Ministrul Tineretului şi Sportului Fotbalul, automobilismul, ciclismul şi motociclismul sunt sporturile care vor organiza primele competiţii

  • Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că fotbalul, automobilismul, ciclismul şi motociclismul sunt sporturile care vor organiza primele competiţii după ordinul comun al MTS şi Ministerului Sănătăţii care reglementează reluarea activităţii sportive după întreruperea cauzată de pandemia de coronavirus.
Astăzi, 2 iunie, Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a susținut la sediul MTS o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre faza a doua a reluării activității sportive și a competițiilor în aer liber, care se pot organiza începând de ieri, 1 iunie.

Acesta a prezentat și explicat cele mai importante aspecte ale ordinului comun MTS și MS în care sunt descrise condițiile necesar a fi respectate în vederea reluării competițiilor sportive organizate în aer liber sau în bazine acoperite sau aflate în aer liber precum și a activităților de pregătire sportivă în spații închise, în bazine acoperite sau aflate în aer liber de către sportivii profesioniști, sportivii de performanță și/sau legitimați, informează Ministerul Tineretului și Sportului. 

Principalele declarații făcute în timpul conferinței de presă 

“De ieri, 1 iunie, în România se poate face mult mai mult sport. Am reuşit această deschidere poate mai repede decât se aşteptau mulţi. Le oferim sportivilor posibilitatea de a se antrena şi de a participa la competiţii. Dar această deschidere vine cu răspundere uriaşă, pe care o avem noi, ca instituţii ale statului, cât şi instituţiile sportive şi entităţile care organizează pregătirea şi competiţiile sportivilor români. Încep cu un apel: Deschideţi bazele şi sălile pentru sport!

Bineînţeles, respectând legile şi normele şi protejând sănătatea tuturor participanţilor. Tot ce aveţi de făcut este să respectaţi ordinul comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii şi, eventual, chiar să elaboraţi norme interne pentru o cât mai bună protejare a sportivilor. Mingea, din punctul meu de vedere, este la dumneavoastră, administratori de săli, baze sportive şi oficiali ai structurilor sportive şi daţi drumul la sport.

Am reuşit să punem în acord interesul uriaş pentru sport cu restricţiile inerente ale acestei stări de alertă. Ordinul comun stabileşte un cadru foarte bine definit pentru majoritatea tipurilor de pregătire, antrenament şi chiar competiţie. Mai puţin pentru competiţiile în sală. Ce avem în plus de ieri faţă de 15 mai? Deschiderea e la toate categoriile de vârstă, se pot organiza competiţii, dar în anumite condiţii.”

“Ordinul reglementează activitatea sportivilor de performanţă, adică sportivi legitimaţi. Se pot deschide competiţiile în aer liber pentru sporturi individuale, dar şi de echipă, după condiţiile din ordin. Sunt permise şi antrenamente şi la competiţiile de sală, dar antrenamente individuale. De asemenea, se pot relua antrenamentele şi competiţii în bazin. Rămâne însă regula fără spectatori la toate competiţiile. Juniorii se pot antrena în aer liber şi în sală, individual sau în grup de maximum 3, cu distanţare. Deci nu în regim colectiv. Deci cluburile şi bazele sportive pot relua activitatea respectând normele din ordinul comun.”

Avem câteva norme referitor la antrenamentele în spaţiile închise. La fitness însă e specific, în sensul să sunt multe aparate, dezinfectarea lor trebuie făcută după fiecare utilizare, spaţiul e mult mai restrâns, există activităţi colective cum este acea gimnastică pe muzică, la fel există ‘cycling’ unde sunt foarte multe biciclete una lângă alta. Dar eu sunt optimist.

Urmează să avem o nouă întâlnire la Ministerul Sănătăţii şi eu sper ca de la 15 iunie, în condiţiile în care vom avea o evoluţie bună, după anumite reguli, să avem posibilitatea să deschidem şi sălile de fitness, pentru că sunt esenţiale în ceea ce priveşte sportul în viaţa românilor. Adică în momentul de faţă sunt sute de mii de români care aşteaptă acest lucru.


Noi ne-am implicat în acest subiect şi am răspuns afirmativ solicitărilor venite din partea industriei de fitness, pentru că e o zonă economică. Deşi sălile de fitness nu ţin strict şi direct de noi (n.r. – de Ministerul Tineretului şi Sportului). Ele au o activitate cu un pronunţat caracter comercial. Evident că acolo se face sport, dar sălile de fitness au caracter comercial, plăteşti pentru a avea acces. În prezent pot face pregătire în sălile de fitness culturiştii sau sportivii profesionişti din zona de fitness. Eu nu am avut nicio problemă să le reprezint interesele în relaţia cu Ministerul Sănătăţii. O să vedem cum evoluează lucrurile.”

“Eu îmi doresc ca sportul să aibă spectatori. În propunerile iniţiale venite din partea Federaţiei Române de Fotbal şi a Ligii Profesioniste de Fotbal, ei şi-au asumat reluarea campionatului fără spectatori. Oriunde în lume s-a repornit competiţia, acest lucru s-a făcut fără spectatori în fază incipientă. Asta pentru a creşte nivelul de siguranţă şi de combatere a răspândirii acestui virus. Eu înţeleg situaţia de la cultură (n.r. – de la 1 iunie evenimentele culturale se pot desfăşura în aer liber în prezenţa a 500 de spectatori). Gândind comparativ s-ar putea să simţim o nedreptate, noi, cei din zona sportului. Dar să fim sinceri, publicul din cele două zone e uşor diferit.


Cel din sport e mult mai numeros, e mai pătimaş, interacţionează diferit faţă de publicul prezent la un spectacol. În plus, e foarte dificil ca organizator de meci să facă o selecţie şi să permită accesul a doar 400-500 de spectatori. Vă dau exemplul meu, la Universitatea Craiova sunt 7.000 de abonaţi. Cum ai putea ca şi club să selectezi doar 4-500 dintre ei? Ca la loto?

Teoretic ne-ar fi foarte uşor să spunem ”Da’ … Dar organizatorul meciului ar fi direct responsabil de distanţarea între spectatori, de o eventuală infectare, de eventuale victime care pot rezulta de acolo. Să ne aducem aminte, Liverpool – Atletico Madrid a avut pe cercetare dovedită 47 de decese. Doamne-fereşte! Deci eu nu cred că e foarte confortabil să îţi asumi aşa ceva într-o asemenea fază, ştiind că publicul din zona sportivă e foarte pătimaş. De asta spun să avem puţină răbdare. Iar pentru faza incipientă am concluzionat toţi să pornim fără spectatori.”

Sursa foto: Ministerul Tineretului și Sportului 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 544

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1044

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 505

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 638

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 465

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1643

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 470

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 359

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 306

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 458

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 649

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 500

Cumpărări directe Constanța Construirea terenului de sport cu balon de la Băltăgești costă aproape 710.000 lei (DOCUMENT)

12 Mar 2024 575