La Constanța, se va înființa Federația Internațională de Oină. Președintele FRO - „Putem impune un sport la nivel mondial“


 Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină, alături de patru profesori de educaţie fizică şi sport din Nepal, Bishnu Thapa, Prashant Dahal, Aanand Gurung şi Kishor Bahadur Thapa, care, în 2019, au sosit în România pentru a se familiariza cu sportul naţional al ţării noastre, oina, şi a-l împărtăşi apoi conaţionalilor lor.
  • De pe litoral va începe o altă etapă în ce privește oina, dezvoltarea sa la nivel mondial, prin intermediul unei federații internaționale.    
  • În acest proiect, al oinei fără frontiere, și-au exprimat intenția de a fi parte țări de pe mai multe continente.
  • Nicolae Dobre a subliniat dezvoltarea oinei pe plan intern, ceea ce se vede și prin creșterea vertiginoasă a numărului de echipe și de competiții.
 
Internaționalizarea oinei, sportul național a României, începe de la Constanța, unde se va înființa Federația Internațională de Oină.
 
Municipiul de la malul mării deține o importanță deosebită în ce privește dezvoltarea oinei și activitățile legate de aceasta. Președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre, este constănțean, sediul FRO se află la Constanța, iar pe litoral se derulează an de an mai multe competiții. Și tot la Constanța va începe o altă etapă în ce privește oina, dezvoltarea sa la nivel mondial, prin intermediul unei federații internaționale.    
 
„Suntem în fața unui moment istoric“
 
„Acordăm o atenție deosebită internaționalizării oinei. Acum mai bine de 100 de ani, înainte de Jocurile Olimpice de la Atena, primele jocuri olimpice moderne, din 1896, în lume s-au căutat sporturi care să ajungă acolo. S-au pregătit două echipe de oină, prin intermediul Comitetului Olimpic, Din păcate, n-au ajuns acolo. Dacă ajungeau, altfel vorbeam de oină astăzi. Iată însă că, la peste 100 de ani de la acel episod, suntem în fața unui moment istoric. În România se poate face ceva pentru a se impune un sport la nivel mondial, iar acesta este oina. Practicăm zeci de discipline sportive care sunt inventate de alții. Acum putem impune un sport la nivel mondial. La Constanța au fost nepalezii, indienii, englezii, Bangladesh și-a făcut o asociație, ne-au trimis actele. Avem dovada disponibilității la Ministerul Justiției, iar la anul, la Constanța se va înființa Federația Internațională de Oină“, a declarat Nicolae Dobre.
 
Excelenţa Sa Alfredo Alfonso Torrealba
Ambasadorul Venezuelei în România, prezent la Mamaia, la o competiţie de oină pe plajă (galerie foto)


S-a alăturat și Uganda
 
În acest proiect, al oinei fără frontiere, și-au exprimat intenția de a fi parte țări de pe mai multe continente. „Ni s-a alăturat și Uganda, care ne-a trimis solicitare, pe lângă RD Congo. Africa era zona pe care n-o aveam acoperită. Avem solicitări din Japonia, pe partea de America de Sud (Venezuela), avem și pe Europa reprezentanți. Pe partea de Oceania și Australia lucrurile sunt puțin mai complicate, fiind puține țări care pot solicita. Demersul din Uganda ne-a surprins pe toți, pentru că am tot căutat contacte pe Africa și să știți că a fost destul de greu. Acolo lucruruile sunt altfel de pus în practică, mai ușor sau mai greu, depinde cine face demersul respectiv. Această internaționalizare a noastră, care a început cu Asociația Europeană a Jocurilor Tradiționale, a început să producă efecte. Ceea ce părea o glumă cred că se va transforma în scurt timp într-un adevărat campionat internațional, nu numai clasicul nostru campionat cu Republica Moldova, Cupa Unirii, la care participăm în fiecare an în luna octombrie. E posibil ca în câțiva ani să avem un campionat international în adevăratul sens al cuvântului. Ministerul Sportului a fost înștiințat oficial despre acest aspect de către Federație și ne-a promis tot sprijinul în acest sens. Se dorește ca oina să se joace pe mai multe continente“, a menționat președintele FRO.

 
Mesajul de pe tricoul lui Paul Brummell
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, jucător de oină la Constanţa (galerie foto + video)


 „La început, în România oina era tratată cu scepticism“
 
Nicolae Dobre a subliniat dezvoltarea oinei pe plan intern, ceea ce se vede și prin creșterea vertiginoasă a numărului de echipe și de competiții. „La început, în România oina era tratată cu scepticism. Dezvoltarea la nivel internațional va duce implicit și la dezvoltarea la nivel național. E mult de muncit până se va construi un asemenea proiect internațional, dar perspectivele sunt extrem de interesante și totul se întâmplă la Constanța. Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat alături de noi. Acum 15 ani, când am mutat sediul la Constanța, erau trei echipe la nivel național și trei competiții. Acum avem aproape 50 de echipe și 38 de concursuri naționale. Nu mai avem timp să le facem, am rămas cu restanțe. Săptămâna viitoare, vor fi ultimele două, la Arad. În fiecare săptămână, avem competiții. Pe lângă activitățile pentru internaționalizare, pentru școli și altele. Pe mediul școlar, am plecat de la 20 de echipe, iar la ultima competiție am avut aproape 400, lucru care spune foarte mult. De aceea, cred eu că ceea ce părea o glumă e posibi să se transforme într-un proiect foarte frumos, cu sprijin și cu foarte multă muncă“, a punctat șeful federației.
 
Nicolae Dobre, ales în Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Europene a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale (galerie foto)
 
Între sporturile prioritare
 
Cei de la oină s-au arătat onorați de locul pe care a fost așezat sportul național al României în rândul disciplinelor de pe plan intern. „Lumea s-a arătat interesată, dar, până la construirea unui proiect trainic, este destul de mult și foarte multă muncă. Și bineînțeles așteptăm implicarea statului român, care, în ultima perioadă, este tot mai vizibilă. Ați văzut probabil noua strategie a sportului românesc, în care dintre cele 80 de discipline sportive, între cele 19 care au fost alese ca sporturi prioritare figurează și oina. E o mare onoare pentru noi să fim alături de sporturi olimpice cu potențial de medalii, cel puțin în opinia specialiștilor. Le mulțumim celor care s-au gândit și au înțeles cred că nu în al 12-lea ceas, ci când trebuie, că oina merită mai mult decât i s-a dat până acum. Acest lucru a fost tot de la Constanța. Aici ni s-a dat un sediu și posibilitatea de a organiza activitățile. Toți au fost alături de noi. Totul a plecat de la Constanța, iar acum se pare că această federație internațională tot de la Constanța va pleca. Întâmplător sau nu, toate încep de la malul mării, iar acest lucru ar trebui să bucure comunitatea de aici“, a mai spus Nicolae Dobre.
 
Oina, în demonstraţie
Constănţeni prezenţi la Jakarta, la Festivalul Mondial al Sporturilor Tradiţionale (galerie foto)

 
Un nou club, Tradisport Constanța
 
La Vatra Dornei s-au desfășurat Campionatele Naționale de oină în sală pentru junioare 1 și senioare, la ambele competiții participând și Tradisport Constanța, club care s-a clasat pe locul șase la prima categorie de vârstă și pe poziția a șaptea la senioare.
 
„Am acordat o atenție deosebită juniorilor, plecând de la sistemul școlar. Alții, în țară, au construit proiecte interesante, începând cu copiii, și i-am ajutat pe toți. Iar acei copii, după titlurile de campioni la juniori au ajuns și ei la o vârstă de 20-21 de ani. Se vede rezultatul. Constanța, Frontiera, are o echipă cu jucători cam de prin toată țara. Cu Mihai Georgescu s-au luat 15 campionate, dar nu se poate merge cu el la infinit, are și el o vârstă. În Constanța, sunt acum mai multe proiecte care privesc copiii, am înființat inclusiv un club, Tradisport Constanța, pentru a începe proiecte juvenile și cred că de anul viitor veți auzi de Constanța și la nivel de juniori. Nu cu performanțe - acestea se vor lega în timp - dar, cel puțin, vom încerca să punem bazele unor activități la nivel de juniori, ceea ce e foarte important pentru continuitate“, a arătat Nicolae Dobre.
 
ACS Frontiera Tomis Constanţa, sărbătorită pentru cei 45 de ani de viaţă
Nicolae Dobre - „Să ne chemaţi şi la borna 100!“ (galerie foto+video)


PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
La Constanța, eveniment internațional de promovare și revitalizare a sporturilor tradiționale din România, Croația și Lituania

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1357

UPDATE Primul proiect „Redescoperă Oina“, implementat în județul Constanța (GALERIE FOTO)

10 Oct 2023 1195

Oină CS Tradisport Constanța, prima participare la o întrecere rezervată seniorilor

31 Jul 2023 915

Eforie CSM Râmnicu Sărat, câștigătoare a Campionatului Național de Oină pe Plajă

30 Jul 2023 961

Cupa României la oină s-a disputat la Cumpăna. Frontiera Tomis Constanța, câștigătoare (GALERIE FOTO)

29 Jul 2023 997

Cupa României la Oină - Seniori organizată la Cumpăna. Ce echipe participă

27 Jul 2023 740

Oină Frontiera Tomis Constanța a câștigat Cupa Regelui pentru a șaptea oară (GALERIE FOTO)

15 May 2023 1209

Constanța Situația financiară pe 2022 a Federației Române de Oină și raportul privind activitatea. An competițional jubiliar

05 May 2023 955

Cum arată Programul anual de finanțări nerambursabile din fondurile publice ale județului Constanța pentru anul 2023? (DOCUMENT)

04 Mar 2023 1463

Frontiera Tomis Constanța, medalie de argint în Campionatul Național de Oină în sală pentru seniori (GALERIE FOTO)

14 Nov 2022 1107

Oină Frontiera Tomis Constanța a câștigat Cupa Federației 90 de ani (GALERIE FOTO)

03 Oct 2022 970

Oină Frontiera Tomis Constanța participă la Cupa Federației 90 de ani

27 Sep 2022 1207

Hora campionilor! Hoina Craiova, patru titluri naționale, cu victorii pe linie, obținute pe litoral, la Cumpăna și Eforie Nord

20 Aug 2022 1849

Eforie Nord. Naționalele de oină pe plajă CSM Rm. Sărat, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la junioare I și la senioare

05 Aug 2022 1104

Eforie Nord La junioare II, campioană națională la oină pe plajă a devenit CS Dacia Mioveni 2012

04 Aug 2022 1206