Maestrul este la Constanţa Inspirat de un film să practice Aikido, Shihan Dan Corneliu Ionescu a devenit o legendă (galerie foto + video)

Stagiul naţional de Aikido, organizat la Constanţa de Asociaţia AIKI Dojo Constanţa şi Federaţia Română de Aikido, a început ieri, în sala de la Complexul Sportiv „Tomis“. Acţiunea se derulează şi astăzi, când se aşteaptă ca numărul participanţilor să crească, ieri, sub coordonarea maestrului Dan Corneliu Ionescu, pregătindu-se în jur de 50 de sportivi de toate vârstele, din întreaga ţară. 
 
Shihan Dan Corneliu Ionescu (centura neagră 8 dan), preşedintele Federaţiei Române de Aikido şi şeful Confederaţiei Europene de Aikido, este deţinătorul celui mai înalt grad în Aikido din România. În vârstă de 74 de ani şi cu 40 de ani de experienţă în domeniu, Dan Corneliu Ionescu este şi cel mai vârstnic sportiv al stagiului. Cu ocazia acestei acţiuni, este prezentă şi o echipă de cineaşti americani, care realizează un documentar despre Aikido, intitulat „Living Aikido Life”. În cadrul acestuia, vor fi prezentaţi zece maeştri internaţionali din diferite colţuri ale lumii, care şi-au dedicat viaţa dezvoltării şi transmiterii acestui stil de arte marţiale, iar Dan Corneliu Ionescu este unul dintre ei.

A fost gimnast de performanţă, dar a făcut şi ju-jitsu 

Preşedintele federaţiei române este unul dintre cei mai apreciaţi maeştri pe plan mondial, după ce a învăţat singur şi a dezvoltat un stil propriu de Aikido. Prezenţă constantă la stagiile internaţionale de pregătire, maestrul a fost invitat în Statele Unite ale Americii pentru realizarea documentarului, însă a acceptat implicarea sa doar cu condiţia ca filmările să se facă în ţară, cu participarea membrilor Federaţiei Române de Aikido. Pentru acest eveniment a fost ales stagiul naţional de la Constanţa. „Am descoperit Aikido în 1977, uitându-mă la un film. M-am apucat atunci de acest sport şi m-am ţinut. În tinereţe, am fost gimnast de performanţă, dar am practicat şi ju-jitsu“, spune Shihan Dan Corneliu Ionescu.

Clubul din Constanţa, unul dintre cele mai serioase 

„Stagiul de la Constanţa e unul obişnuit, nu are nimic special. În fiecare lună, noi avem o asemenea acţiune în alt oraş. Acum am ajuns la Constanţa. Sunt prezenţi sportivi din Bucureşti, Craiova, Roşiori, Ploieşti, Sf. Gheorghe, Braşov şi, bineînţeles, din Constanţa, unde e un club puternic, unul dintre cele mai serioase ale federaţiei noastre. Probabil că mâine (n.r. astăzi), când nu mai e zi lucrătoare, vor fi mai mulţi practicanţi de Aikido la Constanţa“, a mai spus preşedintele Federaţiei. Cel mai tânăr sportiv care a sosit pe litoral la acest stagiu are cinci ani.

Calea armonizării energiilor 

Shihan Dan Corneliu Ionescu spune că Aikido este o formă de artă marţială care se bazează pe ideea că trebuie să foloseşti cât mai mult de la cel care te atacă, adică energia lui, loviturile lui, pentru ca în final să le întorci înapoi, împotriva lui. „E un principiu frumos, dar greu de realizat. Se bazează pe această idee a dezechilibrului partenerului. Când eşti dezechilibrat, atât mental, cât şi fizic, nu poţi face mare lucru, întrucât trebuie să-ţi recapeţi echilibrul. În acel moment, îi poţi face adversarului o tehnică, să-l arunci, să-l fixezi ş.a.m.d. Ce însemnă Aikido? Ai - armonie, ki - energie, do - cale. Deci calea armonizării energiilor“, punctează Dan Corneliu Ionescu, care este un susţinător fervent al sportului şi al mişcării fizice.
 
„Este indicat să fie practicat un sport, că e Aikido, tenis, atletism, volei etc., nu contează. Avem nevoie de un popor sănătos. Oamenii au astfel un tonus bun, pot munci şi învăţa bine, sunt optimişti. În plus, sportul te învaţă să te ridici după ce cazi. Statul ar trebui să-şi bată capul cu această treabă, să lase sălile gratuit, ca lumea să poată face cât mai mult sport. Din păcate, în momentul de faţă, sportul e încă o afacere“, precizează maestrul.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un cunoscut actor american împlinește 57 de ani

10 Apr 2019 679

Antrenamente demonstrative Şcoala de Aikido Constanţa marchează Ziua Aikido-ului în România

11 May 2017 1667

10 aprilie, o dată importantă pentru Steven Seagal, prezent anul trecut la Constanţa

10 Apr 2017 1209

Interviu online Cristina Gâdea - „Aikido te învaţă să îţi urmăreşti scopul cu tenacitate calmă, să nu te laşi deturnat de eşec“ (galerie foto)

04 Nov 2016 6733

Practicanți de Aikido din toată România se antrenează la Constanța (galerie foto+video)

06 May 2016 1703

Shihan Dan Corneliu Ionescu încheie producţia Stagiul de Aikido de la Constanţa, filmat de americani pentru un documentar

06 May 2016 3432

Cineaști americani vin la Constanţa, pentru a filma un documentar despre maestrul Dan Corneliu Ionescu

05 May 2016 1760

Ştiaţi că...? Steven Seagal, eroul salvator de la Hollywood...

10 Apr 2016 2439

UDTTMR organizează, în premieră, un curs privind tehnicile de autoapărare Aikido

31 Mar 2016 1467

Centrul natura Pofta de mișcare, nu poftă de mâncare!

20 Sep 2015 1811

#citeşte Mesajul aniversar al lui Ion State, instructor-şef al Aikikai Constanţa

08 Nov 2014 2492

Interviu cu Ion State, instructor-șef al Aikikai Constanța „Pentru prima oară, va călca pe pământ românesc un urmaş al Fondatorului Aikido“

15 Aug 2014 4309

Demonstrații de arte marțiale și un concurs de tir cu arcul. Află unde și când au avut loc (galerie foto)

02 Jun 2014 1554

Curs introductiv de AIKIDO pentru adulţi

12 Oct 2013 1599

Ion State, instructor şef al Aikikai Constanţa „Aikido a fost dragoste la prima vedere. Este ca un drog”

28 Sep 2013 6536