Mihai Turcu, fundașul de legendă al „marinarilor“ „Câte zile voi avea, lângă Farul voi fi. Am plâns mult pentru Farul!“

  • Mihai Turcu a jucat 14 ani în culorile „marinarilor“, disputând în Divizia A 252 de jocuri şi înscriind 14 goluri.
  • Ca fundaș stânga, fostul farist a avut dueluri directe de poveste cu Marius Lăcătuș, Mircea Lucescu, Fazekaș de la Tg. Mureș sau Troi.
  • Mihai Turcu a trăit la intensitate maximă duelurile Farul - Rapid, care erau mereu de mare încrâncenare și cu un consum emoțional deosebit. 
Ajuns la vârsta de 72 de ani, Mihai Turcu, unul dintre cei mai buni fundași din istoria Farului Constanța, rememorează momente unice, pline de emoție, trăite în tricoul „alb-albastru“.

Născut la Nucet, în județul Dâmbovița, Mihai Turcu a ajuns la Farul la 21 de ani, pe 3 noiembrie 1970, și a jucat 14 ani în culorile „marinarilor“, disputând în Divizia A 252 de jocuri şi înscriind 14 goluri. Într-un interviu acordat Farul TV, la „Față în față cu istoria“, Mihai Turcu povestește că, inițial, el juca extremă stânga, iar, după o perioadă, la Farul a fost distribuit în rolul de fundaș stânga, cel care avea să-l consacre pentru restul carierei.

„Uite, nea Gigi, cum joacă un fundaș“

„Câte zile voi avea, lângă Farul voi fi. Farul m-a lansat și m-a consacrat. Nu mai sunt dâmbovițean, sunt constănțean. Prima dată am jucat la Farul extremă stânga. Eram cu Kallo. El, valoare mare. Apoi el a plecat la Târgoviște, de unde venisem eu. Apoi, pe când pregăteam un meci contra Craiovei, în Bănie - la noi era antrenor Gigi Ola - la un antrenament, în glumă, am zis: «Uite, nea Gigi, cum joacă un fundaș». Eu eram extremă, dar băgam alunecări. La Craiova, stadionul arhiplin, cum era și la Constanța, de altfel. Fundaș stânga la noi a jucat un fotbalist Bratu, iar eu - extremă. În prima repriză, Cârtu l-a făcut avion pe Bratu. La pauză, nea Gigi zice: «Iese Bratu, trece Turcu fundaș stânga, iar Ion Moldovan extremă stânga». După pauză, Cârțu n-a mai mișcat, iar meciul s-a terminat 1-1. De atunci, eu am rămas fundaș stânga. După ce m-am retras, m-a urmat în acest post Cristi Cămui, care urca precum eu și centra la fel“, a povestit Mihai Turcu.

„De la cine ai învățat să dai gol cu capul?“  

Ca fundaș stânga, fostul farist a avut dueluri directe de poveste cu Marius Lăcătuș, Mircea Lucescu, Fazekaș de la Tg. Mureș sau Troi. Mihai Turcu își amintește de câteva goluri importante de-ale sale, două dintre ele fiind în meciuri cu Iașiul. „Unul a fost cu o ghiulea de la 30 de metri, sub bară. Apoi, într-o altă partidă, am înscris cu capul, iar Mărculescu, care nu a jucat atunci, m-a întrebat apoi: «De la cine ai învățat să dai gol cu capul, tu, unul așa mic?». «De la tine», am răspuns. «Așa, să recunoști!». Eu eram stângaci pur, iar cu dreptul mergeau numai voleuri“, a spus Mihai Turcu.

Ca o piatră de moară 

Fostul fundaș stânga a trăit la intensitate maximă duelurile Farul - Rapid, care erau mereu de mare încrâncenare și cu un consum emoțional deosebit. În sezonul 1973/1974, încheiat de echipa de pe litoral, FC Constanța, așa cum se numea atunci, pe locul patru, după ce „marinarii“ s-au impus în tur categoric, cu 4-0 (pe 2 decembrie 1973), cele două formații s-au întâlnit în București, pe 16 iunie 1974, în penultima etapă (a 33-a) a campionatului, giuleștenii fiind cu sabia lui Damocles deasupra capului. Aveau nevoie neapărat de victorie, pentru a reuși salvarea de la retrogradare, în condițiile în care, în ultima rundă, aveau meci deosebit de greu la Iași. Partida Rapid - FC Constanța  s-a încheiat la egalitate, 1-1, iar remiza a fost ca o piatră de moară pentru Rică Răducanu și ai săi, care, în etapa următoare, aveau să piardă în Copou cu 0-1 și să retrogradeze în Divizia B. 

A reușit egalarea

În meciul contra constănțenilor, Rapidul a deschis scorul, însă fundașul stânga Mihai Turcu a reușit egalarea, cu un sfert de oră înainte de final. „La Rapid erau fundași centrali Florin Marin și Niță, mari, înalți, iar eu aveam 1,72 m. Mi-a dat Constantinescu o pasă peste ei, s-au întors greu, eu aveam viteză bună, unul m-a prins din spate, dar m-a scăpat ulterior. Mingea sărea, era exact cum îmi convenea mie. A ieșit și portarul Rică Răducanu la 16 m, eu am pus latul, balonul a căzut pe linia porții, sub bară, gol! M-a și înjurat Rică“, îți amintește Mihai Turcu.


Portarul Rică Răducanu, surprins în ofsaid!

Odată cu scurgerea timpului, în jocul giuleștenilor și-au făcut apariția disperarea și precipitarea, care l-au împins pe Rică Răducanu din poartă la atac! Minut cu minut, acesta se apropia tot mai mult de careul constănțean, totul culminând cu faza în care a fost surprins în ofsaid, în premieră pentru un portar (cel puțin din România)!

„«Turcește», murim pe teren și câștigăm meciul!“

O altă partidă contra giuleștenilor, de la Constanța, meci cu mare importanță, l-a făcut pe Mihai Turcu să nu doarmă noaptea. De grija partidei, jucătorul de atunci nu putea nici să mănânce! „Am intrat de joi în cantonament la Eforie. Eram la retrogradare, iar, dacă nu băteam, aveam șanse să ne ducem în Divizia B. Toată noaptea n-am dormit. Mă gândeam: «Mă, ce facem?». Nici să mănânc nu puteam. Nu puteam să înghit. Îmi venea să plâng. Eu am iubit mult echipa asta, Farul. Am avut oferte și de la UTA, dar am rămas aici. Înainte de meciul cu Rapidul, eram la masă cu Antonescu, Ștefănescu și Nistor. Am trântit puțin mai tare tacâmurile. A venit nea Gigi Ola: «Ce e, ce s-a întâmplat?». Îmi venea să plâng. «Nu pot să mânând, dați-mi voie să plec, mă duc la mare, la plimbare», am spus. S-au ridicat și ceilalți trei și am plecat să ne plimbăm și să ne liniștim. «Moșule, ce facem?», l-am întrebat pe Dumitru Antonescu. «Turcește (n.r. așa îi spunea Antonescu, de la Turcu), murim pe teren și câștigăm meciul!», a venit, hotărât, răspunsul. La partidă, era lume și-n pomi. N-am văzut în viața mea atâția oameni ca la acea confruntare. I-am bătut cu 2-1, au dat gol Ignat, din centrarea mea, și Peniu - golul victoriei, după ce fusesem egalați. Abia după trei zile am ieșit din casă, atât de mult mi-a luat să mă liniștesc după acel meci. Am plâns mult pentru Farul în cariera mea“, se destăinuie Mihai Turcu.

Mai are o dorință

Acesta se bucură că echipa de pe litoral e din nou în Liga 1, după mai mulți ani de absență de pe prima scenă a fotbalului românesc. Totodată, Mihai Turcu mai are o dorință. „Nu se mai putea altfel, dacă nu se făcea unirea cu FC Viitorul, din vară. Uitați și stadionul cum arată. Măcar să facă un stadion nou, Cât vom mai fi și noi în viață, poate prindem o arenă nouă și vreau să dau și eu lovitura de începere la un meci pe noul stadion. Că nu mă las, până nu ajung pe la 85 de ani nu mă las“, a mai spus Mihai Turcu, la Farul TV. 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: captură Farul TV


Citește și:

S-au războit pe când „Fiarei” abia îi mijise mustaţa
Fotbalistul de la Farul care l-a băgat în sperieţi pe Marius Lăcătuş (galerie foto)


Mihai Turcu, legendă a ”marinarilor”, a ajuns la 71 de ani
”La multi ani, luminați permanent de Farul din Constanța!”


Sâmbătă, la Constanţa, un nou episod din duelul Farul - Rapid. Poveşti savuroase
„Murim pe teren, facem orice ca să salvăm echipa!“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Insolvențe Constanța Cazul Asociaţiei Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010, în atenția Tribunalului Constanța

29 Jan 2024 1341

Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010, în insolvență! Luni, termen nou la Tribunalul Constanța

22 Oct 2023 1020

Insolvența CS Școala de Fotbal Farul Constanța 2010 amânată pentru luna octombrie

12 Jun 2023 1744

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 septembrie 2021

16 Sep 2021 2731

Mihai Turcu, legendă a ”marinarilor”, a ajuns la 71 de ani ”La multi ani, luminați permanent de Farul din Constanța!”

02 Oct 2020 5604

Gol Mihai Turcu, iar „Tamango“ s-a aruncat în atac Într-un meci cu FC Constanța, Rică Răducanu a devenit primul portar surprins în ofsaid (galerie foto)

13 May 2020 6579

Sâmbătă, la Constanţa, un nou episod din duelul Farul - Rapid. Poveşti savuroase „Murim pe teren, facem orice ca să salvăm echipa!“

30 Nov 2019 5789

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 octombrie 2019

16 Oct 2019 3298

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 7 mai 2019

08 May 2019 3823

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 9 iulie 2018

12 Jul 2018 3115

Proiect de hotărâre de CLM pentru hotelul de opt etaje al lui Dorinel Turcu, de la Easy Credit 4 All IFN SA

27 Feb 2017 2984

Semifinaliștii selecției naționale pentru Eurovision

13 Feb 2017 1771

Un hotel de 8 etaje se va ridica în stațiunea Mamaia? Investitorul este Dorinel Turcu, de la Easy Credit 4 All IFN SA

15 Jan 2017 6322

O pensiune cu două etaje se va ridica în Vama Veche! Ce suprafaţă va avea construcţia

09 Dec 2016 3100

Mai mulți bani pentru administratori ai firmei Easy Credit 4 All IFN SA! Cine deține societatea

08 Dec 2016 10676