„Idolul meu de-o viață“ Antrenorul emerit Octavian Tileagă, „sosia“ de la Constanța a celebrului înotător Mark Spitz


O fotografie de acum aproape 45 de ani, de pe 9 octombrie 1975, în care apar Octavian Tileagă și primii săi sportivi cu care a format o grupă de performanță la Constanța, arată asemănarea izbitoare de atunci dintre antrenorul de natație și celebrul înotător american Mark Spitz, multiplu campion și recordman mondial și deținător a nouă titluri olimpice!

Toată lumea a remarcat atunci cât de bine seamănă la fizionomie Octavian Tileagă cu Mark Spitz. Amândoi erau mustăcioși, iar în foto Tileagă poartă slip de înot identic cu cel al americanului! Nu în ultimul rând, cei doi sunt născuți în același an, 1950, Tileagă pe 18 octombrie, Spitz pe 10 februarie. Marele campion american, care, la Jocurile Olimpice din 1972, de la Munchen, cucerise șapte medalii de aur, era idolul lui Tileagă, iar admirația și respectul acestuia pentru performanțele și cariera sportivului american au rămas la același nivel odată cu trecerea anilor.
 

Slip made in Suedia

„Într-adevăr, atât eu, cât și cei apropiați mei am remarcat, după ce a fost făcută fotografia din 1975 asemănarea mea cu Mark Spitz. Nu de aceea am făcut însă poza, ulterior am constat și eu cât de bine semănăm. O coincidență senzațională, cu atât mai mult cu cât Mark Spitz este idolul meu de-o viață, de când eram înotător. Slipul, identic cu cel purtat de Mark Spitz, îl achiziționasem de la un grup de înotători suedezi, de la «Kristinehamn Swimsalskap“, care veniseră în cantonament la Mamaia, la piscina de la hotelul Parc“, povestește Octavian Tileagă. Aflat atunci la anii de început ai meseriei, acesta avea să aibă o carieră prodigioasă, devenind antrenor emerit, cel care l-a condus pe Răzvan Florea la cucerirea medaliei olimpice de bronz la înot, în 2004, la Atena, dar şi la alte mari performanţe.
 

„L-am dat mereu exemplu“

„Și acum consider că Mark Spitz este cel mai mare înotător. Nu numai prin prisma nenumăratelor sale titluri olimpice și a celorlalte performanțe, ci având în vedere și anii când le-a obținut, situația și metodica de antrenament de atunci. Este un sportiv ieșit din comun, de vis. L-am dat mereu exemplu elevilor mei și continui să-l dau. A avut o ambiție extraordinară“, mai spune Octavian Tileagă. Pe lângă cele nouă titluri olimpice, Mark Spitz mai are o medalie de argint și una de bronz la JO, iar de-a lungul carierei sale a stabilit 33 de recorduri mondiale. A fost desemnat tei anila rând înotătorul mondial al anului.
 

„Mamă, cum seamănă domn profesor cu Mark Spitz!“

Imaginea din 1975, de la bazinul Parc, în care alături de antrenor apar șase dintre primii săi sportivi pe care i-a avut la Constanța, Laszlo Elefant, Sorin Vlad, Mirela Nucu, Daniel Corsei, Florin Băețică și Daniel Ursache, a născut multe comentarii pe Facebook, vizavi de asemănarea dintre Octavian Tileagă și Mark Spitz. „Juram că e Mark Spitz în foto!“, „Tavi, aveai slipul lui Mark Spitz! Îl am și eu“, „Tavi, Mark Spitz e fratele tău?“, „Mamă, cum seamănă domn profesor cu Mark Spitz!“ sau „Văd și eu, o «spitză»-n plus!“, au fost câteva dintre reacții. Octavian Tileagă a răspuns la comentarii, cu umorul care-l caracterizează. „Domnul de la Steaua (Cristian), ați văzut ce eforturi făceam să aduc cât de cât cu idolul meu din natație?“, a punctat Tileagă.
 

De la Oradea la Constanța

De loc din Oradea, cunoscutul antrenor de natație a ajuns la Constanța în 1973, după încheierea facultății. Întrucât absolvise Institutul de Educație Fizică și Sport de la București cu medie mare, fiind în primii 45 din cei 220 de absolvenți, tânărul Octavian dorea să se întoarcă și să profeseze acasă, dar s-a întâmplat ca Bihorul să fie blocat momentan. Astfel că, plăcându-i foarte mult marea, a ales Constanța, cu gândul ca, peste trei ani, să se întoarcă la Oradea. Pe litoral, a fost repartizat la Școala Sportivă nr. 1 (actualul Club Sportiv Școlar nr. 1), al cărei director era pe atunci Sorin Popescu și unde de puțin timp se înființase secție de natație.
 

Marian Marinescu, primul său campion

La început, lui Octavian Tileagă i-a fost greu la Constanța. „Eu, ardelean, dădusem aici peste alți oameni și peste o altă civilizație, ca să zic așa, specifică unui oraș-port. M-am îngrozit, voiam acasă. Însă am avut norocul să dau la Școala Sportivă peste niște colegi extraordinari. Am nimerit bine, o generație de cadre didactice care m-au adoptat, iar eu m-am adaptat. În plus, încă de la început am avut câțiva copii deosebiți, iar peste doi ani am scos și un campion național, Marian Marinescu. El mi-a deschis perfomanța în natație și a fost primul meu campion național, la copii 10 ani. A stabilit și câteva recorduri naționale. Era foarte talentat, dar, din păcate, peste doi ani, din pricina unor probleme de sănătate, a fost nevoit să renunțe la sport“, își amintește Octavian Tileagă.
 

Dialogul cu Vasile Vâlcu

Încurajat de perspectiva performanței, și ca antrenor, care i se ivea la orizont, dar și de o promisiune care i s-a făcut, tânărul tehnician a rămas în cele din urmă la Constanța, oraș în care avea să se stabilească definitiv și de care avea să-și lege numele prin mari rezultate cu elevii săi, totul culminând cu medalie olimpică a lui Răzvan Florea. Cel care l-a convins pe Tileagă să rămână la Constanța a fost Vasile Vâlcu, prim-secretar al Comitetului Județean de Partid. „După performanța cu Marian Marinescu, Vasile Vâlcu m-a chemat la «Casa Albă» și m-a întrebat: «Nu te-ar interesa să rămâi la Constanța?». Eu am răspuns că aș dori totuși să revin acasă. Atunci Vasile Vâlcu mi-a promis că mi se va da un apartament și atunci am acceptat. Stau și acum în aceeași locuință, pe care, după Revoluție, am cumpărat-o“, mai spune Octavian Tileagă.

Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)


Citește și:

Antrenorul emerit din Constanţa Octavian Tileagă, vecin în Spania cu celebrii actori Samuel L. Jackson şi Antonio Banderas (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palatul Copiilor Constanța Înotătorii, patru medalii și recorduri personale în Grecia, la „Ivanofeia“, întrecere internațională (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1010

Constanța. Palatul Copiilor natație Matei Diaconescu, mezinul echipei, a împlinit zece ani. Cadoul și l-a făcut la concursul de la Târgoviște! (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 Mar 2024 1380

Axiopolis Cernavodă Cristian Tranulea ia startul la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate. „Te așteptăm cu aurul!“ (VIDEO)

01 Feb 2024 1172

Natație Constanța Matei Silivestru, medalii de aur și de argint și record național (GALERIE FOTO)

20 Dec 2023 980

Palatul Copiilor Constanța Înotătorul Matei Silivestru a corectat un record național, în Slovenia, la Concursul Țărilor Central Europene (GALERIE FOTO)

28 Nov 2023 1545

Palatul Copiilor Constanța Înotătorul Matei Silivestru, selecționat în echipa României, pentru „Concursul Țărilor Central Europene“ din Slovenia

15 Oct 2023 1619

Axiopolis Cernavodă Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor, urare pentru antrenorul Cristian Tranulea, de ziua sa de naștere (GALERIE FOTO + VIDEO)

20 Sep 2023 2183

Natație. Palatul Copiilor Constanța Matei Silivestru, de cinci ori campion al României. Aproape și de record național! (GALERIE FOTO)

18 Jul 2023 2110

Natație. Palatul Copiilor Constanța „Prâslea cel Voinic“ Matei Diaconescu și-a respectat promisiunea. A cucerit toate medaliile de aur (GALERIE FOTO)

12 Jun 2023 1922

Înotătorii de la Palatul Copiilor Constanța, 15 medalii la Naționalele școlare. De cinci ori aur pentru Matei Silivestru (GALERIE FOTO)

18 May 2023 2135

Palatul Copiilor Constanța Înotătorul Matei Silivestru, campion național. „În sfârșit, s-a arătat soarele și pe strada noastră“ (GALERIE FOTO)

14 Dec 2022 2538

18 ani, astăzi, de când constănțeanul Răzvan Florea a urcat, la Atena, pe podiumul olimpic (GALERIE FOTO)

19 Aug 2022 1945

Emanuella Rebeka Hanriot O tânără performeră face naveta zi de zi de la Oituz pentru școală, natație și karate (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Jul 2022 3951

Palatul Copiilor Constanța Înotătorul Matei Silivestru, patru medalii la Naționale. Evoluții cu recorduri și pentru colegii săi (GALERIE FOTO)

09 Jul 2022 2018

Natație Palatul Copiilor Constanța, șase medalii la Naționalele școlare, toate cucerite de Matei Silivestru. Campion de patru ori! (GALERIE FOTO)

13 May 2022 2418