul carierei de jucător de viitorul său după retragerea de pe teren.
  • Pe lângă cariera de antrenor, George Buricea are în plan și înființarea unei școli de handbal.
Provocat de fosta mare handbalistă Narcisa Lecușanu să-și spună povestea „reconversiei profesionale“, în cadrul challenge-ului „dual career“, George Buricea, antrenor secund și jucător la echipa de seniori a HC Dobrogea Sud, dar antrenor și la sectorul juvenil al grupării constănțene, a vorbit despre momentul în care cariera de jucător se va încheia și trebuie urmat un nou drum în viață și în carieră.

„E foarte important pentru majoritatea sportivilor să fie pregătiți pentru momentul în care cariera de jucător se va încheia și trebuie urmat un nou drum. Spre deosebiri de alte profesii, sportivii de performanță nu pot să iasă direct la pensie după ultimul meci jucat. La finalul carierei, noi încă suntem «în floarea vârstei», iar opțiunile există și chiar sunt foarte multe. Însă trebuie să fim pregătiți pentru ele și să nu ajungem în acel punct fără un plan. Viața de sportiv e foarte frumoasă și poți avea multe avantaje, cum ar fi partea financiară, însă, odată cu încheierea carierei, dacă resursele tale nu au fost gestionate bine și nu ți-ai pus la punct nicio strategie pentru momentul retragerii, atunci poți avea probleme serioase“, a menționat George Buricea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
 

Afacerile pot dura toată viața

Handbalistul de 40 de ani îi îndeamnă pe sportivi, ca, dacă au posibilitatea financiară, să-și deschidă o afacere încă din perioada în care sunt jucători activi. „Sau o alta variantă, pentru cei care nu tind să se gândească atât de departe: să zicem că ai 25 de ani, câștigi mulți bani și ai toată cariera în față. Dacă ai un venit destul de mare încât să-ți poți deschide și o afacere, de ce să n-o faci? Afacerile pot dura toată viața, cariera ta de handbalist nu. Soluții există, e nevoie doar de deschidere, îndrumare și dorință. Succesul post-retragere se construiește cu mult înainte de încheierea carierei“, a punctat George Buricea.
Nici educația nu trebuie lăsată pe planul secund de către un sportivi, mai spune veteranul constănțean. „Educația e totul. Întotdeauna am militat pentru școală, în paralel cu sportul. Evident că mereu o să ai la îndemână scuza că nu ai timp să termini o facultate sau să faci niște cursuri, pentru că ești sportiv de performanță și nu mai poți să faci nimic altceva. Dar e numai o scuză. Ba poți; și există multe exemple: nu doar la noi, dar și la sportivii mari de afară“, precizează Buricea.
 

A obținut toate categoriile

După încheierea activității de jucător, George se va dedica exclusiv antrenoratului, meserie pe care o practică încă de pe acum, în paralel cu activitatea din teren. „Să trecem la ce mi-a cerut Narcisa să scriu. În primii mei ani la seniori, am terminat facultatea de sport, apoi mi-am dorit să devin antrenor, așa că, în toată cariera mea de jucător am reușit să obțin toate categoriile pentru a putea antrena cândva. Această clipă a venit; momentan, la juniori și echipa a doua, dar nu mă grăbesc nicăieri. Visez să fiu antrenor, știu că asta o să fac și vreau să trec prin toate etapele și bucuriile acestui drum, pentru că atunci voi prețui și mai mult ascensiunea și toata munca din spate, putând să dau un exemplu și pentru alți handbaliști care nu știu încotro s-o ia sau știu, dar amână în permanență să-și pregătească «terenul» în direcția asta“, a menționat Buricea.
 

„M-au dat puțin înapoi anumite aspecte“

În afară de antrenorat, George mai are un proiect important în handbal. „Și mai am un vis: acela de a avea o școală de handbal. M-au dat puțin înapoi anumite aspecte legate de infrastructură și legile de la noi, dar nu renunț la acest proiect. Așa cum în timpul carierei de jucător am participat la seminarii internaționale de antrenorat și mi-am notat toate metodele de pregătire aplicate de antrenorii mei, știind că asta va fi cândva și drumul meu, la fel și acum voi face pași mici și în acest sens“, a spus George.
„Știu că am scris mult, cu siguranță nu sunt modelul perfect, însă sper să ajut cumva prin povestea mea și alți sportivi de performanță care măcar o dată și-au pus întrebarea «ce o să fac după ce mă las?». Iar dacă nu s-au întrebat asta până acum, sper să o facă dupa ce-mi citesc textul“, a încheiat George Buricea.

Sursa foto: Daniel Ivan


Citește și:

Acum 22 de ani Cum a ajuns la Constanța George Buricea și primul său meci în tricoul HC Portul. Partidă de neuitat!

#ConstantaEsteBine Tricoul lui George Buricea, cel mai scump al unui handbalist român vândut la licitația pentru sprijinirea Sucevei în lupta cu COVID-19 (galerie foto) 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Medgidia şi HC Dobrogea Sud II Constanţa dispută meciurile din turneul 3 al Diviziei A

19 Feb 2021 2385

George Buricea ajută HC Dobrogea Sud şi ca antrenor, şi ca jucător „Handbalul este pasiunea vieții mele. Fac totul din suflet“

07 Jan 2021 2751

HC Dobrogea Sud Constanţa a încheiat anul cu o victorie

23 Dec 2020 2098

Au preluat ștafeta sportivă Fetele lui George Buricea și Laurențiu Toma sunt voleibaliste la Academia Tomis Constanța

24 Nov 2020 3598

HC Dobrogea Sud II Constanța Enis Murtaza - „Ne așteaptă un turneu greu, cu trei echipe bune”

20 Nov 2020 2383

Partida de handbal Dinamo - HC Dobrogea Sud Constanța, prefațată de echipele secunde, în Divizia A

19 Nov 2020 2853

Așteaptă duelul cu liderul Dinamo HC Dobrogea Sud Constanța nu a mai jucat un meci din 11 octombrie

18 Nov 2020 2745

Meciul dintre HC Dobrogea Sud și CSM Făgăraș nu se mai dispută. Echipa constănțeană plecase spre Sfântu Gheorghe, dar s-a întors

23 Oct 2020 3271

HC Dobrogea Sud George Buricea - ”Acești oameni nu au absolut nicio legătură cu spiritul Constanței”

15 Oct 2020 4447

Ajutorarea băiețelului alergătorului Cristi Bornaz George Buricea a scos la licitație tricoul său de la Națională

07 Oct 2020 2497

În duelul cu HC Dobrogea Sud, Sporting Lisabona are prima șansă la calificare, după egalul de la Constanța

25 Sep 2020 1892

Meci, marți, la Constanța HC Dobrogea Sud o întâmpină pe Sporting Lisabona din postura de lider al Ligii Naționale

22 Sep 2020 2283

HC Dobrogea Sud a câștigat și în Rusia, trecând peste deplasarea cu probleme „Mai greu a fost drumul decât meciul“ (galerie foto)

09 Sep 2020 2985

HC Dobrogea Sud Constanța Legendarul George Buricea, la al 20-lea sezon european din cariera de handbalist!

04 Sep 2020 3137

S-au scurs cinci ani de la înființarea HC Dobrogea Sud Constanța. Care a fost prima cupă din vitrina cu trofee

15 Aug 2020 2853