Incredibila întoarcere de scor de acum 13 ani Un fotbalist al Farului a fost copil de mingi în meciul în care tatăl său a învins miraculos Dinamo în „Groapă” (galerie foto+video)

Familia Buzea din Bucureşti are amintiri fotbalistice de neuitat. În anul 2000, tatăl, Vasile, şi unul dintre cei doi fii ai săi, Florin Nicolae, au fost implicaţi direct în cea mai mare răsturnare de rezultat din istoria modernă a fotbalului românesc, celebrul meci Dinamo - Foresta Fălticeni 4-5.

Puştiul Florin Nicolae Buzea tremură de emoţie. În scurt timp, va începe meciul Dinamo Bucureşti - Foresta Fălticeni, iar băiatul de 12 ani are inima împărţită. Este junior al lui Dinamo (de cinci ani) şi a fost desemnat copil de mingi la acest meci, dar la adversari joacă tatăl său, mijlocaşul central Vasile Buzea. Cu cine să ţină? Desfăşurarea partidei îl bulversează şi mai mult pe pici. Dinamo conduce cu 4-0 în minutul 60, dar pierde cu 4-5, la golul de 4-4 al oaspeţilor contribuind şi tatăl său! Era anul 2000, iar Florin avea să realizeze cu adevărat la ce a fost martor abia peste ani, când s-a mai mărit. Astăzi are 24 de ani şi, alături de George Curcă, este cel mai vechi jucător din lotul FC Farul.

Cum s-a cunoscut cu Giani Nedelcu

Născut la Bucureşti, pe 30 octombrie 1988, Florin a urmat exemplul tatălui său şi al fratelui, Alexandru (mai mare cu doi ani ca el), şi a început fotbalul. Primul său club - Dinamo, pe a cărui poartă a intrat la vârsta de şapte ani. În Ştefan cel Mare a activat până la 19 ani, făcându-şi junioratul şi jucând apoi la Dinamo II. De-a lungul anilor, a fost pregătit de Ion Manu (primul său antrenor), Emil Ursu şi Eduard Wagner. La juniori, a fost coleg, printre alţii, şi cu Bucşă, care joacă acum în prima ligă, la Universitatea Cluj. Florin era un fundaş central puternic şi bătăios, dar, când a fost vorba să treacă la prima echipă, oficialii lui Dinamo nu l-au luat în calcul. Tatăl său, Vasile, fost jucător la Victoria Bucureşti, Rapid sau Foresta Fălticeni, nu a stat mult pe gânduri şi, cu două zile înaintea încheierii perioadei de transferări, l-a dus pe Florin la FC Naţional (care juca atunci în Liga a 2-a). După un an petrecut în Cotroceni, patronul echipei Rocar Bucureşti, Giani Nedelcu, l-a chemat  la această formaţie, care era antrenată de Robert Niţă, fost coleg cu tatăl lui Buzea la Foresta. Ambilor, atât lui Nedelcu, cât şi lui Niţă, le-a plăcut cum juca Florin, astfel că l-au achiziţionat.

A avut ofertă din Italia

Astfel a început Buzea aventura alături de Giani Nedelcu, iar în anul 2009, când acesta a preluat Farul, a ajuns şi jucătorul la Constanţa. Au trecut patru ani de atunci, iar Florin este tot aici. S-au perindat mulţi fotbalişti pe la Farul în era Nedelcu, dar Buzea a fost statornic. Şi nici nu are de gând să părăsească prea curând formaţia. „Alături de George Curcă, sunt cel mai vechi jucător al Farului. Am petrecut aici şi clipe frumoase, şi momente grele. Acestea din urmă au fost însă mai multe. Puteam pleca oricând, dar am rămas de fiecare dată cu un singur gând: promovarea. Asta m-a ţinut la Constanţa. Nu am renunţat niciodată la acest gând. Iar în acest sezon eu zic că am putea reveni în Liga 1. Faţă de anii anteriori, avem lot mai bun, iar conjunctura ne e favorabilă. Întrecerea se arată echilibrată. Contractul meu expiră vara viitoare, dar, şi dacă nu am promova, eu aş rămâne la Farul. M-am ataşat de această echipă şi de oraş”, arată Florin Buzea. Anul trecut, o echipă din liga a treia italiană s-a arătat interesată să-l achiziţioneze, dar Giani Nedelcu nu a vrut să-i dea drumul. „Am fost în vacanţă în Italia, la Guidonia Montecelio, un orăşel aflat la 20 de kilometri distanţă de Roma. Mai aveam un an de contract cu Farul, iar cei de la echipa italiană voiam să semnez un precontract. A picat însă totul, pentru că Giani nu a fost de acord, spunându-mi că e nevoie de mine la Farul pentru promovare”, dezvăluie Buzea.  

„Uite aşa se dă pasă de gol!”

Despre acel meci de poveste Dinamo - Foresta 4-5 fundaşul Farului spune  că mai târziu a realizat la ce a asistat. File de istorie fotbalistică. Tatăl său a intrat pe teren în repriza secundă. Florin a fost atent la jocul lui Vasile, dar era cu ochii şi pe vedetele lui Dinamo. „Pe moment, nu am realizat cât de mare a fost succesul Forestei. De altfel, imediat după partidă, am plecat la antrenament. Nu am avut timp să vorbesc cu tata. Acum, când rezumatul meciului e şi pe Internet, ne uităm amândoi la el, iar tata mă tachinează: «Uite aşa se dă pasă de gol!»”, spune Florin. Dinamo a avut 3-0 la pauză (T. Petre 12, Mihalcea 29, Tameş 43) şi a punctat imediat după pauză pentru 4-0 (M. Niculae 47), însă Foresta a avut o revenire memorabilă, câştigând cu 5-4 (R. Niţă 62, 89, Păcurar 71, Botan 73, 82)! Cele două echipe au fost: Dinamo (antrenor, Cornel Dinu): Preda - Onuţ, Mihali (64 Cernat), V. Năstase - T. Petre, Bolohan, Lupescu, Tameş, Vl. Munteanu - Mihalcea (cpt.) (80 Cl. Drăgan), M. Niculae (49 Răducioiu); Foresta (antrenor, Marin Barbu): Nae (46 Ciubotaru) - Şchiopu, Ov. Ciobanu (cpt.), D. Munteanu - Beldiman (71 Buzea), Botan, D. Ene, Brujan, Semeghin (49 Gavrilescu) - Păcurar, R. Niţă. De curând, Florin Buzea l-a avut adversar pe teren pe unul dintre colegii de atunci ai tatălui său, Sergiu Brujan (care are acum 37 de ani), în meciul Farul - Unirea Tărlungeni 0-0.  

Jumătate din banii câştigaţi la Farul îi trimite familiei

Florin Buzea este un băiat cu credinţă în Dumnezeu, pentru care familia e sfântă. Pe antebraţul drept şi-a tatuat două palme împreunate a rugăciune, cu mătănii, ceea ce spune totul despre modul în care priveşte el fotbalul şi viaţa. Înainte de a intra pe gazon, spune o rugăciune. „Mă rog în primul rând să ies de pe teren sănătos, pe picioarele mele. Dacă, la final, suntem şi învingători, e perfect”, declară jucătorul cu numărul 88 de la Farul, care, ori de câte ori ia banii de la club, trimite jumătate din ei acasă. Cei dragi nu au o situaţie dificilă, să nu se poată descurca zi de zi, însă aşa înţelege Florin să-şi exprime recunoştinţa şi să le mulţumească părinţilor săi şi fratelui pentru că l-au îndrumat bine şi l-au sprijinit, plini de dragoste, în viaţă. Fratele său a fost junior al Rapidului (unde a lucrat cu antrenorii Goanţă şi Greavu), însă nu a urcat în fotbal mai sus de acest nivel, renunţând relativ repede la sport. Florin a jucat la toate echipele înainte de Farul fundaş central, cu numărul 6. Acesta este postul care i se potriveşte cel mai bine, dar poate interpreta şi rolul mijlocaşului la închidere, în care a mai fost distribuit de unii antrenori ai „marinarilor”. Cel actual, Ion Răuţă, îl joacă stoper, Florin făcând pereche în centrul defensivei cu Constantin Bumbac, cel mai bun prieten al său de la Farul, alături de George Curcă. „Îmi place felul de a fi al lui Bumbac. Avem multe în comun şi ne înţelegem foarte bine”, spune Buzea. Cei doi sunt şi vecini de cameră în cantonamentul de la mini-hotelul clubului, stau uşă lângă uşă. După mulţi ani în care a jucat numai cu 6 pe spate (inclusiv la Farul, unde a avut şi 23), Florin a optat în acest sezon pentru numărul 88 (anul său de naştere), din superstiţie. „Am zis că poate se schimbă ceva, atât pentru mine, cât şi pentru echipă”, dezvăluie jucătorul.


În ghips după o fractură

Cel mai important meci din cariera sa de până acum a fost un...amical, Farul - Steaua, disputat anul trecut la Constanţa. Florin a jucat mijlocaş central, confruntându-se direct cu Răduţ şi Prepeliţă. Din perioada Farul datează însă şi cea mai serioasă accidentare a sa. „A fost acum doi ani, la o partidă cu Chiajna. La un duel cu atacantul Laurenţiu Diniţă, am căzut pe umăr şi m-am ales cu fractură de claviculă. Am purtat ghips mult timp”, îşi aminteşte, dar nu cu plăcere, Florin, care a avut în schimb bucuria să fie de câteva ori căpitan al Farului. De altfel, dacă George Curcă nu rămânea la echipă, Florin Buzea urma să fie următorul purtător al banderolei. „George merită să fie căpitanul nostru. E cel mai vechi fotbalist al Farului şi a făcut foarte mult pentru acest club. Îl respect şi am plăcerea să fiu prietenul său”, mai spune Buzea. În privinţa fotbalistului preferat, jucătorul nu ezită când îl numeşte: Giani Kiriţă. „Îmi place stilul pe care îl avea în teren: rău (în sensul bun al cuvântului), cu poftă de joc, luptător. Ne cunoaştem bine. Suntem chiar vecini în Bucureşti. De câteva ori, am ieşit la plimbare în parc cu câinii. Giani are doi rottweileri, iar eu un boxer”, arată Florin. Când era mic, actualul fundaş al Farului mergea des la pescuit cu tatăl său, la o baltă de la Valea Ciorii (judeţul Ialomiţa), Vasile Buzea fiind din Slobozia. Acum, Florin nu prea mai are timp să pescuiască, dar se uită cu plăcere la tenis, la partidele lui Rafael Nadal.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Din nou coleg cu Florin Buzea Costel Niţescu, fost fotbalist al FC Farul, s-a transferat la CS Afumaţi (galerie foto)

21 Jan 2017 6454

17 jucători în lot FC Farul, fără Florin Buzea, Robert Pâslaru şi Alexandru Muscă la meciul cu ACS Berceni

02 May 2015 3336

Cu ce numere vor juca pe tricouri fotbaliştii Farului în campionat

25 Feb 2015 3996

FC Farul s-a reunit cu 22 de jucători

27 Jan 2015 2877

„Marinarii“ pleacă în cantonament la Predeal FC Farul a renunţat la alţi cinci jucători (galerie foto)

04 Aug 2014 3677

Astăzi vine un alt jucător FC Farul a renunţat la Florin Buzea şi la Silvian Tothăzan

21 Jul 2014 3943