La 7.000 de metri! Mihai Nenciu şi Nicu Rotaru au cucerit şi Aconcagua „A fost crunt! Crunt! Un efort dincolo de orice imaginaţie“ (galerie foto)

Cei doi alpinişti amatori din Constanţa, Mihai Nenciu şi Nicu Rotaru, au cucerit, după un efort supraomenesc, şi muntele Aconcagua din Argentina (6.960 metri), a treia mare realizare a lor din proiectul „Seven Summits“, după Elbrus (Rusia, 5.642 m) şi Kilimanjaro (Tanzania, 5.895 metri).
 
Potrivit Wikipedia, Aconcagua, în original în spaniolă, Cerro Aconcagua, se găseşte în Argentina şi este simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică şi emisfera vestică, precum şi cel mai înalt munte din afara Asiei şi unul din Cele şapte vârfuri importante ale lumii, fiecare dintre ele fiind cel mai înalt al continentului sau al sub-continentului din care face parte. Aconcagua este parte a lanţului muntos al Anzilor Cordilieri. Ajunşi în vârf, Mihai şi Nicu au imortalizat imediat momentul într-un filmuleţ, în care, vizibil marcaţi de efort, au spus câteva cuvinte despre această reuşită a lor.
 

Cea mai mare realizare a lor

 
„Suntem pe vârful Aconcagua, cel mai înalt vârf al Americii de Nord, al Emisferei Sudice, al Argentinei şi al doilea cel mai înalt vârf din cadrul proiectului nostru expediţionar Seven Summits. A fost crunt! Crunt! Gândiţi-vă să suntem la 7.000 de metri, fără oxigen. Este cea mai mare realizare a noastră, cel mai dificil lucru pe care l-am făcut vreodată. Scuzaţi-mă că sunt incoerent, suntem la 13 zile după ce am intrat în parcul naţional Aconcagua. Am încercat să dăm tot ce avem mai bun. Pe casca noastră e tricolorul. Suntem la 7.000 de metri altitudine, dar se simt ca 8.000, din cauza poziţionării geografice. E un efort dincolo de orice imaginaţie“, a spus Mihai Nenciu.
 

„Suntem atât de mândri!“

 
„În momentul acesta suntem oamenii la cea mai mare altitudine pământeană, deoarece suntem pe cel mai înalt vârf din afara lanţului himalayan care poate fi escaladat. Avem 30 de secunde de când am apucat să urcăm. Suntem atât de mândri! A fost un efort supraomenesc. Am ajuns pe acest vârf într-un ritm alert, fără oxigen, ca nişte campioni. Vă pupăm pe toţi!“, a zis şi Nicu Rotaru. Următorul munte pe care vor să-l cucerească cei doi este Puncak Jaya (4.884 m), cel mai înalt din Oceania. Se află pe insula Papua, fiind cel mai înalt munte de pe o insulă.

Totul se limpezeşte şi capătă alt sens

 
Urcat pe acoperişul lumii, Mihai Nenciu e impresionat în mod deosebit. „Odată ce am ajuns în vârf, totul se limpezeşte şi capătă alt sens. De jur împrejur, vârfuri de peste 6.500 m, văi abrupte, gheţari, creste înzăpezite şi foarte multă linişte. Trăiesc o senzaţie de bucurie amestecată cu recunoştinţă, ca şi cum locurile acestea mi-ar fi foarte cunoscute şi cumva prietenoase. A fost un drum lung şi anevoios, pe parcursul căruia am conştientizat două lucruri contradictorii: cât sunt de fragil şi cât sunt de puternic. Închid ochii şi sunt recunoscător pentru tot…“, spune constănţeanul
 

S-au simţit ca acasă

 
După victoria de pe Aconcagua, cei doi alpinişti constănţeni au mers şi la Ambasada României din Argentina. „Alpiniştii români Nicu Rotaru şi Mihai Nenciu ne-au vizitat azi la Ambasada României, după ce au cucerit vârful Aconcagua din Argentina, cel mai înalt din ambele Americi şi din afara Asiei. Obiectivul lor este de a escalada cele mai importante şapte vârfuri muntoase de pe Terra. Le mulţumim pentru vizită şi le dorim mult succes în expediţiile viitoare!“, a fost mesajul celor de la ambasadă. „Mulţumirile noastre sincere Excelenţei Sale, doamna Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Argentina, Carmen Liliana Podgorean, precum şi întregului colectiv al ambasadei pentru invitaţia şi primirea făcută! Ne-am simţit, la mii de km depărtare de ţară ca şi când am fi fost acasă!“, au răspuns constănţenii.
 
Sursa foto: Facebook (Mihai Nenciu, Nicu Rotaru, Ambasada României la Buenos Aires)
 
 
 
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțenii Mihai Nenciu și Nicu Rotaru „Dacă azi dimineață eram în apa mării, acum ne apropiem de acoperișul munților Bucegi!“ (video)

01 Jan 2021 2591

Constanța Baie în mare, la răsărit, pe 1 ianuarie (VIDEO)

01 Jan 2021 3754

Constănțenii Mihai Nenciu și Nicu Rotaru, mesaj de Crăciun din apa Mării Negre (video)

25 Dec 2020 3680

Au ajuns și pe acoperișul Turciei Trei temerari din Constanța au dus tricolorul pe vârful Ararat. Pe urmele lui Noe!

01 Dec 2020 3736

Constănțenii Mihai Nenciu și Nicu Rotaru, expediție și în Munții Piatra Craiului „Noi suntem virusați deja. Virusul nostru este muntele“ (galerie foto)

17 Mar 2020 6694

Expediţie în Africa! Temerarii constănţeni Mihai Nenciu şi Nicu Rotaru au pus tricolorul şi pe acoperişul munţilor Atlas (galerie foto)

06 Mar 2020 4383

„Şi iarna se merge la plajă!“ Atletul constănţean Bogdan Ofiţeru a început anul 2020 cu tradiţionala baie în Marea Neagră (video)

04 Jan 2020 4625

„Victoria voinţei!“ Constănţeanul Mihai Nenciu a atins Vârful Omu, la capătul alergării care a pornit de pe plaja din Mamaia (galerie foto)

20 Nov 2019 3656

Ultramaratonul „De la zero la Moldoveanu“, la final Fraţii Ștefan şi George Tudor, din Constanţa, au urcat pe acoperişul României (galerie foto)

20 Nov 2019 3077

De la Constanţa pe acoperişul României Alergătorii Mihai Nenciu şi Ștefan Tudor au pornit în temerara lor cursă, „De la Zero la Moldoveanu“

13 Nov 2019 2802

„De la Zero la Moldoveanu“ Doi temerari, cursă de pe plaja din Constanţa până pe cel mai înalt vârf muntos din România (galerie foto)

09 Nov 2019 4594

Temerarul constănţean La început de an, Bogdan Ofiţeru a făcut tradiţionala baie în Marea Neagră. Înot în apă rece ca gheaţa! (video)

04 Jan 2019 3580

Ofiţeru, Nenciu şi Rotaru, aventură incredibilă, într-un loc fabulos „Acolo poţi să atingi norii cu mâna. Există mai mult cer decât pământ!“ (galerie foto)

17 Jun 2017 6027

Expediţie constănţeană în Munţii Himalaya La 4.000 de metri, au jucat fotbal şi au făcut skandenberg cu călugării budişti (galerie foto+video)

14 Jun 2017 5426

Temerara expediţie constănţeană din Himalaya a ajuns în tabăra de bază de pe Everest

09 Jun 2017 3906