Joshua Ruse, de la Academia Hagi La cinci ani, un puşti îndrăgostit de fotbal a descifrat tainele TouchBall

  • În vacanţa de iarnă, jucătorii Academiei Hagi exersează şi cu TouchBall.
  • Joshua Ruse, micul component al grupei 2014-2015, e înnebunit după fotbal.
  • Puştiul e la grădiniţă, în grupa mare, şi are abilităţi deosebite în lucrul cu mingea.
     
Touchball, metoda revoluționară implementată în cluburi de fotbal și federații din întreaga lume, are succes şi printre micii fotbalişti de la Academia Hagi.
 
După ultimul antrenament din acest an, fiecare jucător al Academiei Hagi (copii născuți între anii 2008 şi 2015) a primit cadou din partea clubului o minge TouchBall. Este vorba de o minge mai mică, introdusă într-o plasă rigidă, ce poate fi reglată în funcție de înălțimea sportivului care o folosește. Termenul TouchBall a fost ales de Academia Hagi, însă acest tip de minge cu plasă este cunoscut și sub alte denumiri, precum SenseBall sau MagicBall. Metoda a fost implementată la Federația Belgiană de Fotbal, AC Milan, RSC Anderlecht, KRC Genk, Glasgow Rangers, FC Metz sau FC Nantes.
 

Ideea i-a aparţinut lui Gică Hagi

 
Ideea de a se folosi acest concept şi la academia de pe litoral i-a aparținut lui Gică Hagi, care a dorit ca jucătorii academiei sale să-și dezvolte atingerea senzorială în regim de coordonare de la vârste cât mai fragede. Directorul tehnic, Cristian Cămui, și directorul de metodologie și evaluare, Massimo Pedrazzini, au dezvoltat această idee implicându-l pe antrenorul de tehnică al Academiei Hagi, Lucian Mălăele.
 

Competiţie în rândul jucătorilor

 
Lucian Mălăele a filmat un tutorial prin care le prezintă sportivilor academiei constănțene un set de exerciții, pe care să le lucreze în vacanța de iarnă. De altfel, a fost demarată și o competiție în rândul jucătorilor Academiei Hagi, care au fost încurajați să se filmeze lucrând cu TouchBall. Cele mai bune videoclipuri ale jucătorilor Academiei Hagi sunt prezentate pe contul oficial de Facebook al FC Viitorul, iar printre cei ale cărora demonstraţii Touchball au fost postate se numără şi Joshua Ruse, în vârstă de numai cinci ani (născut în septembrie 2015), al doilea cel mai mic component al grupei Academia Hagi 2014-2015!
 

Preocupat să înveţe

 
Micul Joshua ne arată că a descifrat şi tainele TouchBall-ului. Copilului îi place fotbalul la nebunie. În grupa 2014-2015, antrenată de Bogdan Omeag, e printre cei trei copii născuţi în anul 2015 şi s-a făcut rapid remarcat. A început fotbalul la Academia Hagi de puţin timp, la începutul lunii septembrie a acestui an, după ce, la patru ani şi opt luni, a susţinut preselecţia şi a trecut-o.
 
„E foarte inteligent şi preocupat să înveţe. La vârsta lui, are calităţi deosebite. E extrem de talentat. Îi va folosi pregătirea alături de cei de 2014, când vom alcătui grupa 2015. Asimilează foarte repede. La lucrul individual cu mingea e foarte bun. Are un frate mai mare, care şi el e fotbalist. De altfel, întreaga sa familie e preocupată de fotbal. Joshua lucrează şi acasă şi trimite filmuleţe cu ce face”, a declarat Bogdan Omeag despre micul său stângaci, mezinul Academiei Hagi.
 

„Ne-a «înnebunit» cu Ronaldo, Dybala şi Messi!“

 
Fratele lui Joshua, Eric, are 13 ani şi joacă la grupa 2007 a FC Farul Constanţa. Pasiunea pentru fotbal în familia Ruse nu avea cum să nu-l atingă şi pe cel mai mic membru al ei. Pentru Joshua, ziua de fotbal nu începe şi nu se termină la terenul de antrenament, puştiulică lucrează mult şi acasă.
 
„Joshua e cu fotbalul de când a început să meargă. Îi vedea mereu pe tatăl său şi pe fratele lui plecând la antrenament şi s-a lipit şi el de fotbal. E foarte pasionat. Toată ziua visează fotbal şi îl implică şi pe tatăl său. Se uită la nenumărate filmuleţe şi exersează ce vede acolo. Ne-a «înnebunit» cu Ronaldo, Dybala şi Messi! Face ca toţi! Acum exersează acasă foarfeca şi pentru aceasta a dat jos o saltea şi lucrează pe ea. Ce e cel mai important, legat de fotbal, e că totul vine de la Joshua, din pasiune, nu tragem noi de el”, a povestit mama băieţelului, Elena Ruse.

 

Mingea i se supune, ascultătoare

 
În filmuleţul cu Joshua lucrând cu mingea Touchball, vedem un băieţel ce se bucură de fotbal, iar mingea i se supune, ascultătoare. Dezinvolt şi cu zâmbetul pe buze, micul Ruse numără în limba engleză zece repetări. E îmbrăcat în echipament complet al clubului, cu numărul 2, iar la final îşi celebrează reuşita cu un strigăt de victorie ce aduce pe undeva cu cel al lui Cristiano Ronaldo. „FC Viitorul creează noi campioni!” şi „Bravo, Joshua!”, au fost două dintre comentariile de admiraţie de pe Facebook la adresa exerciţiului TouchBall al lui Joshua, băieţelul culegând câte un „Bravo!” în mediul virtual şi de la Lucian Mălăele şi Massimo Pedrazzini.
 

E ca un leu în cuşcă

 

La cinci ani, Joshua e la grădiniţă, în grupa mare. Prenumele său nu are legătură cu vreun fotbalist sau vreun sportiv, pur şi simplu a fost ales de tată, plăcându-i foarte mult, după ce prenumele primului băiat al familiei, Eric, fusese ales de mamă. „E un drum lung, e mult de muncă, dar important e că îi place şi că e motivat. Aşteptăm ca, uşor-uşor, să creştem. Prin casă, e ca un leu în cuşcă, în aşteptarea antrenamentelor”, spune tatăl băieţelului, Viorel Ruse.  
 
Pe pagina de Facebook a FC Viitorul a fost postat încă un filmuleţ cu un jucător lucrând cu mingea Touchball, însă un fotbalist mai mare ca vârstă, Andrei Lehăduș (născut în 2008), care arată că a descoperit şi el tainele TouchBall.       
 
În secţiunea Galerie Foto a acestui articol găsiţi mai multe imagini cu Joshua Ruse (alături de fratele său, dar şi pe când avea trei ani).
 


 

 
Citeşte şi:

Fotbaliștii Academiei Hagi își perfecționează tehnica cu TouchBall. Metodă revoluționară, implementată în întreaga lume
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.