O familie cu trei handbaliste Povestea Andrei Moroianu, din Constanţa, cea mai bună extremă dreapta de la Campionatul European! (galerie foto)

Cea mai bună extremă dreapta de la recent încheiatul Campionat European feminin de tineret (Under-19), desfăşurat în Ungaria, la Gyor, a fost desemnată românca Andra Moroianu. Aceasta este constănţeancă, formată la CSS1 Constanţa şi la Centrul de Excelenţă Rm. Vâlcea, iar în prezent sportivă la echipa de Ligă Naţională CS Gloria 2018 Bistriţa - Năsăud!

La Campionatul European, România (antrenori, Dragoş Dobrescu, Valeriu Costea şi Ildiko Barbu-Kerekes) a realizat un rezultat important, clasându-se pe locul cinci şi egalând astfel cea mai bună performanţă tricoloră a ultimului deceniu la această categorie de vârstă (poziţia a cincea la Euro 2013). România a înregistrat la Gyor cinci victorii şi două eşecuri: 28-26 cu Portugalia, 30-20 cu Suedia, 25-30 cu Norvegia (în grupa preliminară D), 24-29 cu Spania şi 21-31 cu Ungaria (în grupa principală II), 37-27 cu Franţa (pentru locurile 5-8) şi 34-26 cu Danemarca (pentru locurile 5-6).
 

32 de goluri din 40 de aruncări!

 
Andra Moroianu a fost una dintre cele mai bune jucătoare ale României la Euro, golgetera formaţiei tricolore, cu 32 de goluri din 40 de aruncări, cu un procentaj fantastic, 80%, şi cu o medie de 4,57 goluri / joc! Constănţeanca a marcat astfel: 8 goluri cu Portugalia, 5 cu Suedia, unul cu Norvegia, 2 cu Spania, 3 cu Ungaria, 7 cu Franţa şi 6 cu Danemarca. Andra a primit titlul de cea mai bună jucătoare a meciului cu Danemarca, iar apoi a fost desemnată cea mai bună extremă dreapta a Campionatului European, fiind inclusă în echipa ideală a întrecerii.
 

Au preluat ştafeta de la mama lor

 
Născută pe 15 septembrie 2000, Andra a început handbalul la CSS1 Constanţa, la zece ani, cu antrenoarea Roxana Damian, cea care a pregătit-o pe toată perioada cât aceasta a jucat la clubul sportiv şcolar. Roxana Damian a antrenat-o la CSS1 şi pe sora Andrei, Ancuţa Andreea, care e şi ea handbalistă, jucând portar, iar în prezent evoluând la Ştiinţa Bucureşti, în Divizia A. Ancuţa Andreea e mai mare cu un an ca Andra şi ambele au preluat ştafeta de la mama lor, Anca, cea care a jucat handbal la Constanţa, dar s-a oprit la vârsta de 14 ani. Anca e tare mândră de fetele ei şi a urmărit cu sufletul la gură şi cu mari emoţii evoluţiile foarte bune ale Andrei la Euro, încununate de titlul de cea mai bună extremă dreapta a competiţiei. „Nici acum nu mi-am revenit pe de-a-ntregul! La final, stăteam cu fiica cea mare, ne uitam una la alta şi nu ştiam cum să reacţionăm“, a povestit, ieri, mama celor două surori handbaliste.
 

„Mândră, mândră, mândră de tine, iubirea mea!“

 
Anca a fost euforică şi pe Facebook, unde atât ea, cât şi fiica sa cea mare au subliniat rezultatele remarcabile ale Andrei la Euro. „Mândră, mândră, mândră de tine, iubirea mea! Pentru mine, eşti cea mai bună, copile! Ştii ce înseamnă asta, Andruşca? Munca ta, începând de la vârsta de zece ani. Acum ai ajuns să culegi roadele muncii tale şi ale antrenoarei tale, Roxana Damian. Bravo, Andruşca! Felicitări, Roxana! Hai, România!”, a fost mesajul mamei. „Mereu am ştiut că eşti cea mai bună şi că o să demonstrezi asta tuturor celor care ţi-au pus multe piedici în carieră. Te iubesc mult, sora mea, şi suntem cei mai mândri de tine!”, a postat şi Ancuţa.
 

„Viaţa de sportiv nu e uşoară, dar e frumoasă“

 
Andra Moroianu a fost doi ani la Centrul de Excelenţă de la Rm. Vâlcea, iar anul trecut a activat la U Cluj, în prima divizie din România. Însă, atât în perioada Rm. Vâlcea, cât şi în perioada Cluj, ea a jucat şi pentru CSS1, la junioare, iar, în doi ani la rând, echipa CSS1 de junioare 1 a evoluat la turneul final, clasându-se pe locul patru (în 2018, la Tg. Mureş) şi pe locul şase (în 2019, la Turda). În acest an, Andra a încheiat junioratul, iar în această vară s-a transferat la o altă echipă de Liga Naţională, CS Gloria 2018 Bistriţa - Năsăud. „Am pornit de jos şi am muncit. Am crezut în mine, chiar dacă am trecut prin multe obstacole. Viaţa de sportiv nu e uşoară, dar e frumoasă. Abia când ajungi pe podium, îţi poţi da seama cât de importantă este munca ta şi unde poţi ajunge. Mulţumesc tuturor celor ce îmi sunt alături, în special familiei mele şi antrenoarei mele, Roxana Damian!”, a fost mesajul Andrei Moroianu, care a făcut parte şi din lotul B al României, la un turneu în Polonia.
 

La Mioveni, Ancuţa a fost antrenată de Luminiţa Huţupan

 
„Când mi-am dat copiii la sport, nu m-am gândit neapărat la marea performanţă. Întâi am zis să facă mişcare, pentru sănătate. Iată că au ajuns însă şi sus. La CSS1, Roxana Damian a văzut ceva în fetele mele şi le-a dus în direcţia care a trebuit. Le-a fost un antrenor cu adevărat de excepţie“, a mai spus mama surorilor Moroianu. Înainte de Ştiinţa Bucureşti, Ancuţa a evoluat la echipa din Mioveni, unde a fost pregătită de Luminiţa Huţupan, fostul mare portar la României. „Ancuţa e o portăriţă foarte bună. Luminiţei Huţupan i-a remarcat calităţile“, a spus mama.
 
Coechipiere, dar şi adversare!
 

Andra şi Ancuţa au fost şi coechipiere (la CSS1), dar şi adversare, aceasta întâmplându-se într-un meci din Cupa României, în care U Cluj (cu Andra extremă dreapta) a învins Ştiinţa Bucureşti (a cărei poartă era apărată de Ancuţa), partidă în care Andra i-a înscris trei goluri Ancuţei! A fost însă şi un meci al Ştiinţei în care Ancuţa a primit un singur gol într-o repriză! „Acum, dorinţa mea e ca ambele să joace din nou în aceeaşi echipă“, a mai zis mama handbalistelor.
 

Pleacă în Coreea de Sud

 
După Euro, Andra a făcut o vizită-fulger acasă, la Constanţa, de unde a mers la Cluj, pentru rezolvarea unei probleme. După aceea, pleacă la Bistriţa, la noua sa echipă, cu care va participa, în intervalul 2 - 13 august, în Coreea de Sud, la „2019 Busan International Friendly Women Club Handball Tournament“, un stagiu de pregătire pe care îl derulează alături de alte cinci echipe: Busan Bisco (organizatoarea turneului), echipele naţionale ale Angolei şi Australiei (calificată la Campionatul Mondial), Zvezda Zvenigorod (din Rusia) şi Ringkobing Handbold (din Danemarca). Constăneţanca Andra Moroianu, cea mai bună extremă dreapta din Europa a momentului, la categoria Under-19, este văzută drept o urmaşă, la Naţionala mare a României, a Cristinei Vărzaru, a Ramonei Farcău sau a Adei Nechita, handbaliste care au făcut istorie pentru România pe acest post.

 

MVP şi în Norvegia

 
Înainte de Campionatul European de la Gyor, România a participat, în Norvegia, la „Scandinavian Open Championship 2019“, la care Andra Moroianu a avut evoluţii bune, înscriind opt goluri (câte trei goluri cu Norvegia şi Suedia şi două goluri cu Danemarca), iar la final organizatorii i-au acordat titlul de MVP. „Competiţia a fost echilibrată. La fiecare meci, am câştigat câte ceva, mai ales că ne întâlnim cu două dintre echipe şi la Campionatul European (Norvegia şi Suedia). Titlul de MVP înseamnă pentru mine răsplata muncii depuse. Fără colegele mele, nu aş fi reuşit să îl obţin. Aşa că jumătate din acest premiu e al lor. Mulţumesc tuturor pentru încredere şi susţinere”, a declarat după turneul scandinav Andra Moroianu, pentru pagina de Facebook a clubului bistriţean.
 
Sursa foto: Facebook (Andra Moroianu, Anca Bădrăgan, Federaţia Română de Handbal, Merasport)
 
Citeşte şi:
 
Handbalistele de la CSS1 Constanţa încep meciurile de la Turneul Final Valoare

Rezultate frumoase obţinute de CSS1 Constanţa în ţară şi în străinătate Gimnasta Ebru Gheneghez, două medalii la Gimnaziada din Maroc

Handbalistele junioare de la CSS1 Constanţa s-au calificat la turneul final

Au băgat în sperieţi Bucureştiul Handbalistele junioare II de la CSS1 Constanţa, parcurs deosebit în campionat

Premiu special pentru o handbalistă constănţeană la Naţionalele de junioare

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Handbalistă din Constanţa Andra Moroianu, pregătire cu România în vederea turneului preolimpic

20 Feb 2021 4011

Handbaliste din Constanţa Alexandra Subţirică şi Andra Moroianu, convocate la echipa naţională

27 Jan 2021 3886

Handbaliste din Constanța După Andra Moroianu, CS Gloria 2018 Bistrița Năsăud a transferat-o și pe sora acesteia, Ancuța Andreea

15 Jul 2020 4806

Antrenorii şi patru sportive, din Constanţa Naţionala feminină de handbal pe plajă a României, pe locul şapte la Euro (galerie foto)

21 Jun 2017 5709