Matei Asandei a dus Farul pe „Wembley“ Un copil originar din Constanța, participant la meciul Anglia - Cehia, de la Euro 2020!


 
  • Partida Anglia - Cehia, din grupa D a Campionatului European, s-a jucat pe stadionul „Wembley“ din Londra.
  • Matei Asandei s-a mutat cu familia sa în capitala Angliei în urmă cu doi ani.
  • Puștiul joacă la grupa Under-9 a AVA Football Club, iar la Constanța a evoluat la FC Farul 2012, avându-l ca antrenor pe Răzvan Drăgan.    
 
Seară de neuitat pentru un mic fotbalist, originar din Constanța, Matei Asandei, care s-a numărat printre copiii care au intrat pe teren, pe stadionul „Wembley“ din Londra, la meciul Anglia - Cehia 1-0, de la Campionatul European!
 
Matei este la Londra de doi ani, de când s-a mutat acolo alături de familie. El și tatăl său, Cosmin Asandei, sunt mari fariști. Născut și crescut la Constanța, Cosmin este de mic fan înfocat al echipei fanion a litoralului, iar fiul său i-a moștenit pasiunea pentru fotbal și pentru Farul. Matei a început sportul-rege la gruparea „alb-albastră“, pregătindu-se la grupa 2012 antrenată la acea vreme de Răzvan Drăgan. După ce familia Asandei s-a mutat în capitala Angliei, copilul a continuat fotbalul, la AVA Football Club, grupare manageriată de Adrian Avasâlcăi (fost jucător la Oțelul Galați), care are, din 2019, un parteneriat cu Academia Hagi. La AVA Matei joacă la grupa Under-9, care e pregătită chiar de tatăl său. „Când am ajuns în Regatul Unit, am urmat cursurile de antrenor de fotbal Level 1, iar Adrian Avasâlcăi mi-a acordat șansa să antrenez grupa U-9. De curând, am participat la un turneu pe Stamford Bridge, unde ne-am clasat pe locul secund“, a declarat Cosmin Asandei. 
 

Reprezentantul Chalkhill Primary School la meci
 

În 2019, Matei a avut bucuria de a ieși pe gazon, alături de colegii săi de grupă, de mână cu jucătorii echipei mari a Farului, la un meci jucat la Constanța în Liga a 2-a. La doi ani de la acel moment, micul fotbalist s-a aflat din nou într-o asemenea onorantă postură, însă la un nivel mult mai înalt, la Campionatul European, și după un tipar puțin schimbat, pentru a se respecta protocoalele UEFA împotriva pandemiei de coronavirus! Organizatorii partidei Anglia - Cehia, jucată pe legendara arenă „Wembley“, au solicitat școlii Chalkhill Primary School, cea la care învață și Matei, să desemneze un copil care să facă parte din protocolul meciului. Școala se găsește în apropiere de „Wembley“ și chiar are în siglă inclusă o arcadă a stadionului. Iar copilul desemnat a fost românul, constănțeanul, Matei Asandei!


Cea mai nimerită alegere
 

Explică tatăl băiețelului. „Nominalizarea a făcut-o profesorul de sport, care a considerat că Matei e cea mai nimerită alegere. A văzut că băiatul e foarte serios și implicat în tot ce face legat de sport. În plus, pe perioada pandemiei, ne-a văzut într-un parc unde ieșeam să fac cu Matei alergări și alte exerciții de menținere fizică. Băiatul a participat și la toate lecțiile online de sport și a urmat întocmai filmulețele trimise de respectivul profesor pentru ora online. Astfel că el a fost desemnat, din partea Chalkhill Primary School, să facă parte din grupul de copii care au intrat pe teren înainte de meciul Anglia - Cehia“, a punctat Cosmin Asandei. Un anunț cu prezența băiețelului la meci a fost postat de școală și pe Twitter. „Unul dintre elevii noștri a avut privilegiul de a participa la meciul Anglia - Cehia, de pe «Wembley»“, se arată pe rețeaua de socializare. 
 

Scenariu schimbat

Pentru a se respecta normele anti-Covid-19, nu s-a permis contact fizic între jucători și copii înainte de meci. Astfel că aceștia din urmă nu au mai ieșit de mână cu fotbaliștii pe teren și nu au mai stat înaintea acestora în momentul intonării imnurilor, așa cum se obișnuia înainte. Scenariul a fost altul. Întâi au ieșit copiii, s-au aliniat la centrul terenului în două grupe, unul dintre ei a adus mingea de joc, după care s-au retras. Și abia apoi au venit jucătorii. Oricum, chiar și așa, Matei a avut parte de o adevărată aventură cu ocazia meciului de pe „Wembley“. Toți copiii care au ieșit pe teren au fost integrați unui program cuprinzător, bine stabilit. S-au reunit încă de la ora 14.00, petrecând mai mult timp împreună, socializând și repetând în amănunt ceremonialul la care urmau să ia parte.
 

O zi plină


„A fost foarte frumos, iar Matei a rămas cu amintiri de neuitat. O experiență deosebită. O zi plină pentru el. Mi-a povestit că au cântat, au desenat, au jonglat cu mingea, au luat masa în incinta stadionului. Au petrecut aproximativ șase ore în arenă. Toți copiii au primit cadouri din partea sponsorilor: kit de fotbal, ghete de fotbal, minge, rucsac, geacă, sticlă de apă, agendă“, a punctat Cosmin Asandei, care a fost și el prezent pe stadion, la meci.
 

„Cu Farul peste tot“

 
Ambii reprezentanți ai familiei Asandei au purtat pe „Wembley“ și materiale cu însemnele Farului, așa cum fac mereu. „Eu și băiatul meu ne putem numi ambasadori FC Farul. Pe unde am cutreierat, mereu am purtat însemnele clubului“, îi place lui Cosmin să spună, cu mândrie. Antrenorul grupei U-9 de la AVA Football Club are și masca medicinală în culorile Farului, personalizată, cu mesajul „Cu FC Farul peste tot!“.

 

Aer de originalitate pe „Craven Cottage Stadium“
 

Tatăl și fiul au vizitat ori au fost la meciuri pe aproape toate stadioanele din Londra. Una dintre arenele care le-a plăcut foarte mult, grație aerului de originalitate pe care l-au respirat acolo, a fost „Craven Cottage Stadium“, pe care joacă Fulham FC. „Stadionul celor de la Fulham și-a păstrat istoria de peste 100 de ani prin tribuna 1, aceasta nefiind atinsă de modificări“, se arată pe pagina de Facebook „Peluza Marina Farul“, care strânge de la fani fotografii cu Farul din întreaga lume, la această campanie contribuind cu imagini și Cosmin Asandei. „Tribuna 1 este așa cum se vede în poze, scaune din lemn, turnicheți din fontă. Au fost modernizate doar peluzele și tribuna a 2-a“, a completat Cosmin Asandei. La fotbal, lui Matei îi place să joace în bandă, pe ambele părți ale terenului, dar în special pe stânga, de unde intră bine în centru. 

    

PRECIZĂRI:
 


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Sursa foto: Cosmin Asandei și Facebook (FC Farul)
 
Citește și:

Simboluri ale Constanței
Banner cu imaginea lui Jean Constantin și sigla FC Farul, afișat la Vatican

 
Academia Hagi a încheiat un parteneriat cu AVA Football Academy din Londra (galerie foto)

Andrei Maer, de la Academia Hagi
Copilul care a intrat pe teren cu Moţi, la meciul România - Lituania, e din Constanţa (galerie foto+video)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Londra. „Acasă“ la Raheem Sterling Tată și fiu, constănțeni, finaliști cu AVA Football Club în turneul Wembley League U-10 2022 (GALERIE FOTO)

21 Jul 2022 2016

Stadionul Farului Constanţa, într-un proiect şcolar la Londra. Iar un fular al Farului, pe arena „Celtic Park“, în Scoţia (galerie foto)

27 Oct 2021 4680