Sport

„Îmi doresc calificarea la Jocurile Olimpice“ Aihan Omer va conduce prima selecţionată de seniori a României la handbal pe plajă (galerie foto)

Fostul selecţioner al echipei naţionale masculine de handbal a României, constănţeanul Aihan Omer, va conduce prima selecţionată de seniori de handbal pe plajă din istoria României. În 2024, Beach-Handball-ul va fi sport olimpic. Zilele trecute, Federaţia Română de Handbal a organizat pe litoral, pe plaja dintre Venus şi Saturn, a doua ediţie a Campionatului Naţional de juniori.
 
La competiţie au participat echipe din toată ţara. „Din toamna aceasta, încercăm să formăm loturi de seniori, la masculin şi feminin, pentru a putea să ne luptăm în viitor pentru calificările la Jocurile Olimpice din 2024. E posibil să atragem şi jucători de la handbal indoor, aflaţi pe final de carieră, care îşi doresc o provocare într-un nou sport“, a precizat Nicoleta Ivan, antrenor federal beach handball, fostă campioană a Italiei.
 

Obiectivele lui Aihan Omer

 
Antrenor al echipei AHC Dobrogea Sud Constanţa, Aihan Omer a bifat al doilea său titlu consecutiv cu formaţia de pe litoral. În paralel, reputatul tehnician a supervizat competiţia pentru a selecţiona jucători pentru viitoarea naţională de seniori a României. În urma discuţiilor cu preşedintele Alexandru Dedu şi cu Nicoleta Ivan (responsabila FRH pentru beach handball), Omer şi-a stabilit deja strategia pentru a califica România la JO 2024. Tehnicianul care a scris istorie la Fibrex Săvineşti, HCM Constanţa şi UCM Reşiţa şi a condus România la Mondialul din 2009 vrea să convingă mai multe vedete de la handbal în sală să se apuce de beach handball. În plus, cu sprijinul COSR, FRH vrea să construiască la Izvorani un teren acoperit pentru a mări perioada competiţiilor pe întreg anul calendaristic.
 
„Noi suntem la început, dar, în lume, handbalul pe plajă este foarte dezvoltat. Am participat ca spectator la câteva competiţii şi nivelul e foarte ridicat, deci avem mult de lucru. Am acceptat acest nou rol pentru că îmi doresc să calific România la Jocurile Olimpice. Primul obiectiv este să mărim timpul de pregătire pe durata unui an. Vrem un teren acoperit la Izvorani, ne-ar ajuta extraordinar să facem o pregătire bună“, a punctat Aihan Omer. Selecţionerul Naţionalei masculine de beach handball l-a cooptat în staff-ul său şi pe Mihai Rohozneanu, fostul coordonator de joc al reprezentativei de handbal.
 

Adrian Georgescu, pionier al beach-handball-ului în România

 
Unul dintre pionerii handbalului pe plajă din România, proaspătul selecţioner al Naţionalei feminine de senioare, Adrian Georgescu, şi el constănţean, spune că uşa primei reprezentative de beach handball este deschisă şi pentru jucătoarele de handbal indoor şi chiar le încurajează să practice acest sport în vacanţă. „Este un sport complementar handbalului indoor şi le-ar ajuta. Ar fi extraordinar să o avem şi pe Cristina Neagu în echipă într-o vacanţă. Mă bucură decizia de a forma o Naţională de senioare, este un mare pas înainte şi le va ajuta pe fetele care termină junioratul să aibă continuitate“, a punctat Adrian Georgescu, tehnician care a condus Naţionala Under-17 spre un loc 7 la Campionatul European de anul trecut.
 

Diferenţe faţă de handbalul indoor

 
Principalele diferenţe faţă de handbalul indoor sunt: se joacă doar două reprize de 10 minute, suprafaţa este mai mică - 27 x 12 metri, sunt 4 jucători de echipă - 3 jucători de câmp + 1 portar, există procedee tehnice individuale care se punctează dublu (aruncarea din piruetă 360 grade, aruncarea din aeriană, penalty-ul, golul portarului, aruncarea jucătorului specialist - cel care înlocuieşte portarul).
 

Patru medalii pentru judeţul Constanţa

 
La Campionatul Naţional de juniori, clasamentele finale au fost următoarele: la junioare A - 1. CSS1 Constanţa (profesor, Roxana Damian), 2. Minaur Baia Mare, 3. CSS Viitorul Cluj; la junioare B - 1. CSS Viitorul Cluj A, 2. CSM Ploieşti A, 3. CSS Sf. Gheorghe; la juniori A - 1. HC Dobrogea Sud Constanţa (antrenor, Aihan Omer), 2. CSS Sighişoara, 3. CS Brazi; la juniori B - 1. CSS Medgidia (antrenori, Adrian Georgescu şi Ionuţ Deli-Iorga), 2. CSS1 Constanţa (profesor, Iuksel Osman), 3. ACS Academia MInaur Baia Mare. Parteneri în organizarea competiţiei au fost Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, CSS1 Constanţa, Centrul de Agrement 2 Mai şi Asociaţia Judeţeană de Handbal Constanţa.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Juniorii II de la HC Dobrogea Sud Constanţa s-au calificat la turneul final al Campionatului Naţional

12 Apr 2019 578

„A fost o săptămână de vis!“ În weekend, HC Dobrogea Sud joacă la Constanţa cu Poli Timişoara

11 Oct 2018 660

HC Dobrogea Sud, CSS1 Constanţa şi CSS Medgidia, aur la Campionatul Naţional de handbal pe plajă (galerie foto)

04 Aug 2018 3228

Aihan Omer - „Este o perioadă importantă“ HC Dobrogea Sud a demarat cantonamentul montan de la Cheile Grădiştei

11 Jan 2018 736

HC Dobrogea Sud a încheiat vacanţa. Handbaliştii se pregătesc sub comanda lui Aihan Omer

09 Jan 2018 2253

Sandu Iacob este oficial noul antrenor al HC Dobrogea Sud Constanța

26 Oct 2017 1686

Patru medalii şi premii speciale pentru cluburile de pe litoral Constanţa, de două ori campioană a României la handbal pe plajă (galerie foto)

08 Aug 2017 1115

HC Dobrogea Sud Constanța va fi pregătită de un antrenor străin

03 Jun 2017 1401

HC Dobrogea Sud debutează astăzi în turneul play-off al Ligii Naţionale

06 Apr 2017 1017

Play-off la handbal Prima partidă dintre HC Dobrogea Sud şi HC Odorhei se dispută joi

04 Apr 2017 1025

HC Dobrogea Sud debutează în play-off contra lui HC Odorhei Aihan Omer - „Putem juca de la egal la egal cu orice echipă“

03 Apr 2017 909

Weekend cu handbal la Constanţa HC Dobrogea Sud a suferit a şaptea înfrângere în Liga Naţională

24 Mar 2017 1044

„Am încredere în jucători“ La primul meci cu Aihan Omer antrenor, HC Dobrogea Sud a învins la 11 goluri CSM Satu Mare (galerie foto+video)

20 Mar 2017 1843

HC Dobrogea Sud, victorie la scor cu CSM Satu Mare (galerie foto+video)

18 Mar 2017 1266

Aihan Omer, noul antrenor HC Dobrogea Sud întâlneşte la Constanţa ultima clasată în Liga Naţională

18 Mar 2017 1126