Nea Iorgu este sufletul formaţiei Părintele echipei de fotbal din Albeşti ar putea fi rudă cu o cunoscută cântăreaţă din România

Înfiinţată acum 39 de ani, formaţia locală evoluează în sezonul 2013/2014 în Liga a V-a, dar trage cu ochiul la eşalonul superior

Gloria Albeşti resimte în acest an efectele subţirimii lotului de jucători, astfel că, după cinci meciuri disputate, este ultima în clasament. Autoritatea locală îşi face datoria şi sprijină în continuare echipa, iar Ion Cârneci, cel care a înfiinţat Gloria, în anul 1974, spune că formaţia se va înzdrăveni şi îşi va reveni, nerenunţând la gândul de a activa în Liga a IV-a.

Echipa de fotbal din Albeşti a strâns până acum două puncte în cinci meciuri şi deţine lanterna roşie în Seria Est a Ligii a V-a constănţene de fotbal, dar „părintele” Gloriei este convins că situaţia se va rezolva, iar formaţia va începe să urce în clasament. „În acest moment, lotul este destul de subţire. Unii jucători au plecat la alte formaţii, iar cei rămaşi se împart între servicii şi fotbal, acordându-i, cum e şi normal, întâietate lucrului. Cei mai mulţi dintre ei muncesc la Şantierul de la Mangalia şi în construcţii. Avem speranţe însă că vom redeveni o echipă redutabilă şi că vom juca din nou în Liga a IV-a.

Dacă nu se va putea prin prisma locului ocupat în clasament, poate că vreo echipă din eşalonul superior nu va mai putea continua şi va exista posibilitatea să-i luăm noi locul”, a declarat Ion Cârneci (66 de ani), cel care a pus piatra de temelie a echipei, în sezonul 1974/1975, formaţia înscriindu-se la acea dată în Campionatul Orăşenesc Mangalia. „De atunci sunt cu echipa, sufletul ei. Mă ocup şi acum cu treburi administrative la Gloria, însă prima echipă am lăsat-o pe mâna altora mai tineri (antrenor e un fost fotbalist local, Ion Bâzdâgă) şi mă ocup de o grupă de copii născuţi în anii 1997, 1998 şi 1999, care evoluează în Campionatul Judeţean de juniori. În primul meci, am câştigat cu 8-2 la Agigea. Am câţiva copii foarte buni, care pot constitui schimbul de mâine. Beneficiem de sprijinul Primăriei Albeşti (primar, Gheorghe Moldovan), care ne plăteşte arbitrajele, ne asigură transportul la partidele jucate în deplasare şi se implică şi în alte privinţe. Primarul vine la meciuri şi e interesat să ajute fotbalul şi sportul de la Albeşti”, a mai spus Ion Cârneci.

A dat gol cu călcâiul şi le-a înnodat picioarele

Cel mai bun jucător al Gloriei Albeşti este un mijlocaş de 20 de ani, Ştefan Răileanu. „Un real talent, care dă goluri multe. Dacă i-ar fi alocat mai mult timp fotbalului, acum avea realizări înzecite pe teren, însă aceasta e situaţia, serviciul primează. Majoritatea jucătorilor au între 23 şi 25 de ani. Cel mai în vârstă este Ilie Mocanu, care are doar 31 de ani”, spune Cârneci. Şi Ion Fodor, un vârf de 18 ani, joacă bine. Printre fotbaliştii Gloriei se numără şi Mihai Moldovan (mijlocaş, 25 de ani), care este băiatul primarului Gheorghe Moldovan şi care îi ajută şi el pe băieţi. Dintre cei plecaţi de la echipă, Petre Anghel a ajuns la Callatis 2012 Mangalia, în Liga a III-a, iar Andrei Enache a fost transferat şi el la acest club, jucând mai mult la juniori. Dintre puştii pe care îi pregăteşte, Ion Cârneci oferă trei nume de jucători care pot ajunge mai sus: Laris Matei, Alexandru Diaconu şi Silviu Bora. „Sunt talente rare. Laris are 16 ani şi joacă vârf. E de nota 10. Evoluează şi la echipa mare. Ar face faţă şi la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi. E îndrăgostit după dribling. La meciul cu Agigea a dat gol cu călcâiul şi le-a înnodat picioarele la adversari. S-a mirat şi arbitrul de ce a văzut. Diaconu are 15 ani, iar Bora chiar 14 ani”, spune Ion Cârneci.

Mai buni decât Căluşarul Scorniceşti

La Albeşti, toată lumea îl ştie însă de „nea Iorgu” pe cel care a înfiinţat echipa de fotbal. „Acesta era numele naşului meu şi aşa am rămas şi eu. Am fost 15 ani secretarul Primăriei, iar înainte - agent fiscal. M-am implicat însă şi în ce priveşte muzica populară şi formaţia de dansuri din Albeşti. Am ocupat locul întâi pe opt judeţe. Am întrecut şi echipa Căluşarul Scorniceşti, care a câştigat însă, ţinând cont de ce sprijin avea pe atunci. Acum, primarul Mangaliei, Cristian Radu, care e nepotul meu, mi-a solicitat sprijinul în ce priveşte Clubul Pensionarilor de la Mangalia. Vreau să încropesc acolo o formaţie de dansuri şi un grup vocal, cu care să mergem la diferite evenimente, chiar şi la televiziune”, arată nea Iorgu. Având în vedere numele său de familie, este posibil ca Ion Cârneci să fie rudă, îndepărtată, cu interpreta de muzică populară Maria Cârneci. „Tatăl meu s-a născut în zona Tr. Severin, la Severineşti, iar acolo sunt mulţi de-alde Cârneci. M-am întâlnit odată la Albeşti cu Maria Cârneci şi i-am spus aceasta. Cântăreaţa a venit pe lume în judeţul Dâmboviţa, dar a zis că se va interesa dacă nu cumva are şi ea rădăcini acolo”, precizează Ion Cârneci.      

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ion Fodor

10 Oct, 2013 18:54

Da nea iorgu este cel care se implica cel mai mult ! ii place ceea ce face face din Inima ! RESPECT NEA IORGU !

Ion Fodor

10 Oct, 2013 18:53

Daca echipa aceasta ar primi mai multa atentie din partea celor care ne ajuta sa dezvoltam un fotbal cat mai placut Avem multe sanse sa ajungem cat mai sus!

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.