Luptător adevărat. Şi-n sport, şi-n viaţă! Florin Tiţa, de la CS Farul Constanţa Din centrul de plasament, pe podiumul Campionatului European

Luptătorul constănţean Florin Tiţa, de la CS Farul, a început în forţă senioratul, cu o medalie de argint la Campionatul European de la Bucureşti. Florin are numai 20 de ani şi un viitor frumos i se deschide în faţă. Campion naţional la toate categoriile de vârstă, campion balcanic de juniori, dublu medaliat european la categoria de vârstă Under-23, tânărul sportiv şi-a clădit un nume în luptele greco-romane, dar în spatele succesului său stă o poveste tristă de viaţă.
 
Împreună cu sora sa geamănă, Florin şi-a petrecut copilăria departe de căldura familiei biologice, în grija serviciilor sociale. Întâi în grija asistenţilor maternali, apoi într-un centru de plasament din Constanţa. Actualmente aflată în Spania, sora luptătorului a apelat la o pagină de Facebook, „The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României“, sperând ca, prin intermediul acesteia, familia celor doi să poată fi găsită. Pe 4 aprilie a.c., pe pagină a fost postat un mesaj din partea surorii sportivului, în care, printre altele, se arată: „De la vârsta de 2 ani, împreună cu fratele meu geamăn am fost internaţi în spitalul din Constanţa şi mai apoi, am fost în grija serviciilor sociale până la vârsta de 18 ani; mai întâi am fost în grija unor asistenţi maternali din Medgidia şi mai apoi într-un Centru de plasament din Constanţa. Astăzi suntem aici în căutarea familiei noastre biologice. Ne dorim foarte mult, din tot sufletul, să ne găsim familia, măcar să îi cunoaştem şi dacă şi ei îşi doresc să reuşim să creăm un raport. Dacă dvs. îi cunoaşteţi, vă rugăm să nu ezitaţi să ne ajutaţi. Vă mulţumim mult şi vă dorim multă sănătate şi linişte în suflet, pe care şi noi o vom regăsi odată ce ne vom găsi familia!“.
 

„Veghează, Doamne, asupra acestor copii!“

 
De pe 4 aprilie şi până ieri, postarea fusese distribuită de peste 620 de ori şi avusese peste 110 comentarii, multă lume, impresionată de povestea luptătorului şi a surorii sale, dorind să-i ajute să-şi găsească familia. Comentariile spun totul despre cât de mişcaţi au fost cei care au aflat prin ce au trecut cei doi în viaţă. „Doamne, câte poveşti! Îmi vine să vă strâng pe toţi odată în braţe. Când văd atâta suferinţă, teamă, curaj, speranţă... abia îmi stăpânesc lacrimile şi nu pot decât să îmi ridic gândul spre Dumnezeu şi să spun: «Veghează, Doamne, asupra acestor copii (unii dintre ei astăzi adulţi), umple golul din sufletul lor şi dă-le bucurii!»“, „Doamne ce frumoşi sunteţi! Am plâns.... putere multă vă doresc“, „Sunteţi frumoşi şi zâmbitori! Rămâneţi întotdeauna uniţi, chiar de vă construiţi familiile fiecare din voi“ sau „Offf, Doamne, câtă suferinţă pentru cei despărţiţi de familie“, au fost câteva dintre comentarii. În urma demersului de pe pagina de Facebook, sora campionului a găsit-o pe mamă, cu care a şi vorbit, pe cameră!
 

„L-am văzut că era ca o pisică“

 
Antrenorul de la CS Farul al lui Florin Tiţa este Gheorghe Grigore, cel care l-a descoperit cu prilejul unei selecţii la Şcoala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu“ din cartierul constănţean CET, acolo unde puştiul învăţa. Era prin clasa a şasea - a şaptea. „L-am văzut că era ca o pisică. Avea calităţi, mobilitate, dârzenie, tot ce ar trebui să aibă un copil pentru acest sport. Din acel moment, am început să-l urmăresc, şi la şcoală, cu învăţătura, mă duceam şi la centrul de plasament. De altfel, la Şcoala 40 l-am descoperit şi pe un alt campion de-al meu, Răzvan Arnăut. 40-ul e şcoala de unde am avut cei mai mulţi copii. Florin Tiţa a luat medalie din primul an de lupte! Până acum, a ieşit campion naţional la toate categoriile de vârstă“, povesteşte Gheorghe Grigore. Odată cu Florin, la lupte a venit şi sora sa, dar ea a renunţat apoi, după vreo săptămână. Florin a continuat însă şi a ajuns la performanţe deosebite. El este dovada vie că, pentru a reuşi în sport, trebuie să lupţi, să munceşti zi de zi şi să nu dai un metru înapoi. Iar cele prin care a trecut prin viaţă până acum Florin nu au făcut decât să-l călească şi să-l pregătească pentru a fi campion.
 

A produs o frumoasă surpriză

 
„Vârful“ de până acum al luptătorului este această medalie europeană de la seniori, cucerită la categoria 55 kg. În finală, a pierdut în faţa rusului Vitali Kabaloev, iar până în ultimul act luptătorul de la CS Farul a trecut de germanul Fabian Schmitt şi de norvegianul Anders Roenningen. „Nici până în finală Florin nu a avut meciuri uşoare. A fost condus în prima repriză, apoi a recuperat şi a câştigat. Sincer să fiu, având în vedere vârsta sa, nu speram să ia o medalie la aceste Europene, dar ne-a făcut o surpriză frumoasă. A fost cea mai valoroasă medalie cucerită la băieţi de România la această competiţie. S-au luat două distincţii în concursul masculin, argintul lui Florin şi un bronz. Sportivul nostru are în faţă acum şi Mondialele de Under-23. Are perspective frumoase, e talentat. Categoric, poate să-şi facă un viitor prin lupte, să ajungă şi antrenor. Ca sportiv, are mobilitate şi dârzenie. Calitatea de a dovedi voinţă atunci când oboseşti, de a nu ceda cu niciun chip, puţini copii o au. Florin nu cedează până în ultima secundă. Vine peste tine ca un tăvălug. În concurs, n-are emoţii şi frică. Vom mai auzi de el cu siguranţă. Va mai lua medalii. În primul rând, sperăm să fie sănătos şi să nu se accidenteze“, a mai spus Gheorghe Grigore.
 

S-a luptat numai cu adversari mai mari ca vârstă

 
În cele trei meciuri susţinute la Europene, Florin Tiţa s-a confruntat de fiecare dată cu adversari mai în vârstă ca el, ceea ce face ca performanţa lui să fie cu atât mai mare. „A fost foarte greu, ţinând cont că m-am confruntat cu adversari mai mari ca vârstă decât mine. Norvegianul cel puţin e mai mare cu zece ani! Am trecut însă peste acest dezavantaj, m-am mobilizat şi am reuşit să urc pe podium. E un pas înainte în cariera mea. Îmi dă curaj că se poate şi mai mult. Sunt tânăr şi e timp pentru rezultate şi mai mari. La următoarea ediţie a Europenelor, sper să cuceresc medalia de aur. Iar pe termen lung mi-am propus să particip la Jocurile Olimpice“, a declarat Florin Tiţa.
 
Sursa foto: Facebook (Gheorghe Grigore)
 
Citeşte şi:
 

Luptător la CS Farul Constanţa La numai 20 de ani, Florin Tiţa a devenit vicecampion european de seniori (galerie foto)

UPDATE Luptătorii Florin Tiţa şi Răzvan Arnăut, de la CS Farul Constanţa, vicecampioni europeni (galerie foto)


Florin Tiţa şi antrenorul său, Gheorghe Grigore, pe primul loc în topul luptelor constănţene pe 2018 (galerie foto)

Andreea Ana şi Florin Tiţa, medaliaţi cu aur la Campionatul Balcanic de lupte (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lupte Florin Tița, campion național de seniori. Medalie și pentru Andrei Buruiană (GALERIE FOTO)

28 Nov 2022 1966

Lupte Florin Tița, Andreea Ana și Răzvan Arnăut, pe podium în Italia, la turneul internațional Ranking Series „Matteo Pellicone“ (GALERIE FOTO)

30 Jun 2022 1630

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 iulie 2021

21 Jul 2021 2366

Luptători la CS Farul Constanţa Războinicii zăpezilor! Florin Tiţa şi Răzvan Arnăut, pregătire cu lotul olimpic la Piatra Arsă

11 Jan 2021 4939

Florin Tiţa şi Andreea Ana, incluşi în clasamentul celor mai buni luptători români ai anului 2020

01 Jan 2021 5067

Florin Tiţa şi Andreea Ana participă la Campionatul European de lupte pentru seniori (galerie foto)

10 Feb 2020 4163

Luptătoarea Andreea Ana, din Mangalia, performera anului la seniori U-23. Au fost laureaţi şi alţi sportivi din judeţul Constanţa (galerie foto)

06 Jan 2020 3212

Luptător la CS Farul Constanța La numai 20 de ani, Florin Tița a devenit vicecampion european de seniori (galerie foto)

13 Apr 2019 3046

UPDATE Luptătorii Florin Tiţa şi Răzvan Arnăut, de la CS Farul Constanţa, vicecampioni europeni (galerie foto)

06 Mar 2019 2669

Florin Tiţa şi antrenorul său, Gheorghe Grigore, pe primul loc în topul luptelor constănţene pe 2018 (galerie foto)

25 Dec 2018 2828

Două medalii de aur şi una de argint pentru CS Farul Constanţa la Campionatul Naţional de lupte (galerie foto)

16 Jul 2018 3290

Andreea Ana şi Florin Tiţa, medaliaţi cu aur la Campionatul Balcanic de lupte (galerie foto)

01 Nov 2017 3087