Iată-l pe Gică Hagi, în 1977, la 12 ani! „Hai, Gigele!“ Cum şi-a pus amprenta pe „Cupa Speranţelor“ micul magician de la echipa „Pescăruşul“ (galerie foto)


În anul 1977, „Cupa Speranţelor“, cea mai mare competiţie de minifotbal organizată în România, a fost câştigată de echipa „Pescăruşul“ Constanţa, în care a strălucit un puşti pe nume Gheorghe Hagi (alintat de tribună „Gigel“), cel care avea să ajungă „Regele“ fotbalului românesc.
 
Turneul final al celei de-a opta ediţii a „Cupei Speranţelor“ s-a desfăşurat la Constanţa, în baza sportivă a Parcului Pionierilor (actualul Palat al Copiilor), iar în finală s-au întâlnit „Pescăruşul“ Constanţa şi „Steaua Nordului“ Baia Mare. În echipa de pe litoral, un pici, Gheorghe Hagi, făcea minuni. La ora meciului, avea 12 ani şi şapte luni. „Pescăruşul“ a învins cu 2-0, iar Hagi a marcat primul gol şi a contribuit decisiv la al doilea, arătându-se maestru încă de pe atunci la loviturile libere. Hagi a fost remarcat în mod deosebit, inclusiv în presa vremii.
 

Hagi şi Livciuc

 
Colecţia ziarului „Sportul“ de la Biblioteca Judeţeană „IN Roman“ Constanţa reţine, în numărul 8649 (anul XXXIII), din 7 septembrie 1977, articolul „A VIII-a ediţie a «Cupei Speranţelor» / «Pescăruşul» învingător în finala celor 60.000!“, semnat de Laurenţiu Dumitrescu, în care este reliefat evenimentul fotbalistic de la Constanţa şi sunt subliniate calităţile deosebite ale micului Hagi. Materialul este ilustrat cu fotografiile a doi copii participanţi la întrecere, Gheorghe Hagi şi Florin Hîncu, de la „Mureş“. „Gigel Hagi («Pescăruşul») poartă tricoul lui…Livciuc (n.r. jucător de la seniorii FC Constanţa). Hai Gigele!“, este explicaţia de la imaginea cu Hagi. „Florin Hîncu («Mureş») joacă cu «exteriorul», în stilul lui Hajnal. …La mai mare!“, este descris celălalt copil (foto: O. Voicu, Constanţa).
 

Bară-gol din lovitură liberă!

 
Cronicarul sportiv Laurenţiu Dumitrescu face apoi radiografia finalei „Pescăruşul“ - „Săgeata Nordului“. „…Finala a început fără tatonări. S-a disputat cu o mare ardoare. Conform aşteptărilor, fazele s-au succedat cu repeziciune la cele două porţi. În min. 15 s-a deschis scorul, la o lovitură liberă directă acordată de arbitrul V. Manea în marginea careului băimărenilor. A executat Hagi, cu efect, balonul şutat precis cu stângul s-a înălţat peste «zid», a lovit stâlpul din dreapta al porţii lui Keresteş, de unde a ricoşat în plasă. Echipa băimăreană nu s-a descumpănit, a continuat să atace, dar Roateş nu l-a putut învinge pe Tulceanu, deşi în trei situaţii cei doi s-au aflat singuri faţă în faţă. În repriza secundă, după ce Smadu a trimis balonul cu capul în «transversală», după ce acelaşi Roateş a mai ratat o mare ocazie, echipa din Constanţa şi-a mărit avantajul. Hagi a executat impecabil o altă lovitură liberă, spiriduşul Smadu a plonjat spre minge, a atins-o cu…ciuful, i-a schimbat direcţia spre colţul lung şi scorul a devenit 2-0. Şi aşa a rămas până în final“, scria Laurenţiu Dumitrescu.
 

Colegi la „Pescăruşul“, colegi la Viitorul

 
Potrivit acestuia, în afară de Hagi, din echipa „Pescăruşul“ au mai făcut parte Tulceanu, Smâdu, Popovici, Căruntu, Creţu, Zamfiriu, Dristaru, Stere şi Stoian. Popovici este nimeni altul decât Alexandru Popovici, fost fotbalist la FC Farul, iar în prezent component, ca antrenor secund, al staff-ului tehnic al lui Gică Hagi de la FC Viitorul, campioana României. Popovici şi Hagi sunt născuţi în acelaşi an, 1965, „Sendi“ fiind mai mic decât managerul tehnic al FC Viitorul cu cinci luni (e născut pe 2 iulie, faţă de 5 februarie - „Regele“).
 

Sub semnul „Daciadei“

 
„Şi astfel, «Pescăruşul» (I. Tulceanu, A. Smadu, A. Popovici, I. Căruntu, M. Creţu, Gh. Hagi, R. Zamfiriu, C. Dristaru, N. Stere şi M. Stoian) au învins „Săgeata Nordului“ (A. Keresteş, Gh. Mureşan; Preda, T. Scwartzkopf, V. Roateş, E. Einholcz, D. Lăcătuş, V. Cardoş, R. Ster şi D. Irimuş). Meciul s-a jucat sâmbăta trecută, la Constanţa, pe cel mai bun teren din Parcul sportiv al pionierilor. A fost finala ediţiei a VIII-a a «Cupei Speranţelor», cea mai mare competiţie de minifotbal organizată în ţara noastră. Anul acesta, la startul întrecerii - desfăşurată sub genericul «Daciadei» - s-au aliniat aproximativ 60.000 de micuţi jucători. Aşa indică statistica organizatorilor, Consiliul Naţional al Organizaţiei Pionierilor, în colaborare cu FRF. Dar poate că n-au fost ei chiar 60.000. Poate că au fost mai puţini. Tot e ceva. Ceva bun făcut pentru fotbal, pentru atragerea unui număr cât mai mare de copii pe terenurile de sport, pentru angrenarea lor într-o competiţie în care nu-i important cine câştigă, ci câţi dintre aceşti copii de 10 - 12 ani, mulţi dintre ei deosebit de înzestraţi, vor fi îndrumaţi şi vor păşi pragul unităţilor de profil, unde să fie integraţi apoi într-un proces de instruire adecvat“, puncta Laurenţiu Dumitrescu acum 41 de ani.
 

Peste 250 de copii au jucat la Constanţa

 
Turneul final de la Constanţa s-a disputat pe parcursul a şapte zile, jucându-se, zi - lumină, aproape 100 de partide. „La Constanţa, timp de o săptămână, peste 250 de copii au jucat efectiv de dimineaţă până seara (s-au disputat 81 de meciuri, s-au marcat peste 500 de goluri), fiecare dintre ei căutând să arate celor prezenţi tot ceea ce ştie sau tot ceea ce poate. Şi câţiva dintre ei au CONVINS PE DEPLIN, au demonstrat că au talent cu carul, că nu aşteptă decât o mână întinsă pentru a fi promovaţi în pepinierele fotbalului, unde SĂ CREASCĂ sub o îndrumare atentă şi competentă“, puncta ziaristul de la Sportul.
 

De la „Pescăruşul“ la FC Constanţa

 
Primul dintre picii de la „Cupa Speranţelor“ pe care i-a remarcat Laurenţiu Dumitrescu a fost „Gigel“ Hagi. „A impresionat în mod deosebit acest Hagi (pe care tribunele l-au încurajat cu diminutivul Gigel), s-au mai evidenţiat Fl. Gherman (Maramureş) - el n-a jucat în ultimele meciuri, fiind accidentat - Fl. Hîncu şi P. Ghiurca (Mureş), M. Sandu, D. Moromete şi N. Cojocaru (Argeş), I. Păştean (Satu Mare) - golgheterul competiţiei şi încă mulţi alţii. În fiecare dintre cele 22 de echipe participante la turneul final a existat cel puţin un jucător de real talent. «Cupa Speranţelor» şi-a făcut datoria, DESCOPERINDU-I. Trebuie făcut tot ce este posibil pentru care ei să nu dispară din nou în anonimat. Calea de urmat este foarte simplă, de altfel. Un exemplu? Componenţii echipei campioane - «Pescăruşul» - vor trece în bloc la centrul de copii şi juniori FC Constanţa“, încheia Laurenţiu Dumitrescu.

 
Sursa foto: colecţia ziarului „Sportul“ de la Biblioteca Judeţeană „IN Roman“ Constanţa
 

Citeşte şi:
 
Fotografie-document Gică Hagi împlineşte astăzi 51 de ani. Iată-l în clasa a IV-a, în costum de pionier!
 

Hagi împlineşte, astăzi, 50 de ani „Clasor“ de colecţie cu cele mai frumoase goluri marcate de „Rege“ la Farul (galerie foto)


„I-a dat o palmă de l-a învârtit de două ori“ Debutul lui Hagi la FC Constanţa şi în Divizia A, povestit de foştii săi colegi
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Viitorul stadion de la Constanța Ministrul Adrian - Ioan Veștea - „Am trimis către Guvernul României memorandumul de finanțare“

02 Apr 2024 1692

Eveniment fastuos de Crăciun Ianis Hagi și Elena Tănase s-au cununat! Ce vestimentație a ales socrul mare, Gică Hagi (VIDEO)

25 Dec 2023 3228

Gică Hagi, concluzii după înfrângerea cu 1-3 în fața lui CFR Cluj - „Trebuie să schimbăm ceva”

01 Nov 2023 875

Gică Popescu a debutat la Națională pe stadionul din Constanța „Țin minte și acum emoțiile care m-au încercat“

11 Jul 2023 1417

Ovidiu „Trofeul Iosif Bukkosi“ 2023, ziua a doua. Rezultate

27 Jun 2023 1740

„Trofeul Iosif Bukkosi“ 2023 Academia Hagi, trei victorii, cu golaveraj 31-1, în primele trei meciuri (VIDEO)

26 Jun 2023 2118

Gică Popescu, președinte Farul Constanța „Să câștig un nou trofeu alături de Gică Hagi e cel mai frumos sentiment“ (GALERIE FOTO)

24 May 2023 2376

Farul Constanța Gică Hagi, despre achizițiile „marinarilor“. „Cu el, suntem mai puternici în apărare“ (GALERIE FOTO)

12 Jan 2023 6176

Imagine inedită Gică Hagi și Gabi Balint, în costume populare! „Wow, ce vă prinde portul! La mulți ani, domnilor!“

03 Jan 2023 2273

Farul Constanța Gică Popescu și povestea unui transfer stelar. „Îmi lua mâna și-mi spunea - «Semnează, unde vrei să te duci, pe lună?»“

17 Dec 2022 2956

Gică Hagi, nemulțumit înaintea meciului cu Rapid „Pentru unul e odihnă, iar pentru altul să facă 400 de kilometri“ (GALERIE FOTO)

20 Oct 2022 2685

De neoprit! Farul Constanța, lider în Superligă Gică Hagi - „Să nu credeți că unde suntem e întâmplător. E o muncă bine făcută“ (GALERIE FOTO)

17 Oct 2022 11210

Gică Popescu, președintele Farului Constanța, devine „căpitanul” Football Museum Bucharest

20 Sep 2022 2181

Superliga Trei fotbaliști de la Farul Constanța, incluși în echipa ideală a etapei a șaptea. Gică Hagi, antrenorul rundei

30 Aug 2022 1794

Neînvinși Farul Constanța, pe primul loc în Superligă. Intră „marinarii“ în lupta pentru titlu? Ce a răspuns Gică Hagi (GALERIE FOTO)

30 Aug 2022 2157