Istoria sportului constănţean / Ciclism (III) Constanţa a prins viteză pe velodromul olimpic

În vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, continuăm prezentarea istoriei ciclismului.

Până în anul 1950, în Constanţa şi în judeţ se organizează numeroase întreceri de viteză, pe circuit, de fond, la care au fost invitaţi cu regularitate marii ciclişti ai ţării, ca M. Niculescu, fraţii Norhadian, D. Ţapu, Martie Ştefănescu, Gh. Negoescu, Gociman, Tălmaciu şi alţii. În focul acestor întreceri s-au format alergători de mare valoare. Dumitru Munteanu a fost transferat la Dinamo şi apoi la Victoria Bucureşti. În perioada 1952 - 1955, a câştigat toate cursele locale. A participat nouă ani consecutiv la Cursa Scânteii, de şase ori în Turul României, la Cursa Victoriei, în Turul Iugoslaviei şi al Bulgariei şi la alte numeroase întreceri în ţară şi în străinătate, ocupând locuri în primii zece. În 1955, a câştigat Cupa Victoriei. Ion Ioniţă a fost unul dintre cei mai buni ciclişti constănţeni. La Jocurile Olimpice de la Helsinki, din 1952, a ocupat locul şase în proba de 1 kilometru start de pe loc (velodrom). Un alt rutier care s-a remarcat a fost Titi Datcu. Transferat la Steaua, a făcut parte, alături de Costel Dumitru şi de Ion Ioniţă, din echipa clubului militar care, cinci ani la rând (între 1950 şi 1955), a câştigat Campionatul Naţional de fond şi a participat de şase ori la marea întrecere ciclistă Cupa Păcii. O influenţă hotărâtoare, atât pentru lansarea acestor valoroşi alergători în elita ciclismului românesc, cât şi pentru dezvoltarea sportului constănţean, a avut-o Costel Dumitru (el însuşi un mare ciclist), fie ca şef al secţiei şi antrenor la clubul Steaua, fie ca animator sau antrenor la Locomotiva PCA şi la IPAT.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 234

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 419

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 409

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 460

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 443

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 594

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 314

În atenția consilierilor locali Două locuințe sociale vor fi repartizate către cinci persoane. Unde sunt situate (DOCUMENT)

22 Apr 2024 361

Ședință CLM Constanța Parteneriat între Primăria Constanța și UDTTMR pentru organziarea „Zilei Limbii Tătare”

22 Apr 2024 368

Ședință CLM Constanța Cine face parte din Grupul lucru local pentru problemele romilor (DOCUMENT)

21 Apr 2024 571

Ședința CLM Constanța Aprobarea bugetului Fundaţiei Pontica, pe ordinea de zi! Ce sumă este solicitată (DOCUMENT)

21 Apr 2024 449

Ședință CLM Constanța Închirierea imobilelor aflate în domeniul public al municipiului Constanța și în administrarea AFI S.R.L, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

21 Apr 2024 501

Ședință CLM Constanța Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Termocentrale Constanţa SRL pe anul 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 383

Ședință Consiliul Local Constanța Terenuri din Constanța și stațiunea Mamaia, unele cu acces la promenadă, scoase la vânzare de administrația Chițac (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 1056

Ședință CLM Constanța Aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

21 Apr 2024 384