Ion Sîrbu - „Căram porumb cu coşurile ca să ţinem echipa“ Marius Moşteanu joacă fotbal la AS Carvăn

Fotbalul este una dintre puţinele distracţii duminicale ale locuitorilor satului Carvăn din judeţul Constanţa, astfel că Ion Sîrbu se zbate să menţină echipa locală, AS Carvăn, la un nivel acceptabil. Formaţia evoluează în Liga a V-a şi îl are ca vârf de lance în atac pe Marius Moşteanu.

„Mă ocup de echipă din 1987. Înainte se numea Gloria Carvăn, acum e AS Carvăn. Împreună cu câţiva băieţi inimoşi, încercăm să scoatem tineretul la mişcare, să mobilizăm satul. Altă distracţie nu avem aici, la 115 kilometri de Constanţa. Lumea merge doar la biserică şi la fotbal. Mi-a plăcut mereu acest sport şi am pus umărul pentru sprijinirea echipei“, a declarat Ion Sîrbu (49 de ani), cel care e „factotum“-ul lui AS Carvăn. Echipa evoluează în Seria Sud a Ligii a V-a şi ocupă locul 11 (din 14 competitoare), cu 10 puncte. În 11 meciuri, a realizat trei victorii, pierzând şapte meciuri şi remizând într-unul. Fotografia care ilustrează acest articol este de la partida CS Carvăn Lipniţa - AS Cogealac, scor 2-2, disputată pe 28 aprilie 2012, în etapa a treia a play-out-ului Ligii a IV-a. Meciul a fost arbitrat de Bogdan Bercea, asistat de Gabriel Bodnar şi Dumitru Mihal (toţi, din Constanţa).

În 1988, Portul a vrut să-l transfere pe Vasilică Moşteanu

Satul Carvăn aparţine de comuna Lipniţa, astfel că jucătorii provin din cele două aşezări. „Avem băieţi tineri în lot, mulţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, unii în jurul vârstei de 20 de ani, dar şi câţiva mai în vârstă. Chiar şi eu mai joc, câte 20 de minute - o repriză. Portarul, Aurel Manea, are 33 de ani, libero-ul, Marius Comşa, se apropie de 40 de ani, iar Vasilică Moşteanu e de o seamă cu mine. Am fost colegi şi la şcoală, şi la liceu. În 1988, a vrut să-l transfere echipa Portul Constanţa. Era golgheterul seriei. Eu am jucat şi pe la Călăraşi. Sunt de fel din Carvăn, acum locuiesc la Băneasa, dar am copilărit şi la Călăraşi, care e mai aproape de noi decât Constanţa”, arată Ion Sîrbu.

„Poate să plouă cu găleata, că nu e niciodată noroi pe teren“

Acesta a şi marcat în ultimul meci jucat de AS Carvăn şi câştigat cu 5-0 pe teren propriu cu Trophaeum Adamclisi. Sîrbu a închis tabela în minutul 86, iar celelalte reuşite le-au aparţinut lui Marius Moşteanu (3, 72), Mihai Bode (37) şi Onanis Memet (71). Marius Moşteanu (simplă potrivire de nume cu preotul constănţean Marius Moşteanu) are 22 de ani şi e nepotul lui Vasilică Moşteanu. „Joacă vârf sau extremă. E un fotbalist bun. Casa lui Memet e chiar lângă stadion. De mic a fost în preajma fotbalului. L-am reprofilat fundaş stânga, deşi el e dreptaci. Şi din urmă vin câţiva copii promiţători. Avem un gazon foarte bun. Poate să plouă cu găleata, că nu e niciodată noroi pe teren“, a mai spus Ion Sîrbu.

Hat-trick şi pentru Memet

Marius Moşteanu e gura de foc a lui AS Carvăn. Punctează meci de meci, având calităţi de golgheter. În înfrângerea cu 3-4 cu Voinţa Cochirleni, a marcat toate golurile echipei sale, la 4-1 cu AS Ciocârlia a înscris de două ori, ca şi la eşecul cu Inter Ion Corvin (2-8), în egalul (3-3) din deplasare cu Castelanii Castelu şi în victoria (9-2) cu AS Independenţa. În afară de cei menţionaţi, alţi marcatori ai lui AS Carvăn au fost Florin Răducanu, Vasilică Moșteanu, Mădălin Manea, Ionuț Brici, Alexandru Stănescu, Beizat Adil, Viorel Anton sau Ovidiu Titirie. În meciul cu AS Independenţa, Onanis Memet a realizat un hat-trick.

Mergeau la meciuri şi cu tractorul, şi cu DAC-ul

Ion Sîrbu povesteşte că, înainte de Revoluţie, condiţiile pentru fotbal erau vitrege la Carvăn. „Primăria nu ne sprijinea. Primeam ceva de la Cooperaţie şi în rest ne descurcam noi cum puteam. De la fiecare casă, căram porumb cu coşul şi îl duceam la baza de recepţie să-l vindem, pentru a face rost de bani. Iar la meciuri mergeam cu căciula din spectator în spectator pentru a da fiecare cât putea. Şi cu deplasarea în alte localităţi era greu. Atunci nu aveam şosea, iar arbitrii veneau până la Lipniţa, de unde mergeam noi şi-i luam. În deplasări, mergeam şi cu tractorul, şi cu DAC-ul“, spune Ion Sîrbu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.